Chat u svinjarstvu

I tada je kuga probila vakcinu na jednoj velikoj farmi,pa ajmo Jovo nanovo.Ceo period vakcinacije ispodcetka.E sad,dali je to slucajnost,ili ne prosudite sami.:osmeh:

To se resava osiguranjem,pa ako se pojavi kuga ,nek pobiju sve i osiguranje plati,pa idemo dalje.Bolje jednom pretrpeti stetu od kuge ,nego stetu od vakcinacije dozivotno.

Ja se ne slazem.Ne kazem da ukidanje vakcinacije moze da steti.Naprotiv.Ali da cemo resiti svoje probleme ukidanjem iste,necemo sigurno.EU,koja je i izmislila taj uslov (isti ne vazi za trziste Rusije)ima ogromne viskove prouzrokovane ruskim kontrasankcijama.
Ne moras da se slazes to je ok svako ima svoje rezonovanje stvari u zivotu, ali da bi uopste izvezli svinje na rusko trziste sada se mora ici preko sedam mora i sedam gora sto dovodi do toga da je to neisplativo. A kada se ukine vakcina moze se ici preko teritorije eu kopneno ili dunavom do crnog mora, sto visestruko smanjuje troskove i konplikacije. Eu ima ogromne viskove ali i Srbija ima viskove pa se u nju opet uvozi zbog cega? Zbog uvoznickog lobija a neredak je slucaj bio da se uvozi iz eu jer je tamo manja cena. Sta hocu reci ako je kod nas manja cena nego u nekoj zemlji eu a imam super kvalitet zasto ne bih prodao nekom napolju. Takva razmisljanja su zastarela niko nama nece zabraniti da prodamo svinje u eu iako tamo ima viska, ako je kod nas manja cena kao sto je sada slucaj zasto neko od njihovih klanicara ne bi ovde pokupio svinje sta ga sprecava. I odmah bi se malo normalizovalo stanje. A sto se tice tenisa ako je neko citao moje ranije postove sve sam rekao, njega nisam sada ni pomenuo. To cemo tek videti da li ce biti kakve koristi, a ako se otvori granica mogu ja prodati moje svinje i sam niko od nas vise nije glup i neobrazovan. Samo da nismo u situaciji da ne mozemo da prodamo cekamo molimo, ja ne znamm stvarno kome to odgovara. A to sta je radio Broz preko egipta su bila neka druga vremena, mi smo sada i ovde nema nazad moramo se tako i ponasati. John lenon je rekao sve sto nam treba je ljubav, a ja kazem sve sto nam treba je sloboda, da delamo kako mislimo da je najbolje. Mi smo trenutno zbog vakcine bez te slobode. Covek ako shvati da je mali zaista ce to i biti. Ne postoje nemoguce stvari, ne treba se plasiti novog i nepoznatog vec gledati kako iskoristiti nesto od toga. Nije dzabe ona narodna: ko nema muda nema ni cuda...

Mi ovde pricamo kao da se vakcina ukida sutra, ali mucicemo se jos godinu mozda i dve dok, nas ne proglase za cisto podrucje...

Podrucje jeste cisto to svi znamo, ali svaka vakcina koja se usprica sadrzi u sebi oslabljeni virus svinjske kuge, tako da bi ga organizam lakse savladao i postao imun. E zbog toga treba da prodje odredjen vremenski period, da se ne sprica i tek onda se moze proglasiti cisto podrucje...

