Chat o Vinarstvu

Da li neko ide u Temerin sa svojim vinima? Danas je poslednji dan da se odnesu uzorci?
 
Evo jos malo:

Dani vina Rivica 2016

Kosanović Nenad Talijanski riz. St.Pazova Zlato 19,00
Kosanović Nenad Hamburg St.Pazova Srebro 18,1
 
Rose možeš napraviti od bilo koje crvene -crne sorte grožđa samo je kraće maceriraš(držiš izmuljanu na tropu-komu) znači odabereš sortu koja ti paše po tvom ukusu i uz kraću maceraciju dobiješ slabiju obojenost vina(biti će u vinu i manje nekih drugih sastojaka aroma , tanina... ali za neko vino za osobnu upotrebu znači ne neka vrhunska vina neprimjetno )
 
Možeš upotrebiti i bijelo grožđe samo ubaciš 10tak % crnog i ostaviš malo na tropu-komu da ti oboji mošt - širu.
 
Imam par pitanja u vezi vina. Da napomenem vino pravim samo za sebe i još učim šta i kako tako da se izvinjavam ako izjavim neku nebulozu :)

Imam jedno bure sa izmuljanim grožđem, dodao sam u to i petnaest kilograma Moldavije kako bi vino imalo dobru boju (na preporuku prijatelja). Sve je to lepo prevrelo i sada treba otočiti ali mene muči jedan problem. U vino volim da dodam od 1 do 2 kilograma šećera na 35 litara (toliki mi je stakleni balon) jer mi onda nekako zaokruži ukus vina. To sam radio i prošle godine, otočio, dodao šećer i potrudio sam da se potpuno istopi i posle toga sam stavio vinobran. Problem je što je vinobran malo skinuo boju od tog prošlogodišnjeg vina i nije imalo tako sjajnu boju ali je ukus bio odličan, sve se popilo :)

E sad, da li postoji nešto slično vinobranu a da ne skida boju? Ne bih ni stavljao vinobran ali čim ubacim šećer vino počne malo da radi i opet se vrati na ono staro. Da ne radim nešto pogrešno?
 
Da ne radim nešto pogrešno?
Pa sad...

E sad, da li postoji nešto slično vinobranu a da ne skida boju?
Vinobran u ovoj fazi skida boju zato sto se antocijanini nisu jos uvek polimerizovali sa taninima. Boja se posle odredjenog vremena vrati, ako do tad ne popijes vino :)
Da, postoji i vinobran sa taninom za crvena vina, ne znam koliko lako mozes da ga nadjes u poljo apotekama.
 
RAVANGRAD WINE FEST“ - FESTIVAL VINA I HRANE

Osmi put u Somboru

Proizvođači i ljubitelji kvalitetnih vina, rakije i dobrih zalogaja, okupiće se ove godine po osmi put na Međunarodnom festivalu vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“.

Festival će biti održan u subotu, 03.12.2016. godine, u gradskoj hali „Mostonga“. Vrata hale će za posetioce biti otvorena od 12 do 20 časova.

Evo prilike za sve koji žele da se promovišu, ali i za one koji žele da vide zanimljive stvari vezana za vino i vinarstvo.
 
Nazad
Vrh