Chat u svinjarstvu

Učlanjen(a)
14 Jan 2013
Poruka
1.103
Lokacija
beograd
Malo informacija relevantnih ili ne prosudite sami .
Uticaj ishrane bazirane na ječmu i tritikale koncentratu na karakteristike trupova i kvalitet mesa mesnatih rasa svinja Turyk Zofia, Osek Maria, Janocha Alina, Olkowski B.
Institute of Bioengineering and Animal Breeding, Faculty of Life sciences, University of Natural Sciences and Humanities, Siedlce, Poland

e-adresa: b.olkowski@ap.siedlce.pl


Sažetak

Ovo istraživanje je sprovedeno radi poređenja proizvodnih performansi, karakteristika trupova i parametara kvaliteta mesa kod visoko tovnih hibrida PIC (Pig Impovement Company) svinja koje se hrane koncentratima baziranim na ječmu ili tritikalu. Šezdeset prasadi, u uzrastu od 12 nedelja, prosečne telesne mase 30 ± 0,4 kg, je metodom slučajnog izbora podeljeno u dve grupe od po 30 jedinki. Prva grupa (B) je hranjena koncentratom čija je osnova ječam dok je u koncentratu druge grupe (T) osnova bio tritikal. Svinje iz T grupe su imale veći prirast za 8% (p<0,05) pri nižoj konverziji hrane za 11%. Klanični parametri su kod svinja grupe T, ocenjeni kao znatno poželjniji u odnosu na svinje koje su hranjene ječmom. Slabinski predeo je kod jedinki T grupe bio dug i one su imale manju težinu sala (p<0,01 za oba parametra). Randman mesa, dužina trupa, mesnatost, procenat suve materije, procenat pepela, procenat sirovih proteina i osobine mesnog ekstrakta i pH mesa su bili slični u obe ogledne grupe. Meso iz T grupe je imalo nešto tamniju boju m. semimembranosus-a i veći kapacitet zadržavanja vode (m. longisimus lumborum) (za oba parametra p<0,05). Ishrana PIC svinja tritikalom povoljno utiče na performanse i karakteristike trupova zaklanih svinja i tritikale može da zameni ječam u tovu mesnatih PIC svinja .

- - - - - - - - - -

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/5576
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/5389
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/3816
 
Poslednja izmena:

nadalj#

Član
Učlanjen(a)
20 Nov 2009
Poruka
706
Lokacija
Nadalj, Backa
Vec duze vreme cekam ovu temu da bih napisao jedan susret sa Americkim farmerom i proizvodjacom svinja, uz pomoc prevodioca sporazumeli smo se da uzgaja 5000/10000 svinja u turnusu za nepoznatog kupca sa 2 radnika .Pitamo ga kako prolazi sa plasmanom, kaze svakojako , nekada je zarada samo djubre tj. stajnjak. Uz vidno zanimanje pokusao je da dokuci nasu proizvodnju i rentabilnost proizvodnje stotinak tovljenika u turnusu.I samo sto nije rekao sta se vi bunite i kukate na cenu tova i sl.
 

xsale

Moderator
Učlanjen(a)
8 Maj 2010
Poruka
1.811
Lokacija
Dublje ,Macva
Vec duze vreme cekam ovu temu da bih napisao jedan susret sa Americkim farmerom i proizvodjacom svinja, uz pomoc prevodioca sporazumeli smo se da uzgaja 5000/10000 svinja u turnusu za nepoznatog kupca sa 2 radnika .Pitamo ga kako prolazi sa plasmanom, kaze svakojako , nekada je zarada samo djubre tj. stajnjak. Uz vidno zanimanje pokusao je da dokuci nasu proizvodnju i rentabilnost proizvodnje stotinak tovljenika u turnusu.I samo sto nije rekao sta se vi bunite i kukate na cenu tova i sl.
Pa i kod nas da je prosek zarada par hiljada eura ili dolara svejedno,ne bi niko tovio 100 svinja,ili bi se uzgredno tovio manji broj za privatnu prodaju kao nekad kad su svi ljudi imali para da kupe odjednom celog tovljenika,ili bi se drzalo tako po par hiljada kao nekad kombinati.Pa taj sa 100-200 tovljenika bi bio teska socijala
 

Janosh

Član
Učlanjen(a)
3 Feb 2012
Poruka
2.122
Lokacija
Sabac
Oni mahom rade pod kreditima. Ne retko se desava da farmeri gube imovinu zbog tih oscilacija, kojim su izlozeni. U mnogim zemljama je slicno kao kod nas.
 

Grebić

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Jun 2011
Poruka
21
Lokacija
Čačak
Nisam citao tekstove sa ovih linkova al iz onoga sto sam licno video mogao bih reci sa pravom da je Tenis kralj svinja u Nemackoj.... Ogromne fabrike ili klanice kako god nazvali u Rhedi i Sogelu...Cesto utovaram meso za Grcku pa sam imao priliku videti
 

xsale

Moderator
Učlanjen(a)
8 Maj 2010
Poruka
1.811
Lokacija
Dublje ,Macva
Da nije pregledano,ali je bezbedno.::lose::Pisali su svojevremeno da se jedan veliki lanac M.......c uopste ne kontrolise,jer je toboz to ozbiljna firma,koja ima svoje kontrole.Kontrolisu se samo sitniji uvoznici.::samo bes::::samo bes::::samo bes::
Taj veliki je izazvao vise kancera nego Nato pakt.Cuj bezbedno,ko da uvoze nuklearni otpad.

Posto imam viska nekoliko svinja koje nismo mogli prodati,radimo preradjevine i moja supruga napravi stranicu na Fejsu zbog brzeg nalazenja kupaca.Malopre joj je pretila neka veterinarska inspektorka.Nemam ja pristup tome pa da malo ja pretim njoj :osmeh:.

Kaze babusija ,nemamo pecat da je meso ispravno,Supruga joj je odgovorila da smo mi i deca pregledali tj. da garantuje zivotom i zdravljem nase dece da je sve u redu,Mi jedemo meso koje prodajemo,a da li bi ona isprzila ono bezbedno sa pecatom sto uvozi Matijevic i pojela. Iskljucila se ,ali odgovor znam.Bi kurac.
 

slavisa0101

Član
Učlanjen(a)
18 Jul 2013
Poruka
798
Lokacija
vrnjacka banja-kopaonik
Lopine belosvetske.samo se smenjuju i kao sad ce novi ministar i bice bolje.bitan je beograd na vodi s... Na njega. Ma 90`-tih nije bilo ovako. Realna plata je 200e gde oni nadju prosek 500 ili koliko vec.kako koji dodju sve gore jer prethodni napravili prtinu do kase. Fondacija nikolić -milionske cifre.sto meni neko ne uzme licnu kartu i otvori firmu kao vukovima.izigrava tita,kao tito zaduzio.pa sto si seo u fotelju ako nemas plan. Ide da dovede stranca da otvori farmu jos ponosan.zaposliče familiju da stiskaju dugmice.
 
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
651
Lokacija
Sabac
[h=2]Ono što je za EU otpad, mi proglašavamo mesom III kategorije[/h]
Domaća mesna industrija tokom 2014. godine iz inostranih klanica uvozi oko 35.000 tona najlošijih jestivih delova mesa najgoreg kvaliteta. Sve ono što je ušlo u Srbiju i tretira se kao „meso III kategorije”, u zemljama Evropske unije tretira se kao otpad.
U ovom trenutku, radi punog informisanja potrošača, kao i zbog zaštite potršača i prava da tačno znaju šta jedu i da li jedu ono što je otpad, neobično je važno da raščistimo nekoliko činjenica, kada je reč o 35 hiljada tona uveženog mesa najgoreg kvaliteta.
Prvo, i po domaćim pravilnicima, u meso III kateogorije spadaju oni delovi mesa koji sadrže nešto više masti. Po aktuelnim pravilnicima o kategorizaciji mesa, pod III kategorijom podrazumeva se meso trbušine, rebara, grudi, kolenice i podlaktice. Budući da je ovde reč o uvozu delova mesa kao što su trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, creva, iznutrice, teško da se može govoriti o III kategoriji, čak i po našim pravilnicima.
To meso koje je trenutno u fokusu javnosti, najlošije je kategorije i uglavnom se u zemljama EU smatra otpadom; repovi, uši, donji delovi ekstremiteta… i ti delovi se ne koriste za dalju ishranu ljudi.
Ovaj otpad mesne industrije se dalje prerađuje u ishrani životinja i/ili, po strogoj klasifikaciji, upućuje u druge industrije, kozmetičku, farmaceutsku ili za dalju tehničku upotrebu.
Tako kosti, koža, žile i tetive odlaze u dalju proizvodnju želatina koji se koristi za humanu ishranu (za kolače, gimene bombone, penaste konditorske proizvode slične Mančmelou, ili čokoladnim bananicama), u farmacetusku industriju (za proizvodnju tvrdih ili mekših, geliranih kapsula), ili za tehničku upotrebu (za izradu foto-hartije, na primer).
Mešavina kostiju, kože, potkožnih masnoća i iznutrica, može se dalje koristiti u preradi za ljudsku ishranu, ishranu životinja, kozmetičkoj industriji…
Mešavine iznutrica i kožure se koriste za dalju ishranu kućnih ljubimaca…
Po daljim regulativama EU o bezbednosti hrane, svaka dalja prerada otpada mesa mora poštovati sledljivost, odnosno, jasan i transparentan put daljeg korišćenja.
U ovom trenutku, znajući da je na našem tržištu čak 35 hiljada tona onoga što se u Evropi zove otpad, a kod nas naprasno „meso IIIkategorije”, s pravom se brinemo kakav je kvalitet svih mesnih prerađevina, viršli, kobasica i slično, koje su pravljene od onoga što, zapravo, nije jestivo.

http://potrosac.info/
 

xsale

Moderator
Učlanjen(a)
8 Maj 2010
Poruka
1.811
Lokacija
Dublje ,Macva
Pa treba neko jasno da odredi sta je domaca kobasica,sta sremska itd i koji je recept za nju.Jel domaca kobasica od soje paprike hrskavice i barenih kozura,i ko u nju stavi meso mora da bude kaznjen.
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.937
Lokacija
bogatic
Sta zna evropa sta je kaurma ,ovo sve sto je nabrojano da je uvezeno jos samo zacini i eto odlicnog recepta za kaurmu.
Kad su dosle izbeglice iz Krajine 95-te i prisustvovale nasem svinjokolju njhov zakljucak je bio da mi bacimo pola svinjceta, kod njih se baca samo žuč ,dlaka i kosti....
 

Ivan 1980

Član
Učlanjen(a)
6 Jan 2013
Poruka
398
Lokacija
Raca-Vucic
Bas sam hteo da izbacim ovaj tekst posto su me neki bas isprozivali kada sam izbacio neki slican post o mesu iz EU.Pa eto vam ga sad.Vole nas Nemci i EU, samo sto nas malo truju ali nema veze nismo mi zamerljiv narod.
 
Vrh