Moje misljenje nije toliko bitno u ovom svemu jer ne odrazava razmisljanje vecine iz RS , i ja prosto postujem sta vecina odluci i koga izabere . Zakoni i ustav bi se trebali postovati. Visoki predstavnik je postavljen da prati postovanje ustava i dejtona jer je bio rat i dok poslijeratne prijetnje i remecenja ne nestanu. Ocito jos to nije prevazidjeno tako da ppstoji potreba kako se vidi. Uostalom sta toliko smeta taj lik?
Већ неколико пута понављаш ту исту ствар, као дисклејмер - да то што сам пишеш не представља ставове већине и да ти поштујеш одлуке која већина донесе. Не знам и не увиђам зашто то чиниш, али капирам да то нема неке везе са "неатестираним" Шмитом.
Закони, устави, договори и слично би требало да буду поштовани, као и што је истина да је БиХ својевремено добила "колонијалног управника" који је заједно са ИФОР-ом, СФОР-ом, ЕУФОР-ом или какокогод да назовеш странце са оружјем и деветочланим уставним судом у коме је троје странаца, да употребим твоје формулације, "да прати поштовање устава и Дејтона, док послератне претње и ремећења не престану", штагод под тим "међународна заједница" успела да прогура (а видели смо шта су све напрогуравали више од четврт века).
Е сад, враћам се на Шмита и који је он ту фактор. Све његове претходнике, до последњег Инцка, у фамозном десетом анексу Дејтонског споразума, пише како се и од кога он одређује и које су му функције. А одређује се одлуком савета безбедности УН, док су му фукције изворно другачије од оних који су сви "колонијални управници" дали себи. Али то је друга прича.
После Инцка, савет безбедности УН није именовао никога, па ни Шмита и верификовао му мандат - нису се сложили Кина и Русија. То значи да тип није легитимно на месту тзв. "високог представника". Нацртали га ту, као "високог представника" неки ликови који нису имали мандат ни право на то, да би он тобож проводио одредбе Дејтонског споразум, тог истог по којима он није легитиман "високи представник". Ако имаш неки контрааргумент поводом постављања Шмита, немој да се устручаваш.
Ја сам потражио о том Шмиту оно што се сећам, када се, како сам видео, прошле године трпао и у то, када је блебетао о "противуставном" обележавању 9. јануара као дана Републике Српске јер "прослава 9. јануара није заједничко сећање и европска вредност", као и да прослава тог дана "не доприноси јачању заједничког колективног идентитета", па сам налетео на нешто баш свеже о том неутралном "високом представнику", носиоцу хрватског ордена Анте Старчевића: њега су скоро на'ватали она двојица руских пранкстера, Вован и Лексус, представљајући се да си из кабинета Зеленског, па поразговарали са њим о којечему.
Видео је тазе, па га још увек нема на "Јутјубу", а пошто су утулили канал оне поменуте двојице, проћиће још неко време док снимак тамо неко не окачи. Зато сам ископао линк са сајта телевизије кога је емитовала емисију у којој је објављен тај разговор и на овом је линку -
https://www.1tv.ru/shows/shou-vovan...ypusk-ot-05-03-2025?ysclid=m80dwlojj483902595
Шмитова прича почиње на 12 . минути снимка, па кога интересује може сам да чује из уста самог Шмита чиме се занима и сам да скапира ко је овај Немац.
За тебе Момо, на питање шта ми смета тај лик, мој одговор је да ми смета јер је оно што се по старински зове душман.
Ti si inferiorni golja kad si dopustio da ti drzava osudjuje Rusiju u UN
Момо, погледај са електричаром - изгледа да ти баца на масу, па ти се укључио режим предшколског детета.
Nije Rus.
Дуле роде, је л' си ти то направио шалу или поч'о да са Момом практикујеш "холандско кормило"?