Chat o Vinarstvu

Rtv.rs:

"Дани младих вина" у Гудурици

ГУДУРИЦА - Вршац са околином је један од најстаријих виноградарских крајева, препознатљив по производњи вина, али и као дестинација која има предиспозиције да постане лидер и развије вински туризам као специфичан облик туризма.
video_icon.gif

Гудурица је винско село са традицијом производње вина и организује више манифестација ради бољег позиционирања на тржишту вина, а једна у низу је и фестивал "Дани младих вина".
oplenacka-berba-2014-screenshot_660x330.jpg
РТВ

<font color="#000000"><span style="font-family: Arial">
 
Subvencije.rs:

АП Војводина: Бесповратна средства за прераду грожђа и чување вина у 2015. години




Циљ овог конкурса је проширење привредних активности на селу.
Предмет конкурса је додела бесповратних средстава за суфинансирање набавкe нове опреме за прераду грожђа.
Укупан износ бесповратних средстава који се додељује по конкурсу износи дo 70,000,000.00 динара.
Бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 50% од укупне вредности инвестиције.
Приликом обрачуна се узима вредност инвестиције без пореза на додату вредност (ПДВ).
Максималан износ бесповратних средстава износи за набавку опреме за прераду грожђа до 1,500,000.00 динара.
Минималан износ бесповратних средстава по пријави износи 50,000.00 динара, односно у разматрање ће бити узете пријаве чија је вредност инвестиције једнака или већа од 100,000.00 динара.
Бесповратна средства ће се користити за суфинансирање:

  1. Набавке опреме за прераду грожђа
  2. Набавка опреме за производњу, прераду и чување вина: одстрањивач петељки, пунилица, чепилица, етикетирка, кућиште плавног филтера, кућиште микрофилтера, пумпа за прање танкова, пресе, пумпе, перачице, пасирке, машине за вађење коштица, тракасте пресе, винификатори, танкови за ферментацију, посуде за вино, бурад за чување и ферментацију вина и друга ненаведена припадајућа опрема.
Подносилац пријаве може поднети само једну пријаву и само за једну тачку конкурса.
Приликом разматрања поднетих пријава за остваривање бесповратних средстава, неће се признавати инвестиције и купљена опрема пре 01.01.2015. године.
Право на коришћење бесповратних средстава имају:

  1. Физичка лица – носилац и чланови регистрованих пољопривредних газдинстава са територије АП Војводине,
  2. Земљорадничке задруге, регистрована пољопривредна газдинства са територије АП Војводине,
  3. Предузетници – физичка лица уписана у Агенцији за привредне регистре и регистровано пољопривредно газдинство са територије АП Војводине.
Место реализације одобрене инвестиције је на подручју АП Војводине.
Посебни услови:
Физичко лице – носилац или члан пољопривредног газдинства, остварује право на коришћење бесповратних средстава за набавку нове опреме за прераду грожђа ако пољопривредно газдинство има засновану производњу на минимум 0,5 хa винове лозе, односно 0,2 хa у заштићеном простору на сопственом пољопривредном газдинству, у случају инвестиције која се односи на прераду грожђа.
Конкурс је отворен до утрошка средстава, а закључно са 30.09.2015.године.
Секретаријат задржава право да од подносиоца пријаве затражи додатну документацију и да овлашћено лице Секретаријата изврши контролу реализације предмета уговора, а посебно у случају рачуна и предрачуна који су издати од стране добављача опреме који нису у систему ПДВ-а и рачуна који су значајно изнад тржишне вредности.
Рок за реализацију инвестиције у случају пријаве на конкурс са предрачуном је 90 дана од дана потписа уговора а најкасније до 01.11.2015. године.
Бесповратна средства исплаћују се након реализације инвестиције, односно након што корисник бесповратних средстава достави Секретаријату: оригинал или оверену фотокопију рачуна са спецификацијом опреме, отпремницу, фискални рачун, потврду банке о извршеном плаћању добављачу опреме, фотокопију гарантног листа и извршене контроле од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
Исплата бесповратних средстава вршиће се у складу са приливом средстава у буџет АП Војводине, а по извршеној контроли.
Додатне информације можете добити путем телефона 021/487-4419 од 10 до 14 часова.
Комплетан текст конкурса као и остале обрасце, можете преузети у прилогу текста.

http://subvencije.rs/wp-content/uploads/2015/03/Конкурс-за-мале-прерађивачке-капацитете.pdf

http://subvencije.rs/wp-content/uploads/2015/03/Правилник-за-мале-прерађивачке-капацитете.pdf


 
Rtv.rs:

[h=1]Међународни сајам вина - Винофест у Вршцу 20. и 21. марта[/h]ВРШАЦ - Међународни сајам вина у Вршцу "Винофест" одржаће се 20. и 21. марта у хотелу Србија, саопштила је данас Туристичка организација општине Вршац (ТООВ).

