Chat 17

Moje misljenje nije toliko bitno u ovom svemu jer ne odrazava razmisljanje vecine iz RS , i ja prosto postujem sta vecina odluci i koga izabere . Zakoni i ustav bi se trebali postovati. Visoki predstavnik je postavljen da prati postovanje ustava i dejtona jer je bio rat i dok poslijeratne prijetnje i remecenja ne nestanu. Ocito jos to nije prevazidjeno tako da ppstoji potreba kako se vidi. Uostalom sta toliko smeta taj lik?
Већ неколико пута понављаш ту исту ствар, као дисклејмер - да то што сам пишеш не представља ставове већине и да ти поштујеш одлуке која већина донесе. Не знам и не увиђам зашто то чиниш, али капирам да то нема неке везе са "неатестираним" Шмитом.

Закони, устави, договори и слично би требало да буду поштовани, као и што је истина да је БиХ својевремено добила "колонијалног управника" који је заједно са ИФОР-ом, СФОР-ом, ЕУФОР-ом или какокогод да назовеш странце са оружјем и деветочланим уставним судом у коме је троје странаца, да употребим твоје формулације, "да прати поштовање устава и Дејтона, док послератне претње и ремећења не престану", штагод под тим "међународна заједница" успела да прогура (а видели смо шта су све напрогуравали више од четврт века).

Е сад, враћам се на Шмита и који је он ту фактор. Све његове претходнике, до последњег Инцка, у фамозном десетом анексу Дејтонског споразума, пише како се и од кога он одређује и које су му функције. А одређује се одлуком савета безбедности УН, док су му фукције изворно другачије од оних који су сви "колонијални управници" дали себи. Али то је друга прича.

После Инцка, савет безбедности УН није именовао никога, па ни Шмита и верификовао му мандат - нису се сложили Кина и Русија. То значи да тип није легитимно на месту тзв. "високог представника". Нацртали га ту, као "високог представника" неки ликови који нису имали мандат ни право на то, да би он тобож проводио одредбе Дејтонског споразум, тог истог по којима он није легитиман "високи представник". Ако имаш неки контрааргумент поводом постављања Шмита, немој да се устручаваш.

Ја сам потражио о том Шмиту оно што се сећам, када се, како сам видео, прошле године трпао и у то, када је блебетао о "противуставном" обележавању 9. јануара као дана Републике Српске јер "прослава 9. јануара није заједничко сећање и европска вредност", као и да прослава тог дана "не доприноси јачању заједничког колективног идентитета", па сам налетео на нешто баш свеже о том неутралном "високом представнику", носиоцу хрватског ордена Анте Старчевића: њега су скоро на'ватали она двојица руских пранкстера, Вован и Лексус, представљајући се да си из кабинета Зеленског, па поразговарали са њим о којечему.

Видео је тазе, па га још увек нема на "Јутјубу", а пошто су утулили канал оне поменуте двојице, проћиће још неко време док снимак тамо неко не окачи. Зато сам ископао линк са сајта телевизије кога је емитовала емисију у којој је објављен тај разговор и на овом је линку - https://www.1tv.ru/shows/shou-vovan...ypusk-ot-05-03-2025?ysclid=m80dwlojj483902595

Шмитова прича почиње на 12 . минути снимка, па кога интересује може сам да чује из уста самог Шмита чиме се занима и сам да скапира ко је овај Немац.

За тебе Момо, на питање шта ми смета тај лик, мој одговор је да ми смета јер је оно што се по старински зове душман.

Ti si inferiorni golja kad si dopustio da ti drzava osudjuje Rusiju u UN
Момо, погледај са електричаром - изгледа да ти баца на масу, па ти се укључио режим предшколског детета.

Дуле роде, је л' си ти то направио шалу или поч'о да са Момом практикујеш "холандско кормило"? :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

То кад немци почну да се наоружавају заврши тако што Србе стрељају и убијају а рвати нас кољу. Тако каже историја.
За нас би најбоље било да рат у украјини траје још десет година. А да се заврши кад руси уђу у лисабон како неко од вајних ''аналитичара'' рече пре неки дан.... с тим да баш и не морају да иду нашим џадама...
Ova zadnja zelja ti je slicna kao i Seseljva pocetkom ‘90 sto se tice Srbije!
Jbg! Za malo ostvarljiva!

Podjelili smo se, ne na ljude i neljude, već na klubove, partije, narode i ko da izbroji sve novooformljene sekte, ne samo religijske, i redovno jedni drugima puštamo krv pa smo postali preosjetljivi i na samu riječ koja nagovještava da onaj drugi nije dio našeg krda.
Jesenas sam prošao od Donjeg vakufa prema Bugojnu i vidio dvije table sa natpisom na arapskom jeziku. Neznam šta piše. Nije neka tabla iz kućne radinosti a postavljena je kraj glavnog puta pa pretpostavljam da je javna oznaka postavljena po važećim zakonima.
Nisam nacionalista ali u meni se javila neka nelagoda.
Ako zakonodavac propiše da je to jedno od zvaničnih pisama i kao takvo ulazi u nastavni plan i program hoće li mi biti drago da moji unuci uče arapski jezik?
Dali bi vi rado prihvatili takvu promjenu ili bi pognuli glavu i progutali ponos?
Nemojte biti naivni i reći da se to nemože desiti.

