Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To ti je standard bajo moj. Kupuju se avioni, kamioni, a cim malo zagusti narod nema leb i brasno. Pricao moj pradeda nekad da je za vreme drugog rata ranio svoju familiju i svaku vojsku koja naidje. Sad u gazdinsku kucu da se sakupi familija par dana ne bi imali sta da jedu.

Brasno,secer,so...to se kod nas ne kupuje u kilskom pakovanju i nikad se nije visak bacio.
Naravno ziveo sam u gradu i znam da je tamo drugi sistem zivota.
Sto se tice brasna,mesa,povrca,masti-ulja i tih stvari...da zatvorimo kapiju izdrzali bi do leta. :D

Kod nas u selu nemaš od koga da kupiš džak brašna. Svi jure traže brašno. Svi teraju pšenicu odmah na otkup. Ja takođe prodao sav rod. Ko se ovome nadao. Dis-u se prvi put pružila prilika da proda svu količinu onog njihovog Dobro brašna na 50din što nije vredelo ni 30. Videh jutros da ima Fidelinka brašno po kilo na 59din a na vratima piše maksimalno 10kg po kupcu.
Zadnjih godina je gazda onaj koji se hrani u restoranu a hleb mu kači pekar na kapiji. sirotinja deli brašno sa mišima u ambaru.

Jutros na Prvoj emituju klip gde neka referiše Putinu kako neopravdano dižu cenu. Putin isipa rešenje u jednoj rečenici:”Oduzmite im dozvolu za rad”. Nisam čuo baš o čemu se radi, ali sam shvatio video.
Smešni zaostaci komunizma. Tako je Milošević kod nas zamrzavao cene pa smo kupovali zejtin i šećer na pijacama. Danas roba vredi onoliko za koliko se proda. Država može da kontroliše cenu samo onoga u ćemu drži monopol. Struja, voda, nafta, duvan i slično. Sve ostalo, da bi funkcionisalo mora da bude slobodno tržište ili će da nestane.

Putin, Milošević i komunizam. Nemojte to pominjati... Strašno, strašno :eek:

Tramp potpisao nalog protiv gomilanja robe i podizanja cena

A gde je ovde slobodno tržište? Ili će da nestane sve....
Branioci kapitalizma u neveri :LOL:

Toalet papir i maske za lice nisu strateški proizvodi. Citirao sam kolegin da vidi da u najkapitalističkijoj ( :LOL: ) zemlji sveta ima itekako kontrole i državnog uplitanja. Plus što sad svi građani će dobiti 1200 $ u kešu, po osobi. Od države!!!:eek:

Toalet papir i maske za lice nisu strateški proizvodi. Citirao sam kolegin da vidi da u najkapitalističkijoj ( :LOL: ) zemlji sveta ima itekako kontrole i državnog uplitanja. Plus što sad svi građani će dobiti 1200 $ u kešu, po osobi. Od države!!!:eek:
Grešiš, sad jesu. Strateški proizvod nije isti 1000 godina u jednoj zemlji, to se menja.

Pre 20 godina Ameri i Rusi... kao da se radi sprint na 100m gde su Ameri na 50m do cilja,a Rusi tek krecu, sad su zajedno tu negde na 90-ak metara od cilja, pa ko duze izdrzi finis.
Bio sam u Rusiji i video zasto velicaju Putina, to sto mi uz duzno postovanje nazivamo zabitima neka sela koja su na 10-50km od grada pa je tesko ljudima, iako imaju prodavnicu, infrastrukturu... da vidis kako je tek u Sibiru ziveti, a ljudima se vraca polako standard i otvaraju se radna mesta po celoj drzavi. Zapravo nije ni bitno koliko imaju, ljudi su zadovoljni zivotom tamo generalno.
Opet se menja teza. Momo je pokrenuo neko pitanje povodom pomoci od strane Amera ili cak nekih drugih drzava dok cenjena "vasa" braca se sakrila u misijoj rupi kao i uvek.
Drugo, velicanje putka na svakom vasem koraku bez ikakvog povoda i sa nikakvim razlogom dok on nas ne kara ni za 2%.
Kazes da su ljudi zadovoljni zivotom generalno a tvrdis da na samo 10 km od grada je tesko tim ljudima ali zamisli imaju prodavnicu😂! Pa sad, vidi sta si time hteo reci!
Posle raspada SSSR-a postao ubrzo milijarder i monopolista koji milom i silom drzi sve konce u svojim rukama sa jos par ljudi slicni njemu a vidite Isusa u njemu.
Da nije zalosno bilo bi smesno!
U SAD-u sam bio u 6 navrata po par meseci do sad od 2002 na ovamo i mogu ti reci da kako god im je, ili mislite da im je, standard i zadovoljstvo gradjana je takav da onih 10 m do cilja od onih 100 m rusi nikad nece ni sustici ni dostici!
Ako budes imao prilike putuj i preko bare pa cemo onda imati vise o cemu da pricamo. ;)🍻

