Kosta90
Član
Samo nerast, imao isti problem da nece da stoji.
10min sa nerastom po dvoristu stojala kao ukopana.
10min sa nerastom po dvoristu stojala kao ukopana.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Komšo treba je silovatiJednoj nazimici sam u petak dao hormon i još uvek neće da stane. Šta bi još moglo da se uradi?
IzgledaKomšo treba je silovati
I svinje ce pocupati mlade kaleme ,ja imam vocnjake oko 4hektara gde su pustene svinje ,pa sam pokusao malo da dopunim sadio sam dzanarike ( pojele su ih svinje sa vrha) ,a cak sam negde i kanadsku topolu pokusao saditi , ali njih su cele pojeli .. Inace mozes svaku sortu svinja drzati na otvorenom ,ali je potrebno zimi bar da imaju suvo bar da ne kisne , a ako imas neki svinjac mozes ocekivati i prasice da prezive zimi .. Inace na otvorenom klot, zimskih prasica neces imati ..Имам у старом вотњаку нешто младог воћа (попуњавао сам којекуде), и размишљам да ли би имало смисла да запатим свиње да шетају, пасу и рију по вотњаку? Незгодно је за машинску обраду пошто је врло стрмо. За овце није јер би оне упропастиле младе калеме. Иначе, моји су преци раније тако држали свиње (до пре 25 година), вотњак је и даље ограђен релативно способном бодљикавом жицом, и даље стоје два солидна бокса под плочом, добро укопана у земљу и избетонирана, окренути су ка вотњаку — у суштини то су били зимовници за свиње, које су кад је хладно спавале у слами у боксовима, кад им је воља одатле излазиле и лети и зими и шеткале по вотњаку, и није било траве нигде. То су биле неке црне свиње, са неким чудним висуљцима испод гроника, деда их је звао моравке, али нисам сигуран да су то те свиње. Длакаве, куждраве, са „кићанкама“ на врату (тако је деда звао те висуљке, не умем да објасним како је то изгледало).
У вотњаку који сам мислио да оспособим за свиње имам разног воћа, старих дудиња, џенерика, јабука, шљива, и од маја до септембра иначе ми ту сваке године пропадне доста воћа које нити беремо нити користимо — мислим да је деда дудиње и џенерике посадио само за свиње, пошто никада од истих нисмо пекли ракију, евентуално су у старини гајили свилену бубу, па су можда од тада дудови (грдна дрва, стара, велика, пречник крошње мислим да је преко 10 метара — мислим да на једном дрвету роди 5 тона дудиња, то није нормално колико их буде, практично лопатом да се купи, и тако два месеца само сипа са њега, бежимо сви од дудова док последња дудиња не опадне јер све обоји).
Моје питање гласи: постоје ли данас те свиње које могу да живе напољу и лети и зими, без неке свакодневне неге, и да ли су скупе за набавку? Размишљам да их запатим не ради неког узгоја већ само ради одржавања вотњака, евентуално за јело, али дакле неки мањи број, без икаквих амбиција за неку свињарску производњу. Ако је неко нешто слично спровео у пракси и држи свиње напољу, бићу захвалан за савет или предлог.
Немојте се смејати ако је моја идеја из домена фантазије; свестан да ћу испасти глуп у друштву, рекох нема бољег места да се распитам да ли је то изводљиво него овде...
Ali je i problem kada ih naviknes od mesec dana prasad na struju postanu ''glupa'' recimo kasnije ako hoces da ih isteras iz struje , i kada sklonis zicu nema sanse da ce proci .tako da ih moras tovariti u korpu i sl. to nije problem ako ih drzis do male kilaze , ali ako ih drzis kao nazimice recimo , pa pred prasenje ,moras i na to racunati ..Ако хоћете на струју да их научите то онда мора од малог прасета. И да буду две линије струје или струја и жичана ограда не мора бити висока. У супротном када пецне струја већу свињу она пролети кроз ограду. Се За такво држање моравка свиња или нешто укрштено са моравком, да буде и меса. Ако се узму "модерне" свиње онда само од априла до новембра држање напољу. И прихрана у виду концетрата. Мада какве су последњих пар зима издржале би под настрешницом и сламом неколико дана док не отопли. Ја држим крмаче и назимице под настрешницом, и у децембру ставим прозирну фолију на отворене стране. Направим им пластеник.