Chat u svinjarstvu

Najbrže se okrene lova u pilićarstvu... Kakva je računica, koliko jedno prase potroši hrane od odbijanja do utovara (koliko kukuruza, soje, premiksa...)?
Sad kupovati prasad za tov po ovoj ceni je totalna propast, debeo minus...

Najbrže se okrene lova u pilićarstvu... Kakva je računica, koliko jedno prase potroši hrane od odbijanja do utovara (koliko kukuruza, soje, premiksa...)?
Sad kupovati prasad za tov po ovoj ceni je totalna propast, debeo minus...

Jeste na svakih mesec dana, ali ovde puno veci obrt nego na pilice ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Primecujem da kod mene u kraju,ulaze u posao sa svinjama ljudi koji nikad nisu imali veze sa ovim poslom i to ulaze sa ozbiljnijim kapacitetima i namerama da odlicno opreme farme.Neki su i odradili svoje farme.Ima li takvih slucajeva i kod vas u kraju,neki komentar?

Kod mene nema takvi slucaj,u okolini Vrsca samo jedan covek iz Vrsca i ja iz sela pored Vrsca, drzimo i ozbiljno se bavimo svinjarstvom, inace u zadnjih godina sam poceo polako da ulazem u svinjarstvo i vidim da mi je mnogo bolje nego u ratarstvo sa svinjama, mali mi je problem kad nabavljam prasad ali sad ssam skratio i tu mu hvala Bogu poceo sam da spremim drugi objekat za prasenje pa cu tamo posle zetve da ubacimo opremu sa ukljestenjem i da zatvorimo ceo ciklus.Ali kad bih sutra trebalo da biram gde cu uloziti neke pare to bih uzlozio u svinjarstvo.

Ovih toplih dana nesto se razmisljam o sistemu za vestack orosavanje svinje.
Bogme, nabili cene tih orosivaca kao da je zlato u pitanju.
Da li je neko probao varijantu (grubo receno) hidrofor + crevo pneumatsko crevo na brze spojke koje bi vodilo do obruca sa diznama pod uglom koji bi bio postavljen po obodu ventilatora.
Dizne recimo sa sto sitnijim kapljicama (od traktorske prskalice ili tako nesto). Neki regulator ventil koji bi regulisao pritisak odnosno povecavao ga na izlazu.
Hidrofor ili hidropak relativno jeftino moze da se nabavi ili napravi. Dizne i ventilator takodje.

Brat ima tako urađeno za krave, koristio je plastičnu ( zelenu ) vodovodnu cijev , na nju original odgovaraju nosači dizni od traktorske prskalice. Ako je veliki ventilator nju možes svinuti skoro u krug.

5564f5980f375c6757b171c0c27235fd.jpg

af09574f6e6fc2ed1b1fde74d8b67695.jpg

Sta mislite koliko su teski?i koliko su stari?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Trlic voli sto vise da budu teze zato,inace jos ih guram da mi celoukupan prosek na farmi bio oko 122-125kg.

Pre je u pravilniku bilo naglašeno da se ostvaruje pravo na podsticaje na grlo težine od 90-130 sad ne vidim da to u pravilniku sada piše,nisam ni obraćao pažnju,ja se držim još starih pravilnika,od kada se to promenilo?

Nazad
Vrh