Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa mislim da ti se samo odgovorilo jeli to bila tako bajna država.
I moje je ta 'država' žestoko oplela, tako da ja ne želim to zaboraviti, i smatram dužnošću povremeno podsetiti na komunjare.
Ne zaboravljam. Ja sam napisao da je za mene bila dobra kako je ja pamtim sa svojih pedeset i kusur. Sigurno bi materijalno bilo bolje da sav taj kapital nije bio izgubljen. Pored tog materijalnog i zgubljeno je i zdravlje. Niko se do kraja zivota nije oporavio od tih trauma.

@mornar
Vidim da imaš visoko mišljenje o ekonomiji one države, ali se nemogu oteti utisku da si to uverenje opet pokupio iz serviranih izveštaja i razmetanja starih komunista.
Ta ekonomija je bila čisto presipanje iz šupljeg u prazno. Sama vojska je crpela direktno i indirektno skoro polovinu BDP-a.
Znači JNA kupuje od fabrika,kombinata itd i to plaća novcem poreskih obveznika, a fabrike državne(pardon, narodne). I gde je tu višak vrednosti?
Dalje, imao si gomilu fabrika kao tvoj Sartid. Reci mi jel po tebi fabrika čelika ima ikakvu logiku u Smederevu?
Svima nam je danas gorka realnost, ali razmisli dva puta pre nego što kažeš da je SFRJ vreme bilo bajno. Uzmi u obzir vreme pre i posle onih deset zlatnih godina Jugoslavije.

COCI sada si bio brutalno iskren i sagledao si sve iz nekog normalnog ugla jer u toj Jugi si doziveo more lepih stvari i pregrst prelepih memorija a dusa ti je namirena kada si dobio povratak zemlje nazad medjutim region odakle je clan MIROSTI je bio cetnicki kraj i to je razlog njegove gorcine a imali su konfiskacije svi od reda medjutim verujem da su i oni namireni i da im je napravljena neka konpenzacija ali pitanje je dali bi bilo modernije vreme da je ostao kralj i monarhija .To je sve relativno sta bi bilo kada bi bilo ali na ovim prostorima su stalno bile neke turbolencije i neka previranja pa cesto ljudi mistifikuju tipa da je ostao kralj ili monarhija a on zapalio na prvu u Englesku ili da nisu likvidirali Djindjica vido bi ti... a sta bi video Cedu i Mladjana Dinkica neko rece da je kod Turaka bilo najbolje;)

Ko je kako živeo i kako je bilo pojma nemam samo znam da se pokazalo posle mnogo godina da su Srbi ili oni koji su vodili Srbiju bili teški debili kad su ušli u ortakluk sa ustašama i slovencima,moj stav se zna kakav je i šta je trebalo uraditi da se poseduje atomska,najlakše je snjom,da se nose u materinu,i da se zna Baranja je Vojvodina a ne hrvatska.

Moji nikada nisu bili imućni i sem par ovaca i malo radne snage u zadruzi ništa nije oduzeto. Ali nemojte banalizovati, itekako je u Vojvodini bilo stradanja posle rata. Čupanje brkova je karakteristične bilo za naše krajeva. A gubitak porodica, kao kod Ilije Pjevca.

Poslednja izmena:
Moji su dobili zemlju u kolonizaciji pa im je oduzeta i dobio djed 3 god dobrovoljno Borski rudnik ali zna zašto
Druze Tito Josip Broz neće Slavko u Kolhoz!!!!!
Djed i Pop se napili pa upregli konje i kroz Palanku pred KOMITET i opštinu

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ne znam...gledajuci sve filmove i serije iz tih sada po mnogima zlatnog doba vidim istu situaciju kao i danas.
Partija,raslojavanje,kapitalisti... Vruc vetar, Kamiondzije, Bolji zivot, Ljubav na seoski nacin ...
Mlad si pa je malo teže razumljivo.Bilo je dosta srednjeg staleža a sada je tog staleža nestalo-sada imaš bogate i siromašne.
Ne znam...gledajuci sve filmove i serije iz tih sada po mnogima zlatnog doba vidim istu situaciju kao i danas.
Partija,raslojavanje,kapitalisti... Vruc vetar, Kamiondzije, Bolji zivot, Ljubav na seoski nacin ...
Nije bilo interneta i pametnih telefonai.Više se onda družilo a sada su društvo,društvene mreže.Malo je danas i problem nedostatak novca i mali standard i devojke sponzoruše.Nas je bilo sramota ići u poderane farmerice a sada je to CUL.Zapad je ušao pod kožu u današnjem društvu pa i u rečniku.Sistemi rednosti totalno izopačeni i nema veze sa mozgom.Lopovi na slobodi a dobri u zatvoru.

Moj djed je isao na saslusanje, zato sto je navodno uzorao plitko SVOJU njivu za psenicu. Valjda zbog toga nece imati dobar prinos, pa tako direktno podriva socijalisticko-komunjarski sistem.Pravi razlog je sto je smatran ''gazdom'', pa su mu uzeli nesto preko 10ha zemlje i ostale pokretne pizdarije, a i stariji sin bio u cetnicima, a brat cetnicki odbornik za nase selo. E, a na kraju rata mu drugovi strijeljali tog sina 21 godina, i drugog od 19 godina koji nije imao veze ni sa kakvom vojskom. Tako da one fore iz partizanskih filmova su za malu djecu, o visini morala komunjara, njihovom poimanju pravde istine i slicna sranja. Vece zlo nije moglo snaci Srbe od komunizma, ukopali su nas vise od Turaka.