Ne moras da se slazes to je ok svako ima svoje rezonovanje stvari u zivotu, ali da bi uopste izvezli svinje na rusko trziste sada se mora ici preko sedam mora i sedam gora sto dovodi do toga da je to neisplativo. A kada se ukine vakcina moze se ici preko teritorije eu kopneno ili dunavom do crnog mora, sto visestruko smanjuje troskove i konplikacije. Eu ima ogromne viskove ali i Srbija ima viskove pa se u nju opet uvozi zbog cega? Zbog uvoznickog lobija a neredak je slucaj bio da se uvozi iz eu jer je tamo manja cena. Sta hocu reci ako je kod nas manja cena nego u nekoj zemlji eu a imam super kvalitet zasto ne bih prodao nekom napolju. Takva razmisljanja su zastarela niko nama nece zabraniti da prodamo svinje u eu iako tamo ima viska, ako je kod nas manja cena kao sto je sada slucaj zasto neko od njihovih klanicara ne bi ovde pokupio svinje sta ga sprecava. I odmah bi se malo normalizovalo stanje. A sto se tice tenisa ako je neko citao moje ranije postove sve sam rekao, njega nisam sada ni pomenuo. To cemo tek videti da li ce biti kakve koristi, a ako se otvori granica mogu ja prodati moje svinje i sam niko od nas vise nije glup i neobrazovan. Samo da nismo u situaciji da ne mozemo da prodamo cekamo molimo, ja ne znamm stvarno kome to odgovara. A to sta je radio Broz preko egipta su bila neka druga vremena, mi smo sada i ovde nema nazad moramo se tako i ponasati. John lenon je rekao sve sto nam treba je ljubav, a ja kazem sve sto nam treba je sloboda, da delamo kako mislimo da je najbolje. Mi smo trenutno zbog vakcine bez te slobode. Covek ako shvati da je mali zaista ce to i biti. Ne postoje nemoguce stvari, ne treba se plasiti novog i nepoznatog vec gledati kako iskoristiti nesto od toga. Nije dzabe ona narodna: ko nema muda nema ni cuda...

Mi ovde pricamo kao da se vakcina ukida sutra, ali mucicemo se jos godinu mozda i dve dok, nas ne proglase za cisto podrucje...
Nadaj se samo,da ce EU dozvoliti transport nase svinjetine i krsenje sankcija.:osmeh:Dozvolice krsenje,ako njihov covek izvozi,tj Tenis,ili neko slican,a mi da izvozimo,nema sanse.Mocicemo,ali samo 70% termicki obradjeno.:haha: Inace cena svinja iz EU,nema veze sa isplativoscu tova.Niste pratili izjave EU zvanicnika,koji su rekli da sankcije Rusiji nisu udarili farmeri,vec unija.Shodno tome ce EU subvencionisati farmere,da ne gube zbog politike.Znaci farmeri su pokriveni,a sve sto dobiju izvozom,je cista dobit unije,da se ne mora spaljivati.Isti izvor se nada,da ce Rusija izgubiti sud i morati platiti sve ne preuzete kolicine,koje su po ugovoru ubacili u tov.U ugovoru ne pise,da Rusija ima pravo raskida u slucaju sankcija.:osmeh:U svakom slucaju ce pre izbiti rat,nego Rusija platiti ne preuzetu robu.U celoj prici smo mi kolateralna steta i moramo unistiti nase stocarstvo i pomoci zapadu da se resi delimicno svojih viskova.(naravno da mi ne mozemo pojesti ono sto je trebala pojesti Rusija)Znaci tu srece nema,a ti se druze jos nadas,da ces biti konkurentan sa cenom,u odnosu na te njihove subvencionisane svinje.E to mi moras malo bolje pojasniti.Mozda imas neko hranjivo,koje zvanicno jos nije izmisljeno.:haha:
Opet kazem SUBVENCIJE.Kamo srece da je nasa drzava jaka,kao EU i da nas zastiti u ovom cenovnom debaklu.Ne smeju ni da zabrane uvoz,pare za subvencije nemaju,a izgleda ne smemo ni da pomislimo o alternativnim trzistima,jer ce nas Veliki brat nagrditi.

