Na zalost u zivinarstvu cesto varira cena.Nekad je bilo u rasponu od male do velike zarade.Sada doslo od zarade,do velikog minusa.To ce reci,da bi se na godisnjem nivou izvukao prosek,nekad cena bude i bas lepa.ali se u tim situacijama ne zale musterije,kao sto one ne zale nas,kad je minus.Jednostavno u zivinarstvu je tako i ko nije spreman na te turbulencije,bolje da se ne hvata u kolo.Ja licno radim sa dosta nakupaca,koji kupuju zive,sure i nose po raznim pijacama po Beogradu i okolini.Ti ljudi imaju naravno svoju racunici i svoje troskove.Na zalost i njima je drasticno opao promet poslednjih godina sa pojavom megamarketa i njihovih akcija.Onaj koji je na tezgi prodavao 100 komada dnevno,sada prodaje 20.Na zalost,to je realnost i shodno tome,oni se vise ne zadovoljavaju zaradom,od 100 dinara po piletu.20x100 je 2000,kad se odbije put,pijacarina,dorucak i ceo dan se dzudzi na pijaci,za sitne pare,a pride pijaca nije svaki dan.
Treba svi da zivim
cu da kazem,da je meni bolje da prodam po 220 ocisceno,nego 140 zivo naravno.Ali moram da stitim i svoje musterije.Ako ja svoju zadnjicu izvucem u datom momentu,pijacari nemaju racunicu i prekidaju sa radom.To naravno nije interes.Ja zato,kao i moje kolege drzimo istu cenu,kao i oni na pijaci.To je zastita musterija.Na pijaci je cena trenutna 280 do 300,svidjalo se to nekome ili ne.Ko tovi i prodaje po toj ceni i zaradu ne deli s nikim,je dobrano dobar.Isto tako nema ozbiljnog tovljaca,koji moze da stigne na 100 pijaca,nebi li rasturio svoj turnus.Ne ide prodaja na taj nacin sa ozbiljnim tovom.Ja mogu ugovoriti prodaju na kucu po nizoj ceni,al pod uslovom,da nisam ubio cenu onima koji od mene uzimaju zive,jer se to vraca kao gumerang.