На "Винофесту" учествује око 60 излагача, оцењује се више од 200 вина, а манифестацију посети око 2.000 људи.
Осим домаћих винарија, своја вина су до сада представљале и винарије из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Италије, Црне Горе, Чешке.
Сајам вина "Винофест", који се одржава 10. пут, је изложбеног, такмичарског и продајног типа.
vinofest,-vinski-vitezi-sveti-teodor-jpg_660x330.jpg
evrsac.rs

Ове године, 10 година постојања прославља и Банатски вински витешки ред Свети Теодор, чија ће се годишња скупштина одржати у оквиру сајма "Винофест".
Како су најавили организатори, за винаре и љубитеље вина биће организоване и различите радионице, а посету сајму је најавио и велики број сомелијера из Србије.
ТООВ наводи да Вршац има богату виноградарску традицију. Први писани документ о вршачком вину датира из 1494. године, а у 19. веку вршачко виногорје је било највеће у Угарској, које се простирало на 10.000 хектара.
Данас Вршачко виногорје има око 2.000 хектара под виновом лозом и представља највеће виногорје у овом делу Европе. Око 1.700 хектара припада "Вршачким виноградима", али се последњих година отвара и све више мањих, приватних винарија, додаје ТООВ.
 
Rtv.rs:

[h=1]На сајму вина у Вршцу око 60 излагача[/h]ВРШАЦ - Међународни сајам вина "Винофест", на коме ће се представити око 60 излагача са висе од 200 вина, биће данас отворен у Вршцу и трајаће до 21. марта.

Сајам вина, који се одржава десети пут, ће, како се очекује, имати око 2.000 посетилаца, а вина ће, поред домаћих, представити винарије из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Италије, Црне Горе, Чешке.
vrsac-2_660x330.jpg
to.vrsac.com

Посету овогодишњем сајму вина најавио је велики број сомелијера из Србије, наведено је на интернет сајту Туристичке организације Вршац.
Вршац је град богате винарске традиције, а први писани документ о вршачком вину датира из 1494. године.
Данас Вршачко виногорје има око 2.000 хектара под виновом лозом и представља највеће виногорје у овом делу Европе.
 
Novosti.rs:

Počinje Ski Wine festival na Kopaoniku

Manifestacija o vinu, gastronomiji i vinskom turizmu počeće u četvrtak i trajaće do nedelje







KOPAONIK - Na Kopaoniku u četvrtak počinje Ski vajn (Ski Wine) festival, manifestacija o vinu, gastronomiji i vinskom turizmu, koja će trajati do nedelje.


Organizatori Interfest i MK Mountain Resort su i ove godine pripremili trodnevni program u kom će uživati svi ljubitelji vina i aktivnog odmora.
Više od trideset vinarija iz regiona predstaviće učesnicima konferencije i drugim gostima svoj premium segment ponude, a biće organizovana i škola vina koju će voditi udruženje someliera Srbije i izlet do župskih vinarija.
Svi posetioci će moći da probaju veliki broj vina, a biće organizovane i brojne radionice na kojima će ovogodišnji panelisti kroz zanimljivu formu panel-diskusija pokušati da daju odgovore na zadate teme.
 
Novosti.rs:

Vinski turizam ima perspektivu

Vinski turizam u Srbiji ima perspektivu, ali je neophodno uraditi još dodatnih stvari kako bi ta vrsta turizma bila iskorišćena u punom kapacitetu






Vinski turizam u Srbiji ima perspektivu, ali da je neophodno uraditi još dodatnih stvari kako bi ta vrsta turizma bila iskorišćena u punom kapacitetu, ocenili su danas prestavnik Turističke organizacije Srbije Pavle Đukić i izvršni direktor vinarije "Mačkov podrum" iz Iriga Đurđica Jojić-Novaković.


Đukić je, na panel diskusiji o vinskom turizmu na trećem Zimskom festivalu vina koji se održava u hotelu "Grand" na Kopaoniku, kazao da je za bilo kakvu analizu rezultata vinskog turizma u Srbiji potrebno imati tačne podatke kojima, kako je naveo, Srbija sada ne raspolaže. "Osim podatka da u Srbiji postoji 800 vinarija nikakve druge podatke nemamo ni o broju poseta, ni o broju noćenja turista koji zbog vina posećuju Srbiju", rekao je Đukić.
On je istakao da je država u poslednje četiri godine izradila nove turističke mape, a da je neophodno da se uradi dosta toga na edukaciji vinara i ljudi koji se bave tim turizmom, kao i na standardizaciji. "Edukacija se, uglavnom, vrši na lokalnom nivou dok je standardizacija vezana za donošenje državnih propisa, a i jedno i drugo su bitni da bi se znalo na koji način pristupiti gostu i promovisati vinski i svaki drugi turizam", konstatovao je Đukić.
Đurđica Jojić-Novaković je rekla da među poteze koji se mogu odmah uraditi na razvoju vinskog turizma spadaju udruživanje vinara i drugih pružalaca usluga koji se nalaze u neposrednoj blizini vinarija kako bi se stvorila što adekvatnija ponuda.
Po njenim rečima, potrebno je i mnogo veće korišćenje resursa Interneta i društvenih mreža. "Otvaranje Tviter naloga košta nula dinara, a reklamiranje preko fejsbuka je višestruko jeftinije od reklamiranja u nekim dnevnim novinama. Reklamiranjem preko fejsbuka već se unapred targetira potencijalni korisnik", rekla je Jojić-Novaković.
Ona je dodala da je, kada je reč o vinskom turizmu, neopravdano zapostavljen domaći gost jer, kako je pojasnila, stranci dođu i odu, a domaći gosti će dovesti svoju decu koja će jednog dana odrasti i koja će tada dovoditi svoje prijatelje, a kasnije i svoju decu na mesta koja su oni obilazili kada su bili mali.
Prema rečima Jojić-Novaković, na duže staze za razvoj vinskog turizma neophodno je popraviti infrastrukturu jer nam je pre svega saobraćajna infrastruktura vrlo loša, a kao primer uzela je saobraćajnicu između Iriga, kao jednog od centara vinogradarstva u Srbiji i manastira Krušedol, rekavši da na tom putu postoje deonice tako uske da se dva automobila ne mogu mimoići.
Jojić-Novaković je poručila da je potrebno dosta uraditi i na popravljanju imidža Srbije.


- - - - - - - - - -

Rts.rs:

Домаће сорте за промоцију српских винаријa

На Копаонику је завршен трећи фестивал вина "Винтерфест", на којем је представљено 30 винарија из шест земаља Европе. На неколико панел дискусија разговарало се о могућностима повећања извоза вина из Србије и о промоцији винског туризма


У Србији има око 800 винарија и 25.000 хектара под засадима грожђа. Само четири винарске куће флаширају до 500.000 боца, док су све остале мале породичне винарије.

"Ја знам да су квоте за извоз вина из Србије у ЕУ велике, али ми нисмо искористили ни 10 посто од тих количина које можемо да извеземо", рекао је Драган Васић, винар из Смедерева.
"Једина шанса да постигнемо успех на страном тржишту је удруживање. Ми смо мали винари. Жупа има 59 малих винарија и самосталан наступ на иностраном тржишту је неадекватан", рекао је енолог Јовица Миловановић.
Више од једне деценије извоз вина у Русију и земље Европске уније, зависно од бербе и производње, варира од 10 до 20 милиона евра. Извоз је и шанса за нова радна места.
"Да има више посла и извоза, ја бих запослио два човека која ће то да раде", каже винар из Тржца Момчило Минић.
Већи извоз допринео би и развоју винског туризма. Обележени су вински путеви по регионима, а поједине винарије изградиле су етно насеља где гости осим дегустације вина могу да обиђу и засаде вод чокотима винове лозе.
"Србија је атрактивна за извоз јер имамо аутохтоне сорте - тамњанику и прокупац, али ми не можемо својим количинама да подмиримо ни домаће тржиште", истиче Милан Спасић, винар из Александровца.
Менаџер винарије из Суботице Златко Живанић додаје да је Србија млада винска земља и да је значајно освајати све више медаља за квалитет вина на најпрестижнијим светским сајмовима.
Ради већег пласмана наших вина на светско тржиште, порука је са трећег Винтерфеста, треба подизати нове засаде са аутохтоним или одомаћеним сортама винове лозе.

 
Rts.rs:

Стиже 650.000 литара флашираног вина са Косова

Наредне седмице почеће испорука 650.000 литара косовског флашираног вина у централну Србију, тако да ће се укупна испорука вина повећати на око три милиона литара до краја године, преноси косовска телевизија РТК 2 на српском језику.