Nadaj se samo,da ce EU dozvoliti transport nase svinjetine i krsenje sankcija.:osmeh:Dozvolice krsenje,ako njihov covek izvozi,tj Tenis,ili neko slican,a mi da izvozimo,nema sanse.Mocicemo,ali samo 70% termicki obradjeno.:haha: Inace cena svinja iz EU,nema veze sa isplativoscu tova.Niste pratili izjave EU zvanicnika,koji su rekli da sankcije Rusiji nisu udarili farmeri,vec unija.Shodno tome ce EU subvencionisati farmere,da ne gube zbog politike.Znaci farmeri su pokriveni,a sve sto dobiju izvozom,je cista dobit unije,da se ne mora spaljivati.Isti izvor se nada,da ce Rusija izgubiti sud i morati platiti sve ne preuzete kolicine,koje su po ugovoru ubacili u tov.U ugovoru ne pise,da Rusija ima pravo raskida u slucaju sankcija.:osmeh:U svakom slucaju ce pre izbiti rat,nego Rusija platiti ne preuzetu robu.U celoj prici smo mi kolateralna steta i moramo unistiti nase stocarstvo i pomoci zapadu da se resi delimicno svojih viskova.(naravno da mi ne mozemo pojesti ono sto je trebala pojesti Rusija)Znaci tu srece nema,a ti se druze jos nadas,da ces biti konkurentan sa cenom,u odnosu na te njihove subvencionisane svinje.E to mi moras malo bolje pojasniti.Mozda imas neko hranjivo,koje zvanicno jos nije izmisljeno.:haha:
Opet kazem SUBVENCIJE.Kamo srece da je nasa drzava jaka,kao EU i da nas zastiti u ovom cenovnom debaklu.Ne smeju ni da zabrane uvoz,pare za subvencije nemaju,a izgleda ne smemo ni da pomislimo o alternativnim trzistima,jer ce nas Veliki brat nagrditi.

Ok ne zelim se prepirati ni s kim ali ove stvari koje iznosis su ti iz novina, ne kazem da nema i istine ali jedno 10%. Sve ja znam i za sud i da rusija treba platiti za ne preuzete kolicine, ali veruj mi da ce se sve to resiti, isto koliko rusija zavisi od eu toliko i eu zavisi od rusije. Privreda eu stagnira i polako propada? Zasto, zato sto su poslusali amere da uvedu rusima sankcije, i prime migrante, a ameri s druge strane su ojacali svoju valutu u odnosu na eur, ali to ima i kontra efekt jer 30% americkih dolara se nalazi u ruskim slamaricama. A sto se tice izvoza niko ne moze da zabrani izvoz zivih tovljenika u zemljama clanicama STO to je dozvoljeno ta pravila su oni pisali. A sto se tice rusije mislim da eu nije u interesu da pravi problem nama jer smo mi jedini most trenutno izmedju njih. A da a s cenom sam ja i vise nego konkurentan 100-105di u madjarskoj 127din u austriji 135din u nemackoj 115-120din pogledaj malo i po netu. Subvencije na stranu ok ali klanicar ne dobija subvenciju nego farmer tako da njega u ovoj igri zanima cisto cena robe...

Druze moj,u istom smo sosu i sasvim sigurno zelimo bolju cenu i laksu prodaju.Ti si sad napisao da si konkurentan sa cenom od 100 do 105 dinara.Naravno da si konkurentan.A zasto se po vecim cenama uvozi:sta: Ti vidis na netu cenu kod njih,ali ocigledno ne vidis cenu za viskove,koji treba da se spaljuju.E tu su ocigledno nasi klanicari nasli racunicu.A posebno,sto sa trenutnom cenom,s kojom se nadas da ces proci u EU sigurno nisi zadovoljan.I nama treba preko 130,pa dok platimo transport do njih,gde je tu konkurentnost.:sta:

Evo ja necu duziti puno ali ne znam da li se secate kako je pompezno najavljivano kada je Eu uvela sanksije Rusiji i Rusija njima pa Putin dolazio kod nas da je sada prilika da se neke firme probiju na rusko trziste i da se izvoze svinje , meso i mesne preradjevine za Rusiju, elem i krenulo je nesto malo izvoza kada odjednom packa iz Eu da nije u redu da sada Srbija koristi ovaku situaciju i istiska njihovog seljaka sa ruskog trzista (tj. da oni ne bi izgubili trziste da mi ne izvozimo vise nego sto smo do sankcija izvozili) I odma se nas zvalavi vladar pojavio na televiziji i rekao da cemo se mi ponasati fer tj da necemo iskoristiti sankcije na stetu eu i povecavati izvoz. Valjda se secate toga. A svako ko se i malo bavio ekonomijom zna koji je osnovni zakon trzisata a to je ako ga izgubis uleti drugi i posle toga ga jako tesko vracas. I Rusi sigurno sada ne gladuju i nemaju nestasicu svinjskog mesa jer su nasli verovatno iz nekog drugog kraja sveta a ne Evrope dobavljace svinjskog mesa. I kako ce se evropski dobavljaci sada kada prodju sankcije vratiti na njihovo trziste osim ako ne budu konkurentniji sa cenom od ostalih dobavljaca. A i to je prica za malu decu da nam niko ne moze zabraniti da izvozimo, vidis da moze. Kako jedno vreme moze da ide transport naseg mesa preko zemalja EU pa onda odjednom ne moze kada ne mougu ni oni da izvoze?

Jeste to stoji, ali samo sam hteo reci da je bolje da granica bude dvosmerna. Samo sa uvozom evo dokle smo dogurali...A kod nas se sve pompezno najavljuje i moje licno misljenje je da ce i tenis i te njegove farme biti mnogo mnogo manjeg obima nego sto se najavljuje. I eu nema neka jasna pravila kako se ponasati, vec rade kako im odgovara u datom momentu. Nisam pristalica eu ima kod njih mnogo nepravde nemacki farmer ima i subvencije i plus sada su dobili i novcanu pomoc, ne samo svinjari vec i mlekari zbog niskih cena, a s druge strane sta je s hrvatskim i rumunskim i bugarskim farmerima, oni ni subvencije nemaju na svinje a kamoli da im neko da kes zbog lose godine, zar nisu i oni deo eu kud ces vecu nepravdu. A sto se tice izvoza za rusiju i srbi su krivi ne samo eu, secate se kada su poslali svinjske koze umesto mesa, rusi nisu majmuni odmah su se okrenuli kinezima i uzimaju od njih, bio sam pre par dana u hamburgu isao s rodjakom da kupimo njemu nekog passata b6, i bas smo razgovarali s nasim covekom koji zivi u jednom prigradskom naselju, tu oko njega se ljudi bave pretezno svinjarstvom i ovcarstvom. Ima i malih i velikih, ima penzionera koji drze jednu dve krmace, tu je blizu danska pa imaju lepu genetiku, cena svinja kako on kaze nikad gora 0.9-1eur jagnjadi od 2-2,5eur. Tako da vecina prica koja se servira preko tv nema veze sa stvarnoscu, Radi se samo o tome da nasi politicari zele opravdati svoj nemar i nesposobnost pricama kako treba da imamo hiljade grla da bi nesto zaradili i tako godine prolaze li prolaze...Sve u svemu teska je situcaija borimo se da prezivimo, imamo samo prepreke...Ko da smo prokleti::lose::

Na zalost sve je to istina nama smo najveci krivci mi sami sebi tj. nasi nesposobni politicari (mi smo ih birali posle nam djavo kriv). A inace svuda u svetu uglavnom polako ali sigurno propadaju mala srednja preduzeca ili farme svejedno je. Doslo je tako vreme da samo veliki mogu da opstanu i posluju sa ovakom cenom jer su to industrije koje imaju zaokruzen lanac proizvodnje i na kraju izbacuju finalan proizvod. Na zalost mi mali i srednji stocari to necemo nikada uspeti, jer velike industrije u turnusima izbacuju na hiljade tovljenika gde su troskovi hrane svedeni na minimalnu cenu kostanja (sa svojim masinama i par radnika obradjuju svoju zemlju) Farme su modernizovane imaju nesto minimalno radnika i ona ni na ceni od 100din ne moze biti na gubitku. Cak i oni svoje farme izmestaju polako u zemlje treceg sveta kao sto smo mi da bi i to malo radnika sto ima placali minimalno i dobijali po smesnim cenama oradivu zemlju a ne zato sto zele da pomognu nama ili nekoj drugoj zemlji. E pa gospodo draga to je taj liberalni kapitalizam kojim su ovi nasi toliko odusevljeni ia kad nam pricaju o tome citiraju samo lepe izreke iz protestantske radne etike Maksa Vebera a ono osnovno ne govore, a i narod je ko stado ovaca nikakve razlike tu nema tako je bilo od postanka coveka a i tako ce izgleda biti do njegovog kraja. Samo zivce svoje gubim svaki dan. BLAGO ONOM KO RANO POLUDI ZIVOT MU PRODJE U VESELJU.