Tako je ZOKI ali ima nesto u nasoj istoriji a to je da nas je stalno neko napadao kroz istoriju a mi nikada nikoga i kada ti neko stalno rusi drzavu i pravi stradanja nemozes ni da krenes sa mrtve tacke.Kod svih tih unistavanja jedne nacije opravdanja nema medjutim sada je situacija drugacija SVE ONO STO NISU MOGLI DA OSTVARE RATOVIMA OSTVARICE PUTEM INSTITUCIJA FINANSIRANIH SA ZAPADA I STRANIH BANAKA i vec smo kolonija i zato volim da pomenem rec NEZAVISTAN I NEZAVISNOST iako se mnogi podsmevaju nekim vremenima mozda nismo ostvarivali ekstra profit ali smo bili sami svoji ali to je vec davno proslo vreme

Kadi si bio svoj na svome?
Kao jugosloven u jugoslaviji?
A sada kao srbin u srbiji nisi svoj na svome?

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Svoj si na svome kada ne dugujes nikom nista a kada dugujes onda si n manji od senke.Kada udjemo u fazu kao Grcka ili Madjarska onda ce nam MMF napraviti program kako vratiti dug a najbrze vracanje je putem poreza.Medjutim nasi ljudi u dijaspori NE SKIDAJU OSMEH SA LICA a nikada nisam cuo da ih zanima nacionalizam ili sovinizam a dok se nacija bavila ekonomijom i prosperitetom cini mi se da je bilo vise zadovoljstva a nasa drzava odumire na svim meridijanima a odumire i Bosna i Makedonija i Hrvatska em mortalitem em beze svi DALEKO JE SUNCE

U bre mornar koji si ti idealista -utopista ,pa ako je ko isao iz duga u dug to je bila sfrj, samo sto je imala mangasa na celu koji je umeo da pliva u tim vodama.

A ti zaista veruješ da nešto znaš o tom zaduživanju, mmf-u i sadašnjim ekonomskim akrobacijama?
Jel to iz ovih dostupnih sredstava informisanja?
Misliš da nas kao pojedince to dotiče?
Jesmo li ti i ja nešto potpisali?
Ti(a i mnogi drugi) živiš u uverenju da nešto možeš menjati i da političari zastupaju naše interese.
Dali se sećaš iz onog, po tebi, vremena savršene ekonomije, nestašice kafe, praška, benzina i vožnje par-nepar?
Jel to tada bila ekonomija svoj na svome?
A dug 20mlrd, u sadašnjem novcu preko 1000mlrd dolara..

Drugi svetski rat je odneo 50 miliona ljudi a koliko je ranjeno a koliko je unesreceno a bilo je raznih vojnih ili paravojnih formacija i to se nezna ko je na koga pucao i sada citajuci ove postove ja sticem utisak da se mnogima to toliko urezalo u glavu dali je deda bio cetnik ili nedicevac ili ljoticevac ili ustasa ili partizan ili zelenas da su pojedinci toliko ucveljeni da ste se zaljubili u neku partizanku ili partijasicu vi bi sami sebe isamarali, ljudi opusteno to je davno proslo vreme a svako vreme ima svoje breme

Sve te nestasice su mala maca u odnosu na inflaciju, egzoduse, bombardovanje i rat sa celim svetom, u kojem smo naravno pobedili.

COCI 100 ljudi sto cudi i sve mogu da razumem ali samo te molim da mi kazes za koje smo to mi bombardovanje u istoriji krivi COCI nemozes da kazes silovanoj devojci da je kriva sto je silovana

Drugi svetski rat je odneo 50 miliona ljudi a koliko je ranjeno a koliko je unesreceno a bilo je raznih vojnih ili paravojnih formacija i to se nezna ko je na koga pucao i sada citajuci ove postove ja sticem utisak da se mnogima to toliko urezalo u glavu dali je deda bio cetnik ili nedicevac ili ljoticevac ili ustasa ili partizan ili zelenas da su pojedinci toliko ucveljeni da ste se zaljubili u neku partizanku ili partijasicu vi bi sami sebe isamarali, ljudi opusteno to je davno proslo vreme a svako vreme ima svoje breme
Vrijeme jeste proslo, ali komunisticki nacin razmisljanja nije, i to najvise se vidi bas u Srbiji, zasto ne bih znao objasniti, zasto su se blesavi Srbi najvise primili na to njesra, nije mi bas jasno.

Pa celo vreme ti pričam da ti, ja i ostali nismo imali nikakav uticaj na politiku koju je milošević tada vodio. I nemoj sebi pripisivati odgovornost za tuđe postupke.
Jel možemo mi sada uticati na postupke sadašnjeg predsednika?
Sve je isto: oni rade svoj pos'o, mi samo gledamo i trpimo..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh