Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš su Austrija i Švajcarska primer da je stoka skoro cele godine na ispaši, jer je tako mnogo ekonomičnije.
Kod nas je potpuno obrnuto, krave su cele godine na jaslama i hrane se skupom mašinama pripremljenom hranom..

Grešiš.

U planinskom svetu jedino se moglo preživeti time, da se na obradivom zemljištu uzgojilo hranu za sebe, a stoku što veći deo godine preživelo na terenu, koji se ne može obradit.

Hrana je nekad imala vrednost, koju danas niko ne ceni više.

Kolega je iz kuće koja ima zanatlijsku tradiciju od par sto godina, najstariji papiri od firme su od oko 1750.
Njegov ded je vodio hroniku međusobna razmerja cena za neke stvari, koje su se takle njegova rada. Tako je obnavljao kuću baš u vreme krize u tridesetim godinama 20. veka. Dnevnica zidarskog kalfe je tad vredela kilu goveđeg mesa.

Zato je u starim vremenima bilo sve obrađeno, jer se kako se danas kaže 'isplatilo'. Da bi za dnevnicu dobio po 10 kila i preko ko danas, ne bi ni tada bilo to obrađeno.

Ovo dvoje brda su jedno do drugog. Sve što se vidi travne površine se kosilo do 2. svetska rata, posle toga, svake godine neki loši delovi su ispadali. Sad samo kose da ohranu tradiciju, na za potrebu. Seno se ostavilo gore u plastovima, te zimi spuštalo dole na 'sankama' napravljenih iz grana.

Danas se teško predstavljamo koliko je značilo, da su u ko zna koliko radnih dana gore prikupili sena za prezimit jednu životinju. Još, da se od tog sena 'proizvelo' kroz životinju stajnjaka, koji se koristio na njivama za uzgoj hrane za ljude.

jakob_mozjanca020.jpg

asdasdsa.jpg

Донета је одредба да животиње не могу да се крећу самостално по улици и успут прљају.

Једно време нисте смели трактор или приколице оставити испред куће на улици.

Роде, па зар и сам ниси свестан да мноштву људи мораш законом да одређујеш оно што им самима не долази до мозга? Овде код мене већ... барем двадесетак година, ако не и више, нико више не истера јато гусака на улицу на испашу и уједно засерава све около, да не приучам о купнијој стоци, а пре неколико година инспекција је почела са упозоравањем да се машине не држе на улици, да не би кажњавала те који су од улица буквално правили сталне паркинге за своју механизацију. Од тада су улице приметно уредније и људи су, ако ни због чега другог, угледајући се не комшије, одржавају испред својих кућа.

@tine
Možda nisi razumeo šta sam hteo objasniti.
Prešao sam Austriju uzduž i popreko i vidim da njihova goveda uglavnom pasu tokom cele godine.
Levo i desno dolinom pored autoputa(Karavanke -Salzburg) uvek se može videti stoka koja pase. Jedino kada je deblji sneg ne vidim ih.
U mom zlatiborskom kraju ima nekoliko ljudi koji goveda pustaju na pašu, ali većina krave drži cele godine u štali na jaslama, i hrani ih baliranim senom, silažom, senažom , žitom, koncetratom..
Sa odnosima vrednosti robe se slažem, jer se po predanjima i kod nas ceo dan kopalo za kilogram brašna..

Зорге, пре 40-50 а негде и 100 година насеља су грађена тако да животиње најкраћим путем дођу до пашњака. И наравно ван главних путева. О то ме сам писао. Ево на примеру мог села.
280a07850ecc48357104c0fe917ba19d.jpg

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

@mirosti
Ja sam razumeo, a hteo sam samo da te popravim zbog drugih, da ne steknu pogrešan utisak.
U našim klimatskim uslovima držanje produktivnih mlečnih grla na ispaši nije ekonomski opravdano. Jer sezona kad je kvalitet trave dovoljno dobar da podmiruje dovoljan deo potreba je vrlo kratka. U proleće i nešto u ranu jesen. Posle sredine maja dođe suvo razdoblje i u jesen kiše.
Plus u savremenom uzgoju udeo hrane niži nego nekad, kad usporediš sa ostalim troškovima i vezanim kapitalom. Pa ta ušteda ne donosi toliko koliko ti odnese manja proizvodnja.
Drugo je držanje vani junica i krava u suhostaju. To obično najviše vidiš tamo u brdima. Ako su krave vani, idu da prošetaju, našto pojedu, a dobar deo potreba im se namiri u jaslama.
Isplati se i ispaša stoke u tovu i finiširanje u štali, makar je to velikom delu uzgajivaća teško izvodljivo. Prošećno imanje drži manje mlečne neg tovne stoke, pa treba veća površine, plus se zbog kapitalske gladi ne može priuštiti duži period držanja stoke do prodaje.