J... es cifre, standard zivota, infrastruktura, uredjenje, sloboda svega i svacega, to dotakne na svakom koraku naj obicnijeg gradjana. To su neka merila!
Rumuni za vreme Causeskua nisu ni $ imali duga a ziveli u bedi i u nemastini.
Teski ste neki od vas rusofili i bez ikakvog znanja ili neznanja velicate nesto sto je nalik na nov sesir a ispod skacu vaske!

J... es cifre, standard zivota, infrastruktura, uredjenje, sloboda svega i svacega, to dotakne na svakom koraku naj obicnijeg gradjana. To su neka merila!
Ti si Pero obožavao Putina iz Rusije, mišljenje si promenio zbog Putina sa foruma. :haha: :haha: :haha: U vojsci sam imao druga iz Uzdina, Đurka Kristijan, stalno je pričao da se seli posle vojske, pitam ga ja ideš u Rumuniju? Kakva Rumunija, ode za Amerku.

Pa koji ce k... c u Rumuniji. Ne cvetaju jos ni tamo ruze iako su u EU. Doduse gradovi su unapredili, gradi se mnogo ima strane investicije sto im daje neku siguricu i platu skoro svakome ko zeli raditi.
Sela do TM i BU jos nekako mrdaju iako su daleko i sad od nasih Vojvodjanskih ali ka Moldaviji severno nece osetiti EU i neki standard ni u cemu nikad, isto kao i u rusiji sto rece NA ovi sto su dalje od 10 km od Moskve ili nekog veceg grada.

SAD se ne moze sa nikim porediti, jer oni prvo ne moraju za svoj novac da imaju pokrice u zlatu,
drugo, rat je njima brat, standard njihovih gradjana placa sirotinja celog sveta tj. gde god namirisu naftu i druga prirodna bogastva
Sada nafta je najaktuelnija a rat je vodjen i zbog banana... ko nece milom, bude pregazen, ima primera koliko hocete od 2 s.rata pa na ovamo

Teski ste neki od vas rusofili i bez ikakvog znanja ili neznanja velicate nesto sto je nalik na nov sesir a ispod skacu vaske!
Ljudska sreca i zdrav zivot nisu bas u direktnoj proporciji sa visinom plate. Vidim da ne razumes sta pricam. Jeste skocile su plate zadnjih godina ali isve drugo je skocilo od struje,goriva,vode,kirija za stanove...opet narodu manje ostaje za normalan zivot.

Rusija nezaustavljivo raste i tako će biti u narednom periodu.Trenutno Amerika vedri i oblači u celom svetu, ali neće to trajati još dugo. Hteli, nehteli moraće se odreći dobrog dela kolača u narednim decenijama. Ko tvrdi da je Rusija banana taj je u teškoj zabludi.
Živimo u vremenu kad jedna era jedne super države polako propada, dok se na istoku pojavljuju nove super sile, Rusija i Kina. Sve što može Amerika je da pokuša da zakoci razvoj ove dve države, koliko god može,ali nije ni ona svemoguca.
Ključ u narednom periodu je u Evropi,kom bloku se ona bude okrenula taj će i izdominirati.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh