Био на предавању о афричкој куги, највише је акценат на биосигурносним мерама. Вирус се преноси само директним контактом, инкубација најчешће 4-7 дана, ређе 10-так па до 3 недеље. Афричка куга је болест која се споро и тешко шири, каже од 100 животиња 10 оболи а 9 угине. Код класичне куге 50 оболи 10-15 угине(ако сам добро запамтио), слинавка 100/100 зараза и угињавање. Вирус може да преживи 90 дана у саламури и 300 дана у сушеном месу. Хладноћа му погодује и може баш дуго дс опстане у смрзнутом месу. Спомињани су примери из барбулиног краја и петровца на млави, како се болест проширила на околна села и да су морали све да потамане. Погрешна дијагноза и покушај терапије. Ветеринари су раширили заразу.
Генерално човек и сам транспорт ће раширити вирус у кратком року на великој површини, тако да нема неке теорије завере. Вирус је ту у околини, може да преживи у скоро свим условима од 1 дан до неколико недеља, у околини органског порекла као што је измет оболелих животиња, дрво и слично.
Обратити пажњу на дезинфекцију самих возила. Битно је опрати детаљно возило и дезинфиковати, да одстоји 30 минута. Вирус реагује на масну соду, креч и добар део средстава за дезинфекцију која су на тржишту.
И неки закључак који се могао извући из свега овога држави се хебе за ово, пребачено је држаоце стоке да се боре са овим. И сами пишете какве ситуације имате на терену а нико не одговара за то.
Тренутно је најтеже у окружењу румунија, славонија и семберија. Ми да се спремимо, ово неће тек тако отићи, баш из тог разлога што не постоји активан план. Него где удари криви сте.