Chat 6

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Druze treba imati da ulozis u tih 100ha zemlje

@Montoya o tvom 5106 koji ore 15ha godisnje nemam reci, a rasklopio si ga tri puta.
Ja sam sa Rakovicom i 539 radio skoro 60ha zemlje, duplo više nego ti sa 5106. A za tvojih 27ha bi mi bila dovoljna Rakovica sa hidro volanom i antifonima da se igram.
U bre Manjevicu, prvo mi podcenjujes traktor, sad i moj rad
uzore brena godisnje nista manje od tvog dajca, jer njemu pomazu 539 i zetor, zatim dosta ide u transport a i od ove godine radi i tanjiranje usluzno

Ljudi moji, kako bi ovaj forum bio dosadan da nema ovakvih likova. Phoenix, Ćira, pa dotični... uvek ima neki dežurni, od početka foruma pa do sad.

U bre Manjevicu, prvo mi podcenjujes traktor, sad i moj rad
uzore brena godisnje nista manje od tvog dajca, jer njemu pomazu 539 i zetor, zatim dosta ide u transport a i od ove godine radi i tanjiranje usluzno

Jeste, orem sa 539 i plugom 755. Pa to bolje kombinacije nema. A za to vreme mi traktor od 100ks stoji u dvoristu.

Moja ulaganja po hektaru su 650e od kirije do kombajna....tako da i tih pocetnih 33ha kad preracunas izadje lepa cifra....
Ne kazem nista o nikom lose,samo hocu da kazem da je pocetni kapital mnogo bitna stavka u svakom poslu,a posebno u poljoprivredi....:ppozdrav:

Dobro sto je prebaceno u temu chat, jer je i za chat na granici, a za zmaj koombjane ni u kojoj varijanti nije prepiska. Inace ima dobar 142 sa svim adaptacijama za 10.000e ako nekome treba.

Petre trebace ti jos 10 godina dok stanes na noge da mozes kada je neka investicija 20k evra da je podneses a da ne ugrozis egzistenciju porodice. Mi koji nismo nista ni od koga dobili cemo se patiti ceo zivot jer nije imao ko da mi pokloni pocenih 50k evra za obrt. Vec cedis iz drenovine za ulog i onda kada prodas ne smes potrositi jer neces imati za sledecu setvu.

Meni su ulaganja ispod 500e po ha, sa sve rentom. Stem da na suncokretu i jecmu ne prelazim 42-43000 dinara po ha. A prosek je nekih 50-52000 po ha. Bez uracunate amortizacije.

@Bojcetic 50.000e nisam imao za početna ulaganja, nisam imao ni 20.000e u kesu. Nego su bile pozajmice i krediti. A brao sam jednorednim beracem i sebi i usluzno, pa mi radni dan bio preko 15 sati ceo septembar.
Ja ne znam sta vi sada hocete da dam vama ili? Pa ima ljudi na ovome forumu koji su puno jaci od mene. I nije bitno da li su nasledili ili stekli sami. Bitno je da imaju i meni je zbog toga drago.
Ne kritikujem ih zato sto voze traktore i kombajne od po 35-40000e.

Opet ista prica: niko nije prost pa da želi da vozi t40 ili koji već traktor star 40 godina. Vozi ga jer nema para za bolje. Svi bismo želeli da imamo jd star do 5 godina ili kombajn class ali većina ni nema potrebe za tim mašinama.

I opet se diže mak na konac.

Ko prvo moram Bobi pprigovorit kako su nažalost novi IMT ili MTZ stvarno lošiji od pristojnog polovnog zapadnjaka.

A kad ste svi zapeli na Manjevića, moram da mu stanem u obranu. Bio sam prošle godine prvi put u njegovom kraju i nemam komentara.
Makar moram da mu prigovorim negovu izjavu o neplodnoj (odnosno manje plodnoj) zemlji, više sam imao utisak o dugogodišnjem korištenju bez da se zemlji adekvatno vrate oduzete hranive komponente.
A sve ostalo...
Velike parcele, oranice od par 10 ha stoje neobrađene, očito u tom kraju nema toliko oborina ko kod mene, da žbunje i ostalo divlje raste, a pojedini mali žbunovi po tim poljima pokazuju da nije bilo to nekoliko godina ni košeno, što tek orano i išta sijano.
A pošto je zemlja velika i najbitnija stavka u poljoprivredi, tu ima ogromnu prednost pred ostalima koji rade u okolinama koje su 'kratke' s površinama pa imaju konstantan opšti lov na parcele.

I ako radite svi s istim troškom rada i materiala po ha, ima on verovatno 100 € manju arendu, pa uzmi to puta 98 iz godine u godinu...

Tine je i rekao da je plodna samo je to okrenuo u odbranu stava da je nije losa zemlja. Nije djubrena i nije radjena godinama kako treba stoga su prinosi losiji. Parcela jedna moja koja je u vlasnistvu od 2012 godine i dan danas nije rodila kao svet. Razlog je sto prethodnih 100+ godina nije radjena kako treba, djubriva i vestackog i stajskog je videla vrlo retko (vestackog 20 godina nije sigurno koliko ja pamtim) i toj zemlji ma sta radio ne moze da rodi. Nadam se da cu za 10 godina uspeti da bude u rangu normalnih njiva, tako da borba da njiva postane normalna je mukotrpna i zahteva jako jako velika ulaganja koja su rentabilna samo na zemlji u vlasnistvu jer ulazes kako za sebe tako i za generacije posle koje ce je naslediti (osim ako ne budu jebivetri pa sve rasprodaju).

Kod mene je zemlja plodna za kukuruz kada ima kise, ali je to jednom u 5 godina.
Suncokret je katastrofa, ove godine niko nije imao preko 1,5t po ha. Zato ga i sejem na samo 15-20% povrsina.
Psenica hoće da rodi kada se lepo odradi. Moze se ići na 5,5-6t po ha. Sa ulogom od 55.000 dinara po ha.

Sve sam pročitao,naučio sad idem da prevrnem ženu na ledju.........................učinite i vi isto.............imaćete više koristi,sve najbolje:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh