Chat o Vinarstvu

nenad88

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2014
Poruka
187
Lokacija
Stara Pazova
Da li neko ide u Temerin sa svojim vinima? Danas je poslednji dan da se odnesu uzorci?
 

nenad88

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2014
Poruka
187
Lokacija
Stara Pazova
Evo jos malo:

Dani vina Rivica 2016

Kosanović Nenad Talijanski riz. St.Pazova Zlato 19,00
Kosanović Nenad Hamburg St.Pazova Srebro 18,1
 

Entuzijast

Član
Učlanjen(a)
12 Okt 2014
Poruka
90
Lokacija
Virovitica
Rose možeš napraviti od bilo koje crvene -crne sorte grožđa samo je kraće maceriraš(držiš izmuljanu na tropu-komu) znači odabereš sortu koja ti paše po tvom ukusu i uz kraću maceraciju dobiješ slabiju obojenost vina(biti će u vinu i manje nekih drugih sastojaka aroma , tanina... ali za neko vino za osobnu upotrebu znači ne neka vrhunska vina neprimjetno )
 

Entuzijast

Član
Učlanjen(a)
12 Okt 2014
Poruka
90
Lokacija
Virovitica
Možeš upotrebiti i bijelo grožđe samo ubaciš 10tak % crnog i ostaviš malo na tropu-komu da ti oboji mošt - širu.
 

ilicstefan

Član
Učlanjen(a)
7 Jun 2013
Poruka
38
Lokacija
Beograd
Imam par pitanja u vezi vina. Da napomenem vino pravim samo za sebe i još učim šta i kako tako da se izvinjavam ako izjavim neku nebulozu :)

Imam jedno bure sa izmuljanim grožđem, dodao sam u to i petnaest kilograma Moldavije kako bi vino imalo dobru boju (na preporuku prijatelja). Sve je to lepo prevrelo i sada treba otočiti ali mene muči jedan problem. U vino volim da dodam od 1 do 2 kilograma šećera na 35 litara (toliki mi je stakleni balon) jer mi onda nekako zaokruži ukus vina. To sam radio i prošle godine, otočio, dodao šećer i potrudio sam da se potpuno istopi i posle toga sam stavio vinobran. Problem je što je vinobran malo skinuo boju od tog prošlogodišnjeg vina i nije imalo tako sjajnu boju ali je ukus bio odličan, sve se popilo :)

E sad, da li postoji nešto slično vinobranu a da ne skida boju? Ne bih ni stavljao vinobran ali čim ubacim šećer vino počne malo da radi i opet se vrati na ono staro. Da ne radim nešto pogrešno?
 

nenad88

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2014
Poruka
187
Lokacija
Stara Pazova
Da ne radim nešto pogrešno?
Pa sad...

E sad, da li postoji nešto slično vinobranu a da ne skida boju?
Vinobran u ovoj fazi skida boju zato sto se antocijanini nisu jos uvek polimerizovali sa taninima. Boja se posle odredjenog vremena vrati, ako do tad ne popijes vino :)
Da, postoji i vinobran sa taninom za crvena vina, ne znam koliko lako mozes da ga nadjes u poljo apotekama.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
RAVANGRAD WINE FEST“ - FESTIVAL VINA I HRANE

Osmi put u Somboru

Proizvođači i ljubitelji kvalitetnih vina, rakije i dobrih zalogaja, okupiće se ove godine po osmi put na Međunarodnom festivalu vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“.

Festival će biti održan u subotu, 03.12.2016. godine, u gradskoj hali „Mostonga“. Vrata hale će za posetioce biti otvorena od 12 do 20 časova.
Evo prilike za sve koji žele da se promovišu, ali i za one koji žele da vide zanimljive stvari vezana za vino i vinarstvo.
 
Vrh