Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitam se samo da li bi pristao da radi u nekoj firmi za 300-400evra.Ovo je ista teorija kao kad bi rekao da neko ko seje postrne useve ne treba da ima subvencije jer ima dve žetve i veću zaradu

Neki ili su jako sebicni pa zele da komsiji crkne krava ili su ograniceniji od terase.
Subvencija sluzi da se poveca proizvodnja, da kupis vise djubriva po jedinici povrsine, time je produzen lanac ljudi u sistemu, zaradi vise uvoznik pa da vece plate radnicima, zaradi drzava na vise poreza, kupis kvalitetniju hemiju da bolje zastitis taj usev, pa onda od primarnih poljoprivrednih proizvoda nastaju finalni proizvodi u nasoj zemlji, radi vise transporta i logistike, vise se ambalaze proizvodi, poljoprivrednik ima stabilniju proizvodnju, vecu zaradu, na kraju moze i zakup po jedinici povrsine vise da plati. Kvalitetnije odrzava mehanizaciju, bolje sprovodi agrotehnicke mere i jos svasta nesto.
Poenta je kad se podvuce crta da Paja i Mika imaju vecu zaradu po jedinici povrsine npr obojica rade 10ha i zarade 12e. Paja kaze meni je dovoljno evro mesecno, Mika kaze meni to nije dovoljno ja moram da se zaposlim.
Nisu poenta subvencije koje su uglavnom proterane kroz guzicu u vidu direktnih novcanih davanja.

Poenta subvencija je razvijenost celokupnog sistema i drustva,a ne pare da zavrse u dzepovima nekolicine. Samom odlukom drzave da ko je zaposlen se stvara nelojalna konkurencija u lancu proizvodnje jedne drzave.

Samo sto povecanje proizvodnje prati pad cene tog proizvoda
Zavisi kog proizvoda, tj da li imamo hiperprodukciju ili je taj proizvod deficitaran.
Nazalost nemamo strategiju drzave da opredeli koliko treba mesa po kategorijama, koliko mleka, koliko voca, povrca i spram toga da daje subvencije.

Lepo je Miskovic rekao da nas narod gresi u pocetnoj stavci razmisljajuci sta moze da proizvede, umesto da razmislja sta moze da proda.

Menja se situacija svuda u svetu. Virus gubi snagu. Iako vrtoglavo raste broj obolelih, smanjuje se broj slučajeva na intenzivnoj. Bilo je 5%, sada je 3% teških slučajeva. U konačnom zbiru smrtnost je i dalje visoka. Virus se ponaša kao hibridne sorte. Prva reprodukcija je najbolja a svaka sledeća gubi kvalitet. Sada baš deluje da je pobegao iz Vuhan laboratorije i napravio pokolj tamo gde je brzo stigao.
d5b6d3605544e7a7ed1f721703d8c40c.jpg
Hibrid ili sorta,pitanje je sad ??? :unsure:

Sto se tice tih mera vlade,bezbroj pita je naglaseno da su to ekonomske a ne socijalne mere.Socijalna mera je ta pomoc od 3000 dinara po kravi ili 500 po ovci,itd.Cilj ovih ekonomskih mera je da se privreda ne zaustavi,da amortizuju pad ekonomskih aktivnosti.Sta ja mislim o efikasnosti tih mera je drugo pitanje,ali je bitno da ne brkamo babe i zabe.Koliko cujem za sve poljoprivrednike je spremljena jedna ekonomska mera,a to su krediti bez obzira na namenu na 36 meseci,do 12 meseci grejs period,1% kamata godisnje.Mislim da to nije lose.
Da budem malo cinican,kriza koja dolazi je mozda sansa da mladi ljudi nesto naprave od svog zivota i od ove zemlje.Eventualno,ako dodje do duze ekonomske stagnacije u svetu,a nasa Vlada ce ovim merama kroz samo tri meseca ispucati svu municiju koja joj je na raspolaganju....I to je to.Tada nastupate vi - mladi i svezi sa novim idejama!Novi ljudi za novo vreme!😉Da nadjete resenja za ekonomiju,subvencije,poreze,doprinose,itd.