2

Артур Цамај из компаније "Стоункасл" из Ораховца најавио је да ће се средином наредне седмице, или најкасније до 1. маја, у мегамаркетима у Београду, Крагујевцу, Чачку и Нишу, наћи прве количине од 650.000 литара флашираног вина са Косова, преносиТанјуг.
Vino-police.jpg

За сутра је најављено склапање уговора о набавци стаклених флаша из панчевачке стакларе, уместо из Грчке, одакле се "Стоункасл" годинама снабдевао.
Цамај је рекао да је компанија "Стоункасл" добила све потребне дозволе из Србије, пошто су је посетили и представници Министарства пољопривреде Србије, а у току је израда етикете и амбалаже за вина.
Компанија "Стоункасл" је и до сада извозила вино у Србију, и то у ринфузу, па је тако у 2014. години извезла 1,35 милиона литара вина, а до краја 2015. године планирају да извезу 2,25 милиона литара вина у ринфузу, уз најављених 650.000 литара флашираног вина.
РТК 2 преноси да је "Стоункасл", власништво Американца пореклом из општине Дечани. До сада је увозио амбалажу из Србије, али само пакете.

 
Četvrti međunarodni sajam vina u Aleksandrovcu Župskom, koji se održava 8. i 9. maja.

Očekuje se da se za dva dana u srpskoj prestonici grožđa i vina slije više vina nego ikada ranije, jer pored najboljih župskih vina ovde će izlagati vinari i vinogradari iz više evropskih zemalja. Ovde će biti preko 100 izlagača, a osim vinara i vinogradara iz Srbije u Aleksandrovac, između ostalih, dolaze i izlagači iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske Slovenije, Italije, Španije, Grčke i drugih vrhunskih kuća u svetu za proizvodnju najboljih vina.

http://www.novostitop.com/zupljani-na-sajmu-vina-u-aleksandrovcu-ocekuju-30-hiljada-posetilaca/
 
Ove godine imam dosta komovice i hteo bih da napravim travaricu,


U zdravoj hrani sam kupio razne susene biljke:


1.Pelin
2.Anis
3.Komorac
4.Cvetovi kamilice
5.Klek
6.Zalfija
7.Ruzmarin
8.Shipak




Da li imate neki recept, pre svega me zanima koliko grama po litru i koje trave?
 
Cekaj malo da pronadjem knjigu tamo ima sigurno,nemoj eksperimentisati.Ili obidji poljoprivrene ducane imaju knjizicu ''Spravljanje rakije u domacinstvu'' u njoj imas recepte za razne rakije. pozzz
 
Di ste vinari, jel ce biti vina ove godine?

Kod mene je sledece stanje:

1. Roze M. Hamburg
Fermentacija zavrsena, otoceno sa grubog taloga.

2. I. Rizling
Fermentacija zavrsena, otoceno sa grubog taloga.

3. Merlot
Fermentacija zavrsena kao i produzena maceracija. Ispresovano, otoceno sa grubog taloga i smesteno u drveno bure na maturaciju.
 
Moje vino jos uvek fermenise. Slabo to ide. Da li moze sad da mu se ubaci kvasac,posto mu nisam stavljao na pocetku fermentacije,ili da li postoji neki drugi nacin da se ubrza fermentacija da ne bi ostalo slatko?siru sam ostavio na 19
 
Mozes i sad dodati, ali jacu dozu nego inace posto su sad nepovoljniji uslovi za razmnozavanje kvasaca.

Za pokretanje zastale fermentacije 50 gr kvasca na 100 litara tečnosti (odnosno 100 kg kljuka ili voća)
Za pokretanje zastale fermentacije 70 gr hrane na 100 litara tečnosti (odnosno 100 kg kljuka ili voća). Za pokretanje zastale fermentacije treba pratiti posebnu proceduru.

http://enovitis.net/uputstvo-za-pripremu-kvasca-i-hrane-za-kvasce/
 
Mozes i sad dodati, ali jacu dozu nego inace posto su sad nepovoljniji uslovi za razmnozavanje kvasaca.

Za pokretanje zastale fermentacije 50 gr kvasca na 100 litara tečnosti (odnosno 100 kg kljuka ili voća)
Za pokretanje zastale fermentacije 70 gr hrane na 100 litara tečnosti (odnosno 100 kg kljuka ili voća). Za pokretanje zastale fermentacije treba pratiti posebnu proceduru.

http://enovitis.net/uputstvo-za-pripremu-kvasca-i-hrane-za-kvasce/
hvala na odgovoru
 
Nazad
Vrh