Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Opet upadamo u vrzino kolo, Ali kad sme moderator da postavlja svoje teoreme smemo valda i mi? Da li si cuo za subvencionisana radna mesta? Da li si cuo da poslodavac dobija od drzave odredjenu sumu ako skine nezaposlenog sa biroa pa ga posle par meseci otpusti i zaposli novog takodje sa biroa. Sad je skoro objavljeno da dolazi investitor kome ce drzava subvencinisati svakoo radno mesto po 12000E Od tih dobijenih drzavnih para ima da im placa penziono i zdravstvo godinama. Znaci ne daje ni radnik iz svog dzepa, a neda ni poslodavac. Sad je pitanje ko drzavi ostavi toliko para? Radnik moze da obrne u vrednosti svoje plate kroz trosenje za hranu, troskove zivota. Na sve to placa PDV i akcize. Seljak otprilike isto toliko trosi plus repromaterijal za proizvodnju tj. gorivo, seme, hemija, rezervni delovi. Koliko tu ima placenog PDV, koliko akcize za gorivo? Eto drzavi para........ Za otvaranje novih radnih mesta.
Ti bre nisi normalan,kako ne shvatas da se radniku odbija od plate za sve namete i da on od tih subvencija nema nista

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ne moram da dolazim ja kod tebe jer nemam vremena za plandovanje moram na posao,ja tvrdim da cist ratar ako nema stoke, godisnje minimum 4 meseca ne radi nista.A sto se zaposljavanja tice zaposlio sam se bez ikakve veze i stranke i u to vreme je mogao da se zaposli ko je hteo.Evo ja vec stizem na posao,nema za mene praznika a ti jos tegljis muda po krevetu

Svi beže od stoke kao i od firme gde je plata 300E.Kada ne bi bežali imali bi čime da pokriju lošije godine.Zašto beže.Odgovor je vrlo prost.Obaveza tokom cele godine.I sad im smetaju ljudi koji ne beže od toga.Ko je tu onda oštećen.

Није само то разлог, не зна(не уме) свако свињу да нахрани. За неке није земља ни стока. Имам пар примера у селу.
И наравно после им је неко отровао или урекао рад.
Има свега.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Ima ko ide da radi za 300E, a ima NAS koji drzimo stoku. Pisao sam vise puta da bi svako malo i srednje gazdinstvo trebalo da svastari. Bolja je uposlenost i finansijska sigurnost. Znam dosta njih koji rade za relativno malu platu, ali nece godisnje da uhrane 2 svinceta, a imaju gde da ih drze. Al jeb. ga to je prljavo, a i smrdi.

Poslednja izmena:
Isti onaj koji tebi brani da se zaposlis pa da ne budes ugrozen

Neki ili su jako sebicni pa zele da komsiji crkne krava ili su ograniceniji od terase.
Subvencija sluzi da se poveca proizvodnja, da kupis vise djubriva po jedinici povrsine, time je produzen lanac ljudi u sistemu, zaradi vise uvoznik pa da vece plate radnicima, zaradi drzava na vise poreza, kupis kvalitetniju hemiju da bolje zastitis taj usev, pa onda od primarnih poljoprivrednih proizvoda nastaju finalni proizvodi u nasoj zemlji, radi vise transporta i logistike, vise se ambalaze proizvodi, poljoprivrednik ima stabilniju proizvodnju, vecu zaradu, na kraju moze i zakup po jedinici povrsine vise da plati. Kvalitetnije odrzava mehanizaciju, bolje sprovodi agrotehnicke mere i jos svasta nesto.
Poenta je kad se podvuce crta da Paja i Mika imaju vecu zaradu po jedinici povrsine npr obojica rade 10ha i zarade 12e. Paja kaze meni je dovoljno evro mesecno, Mika kaze meni to nije dovoljno ja moram da se zaposlim.
Nisu poenta subvencije koje su uglavnom proterane kroz guzicu u vidu direktnih novcanih davanja.

Poenta subvencija je razvijenost celokupnog sistema i drustva,a ne pare da zavrse u dzepovima nekolicine. Samom odlukom drzave da ko je zaposlen se stvara nelojalna konkurencija u lancu proizvodnje jedne drzave.

Mlad i u punom zanosu, fakultetski obrazovan, zaposlen, radis poljoprivredu i prosvetlio sve seljake ovim postom jer vidis mi smo svi nepismeni!
Doduse nista nisi ni rekao novo, samo si tacno naveo zasto su potrebne subvencije i drago mi je zbog toga jer ako se vracamo samo par godina u nazad vikao si na sve strane kako ih treba ukidati skroz, ti i jos po neki koji su bili i u radnom odnosu i radili manje zemlje pa crkli od zavidnosti sto neko skida subvencije u keshu sa 100 ha a vi na vasu zalost ste imali registovano samo par ha.
Ako sve to razumes onda objasni na kakav nacin sa jeb.. ih 4000 din, sad sa 5200 din po ha povecavati proizvodnju, kupiti vise djubriva, kvalitetniju hemiju iimati stabilnije ilii vece prinose, samim tim i vecu zaradu, a znas i sam da pored svega ovoga od toga sto si naveo na kraju si prinudjen primarni proizvod prodati po nekim usranim cenama koje doprinose i omogucuje iskljucivo otkupljivacima i nekim visokim faktorima obogacanje!
Bez subvencije slicne iz okruzenja da ti bude jasno da nikad ne mozemo da se uklapamo u trzisnu cenu ni pod razno i jedini spas su nam odlicni prinosi kako bi nesto zaradili.
Ok, slazem se da ne mora biti to u gotovom novcu ali svakako onda minimalno odvajati u vrednosti od 300 e po ha u vidu olaksica.
Pa onda dolazimo do toga da ce svaka stavka, ama bas svaka, kuju poljoprivrednik kupuje biti skuplja u odnosu na danasnjoj ceni bar jos nekih 40% kako bi opet bili tu gde jesmo. Ti kao ne znas gde zivis!
Drugo, nisi ti najpametniji i skoro svi u okruzenju znaju i mogu obezbediti gotov novac po svakom ha koji ljudi obradjuju! Ali prihvatio bi i takav vid subvencionisanja ukoliko ne bi doslo do veceg poskupljenja primarnih potreba kupovine!
I trece, ono sto olako gledate kroz prste jer navodno se slazete u prici ili se znate, je tipican primer kako dozvolite nekome da vredja i kaze nekome da " tegli muda" ili da kaze drugome da "nije normalani" i ako mu se uzvrati onda pretite banovanjem ovog drugog.

Evo ja te lepo i kulturno pitam da li bi pristao da radis kod nekog privatnika za 300 evra mesecno ali ti se ukinu raznorazne subvencije kao sto sad pticas

[/QUOT

Posto smo ustanovili da su nam stavovi razliciti, a ti konstatovao da nisam normalan, zamolio bi te da mi se ne kacis vise na postove. Samo neznam da li ti je tafotografija koju si postavio od skoro ili iz mladjih dana?

Fotografija mi je od velikog petka.Znaci ti bi hteo da komentarisu samo oni koji se slazu sa tvojim stavom,pametno nema sta

Takav mi je posao.Kad mogu ljudi na njivi da snimaju cele serijale sto ja ne bih mogao da pisem poruke na poslu

Kolega Barbula nemoj da se nađeš uvređen ali da si na poslu uposlen maksimalno i da nemožeš od istog glavu dići drukčije bi razmišlao.

Uposljen sam ja i previse ali ne znam kako bi to drugacije trebalo da razmisljam.I ovo spada u neku vrstu zemljoradnje

62ee5686247f1067d875a96f05e5da3b.jpg

Da bi bili konkurenti subvencije moraju da budu u proseku zemalja u okruženju, cena goriva i drugih inputa mora da bude u proseku, i naravno otkupna cena isto tako. Onda moze da se konkurse nekome, mada ako stvarno zelimo da igramo igru i pretendujemo da osvajamo spoljna trista onda moramo da imamo vece subvencije i nize ulaze. Naravno da subvencije moraju biti u kesu i svako ko je u proizvodnji mora da ima dobru zaradu da bi se proizvodio, a otkupljivaci, trgovci zna se kako 10% zarada

Jedno pitanje za clana barbula i sve ostale koji su zaposleni i cuvaju stoku bez namere da ikoga vredjam. Ko vam brine o stoci dok ste vi na poslu? Ko je hrani,muze,cisti joj ujutru kad ste sa zorom na poslu ili uvece kad radite na primer do 22-23 h?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh