Chat 9

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato i sluzi racunica, ako padnes 5 godina, da ne padnes i 6-tu. Mislis li da oni koji su dali njive u zakup nemaju pojma. Nije, vec su tako izracunali da im se vise isplati nego da rade. Uzalud nam rad, ako jedemo sopstvenu supstancu......

To bi trebalo da se racuna ali ne tako, racuna se sta se vise isplati dali da radis zemlju ili da je das u arendu i na cemu imas bolju racunicu a ne mozes sam sebi da naplacujes nesto cega nema, i kad radis svojim masinama racunas troskove i amortizaciju a ne racunas po ceni kao da drugome radis uslugu.Dakle ili ces dobiti 200-300 evra za zakup ili 5-6tona kukuruza minus ulozeno

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Možda ja jesam lud ali nisam glup ako daš zemlju u zakup prihod ti je samo ta cifra recimo 200e a ako radiš sopstvenu zemlju zašto bi uz sve troškove seme, đubre gorivo amortizacija itd.dodavao i zakup sopstvene zemlje za koju realno nisi dao ni dinar.

Možda ja jesam lud ali nisam glup ako daš zemlju u zakup prihod ti je samo ta cifra recimo 200e a ako radiš sopstvenu zemlju zašto bi uz sve troškove seme, đubre gorivo amortizacija itd.dodavao i zakup sopstvene zemlje za koju realno nisi dao ni dinar. Cena kukuruza kod mene 15,5 din.

Zar od jutra opet prepucavanje,kako vam ne dosadi..na chat pa se prepucavajte ovo je tema za kukuruz vezana a ne za rente ko kome sta placa ili ne placa sta ulozio zaradio..moderator napravi grupu za troskove u proizvodnji i tamo ih prebaci

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Neznam što nekome smeta diskusija i nije nikakvo prepucavanje i što nebi bilo u temi kukuruz kad se radi o kukuruzu?
Kalkulacija se radi da se vidi dali nešto vrijedi raditi ili ne. Uzmimo na primjer da je zakup hektar 300e a da se na kukuruzu može zaraditi čisto 200e po ha. Samo primjer. Ako u kalkulaciju nebi uračunali zakup svoje zemlje u trošak ispalo bi da vrijedi raditi a ako uračunamo izacice da ne vrijedi raditi, što je tačno. Šta je onda ispravno?

Slazem se sa tobom ako je dobit 200 evra ne racunajuci zakup kao trosak da je bolje izdati zemlju a ako racunas zakup 300 evra i ako onda ostaje cisto 200 evra onda je tu zarada 500 evra a ne 200 a i to bi trebalo racunati na bar 10 god a ne na jednu sezonu jer ovako se nikome nista ne isplati a svi se grabe da uzmu sto vise zemlje pod zakup

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Dao sam primjer ako je dobit 200e na svojoj zemlji ako ne računamo zakup samo da bi se dokazalo da ga treba uračunati da dobijemo negativan broj tada a ne pozitivan

Momo ja sam u svoju njivu od 1 kj uložio 32000 din. Rodilo mi je 5000kg po ceni od 15,5 din ja sam dobio 77500 din kada odbijem uloženih 32000 din ja sam prihodovao 45500 din i to mi je prihod. E a da je rodilo 2000 kg po 15,5 din prihod bi bio 31000,00din i u tom slučaju sam u minusu za 1000 din po kj. E sad je na meni da odlučim hoću li iduće godine raditi ili dati zemlju u zakup po 250e po kj i da mi to bude čist prihod a da prstom nisam mrdnuo.

Ok. Nema veze ,neka racuna ko kako hoce .. Uglavnom ako gledamo ekonomski a trebalo bi tako , trebala bi biti ista odluka dali sijati kukuruz na svoju ili tudju zemlju . Ako ima racuna , ima i na svoju i na tudju , ako nema,nema ni na svoju ni u zakupu .

Evo primera moj suncokret na mojoj njivi u 2020 god po kj u evrima
Npk 0
Oranje 16
Urea 30
Spremiranje 5
Setva 3
Seme 90
Hemija 30
Prskanje i spartanje 5
Zetva 45
Prevoz 4
Ukupno 230 e

Rod 1750 kg x 36 din = 63000 din ili 535e zarada 305e
Zakup zemlje u Crepaji je 300 - 320 e
Da li sam u plusu ili je bolje bilo dati zemlju u zakup i ne mrdati k....m.
Eto zasto zakup mora da se stavlja u kalkulaciju.

Ne znam, prosle sam sejao od 21 do 24, ali sam zajedno punio prevoz pa nisam bas siguran. Ove je bilo dobro nicanje i odlican sklop, a opet, slabo je rodio.

Ok. Nema veze ,neka racuna ko kako hoce .. Uglavnom ako gledamo ekonomski a trebalo bi tako , trebala bi biti ista odluka dali sijati kukuruz na svoju ili tudju zemlju . Ako ima racuna , ima i na svoju i na tudju , ako nema,nema ni na svoju ni u zakupu .
Ako gledamo ekonomski treba računati i arendu. Ali mislim da je diskusija počela koliko je ko zaradio na kj kukuruza a ne ekonomska računica. Ja imam njih jedno 5-6 što im radim usluge od oranja do žetve i prevoza, a od ove godine još dvoje. Oni ni ne idu na njivu. Ja im samo javim kad bude gotovo da odu na silos na merenje. Šta mislite da oni pored sve usluge koje plaćaju još računaju arendu u računicu? I ne odustaju, kažu da su zadovoljni...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh