Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Interesantno, kako se ljuto gleda na toga, što nešto kupi na licitaciji. A najviše bi se pomoglo nesretniku što se u toj situaciji našao, da se što više napravi 'reklame' i time se postigne viša cena u prodaji, kad već ne može da se spreći.
Dok se s druge strane mirno prihvati, da se jednu celu naciju razvlasti i istera sa vekovnih ognjišta.
Jer nisu svi Švabe bili folksdojčeri, dobar dio njih je hteo da ostane, pa su proterani posle rata.
Ti što su imali što na savesti sigurno su se sklonili još za vreme rata, kad su dolazili Rusi.
Ima raznih priča o logorima i zlodelima posle 'oslobođenja'.
A u vezi današnjeg imovinskog stanja, koliko mi je poznato, Nemcima oduzeta imovina ne bi smela da bude predmet restitucije. Ta bi trebala da važi samo za one, što si bili u doba nacionalizacije građani Jugoslavije. Putem međudržavnih ugovora, mi smo svu tu 'narodnu svojinu', oduzetu tuđim građanima platili. Ovako ili onako.
Način isplate oduzetog bar za Nemce je bio dogovoren mirovnim ugovorima. Tako je bio dobar deo ratne štete kompenziran sa tom oduzetom imovinom.
Njihovu štetu je pokrila Nemačka, dok su se reparacije za žrtve i štetu u FNRJ dale na 'oltar' revolucije.
Jer neplaćena ratna šteta koja je bila podmirena sa Nemačke strane (u delu ko kompenzacija za nacionaliziranu svojinu, u delu ko isporuka dobara), isparila je između Skupštine, CK i Belog dvora.
Нису све Швабе били Фолксдојчери, већ само они који нису живели у Немачкој. То је просто нацистички термин за Немце који нису грађани Немачке.Jer nisu svi Švabe bili folksdojčeri, dobar dio njih je hteo da ostane, pa su proterani posle rata.
Јесте доста сложенија прича, али моје помињање Јевреја је било у вези што их је хер Шиклгрубер узимао као разлог недаћа Немачке, као овакви су-онакви су, а Немци у Краљевини заиста били онакви каквим је он описивао Јевреје.Прича о јеврејима је далеко сложенија од онога што се углавном јавно расправља.
Да, сећам се четр'ес'прве к'о јуче да је било.Зорге ти причаш о банату и швабама али у бачкој за време рата су били национална мањина сећаш се како је прошао твој противник шицер у новом саду 1941и како се докопо баната
Дрсоле, нико те не тера да узимаш кредит који не можеш да вратиш. Зато има мали милион банака. А да, дискутовање о броју страдалих у 2.св.рату(смањивање и релативизација) је негде и кривично дело. Уосталом то како су немци убијали и спроводили коначно решење је спасило републику српску односно србе пресуде геноцидног народа. Само да подсетим.
Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
Mislim da bi djecu ipak ttebalo uciti da ne dijele ljude prema naciji ili narodnosti, hvala bogu kolko vidim vecina ih i razmišlja tako htjeli mi ili ne. Ili tacnije receno ne razmislja uopšte što je i ispravno.Mi srbi smo cudan narod sve zaboravimo pa se lako i mirimo i stalo nam je da nas volu i oni koji su nas ubijali.Moje misljenje je da je sad mir i ne treba kopati puno po proslosti ali voditi racuna da se neke stvari ne zaborave kao to moje Orasije ili Sumarice i Jasenovac i sva stratista naseg naroda i uciti nasu decu da nam nije svako prijatelj da treba postovati komsiju bilo koje vere nacije ali da se drze svoje vere nacije i obicaja
Па и не баш. Немци су тешка педантерија што се тиче вођења евиденције. Само да су документа сачувана. Они су све записивали, сваку бројку, сваког убијеног.
Зато што су веровали у то.
Само је питање добре воље.
Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
28 avgusta prestaju sa radom. Nema konkretnog obavestenja o razlozima. Steta.Jel zna neko zašto se gasi "Farmia" ?
Mislim da bi djecu ipak ttebalo uciti da ne dijele ljude prema naciji ili narodnosti, hvala bogu kolko vidim vecina ih i razmišlja tako htjeli mi ili ne. Ili tacnije receno ne razmislja uopšte što je i ispravno.