Za samo par godina, gospodin Vu....

Preslatke priče o divnim strancima nasmejana lica koji iz nekog nama nepoznatog razloga obožavaju Srbiju i žele da je učine ekonomski jakom i to na štetu svoje matične države.
Dovoljno smo dugo ovde i dovoljno dugo gledamo kako se stvari u ovoj našoj državi događaju. Kao matematički integrali kad se rešavaju. Šablonski.
Moj neki unutrašnji kompas kaže da su se neki strani igrači dosetili da osiguraju svoju poziciju na tražištu Rusije i to praveći ispostavu u jednoj državi koja nije ni tamo ni ovamo i koju već 20god j*bu kako stignu i izmišljaju kojekakve uslove za ulazak u EU. Ta država je sigurna jer ne moraju da se gledaju izveštaji i neka čuda-mu*a već je dosta setiti se tih (skoro) 20god (a biće uskoro i 20) i setiti se da uvek na vlasti ima gologuziju koja je toliko alava da joj je pijenje iz dva bokala postalo navika.
Kao krenuće dvosmerna razmena svinja?? Biće moguća al će nekog boleti baš uvo da indirektno ojačava ekonomiju jedne države. Samo mu još to fali, poskupljenje radne snage porast standarda u jedinoj poslušnoj a neuređenoj državi na kontinentu. To baš sad rade domaći klaničari, ne kupuju i prave jeftine viškove.
Ovde je tako šuplja priča među glavešinama da čak i da se ostvari taj san o slobodnom tržištu da je dosta da petkom uveče pri kraju radnog vremena mađarski tovljač dođe biciklom u Srbiju i tako što će da uplati određenim licima novac, da do ponedeljka zaustavi izvoz svinja.
I meni je bila lepa ta zamisao o ukidanju vakcinacije al kad malko se bolje razmisli, vidi se da je to stvaranje moćnog oružja.
Jednostavno, zamislimo jednog velikog tovljača i gomilu sitnih. Jedan dan velikom tovljaču dosade ti mali i on pošalje veterinarsku inspekciju i ona stavi katance na objekte sitnih tovljača zbog kuge, kraj priče. Ako se pojavi novi koji mu ne odgovara e onda i on preko noći ima da oboli od svinjske kuge. Nisam napisao ništa novo. Znamo svi da je to već oprobana tehnika.
Treba da smo protiv ukidanja pa makar crkli! Kad mi naše svinje treba da prodajemo onda samo što ne ljubimo u **greška klaničare da ih otkupe a čim dođe stranac odmah da mu se ukine vakcinacija. Ne može! Vapimo za ukidanjem vakcinacije već skoro 10god i niko ni da razmisli o ukidanju a sada kada treba strana njuška da dođe odmah se ukida.
Da ne divanimo o ličnim prijateljstvima mesnog nemačkog giganta sa ruskim državnim vođom.

Sve ove priče o uništavanju privrede i poljoprivrede su prošle sve članice EU iz bivšeg istočnog bloka.
Imam drugare u Slovačkoj i Češkoj, koji kažu da je tamošnja poljoprivreda uništena, i da su prosto zavisni od uvoza mesa, voća i povrća.
Pa ipak, snašli su se svi, te je Slovačka trenutno najveći proizvođač automobila na svetu a srazmerno broju stanovnika, dok je Češka imala najveći ekonomski rast u EU u prošloj godini. To znači da su uložili napor da se industrija modernizuje i oporavi, dok je poljoprivreda doživelan novi pravac razvoja. Naime, trenutno imaju jako veliki broj malih proizvođača organske hrane, koji imaju poznate kupce po gradovima.

