Chat 17

Ovo prvo je bolje ali kako će roditelji čačkati telefon.
siroka tema jer gde su sad babe i dede,poptuno druga sela,grad,stan svejedno uglavnom gde zive posto je vecina odvojena odnosno zasebna domacinstva,oba roditelja rade(prva,druga,treca smena),negde su normalno jos i baba i deda u radnom odnosu,vrtici nisu jos uvek obavezni kao predsklolsko ali se gotovo smatra da jesu i vecina i jeste u njima jer ih nema ko cuvati

kazem siroka tema

Nagore je što sad ovim generacijama postaje teško i dugme da kliknu, verovatno ćemo u budućnosti (mada to možda i postoji) mislima naređivati tim nekim mašinama, robotima....Neznam onda šta će nam onda ruke i noge, ljudi polako počinju da budu smetnja napretku ali no.

Isto tako je pricao i moj pradeda mom dedi da mu je lako jer je davao igracke autica mom caletu dok je bio dete 😊
Buduce generacije ce deci ukljucivati robota koji ce paziti na njih .
Ima onaj vic sa Vukajlije

-Мој прадеда је јахао коња и насмрт се плашио возова;
-Мој деда је волео да путује возом, али није смео да седне у ауто;
-Мој тата вози ауто, јер га хвата паника од авиона;
-Ја путујем авионом, али ме је страх да се попнем на коња...

Ne može se "matorog konja" naučiti poslu.. Nije ta "narodna" umotvorina bez razloga.
Ako mlad čovek do 18-te ne stekne radne navike, unapredi motoriku svojih ekstremiteta i ne nauči da ceni tudj i sopstveni trud, odnosno oseti šta znači zaraditi, nema tu dobrog ni kasnije.
Naravno za sve treba mera.
Zato i imamo ovakvo stanje društva i duha u zapadnom svetu koji je postao suštinski parazitski.
Vlasnici silnih diploma stečenih isključivo "umnim" radom koji ne umeju ništa sopstvenim rukama su takodje veliki problem. Svet je materijalne prirode i opstanak zavisi od praktičnih fizičkih umeća a ne od virtuelnog.
Meni je otac umro kada sam imao 20 godina...
Gomilu stvari sam uspeo da naučim od njega, bio je mašinski tehničar po struci, a što nisam, trudio se da naučim iz prakse i teorije, knjiga tipa "Sam svoj majstor" , koje sam kupovao po Buvljacima i Vašarima...
Nije bilo Interneta... 😄
Svakako su me terali da učim školu, i to mora...
Ni manje ni više, nego Ekonomsku !!!! 😃
Pa na Fakultet !!!! 😅
A opet, kad god bi nešto radio, uključivao je i mene, farba se ograda, brener u ruke pa pređi malo plamenom, posle brusilica i čelična četka, rukavice ,zaštitne naočare i kačket na glavu kao HTZ oprema... 😂
Danas ima Internet, i Ai, otkucaš šta ti treba, izbaci teoriju, slike i Youtube tutorijale....
Pa ako imalo imaš volje, ti uradiš, pa kako ispadne...
E , sve to bi bilo bezvredno da mi od malena nije utuvljeno u glavu, i pričom i kaišem i pozitivnim primerom roditelja, da moraš da radiš i da treba što više stvari da znaš da uradiš...
Od struje, vodovoda, građevine, mehanike auta i radnih mašina, oruđa i alata...
Ne znam šta ne znam da uradim.... 😁
Evo, imam skoro pa pola veka godina, i dalje se trudim da učim nove stvari, i držim korak s ovim "novim" tehnologijama... 😃

Poslednja izmena:
I to je sve ok
Samo se ne treba truditi po svaku cenu zaustaviti točak istorije,nego mu se prilagođavati.
5+

Neznam onda šta će nam onda ruke i noge, ljudi polako počinju da budu smetnja napretku ali no.
Sa druge strane AI ce istisnuti mnoga "sjedeca" zanimanja pa ce jedini nacin da dodje do plate obicnom mladom covjeku biti neki posao rukama i nogama?
Mozda ce mladi na selu morati da cuvaju ovce i istovremeno da sklapaju robota koji ce ih pomusti?

i onda pogledas naprimer da povezemo ovu temu oko telefona i tehnologije sa klincima sa temom auto pilota ovde na forumu,pa ovog malog iz hrvatske sto vozi traktor na pucad sto bi mi rekli i onda vidis da je sve to na neki nacin i povezano a neki se cude sto klinci nemaju elementarne fizicke pokrete sto se tice novih generacija,a on od kasike bukvalno nije digao nista teze sto bi se reklo posto mu je sve na izvolte u tehnicia a opet apsurd nosi 20kg teskih knjiga u torbi na ledjima

sto rece jedan seo ja u kejs pumu i nisam znao ni kako upalit izaso napolje ko popisan

ko onaj praistorijski vic sa svinjama i mujom poslate u svemir-svinje dobile zadatke sta da rade a mujo zadatak da nahrani svinje i ne dira nista

ko onaj praistorijski vic sa svinjama i mujom poslate u svemir-svinje dobile zadatke sta da rade a mujo zadatak da nahrani svinje i ne dira nista
taj vic je zanimljiv samo kod Vojvoddjana , Bosanci se ljute :ROFLMAO:
Poslali Muju i tri svinje space shuttlom u svemir. Baza sa Zemlje daje uputstva:
- Svinjo br. 1, odbaci dodatne rezervoare!
- Svinjo br. 2, proveri stanje kiseonika u letelici!
- Svinjo br. 3, odrzavaj stalan kurs.
- Mujo, nahrani svinje i nista ne diraj!

siroka tema jer gde su sad babe i dede,poptuno druga sela,grad,stan svejedno uglavnom gde zive posto je vecina odvojena odnosno zasebna domacinstva,oba roditelja rade(prva,druga,treca smena),negde su normalno jos i baba i deda u radnom odnosu,vrtici nisu jos uvek obavezni kao predsklolsko ali se gotovo smatra da jesu i vecina i jeste u njima jer ih nema ko cuvati

kazem siroka tema
Znam ja to.Samo sam izneo moja zapažanja.Mislim da decama ništa dobro ne može doneti.Deca treba da se igraju,druže pa nekad i potuku...
Mnogi roditelji su razmazili decu i ispunjavaju im želje.Mom unuku je prva igračka kada je prohodao bila klapna od pojilice koju sam vezao vrpcom i on je to teglio po dvorištu i čangrće...Ne mogu ja mnogo uticati na to jer smo mi "zaostali"

Poslali Muju i tri svinje space shuttlom u svemir. Baza sa Zemlje daje uputstva:
ima verzija koliko hoces

jedan od njih je ovaj

Poslali Bunjevca i tri svinje space shuttlom u svemir. Baza sa Zemlje daje uputstva:
- Benjevac ti naRani svinje i ne diraj dugmad!

5+

Sa druge strane AI ce istisnuti mnoga "sjedeca" zanimanja pa ce jedini nacin da dodje do plate obicnom mladom covjeku biti neki posao rukama i nogama?
Mozda ce mladi na selu morati da cuvaju ovce i istovremeno da sklapaju robota koji ce ih pomusti?
Bas sam pre neki dan gledao neki video , neki lik tvrdi da ce za 10 god svi (ajd mnogi iz grada)ziveti na selu, jer nece imati sta da rade u gradu, svi ti poslovi po fabrikama preuzece roboti i ves inteligencija.
Robot se ne buni, ne trazi platu i radi skoro 24/7 (da izuzmeno odrzavanje) , a ves inteligencija ima neslucene potencijale i stalno se unapredjuje.

Do eggs je vic . To su pravi vicevi koji u sebi sadrze i nesto istine 🤣

sad opet momo kako se gleda tj ko kako gleda na sve to
ameri jos za vreme bajdena su pricali da ce morati nesto uraditi jer su finansijski pukli i da im najvise odgovara neki rat u svetu

amerika je najzaduzenija u svojoj istoriji i taj dug iznosi preko 38 triliona dolara
isto tako udeo gradjana u bdp-u je oko 120-125%,najveci je bio oko 106% i to cim se zavrsio drugi svetski rat 1945-46 godine
ovih 120-125% znaci da svaki gradjanin duguje oko 110hiljada dolara

ruski dug trenutno iznosi oko 450 miijardi dolara sto je za oko 85 puta manji nego americki
udeo u bdp-u je samo oko 20%

kineski dug je oko 19 triliona dolara
udeo u bdp- je oko 102%

kamate koje placaju godisnje
ameri preko 1 trilion dolara
kinezi preko 100 milijardi dolara
rusi 45milijardi dolara
A od koga je amerika pozajmila te silne pare? Od marsovaca možda. Nešto mi ta teorija nije ubedljiva.

Ja sam ovako

Poslali Muju i tri praseta šatlom u svemir. Baza sa zemlje daje uputstva:
- Prase br. 1, odbaci dodatne rezervoare!
- Prase br. 2, proveri stanje kiseonika u letelici!
- Prase br. 3, odrzavaj stalan kurs.

- Mujo, nahrani prasiće i ne pipaj dugmiće!

A od koga je amerika pozajmila te silne pare? Od marsovaca možda. Nešto mi ta teorija nije ubedljiva.
nikakva teorija a izgleda ne poznajes kako se stvara novac,zaduzuje...sta znace hartije od vrednosti i ostalo,ciji je FED tj federalne rezerve odnosno citaj centralna banka amerike itd itd

evo ti jedan slucaj
10 septembra 2001 godine,dan pre cuvenoog "napada" na bliznakinje
americki ministar odbrane jer na konferenciji rekao da pentagon ne moze da nadje 2.3 biliona dolara u transakcijama
11 septembra jedan navodni oteti avion je udario u bas taj deo zgrade pentagona gde su finansije i dokumentacija

to je onaj avion gde su nestale sve kamere osim jednog snimka gde se ne moze utvrditi sta je stvarno udarilo u zgradu pentagona

Mislim da preteruje te kad osuđujete nove generacije toliko. To je stara priča koja traje sigurno 200 godine. Valjda negde od industrijske revolucije kad se svet u kome se čovek rodi počinje bitno da se razlikuje od onoga u kome umre.
Da vam kažem jednu tajnu. ;) I vaši dedovi su mislili da od vas neće biti ništa samo vam to nisu govorili pa eto ne pocrkasmo od gladi.

Radne navike mogu da se steknu i kasnije, a mogu i da se izgube. To je više neka rutina u koju ulaziš. Što sticanja novih znanja tiče tu se slažem da mlađi ljudi mnogo lakše usvajaju nova znanja.
Te telefone ne vidim kao toliko veliki problem, ali mora da se ograniči naravno. Svakako će detetu za 20 godina mnogo vrednije biti da zna dobro da koristi AI nego da može da tegli džakove ceo dan. Mada taj nedostatak fizičke aktivnosti, klasične igre jeste ozbiljan problem. I šta mi radimo?
Umesto da fizičko vaspitanje postane najbitniji predmet u školama mi ga ukidamo! :mad: Al zato veronauke ima svuda. Bar će znati da se pomole Bogu da im bude bolje kad odrastu mlitavi ko ... :)

Ako ćemo da budemo iskreni i mi stariji smo malo licemerni kada kritikujemo mlađe za fizičku neaktivnost, a sami ne zanemarujemo računa o istoj.
Evo koliko vas ima neki vid treninga dva puta nedeljno? Evo ja krećem od sutra. :ROFLMAO: (svaka čast izuzecima, ali oko mene većina ne radi to)
Naslušao sam se izgovora tipa "ja radim, ne treba meni to", "mator sam ja za to" ili "bolestan sam, ne mogu". Svako može i trebalo bi da prilagodi neki vid fizičke aktivnosti svojim mogućnostima. Ako može samo laganu šetnju i par vežba istezanja. Uradi to.
Ovo je posebno bitno posle neke 40. godine. Ako ne radiš to dođeš do 50. i skapiraš da si na jedva 25% svojih mogućnosti iz 20-ih. I kažeš "ma ja sam star" . Mislim naravno da ne možeš da igraš fudbal kao kad si imao 20, ali ne bi smelo ni da ne možeš da potrčiš.
Inače u Rimskim legijama se služilo do 60-te. Pri tom nisu mogli da se izvlače jer je svako morao da premaršira valjda 100 km i da nosu gomilu opreme.

Nazad
Vrh