26.174 Aufrufe · 322 Reaktionen | SurcinPress on Reels
Zar su očekivali nešto drugo ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Koliko sam razumeo može da radi, ali ne može da uvozi naftu. U teoriji može, ali kroz neku ne NATO, ne EU zemlju što znači da može samo avionima.I sta ako Srbija ne nacionalizuje ? Nis nemoze da radi . Jel samo to ili jos nesto ? Pa neka neradi i mirna backa.
.Ako Bajatović ode na biro, pada prosečna plata u Srbiji - 20%Sa nacionalizacijom Srbija samo dobija ?
Neki su stalno tvrdili da smo je dali u bescenje , eto tako je vraćamo džabe !
Drugo , na duže staze oslabice Ruski uticaj na ovaj ili onaj način .
Treće , dobiće otkaz Bajatović pa će i on morati na biro rada ( da overava knjižicu i ostalo )
Nisam ni mislio da će mu dati, već da ga nacionalizuje.Тешко да ће му Руси дати НИС. Да су хтели одавно би то било решено,мислим да ће пре пустити да се угаси скроз него га прелетачевићу дати.
A čaj ?Alkohol, droga, cigarete..
Kamo sreće da nikada otkriveni nisu.
Mislim, ima ljudi koji ih konzumiraju odgovorno, umereno. Kako god.
Ali, mnogi imam utisak da to tako ne rade.
I to uvodi dodatni haos u već haotičnom svetu.
Od problema koje prave sebi, porodici, zatim i društvu.
Pa onda do onih koji imaju poziciju i moć da utiču na živote i sudbinu drugih ljudi.
Stvarno bih voleo da vidim i živim u svetu koji nije otkrio sve te psihodelike.
Počev od sebe prvog.
Evo jednog zanimljivog, a poznajući kanal, i činjenično istinitog videa o alkoholu:
Evo jednostavnog i jasnog objašnjenja zašto bi bio ozbiljan problem ako NIS stane sa radom i šta bi Srbija izgubila.Opet ili ja ili vi ne kontamo to. Dusanboss , ti.objasnjavas situaciju kako nis moze da dodje do nafte ako nastavi sa radom . Nisam pitao to. Nego ako stane sa radom?
Evo sta meni nije jasno:
Nis vecinska Ruska firma i zato dobija sankcije od zapada . Ako bi je Srbija otela od Rusa onda nebi bilo sankcija . Rusi nece da je poklone , Srbija nebi da otima ....
Ok ,to je sve jasno i logicno . Nego nije mi jasno sta je toliki problem da se ne preduzima nista ?
Nis dobije sankcije i prestane sa radom . Sta je to toliki problem za Srbiju ? To je samo jedna firma i to vecinsko strano vlasnistvo , sta ako stane sa radom? Sta je to problem ,evo npr ,clanu kremator ? Pa nije firma njegova pa da mu smeta ? Nek mi neko pojasni , gledam sa strane i nista mi nije jasno?
Zašto je problem da NIS stane sa radom?
1. Energetska bezbednost Srbije bi bila ugrožena
2. Ogroman gubitak budžeta države (porezi + akcize)
3. Gubitak radnih mesta – direktno i indirektno
4. Rast cena goriva i inflacije
5. Problemi u privredi i poljoprivredi
6. Gubitak domaće proizvodnje i tehnološkog potencijala
Ukratko – šta Srbija gubi ako NIS stane?
Energetsku nezavisnost
Stabilne cene goriva
Prihode budžeta (akcize, porezi, dividende)
Hiljade radnih mesta
Stabilnost privrede i poljoprivrede
Jednu od najvažnijih industrija u državi
Ako NIS rafinerija radi sirova nafta (uvezena bilo odakle) preko terminala na Krku transportuje se preko YU naftovoda koji ima kapacitet za to.Ako NIS ne promeni vlasničku strukturu zabranjen nam je uvoz nafte preko YU naftovoda. Možemo uvoziti derivate bilo odakle ali je problem logistika. Kamioni, železnica, rečni transport, ne mogu nikako prevesti ni pola potrebne količine. Uz to i cena bi bila znatno viša.Opet ili ja ili vi ne kontamo to. Dusanboss , ti.objasnjavas situaciju kako nis moze da dodje do nafte ako nastavi sa radom . Nisam pitao to. Nego ako stane sa radom?
Evo sta meni nije jasno:
Nis vecinska Ruska firma i zato dobija sankcije od zapada . Ako bi je Srbija otela od Rusa onda nebi bilo sankcija . Rusi nece da je poklone , Srbija nebi da otima ....
Ok ,to je sve jasno i logicno . Nego nije mi jasno sta je toliki problem da se ne preduzima nista ?
Nis dobije sankcije i prestane sa radom . Sta je to toliki problem za Srbiju ? To je samo jedna firma i to vecinsko strano vlasnistvo , sta ako stane sa radom? Sta je to problem ,evo npr ,clanu kremator ? Pa nije firma njegova pa da mu smeta ? Nek mi neko pojasni , gledam sa strane i nista mi nije jasno?
Ajmo redom :Evo jednostavnog i jasnog objašnjenja zašto bi bio ozbiljan problem ako NIS stane sa radom i šta bi Srbija izgubila.
---
Zašto je problem da NIS stane sa radom?
NIS nije “još jedna firma” – to je strateško preduzeće koje direktno utiče na energetsku bezbednost, budžet države, tržište goriva i hiljade radnih mesta.
Ako bi stali rafinerija, proizvodnja i logistika NIS-a, nastale bi posledice u više oblasti:
---
1. Energetska bezbednost Srbije bi bila ugrožena
NIS je praktično jedini domaći proizvođač derivata (dizel, benzin, TNG, mazut, kerozin avio-gorivo…).
Ako rafinerija Pančevo stane:
Srbija bi 100% zavisila od uvoza goriva
Gorivo bi odmah poskupelo zbog skupljeg uvoza i marži
Snabdevanje bi postalo rizično (transport, geopolitika, nestašice u regionu)
To je isto kao da neka država ostane bez svoje elektrane i mora sve da uvozi.
---
2. Ogroman gubitak budžeta države (porezi + akcize)
NIS svake godine uplati državi:
stotine miliona evra poreza
najveći iznos akciza (akcize na gorivo su jedan od glavnih prihoda države)
dividendu (država ima ~29% vlasništva)
Ako NIS ne radi → drastičan pad prihoda budžeta, što znači manje novca za:
plate u javnom sektoru
penzije
infrastrukturu
subvencije poljoprivrede
---
3. Gubitak radnih mesta – direktno i indirektno
NIS zapošljava:
~10.000 direktnih radnika (sa zavisnim firmama)
još desetine hiljada indirektno: transport, građevina, nafta i gas, trgovina, servisne firme…
Gašenje bi izazvalo lančani ekonomski udar u više sektora.
---
4. Rast cena goriva i inflacije
Ako se gorivo uvozi iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije ili Grčke:
cena bi porasla
marže bi bile veće
transport značajno diže trošak
A skuplje gorivo diže cene svega (prehrana, građevina, transport robe, poljoprivreda).
To je mehanizam → više cene goriva → više cene životnih troškova → inflacija.
---
5. Problemi u privredi i poljoprivredi
Veliki potrošači goriva:
prevoznici
poljoprivrednici
građevinske firme
industrija
svi bi plaćali skuplje gorivo, što bi smanjilo konkurentnost i profitabilnost.
U poljoprivredi – troškovi sezonskog rada bi skočili.
---
6. Gubitak domaće proizvodnje i tehnološkog potencijala
Rafinerija Pančevo je jedna od najmodernijih u regionu.
Ako stane:
gubi se visokotehnološka industrija
gubi se znanje, inženjeri i stručnjaci
skupo je ponovo pokrenuti (meseci / godine, ogromni troškovi)
---
Ukratko – šta Srbija gubi ako NIS stane?
Sve ovo:
Energetsku nezavisnost
Stabilne cene goriva
Prihode budžeta (akcize, porezi, dividende)
Hiljade radnih mesta
Stabilnost privrede i poljoprivrede
Jednu od najvažnijih industrija u državi
U suštini – to je udar na državu, ne samo na jedno preduzeće.
---
Ako želiš, mogu da ti napravim i preciznu procenu: koliki bi bio realan skok cena goriva ako rafinerija stane.
Kaže AI![]()