Ista priča čeka i Srbiju, jer je to "recept" koji je prošao veći deo EU. Koliko će dugo to sve trajati pre svega zavisi od domaćih političara i njihove spremnosti da se bore za osnovna načela slobode i prava. Trenutno Srbija ide po tom pitanju u suprotnom pravcu.

Ko prvi devojci,njegova devojka.Uvek bilo.Najbolje su prosli Cesi,Slovaci,Madjari,Poljaci.Sta je sa Bugarima,Rumunima,njihovim vekovnim prijateljima Hrvatima.:sta: Prvo ce njima podici standard,a za nas nece imati vremena.Branko,uz svo postovanje,ali si lud,ako mislis da ce nam oni uterati dobro,osim pravog znacenja te recenice :haha:Resenje je po meni u udruzivanju poljoprivrednika,stocara,zajednickom nastupanju na trzistu i trazenju novih "normalnih" kupaca.Od ovih lezilebovica nema nista.To je samo nastavak nacisticke politike,u kojoj Sloveni treba da im budu sluge,ili savremeno receno jeftina radna snaga.

Branko druze problem nas Srba je sto nikada nismo svesni vremena u kome zivimo i svoje pozicije gde se nalazimo. Pominju se ovde poljaci cesi slovaci i tranzicija kroz koju su prosli ali njihova je tranzicija se desila pre 20god a kako kazes nasa treba sada, e pa druze moj svet se za tih dvadeset godina izmenio ihaha i nas je problem sto se ugledamo na nesto sto se desavalo pre 20 decenije i hocemo tako da radimo ali to je davno prosao voz. Srljamo da udjemo u nesto sto stoji na staklenim nogama i ko zna da li ce za narednih 10 god uopste postojati. A znas li kako je evropa prosperirala u periodu kada je poljska isla u te promene i da li znas koliko je para upumpano u njenu ekonomiju samo zbog toga sto je to tada Nemackoj odgovaralo i zato sto je bilo viska novca u to vreme, a sada kada se cela evropa bori sa unutrasnjim problemima zar stvarno mislis da ce upumpavati pare kojih je sve manje u tvoju ekonomiju od koje za razliku od poljske nema skoro nikakve koristi (ne eu sam uglavnom mislio na Nemacku jer je ona osnovica evropske unije)

"Nije Sloba kriv,mi smo govna"
Kad bi kod nas postojao neko ko stvarno zastupa gradjane u parlamentu,pa da se zauzme za nas i da se tera dok ne istera sta treba,i kad je dobra i kad je losa cena,mozda bi i mi mogli putem Ceske.Ovako se nesto trazi i onda zapocinju kao neki pregovori,oni najbezobrazniji nesto i dobiju,ostali nista.Posto su jedni isti uvek bezobrazni,ostali gube volju da im trpaju pare u dzep.tako da je protesta sve manje.A da se na izborima i gradjanskom neposlusnoscu kaznie oni koji nas prave budalama drukcije bi se i kod nas stvari odvijale.Medjutim kod nas jedan isti covek poziva na ubistvo novinara,a mi posle 10 godinama ocekujemo da reci to ubistvo i slobodu medija.Sad ovi sto su nam potpisali taj SSP opet idu po stalama traze podrsku.I niko se ne nadje da ga lupi lopatom po ledjima.Tu kad presecemo krug onda mozemo da pricamo sta cemo daljeZavadili su nas i sad nas j.. .Mrzimo se medjusobno,pa svako ko nije dobar komsiji odmah ima plus kod mene.Posto smo toliko glupi kao narod tacno zasluzujemo sto nam se desava.

Ma šta ste mene napali, ja samo iznosim šta su pametni ljudi uradili. A mi i dalje imamo ista govna na vlasti.
U "tranziciji" je očigledno bilo i biće ko se kako snađe. Dok smo se mi pojili nacionalizmom, ovi severno od nas su pametno radili.

Nazad
Vrh