Zahvaljujem na odgovoru, jasno je da je ekonomija u načelu svega.
Ali je opet veći problem na našoj strani jer imamo solidne resurse za ispašu i skoro da se ne koriste..
BTW, jako su mi interesantne oni vaši krovovi za sušenje trave koje imate na dosta livada i u kojima prvoklasno sušite travu tokom kišnih i vlažnih delova godine.
Dali možeš opisati šta je bitno kod gradnje jednog takvog krova(neznam kako drugačije nazvati)..

Ja sam dugo bio ubedjen da taj laskavi nadimak koji smo nosili EVROPSKI BRAZILCI da je u skladu sa nasim mentalitetom i temperamentom medjutim sa obzirom kako se to sve promenilo preko noci to je ipak vise zavisilo od sistema tj atmosfere i okruzenja kiptelo je od zadovoljstva,ljubavi,strasti a sarm, seksipil i potencija to je bilo za Ginisa .Pocetkom 21 veka kao da je neko presekao vene naciji pocelo je posrnuce ,depresija ,nezadovoljstvo kao da je neko zeleo da nam ugradi mentalitet i razmisljanje logorasa i izgleda da su i uspeli u tome.Dali smo se bacali kamenjem na boga da smo toliko zanimljivi osvajacima ja mislim da jedino sto nasim ljudima treba je SLOBODA I NEZAVISNOST nista drugo uzivali bi kao Indusi i Kubanci a ovaj program MMFa i ove silne banke i zelenasi i izvrsitelji kao i aktuelni diktatori na vlasti su vec naciju srozali do dna jer tu i najaca psiha mora da popusti .Najsrecniji bi bio da nas nikad ne prime u tu usranu Evropsku uniju medjutim kako su pritegli ovi olosi sa zapada blizi se dan odluke i JEDINO RUSIJA MOZE DA NAS SPASI KATASTROFE ali i to zavisi na koju stranu ce nas BALANSERO tj sponzor PORODICE KLINTON

Наш проблем је што смо лаковеран народ (може се рећи приглупи смо – „диљем“ бивше југе, јер је код свих слично).

Имали смо председника којег је народ тако полетно најурио (и још и дан данас му се ругају), који је лепо испратио тај ММФ и у то време су и плате почеле да расту. Било је мало више националног достојанства (осим код оних оних који и не сматрају да су одавде, да им је ово отаџбина или поводљивих аутошовиниста). Журили смо у ЕУ, а тај председник је би мало спор за наше прохтеве који су ишли ка томе да нас још више зајашу. Нажалост, био је окружен са много олоша.

Сада треба плаћати и тај наш потез што смо почели да мало верујемо у себе.

Слобода и независност су прескуп идеал и треба пуно мудрости да се остваре. Непријатељи наше слободе су прејаки.

Тешко ће Русија да нас спаси катастрофе. Убеђен сам да је политика Русије политика банкстера из Лондона.

To misliš na kozolec, na slikama dole.
Ne znam što da ti kažem u vezi korisne upotrebe u sadašnje vreme skupe redne snage.

Zbog čestih oborina, to se razvilo da se može seno osušit. Koristilo se i za sušenje druge robe, od žita u snopovima, pa graha sa biljkom...
Danas najviše u njima suše drvo za ogrev, između stupova naslože metrice, pokriveno je, ako nakvasi kiša, se osuši i dobro je provetreno, da se suši.

Zbog ogromne potrebe po ručnom radu, ne koriste se puno na ravnom, u brdima još ponešto.
Mogu bit vrlo prosto napravljeni, stubovi, letve i krov. Može se prosta opcija napravit sa stupovima oko 2,5 m, umesto letava staviš žicu i prosti krov.
Ili su ih spajali iz dve linije sa spremištem u veznom delu.
Bogata izrada je pokazivala imučnost gazde.
Ima moj kupac sa zidanim stupovima, dužine 7 tih odeljaka, vrlo impozantna zgrada.
Danas ti dupli više služe za garažu za mašine, spremanje bala, može se napravit jenostavna štala, mesta za druženje, izrađuju ih još i nove, a nije im više osnovna namena sušenje sena.

Za sušenje sena u ozbiljnim količinama se danas koriste sušare sa provetravanjem, imaš rešetkasti pod, turbinu, rasturač što jednomerno razdeli masu, da se propuhava.
Izvor vazduha može bit prirodan, ta koristi prirodno grijanje materijala, koji nije suv, pa se recimo vanjski vazduh u prolazu kroz temperiranu masu ugrije i time na sebe veže više vlage, koju iznosi van. Može bit i ugrijan vazduh, tome služi prolaz vazduha pre turbine kroz dupli krov, može bit providan gornji deo i crn donji, ili samo prolazi vazduh ispod ugrijane cigle.
Danas se koriste i kondenzacijske sušare, koje koriste toplinske stanice za grijanje ulaznog vazduha s jedne strane i prelazak izlaznog preko hladnih rebara, da se tamo vlaga kondenzira, a vazduh vrati na grijanje. Po energetskim formulama su vrlo efikasne, dok su po ekonomskim stavkama skuplje od opcije, da se vazduh grije na toplu vodu korištenjem drvene sečke, jer iako se potroši više kW, ti su iz sećke puno jeftiniji nego iz elektroprivrede.

Ako mleko predaješ u mlekaru, hranjenje senom se ne isplati, to koriste za tzv. seneno mleko, od krava hranjenih bez silaža. Ti ili imajo vlastitu preradu ili neki vid boljeg plasmana, za 'običnu' mlekaru se ne isplati, imaš preveliki trošak.
Da se mene pita, od dobro pripremljene silaže, ne oseti se na mleku, ali kad ljudi sa viškom para imaju prerasude, može im se naplatit nešto poreza na glupost.

images
cdd4ee973475ee73edfd.jpeg

kozolci-07.jpg

kozolec.jpg
KPMY4UDKm4y9ggxZvopNrHMZpH1wJcbTDkb7_fcPSxSu8PgJrZEr-lZondglyG5EVJNIzWxB80uqY3sLRzcB9HsYsOOL8NlReK2LlFUhj36PnRLsKjKN9w

Poslednja izmena:
ZA TINE ta Cim sam video ove objekte od drveta video sam da nije Srbija a predpostavio sam da nije Bosna ili Hrvatska jer oni su po svemu dosta slicniji nama. Ovakav vid gradnje bi u Srbiji bio izuzetno skup jer je gradja veoma skupa a nije ni funkcionalan jer mi kao nacija imamo procentualno ogroman broj pusaca i to bi bilo veoma rizicno jer na godisnjem nivou imamo veliki broj pozara nenamerno ali ljudi imaju poriv da loze vatru cak i kada nije momenat za to. Sto se tice stocnog fonda u Srbiji on je desetkovan po planinama i brdima nema ljudi migracija je ucinila svoje a ono sto nije ucinila migracija URADILA JE DRZAVA koja je u svim granama poljoprivrede najveca prepreka i koja sistematski unistava poljoprivredu. Mi smo kao narod izuzetno vredni,sposobni i dovitljivi i nikada nismo imali nikakav problem kako da proizvedemo nesto kako da izbacimo vrhunski kvalitet ili kalibar i sve to postizemo sa mnogo manjim sredstvima nego sto rade plantaze po razvijenim zemljama ALI NAMA JE NAJVECI PROBLEM PRODAJA jer tu nastupa drzava ili neki otkupljivaci koji imaju zeleno svetlo i legalna ovlascenja od drzave da rade kao na divljem zapadu .Ove godine 2020 je 1 kilogram tresanja ili 1 kilogram jagoda bio skuplji nego 1 kilogram junetine ili svinjetine ili jagnjetine a bio je u rangu 1 kg tresanja kao 1 kilogram sira u zapadnoj Srbiji. Dizbalans je veliki ali mi smo drzava u kojoj se nista ne zna unapred a nemoze ni da se predpostavi a kada se dodje do situacije da nemamo stocnog fonda onda drzava krene da daje subvencije kao podsticaj pa cim opet osvezi stocni fond cim malo zazivi onda opet krece losa cena i degradiranje proizvoda

Bio prosle godine po tockove uzane u Ravne na Koroskem u Sloveniji.
Hangar-supa na kosini ispod bikovi a traktor od 100ks se vozi iznad bikova l.Sve od drveta.Bikove hrani 2 godine samo sa senom-livadskim i budu u proseku teski oko 400kg.Covek ima 11ha livade i kako sam ga razumeo 700e poticaja dobija po ha livade ali su uslov bikovi.
U lepsoj prirodi nisam bio,a i covek nas prijatno iznenadio od vecere,pica,...

Наш проблем је што смо лаковеран народ (може се рећи приглупи смо – „диљем“ бивше југе, јер је код свих слично).

Имали смо председника којег је народ тако полетно најурио (и још и дан данас му се ругају), који је лепо испратио тај ММФ и у то време су и плате почеле да расту. , а тај председник је би мало спор за наше прохтеве који су ишли ка томе да нас још више зајашу. Нажалост, био је окружен са много олоша.

ZA DR SOLETA Predpostavljam da mislis na Kostunjavog njega su pojeli za dorucak i pocistili ga kao oluja a da nije bilo njega one fekalije nikada ne bi osetili vlast ali kada su ovi sa zapada videli da narod ne voli Djindjica i ono krem drustvo oko njega neko se setio da stave coveka sa cistom biografijom i to je bio savrseni potez. Medjutim brzo su neutralisali Kostunicu i tu su krenuli malo agresivnije u reforme hteli su da gaze preko zivih ljudi i desilo se sta se desilo GLAVNI COVEK ZAPADA JE NEUTRALISAN a od ovih ostalih jajara niko nije mogao da preuzme toliko breme i odgovornost jer su uglavnom KRENULI DA CERUPAJU KO STA DOVATI i brzo se ta kurton stranka finansirana sa zapada a pod velom demokratije raspala u deset malih stranaka i totalni raspad a svi izkompromanitovani ,Seselj u Hagu, SPS sa starijim clanstvom i propagandom koja se vodila protiv njih i onda je trebao nov covek ali je BILO BITNO SAMO DA NE BUDE IZ DEMOKRATSKIH KRUGOVA JER SU ONI TOLIKO OGADILI ZIVOT NARODU A SRBIJU VRATILI U 18 VEK i tu su svi glasali za Tomu grobara ne zato sto mu veruju ili sto ima program a nastavak znate Vucic ga je uvalio prvo svojim Radikalima i saborcima mucki a vrlo brzo i Tomi grobaru i zbrisao ga sa lica zemlje za sva vremena. Postoje neka nagadjanja na ovoj nasoj siromasnoj politickoj sceni gde ni na pomolu nema novih i svezih ljudi da uliju malo optimizma ali ANALITICARI SMATRAJU DA BI EKIPA IZ SPS a MOGLA DA PREUZME TU ODGOVORNOST DA PREUZME DRZAVU JEDNOG MOMENTA A IMAJU MENTALNU SNAGU A I ISKUSTVO I ZNANJE a toga je i Vucic svestan i ako je paranoik oprezan je pribojava se i veoma je oprezan je sa njima.

ZA DR SOLETA Predpostavljam da mislis na Kostunjavog njega su pojeli za dorucak i pocistili ga kao oluja a da nije bilo njega one fekalije nikada ne bi osetili vlast ali kada su ovi sa zapada videli da narod ne voli Djindjica i ono krem drustvo oko njega neko se setio da stave coveka sa cistom biografijom i to je bio savrseni potez. Medjutim brzo su neutralisali Kostunicu i tu su krenuli malo agresivnije u reforme hteli su da gaze preko zivih ljudi i desilo se sta se desilo GLAVNI COVEK ZAPADA JE NEUTRALISAN a od ovih ostalih jajara niko nije mogao da preuzme toliko breme i odgovornost jer su uglavnom KRENULI DA CERUPAJU KO STA DOVATI i brzo se ta kurton stranka finansirana sa zapada a pod velom demokratije raspala u deset malih stranaka i totalni raspad a svi izkompromanitovani ,Seselj u Hagu, SPS sa starijim clanstvom i propagandom koja se vodila protiv njih i onda je trebao nov covek ali je BILO BITNO SAMO DA NE BUDE IZ DEMOKRATSKIH KRUGOVA JER SU ONI TOLIKO OGADILI ZIVOT NARODU A SRBIJU VRATILI U 18 VEK i tu su svi glasali za Tomu grobara ne zato sto mu veruju ili sto ima program a nastavak znate Vucic ga je uvalio prvo svojim Radikalima i saborcima mucki a vrlo brzo i Tomi grobaru i zbrisao ga sa lica zemlje za sva vremena. Postoje neka nagadjanja na ovoj nasoj siromasnoj politickoj sceni gde ni na pomolu nema novih i svezih ljudi da uliju malo optimizma ali ANALITICARI SMATRAJU DA BI EKIPA IZ SPS a MOGLA DA PREUZME TU ODGOVORNOST DA PREUZME DRZAVU JEDNOG MOMENTA A IMAJU MENTALNU SNAGU A I ISKUSTVO I ZNANJE a toga je i Vucic svestan i ako je paranoik oprezan je pribojava se i veoma je oprezan sa njima.[/QUOTE]

Koštunica je neutralisan momentalno kada je na prijemu kod engleske kraljice, rekao ono što svaki srbin misli o englezima,koji su nam kao narodu do sada napakovali i izrežirali sve nezgode u zadnjih 150 godina.
Malo se teško nalazi taj njegov govor, ali ja nisam mogao verovati svojim ušima kada sam čuo šta joj govori na solidnom engleskom jeziku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh