Chat 6

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo pazi na prccc feder kod tog prevrtanja.:ppozdrav:

Manjević nema jake konkurencije tamo , ni za zakup zemlje ni za usluge . Zemlja je najbolja u užoj Srbiji samim tim jer je riječna dolina . Vjerovatno do većine zemlje koju radi dodje tako što radi usluge nekom a ovaj na kraju od usjeva jedva plati i uslugu pa prepusti njemu.

Ma ok,to niko ne spori,njemu je ulaganje 50000 na na a nama u indjiji je toliko samo arenda,tako da tamo mozes doci do zemlje lako samo ako hoces da radis...
Ja sam aludirao na druge recenice,za ovo oko kuce..

Sta oko kuce? Ili nisam procitao ili je obrisano?

- - - - - - - - - -

Manjević nema jake konkurencije tamo , ni za zakup zemlje ni za usluge . Zemlja je najbolja u užoj Srbiji samim tim jer je riječna dolina . Vjerovatno do većine zemlje koju radi dodje tako što radi usluge nekom a ovaj na kraju od usjeva jedva plati i uslugu pa prepusti njemu.

Zemlja je bolja oko Negotina nego kod mene, mada dobijaju i više kise, ali su i rente mnogo jace. Usluge od prosle godine ne radim. Radio samo samo dok nisam otplatio kombajn.
A sto se tice rente, sada jos pokusavamo kod mene u selu da drzimo na 40e ha. Mada se pojavljuju novi igraci pa malo skace renta.

Doce i kod vas na 200e ako imate 6t po ha psenice. Kod nas se odrzava da otp 1/3 je ulog, 1/3 zakup i 1/3 dobit, ovde se uzimaju u racunicu jaki prinosi. Sa 9t/ha kukuruza si samo pokrio zakup i troskove.

Pa sreća moja sto nemaju baš svi ni preko 5t po ha. Ne prskaju protiv bolesti, seju kasno. Djubriva bacaju jako malo. Pa im onda rodi 3,5-4t.
Ja se vratim oko 5-5,5t po ha. Ali bacam 200kg MAP po ha, u prolece 120kg azota.
Ali povecavam prinose svake godine, promenom sorti, dovedjenjem parcela u kondiciju, a i malo sam stekao iskustva.
Kod nas naprimer baca 300-350kg Kan-a po ha. A tu prinosa nema, pogotovu na kukuruzistu gde se dosta iskoristi na razlaganje biljnih ostataka.
Evo prost primer je da smo samo nas trojica poceli setvu, a drugi cekaju jer je rano za setvu. Sledeci primer je da seju svake druge godine suncokret.

Manjeviću jel ima neko mlađi od 40god. da radi slične površine kao i ti u tvom kraju, koliki je to procenat?

Ima jedan drug koji je krenuo 2002-2003 godine, on radi 180-200ha, a on je 80. godiste, selo od mog 10km, kod njih su samo dvojica tako da rente placuju na 20-30% povrsine i to 30e po ha.

Poslednja izmena:
Ovdje je juce bila pauza a danas po neko i radi...Spominju fino vrijeme pa se nesto i ne zurim sa poslom tako da cemo i danas samo osnovno,svakodnevno uradit

Kod nas nema pauze, i danas se seje usluzno punom parom...

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока

Ko ima posla i treba da radi jer je šteta ne iskoristiti ovako lepo vreme za završavanje jesenjih poslova.

Mi smo posejali,a i presli smo pola oranja,pa aj malo da poradimo na masinama,menjanje ulja,podmazivanje itd. A sutra po gasu

Vala i ja danas odmaram, ovih dana zavrsio setvu i planiram da iskoristim ovo lepo vreme da odradim neke poslove oko masina kuce itd...
Ima vremena za oranje a i da vidimo dal ce biti povoljnijeg dizela

Dal smeta valjanje kembridz valjkom 3 dan od setve ima poneko zrno koje je pustilo klicu?

Kako vam se pokazala Nisotec ulja? Pre sam sipao Lukoil ulje, medjutim bio je lep popust na agrokarticu za nisotec ulja pa sam pazario konkrentno Nisotec Favorit ulje.

Послато са SM-J510F уз помоћ Тапатока

Sipaj slobodno nisotek. U imt masine meni se to pokazalo dobro. Mi danas zavrsili sa vocnjakom, nikada kraca sezona, nikada manji prinos:spavam:

Danas isao malo u usluzno tanjirare kod sestre i zeta.Jbg obecao sam i morao sam.Inace sam u poslu i guzvi preko glave,20 h spremni za setvu psenice,psenica ceka zarenje i pa setvu.A,coveka na selu ne mozes naci da ti pomogne rudu na prikolici da zanese.

Ubijaju sa CA reklamom za hibridnu psenicu. Toliko su napadni da sam prebacio kanal.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh