Neki ili su jako sebicni pa zele da komsiji crkne krava ili su ograniceniji od terase.
Subvencija sluzi da se poveca proizvodnja, da kupis vise djubriva po jedinici povrsine, time je produzen lanac ljudi u sistemu, zaradi vise uvoznik pa da vece plate radnicima, zaradi drzava na vise poreza, kupis kvalitetniju hemiju da bolje zastitis taj usev, pa onda od primarnih poljoprivrednih proizvoda nastaju finalni proizvodi u nasoj zemlji, radi vise transporta i logistike, vise se ambalaze proizvodi, poljoprivrednik ima stabilniju proizvodnju, vecu zaradu, na kraju moze i zakup po jedinici povrsine vise da plati. Kvalitetnije odrzava mehanizaciju, bolje sprovodi agrotehnicke mere i jos svasta nesto.
Poenta je kad se podvuce crta da Paja i Mika imaju vecu zaradu po jedinici povrsine npr obojica rade 10ha i zarade 12e. Paja kaze meni je dovoljno evro mesecno, Mika kaze meni to nije dovoljno ja moram da se zaposlim.
Nisu poenta subvencije koje su uglavnom proterane kroz guzicu u vidu direktnih novcanih davanja.
Poenta subvencija je razvijenost celokupnog sistema i drustva,a ne pare da zavrse u dzepovima nekolicine. Samom odlukom drzave da ko je zaposlen se stvara nelojalna konkurencija u lancu proizvodnje jedne drzave.
Mlad i u punom zanosu, fakultetski obrazovan, zaposlen, radis poljoprivredu i prosvetlio sve seljake ovim postom jer vidis mi smo svi nepismeni!
Doduse nista nisi ni rekao novo, samo si tacno naveo zasto su potrebne subvencije i drago mi je zbog toga jer ako se vracamo samo par godina u nazad vikao si na sve strane kako ih treba ukidati skroz, ti i jos po neki koji su bili i u radnom odnosu i radili manje zemlje pa crkli od zavidnosti sto neko skida subvencije u keshu sa 100 ha a vi na vasu zalost ste imali registovano samo par ha.
Ako sve to razumes onda objasni na kakav nacin sa jeb.. ih 4000 din, sad sa 5200 din po ha povecavati proizvodnju, kupiti vise djubriva, kvalitetniju hemiju iimati stabilnije ilii vece prinose, samim tim i vecu zaradu, a znas i sam da pored svega ovoga od toga sto si naveo na kraju si prinudjen primarni proizvod prodati po nekim usranim cenama koje doprinose i omogucuje iskljucivo otkupljivacima i nekim visokim faktorima obogacanje!
Bez subvencije slicne iz okruzenja da ti bude jasno da nikad ne mozemo da se uklapamo u trzisnu cenu ni pod razno i jedini spas su nam odlicni prinosi kako bi nesto zaradili.
Ok, slazem se da ne mora biti to u gotovom novcu ali svakako onda minimalno odvajati u vrednosti od 300 e po ha u vidu olaksica.
Pa onda dolazimo do toga da ce svaka stavka, ama bas svaka, kuju poljoprivrednik kupuje biti skuplja u odnosu na danasnjoj ceni bar jos nekih 40% kako bi opet bili tu gde jesmo. Ti kao ne znas gde zivis!
Drugo, nisi ti najpametniji i skoro svi u okruzenju znaju i mogu obezbediti gotov novac po svakom ha koji ljudi obradjuju! Ali prihvatio bi i takav vid subvencionisanja ukoliko ne bi doslo do veceg poskupljenja primarnih potreba kupovine!
I trece, ono sto olako gledate kroz prste jer navodno se slazete u prici ili se znate, je tipican primer kako dozvolite nekome da vredja i kaze nekome da " tegli muda" ili da kaze drugome da "nije normalani" i ako mu se uzvrati onda pretite banovanjem ovog drugog.