Nigdje nepise da visokog predstavnika mora da potvrdi savjet bezbjednosti .PIC bira . Prethodne su potvrdjivali savjet bezbjednosti prakticno ali nije bilo formalno obavezno jer to nigdje nepise. Kao sto Rusija kaze da upravni odbor pica nije izabrao konsenzusom , a nigdje nepise da mora biti konsenzus i jos gore da je odluka jednostrana zapadnih zemalja , oce da kaze sve "zapadne zemlje " su jedno a oni su jedno.

Aneks 10 je jasan

Није ми јасно шта балије хоће?

Они су као поштовали свој и савезни устав у југославији?

Нису хтели југославију па се отцепили... Сад неће да пусте друге да се отцепе.
Ето им њихове територије и језик и култура и арапи и шта год хоће... Нек пусте Србе да иду својим путем.

Није ми јасно шта балије хоће?

Они су као поштовали свој и савезни устав у југославији?

Нису хтели југославију па се отцепили... Сад неће да пусте друге да се отцепе.
Ето им њихове територије и језик и култура и арапи и шта год хоће... Нек пусте Србе да иду својим путем.
Procitaj ustav sfrj pa onda reci

Nigdje nepise da visokog predstavnika mora da potvrdi savjet bezbjednosti .PIC bira . Prethodne su potvrdjivali savjet bezbjednosti prakticno ali nije bilo formalno obavezno jer to nigdje nepise. Kao sto Rusija kaze da upravni odbor pica nije izabrao konsenzusom , a nigdje nepise da mora biti konsenzus i jos gore da je odluka jednostrana zapadnih zemalja , oce da kaze sve "zapadne zemlje " su jedno a oni su jedno.

Aneks 10 je jasan
Заиста мислиш да нигде не пише да "високог представника за Босну и Херцеговину", који је представник ОУН са функцијом да надгледа и координира спровођење Дејтонског споразума, мора да потврди Савет Безбедности УН и да је Анекс 10 јасан у томе?

ОК, потрудио сам се да за тебе на сајту ОЕБС-а нађем интегрални текст Анекса 10 Дејтонског споразума и у његовом члану 1, ставу 37 пише ово: "In view of the complexities facing them, the Parties request the designation of a High Representative, to be appointed consistent with relevant United Nations Security Council resolutions, to facilitate the Parties' own efforts and to mobilize and, as appropriate, coordinate the activities of the organizations and agencies involved in the civilian aspects of the peace settlement by carrying out, as entrusted by a U.N. Security Council resolution, the tasks set out below."

Моје знање енглеског није на неком високом нивоу, али ми изгледа да управо у овом члану, то где сам подвукао, пише да "високог представника" на ту функцију "аминује" Савет Безбедности УН, а не како си ти написао, да га бира неформална самоуправна интересна заједница PIC - Савет за спровођење мира, настала после потписивања Дејтона. Они су могли да дају (и давали су) препоруке Савету Безбедности ко би тај могао да буде, али не и да га одређују.

Ако кажеш да Шмиту није био потребна потврда Савета Безбедности УН, који би онда разлог био да његових СЕДАМ претходника на тој функцији у периоду од више од четврт века, да су ту потврду добијали од Савета Безбедности УН? И надаље ћеш сматрати да је "аминовање" тог "високог представника" у Савету Безбедности УН само нека пука формалност која и није потребна?

Заиста не разумем шта ти очекујеш да ће бити боље људима у твојој околини и теби самом, ако тако чврсто загризеш за интерес неког тамо моћног газде са његовом представом како ствари треба да буду.

Nepise to kako si preveo da mora da ga aminuje SB ., nego onako kako sam ja napisao . Bira ga pic , a dosad je davao dodatnu legitimaciju sb , a nigdje nepise da mora . Kao sto se i vidi da nemora jer je izabran. Rusi su bili protiv jer im je odgovara la destabilizacija ovog regiona , a zapadu je interes stabilnost u bh sto vidi svako nepristran.

Poslednja izmena:

Aneks 10 je jasan
Ovo sad baca sasvim novo svetlo na dogadjanja u BiH .
Priznajem i sam sam bio zaveden mantrom " saveta bezbednosti " koju sam bezbroj puta čuo iz usta Milorada i medija ( pink , hepi , B92 , informer . . . . )
Doduše , kako su ti isti mediji objašnjavali poslednje dogadjaje ( u Srbiji ) i šta je sve za studente rekao pomenuti gospodin ( a ja se svojim očima uverio u suprotno ) ne bi me čudilo i da masno LAZE po pitanju visokog predstavnika i saveta bezbednosti .

Nazad
Vrh