To pitaj zaposlene koji se protive subvencijama i koji zele da budu u istom rangu sa poljoprivrednicima koji iskljucivo od poljoorivrede zive.
Ni jedan zaposleni se ne protivi subvencijama za razliku od "poljoprivrednika" kome smeta jer i zaposleni dobija.. Svako ko ima neto platu 35000 odbija mu se od bruto plate godisnje vise za penziono i zdravstveno od ijednog "poljoprivrednika". Zamisli da se od tvoje ili moje ukupne robe koju plasiras na trziste odbije 30% koliko zaposlenom skidaju sa bruto zarade i to obracunava kao porez na zaradu za socijalno i penziono?

Ni jedan zaposleni se ne protivi subvencijama za razliku od "poljoprivrednika" kome smeta jer i zaposleni dobija.. Svako ko ima neto platu 35000 odbija mu se od bruto plate godisnje vise za penziono i zdravstveno od ijednog "poljoprivrednika". Zamisli da se od tvoje ili moje ukupne robe koju plasiras na trziste odbije 30% koliko zaposlenom skidaju sa bruto zarade i to obracunava kao porez na zaradu za socijalno i penziono?
Ovo već nije tačno. Prvu godinu kad sam ušao u PDV moj knjigovođa je shvatio da hoću da idem na veliku penziju pa me prijavio na trostruki minimalac, kao samooporezujući sam plaćao 12 meseci po 34000 din mesečno plus njemu 8400. Rekao mi je da se neki tip iz Golubinaca, duvandžija, prijavio na 120000 platu i plaća 55000 mesečno obaveze.

U kojoj to firmi skidaju toliko? U državnim jeste tako. Privatnicima je dozvoljeno da kao u komunizmu isplaćuju na šalteru, tako da niko ne zna koliko mu se uplaćuje.
A drugo, ove strane firme kojima je poklonjeno zemljište i date pare za izgradnju, one drugačije obračunavaju doprinose. Bar tako sam video u listi koju dobijaju radnici. Njima se od bruto iznosa odbija 20% za dažbine državi pa na 30.000 su ima odbijali 6.000 za dažbine a 24.000 isplata kada je minimalac bio 27.000. Mislim da je slično i u poljoprivredi. 110.000 plaćaš godišnje. Ako imaš knjigovođu onda ti on sabere manje kroz radne sate ali ti uzme tu razliku za vođenje knjiga. Kad imaš više prijavljenih onda ima smisla naći dobrog knjigovođu.

U kojoj to firmi skidaju toliko? U državnim jeste tako. Privatnicima je dozvoljeno da kao u komunizmu isplaćuju na šalteru, tako da niko ne zna koliko mu se uplaćuje.
A drugo, ove strane firme kojima je poklonjeno zemljište i date pare za izgradnju, one drugačije obračunavaju doprinose. Bar tako sam video u listi koju dobijaju radnici. Njima se od bruto iznosa odbija 20% za dažbine državi pa na 30.000 su ima odbijali 6.000 za dažbine a 24.000 isplata kada je minimalac bio 27.000. Mislim da je slično i u poljoprivredi. 110.000 plaćaš godišnje. Ako imaš knjigovođu onda ti on sabere manje kroz radne sate ali ti uzme tu razliku za vođenje knjiga. Kad imaš više prijavljenih onda ima smisla naći dobrog knjigovođu.
Sad plaćam 10 381 dinar mesečno, vratio sam se na minimalac a knjigovođa na fabrička podešavanja. :sjasi: :nono::haha:

Kao da mogu da biram koliko od plate da mi odbijaju.
Npr mesecno kostam firmu 100 000din bruto i odbitak je oko 30%. Znaci ne mogu da biram da li da mi odbiju 10 000 ili 30 000din.

Šta je to? Manje više šta je tabela, u svakom slučaju nije tačna. Možda je to cena 25 gajbi piva...

Ali šta je to?Sam sebe si demantovao u dva posta, prvo si napisao da se godišnje plaća 110000 dinara a onda 6579 dinara mesečno. Koliko meseci ima godina kod tebe?

Da li tebe neko prisiljava da živiš isključivo od poljoprivrede, i niko se ne protivi subvencijama već da budu isti uslovi za sve ali vama više odgovara da plandujete celu zimu i pola leta i da vam država popunjava rupe
Ajd dođi kod mene da planduješ celu zimu i po leta ,bilo dobro kad je nezaposlenost bila velika a preko stranke se posao dobija ,Kako beše kolubara,dal sps ili palma,ko je tamo drmator?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh