Chat 17

Jedini pravi test kvaliteta i karaktera je sledeći - šta bi pre uzeli a da je dzabe, nešto zapadno ili rusko. John Deere ili Belarus pitanje je sad.

Ми смо ионако западњаци али за време бивше робијашнице су нас тотално посвађали са Русима... Зато нисмо превише ни сарађивали с њима... осим можда непревазиђене ладе у коју су се људи са села клели...
И наравно њихова технологија за производњу гвожђа и челика а западњачка технологија за обраду челика... пишем за железару Смедерево. И невероватна руска аутоматика... У то сам се лично уверио....

Е сад... Имали су железницу која је делимично била заступљена код нас...
Али ми смо се курвали са западњацима и дан данас се курвамо...
Сад читам на интернетима да смо скроз направили сарадњу са натоом до тога да могу користити наше војне потенцијале....

Чињеница и јесте да смо капитулирали 99. а да је убиство Ђинђића само била васпитна мера и пример кога треба слушати и пред киме треба клечати...

НИС је продао своје пумпе у Румунији и Бугарској тако да остаје само мало да се покупе и оду из Србије...

Остаје само гас који ћемо скупо плаћати... дал америма или русима све једно... И тај покушај нафтовода до Мађарске ако прође... али тешко... Кад је овај несретник потписао стратешко енергетско партнерство са америма...
Одавно смо потписали партнерство у области телекомуникације... 5 Г ће радити амери... Репетитори су продати енглезима... тако... робови у својој држави... ако је своја и ако ке држава...

Poslednja izmena:
Ćuti da je tako.
Ne treba hvale.. jer, nije za hvaljenje. Realno.

Da me nije tako postavila, odavno bi me ostavila.
I onda bih ja ostao uskraćen za svo zadovoljstvo životom koji imam danas.

Do Kineskinje je već digla ruke i prestala obraćati pažnju.

Čudan je život.
Ni sam ne znam kako je sve to moglo ispasti na kraju ovako.
Zato kažem - to je za mene bilo u nekom drugom životu.
Ovo sada, sve potpuno suprotno.

Svakako - hvala na komentaru..! Zanimljivo zapažanje.

Imao bi jos bolje iskustvo da si ostao sa kosookom . Sada bi bio u Qvandzou i sadio pirinadz 🤣
Jel si nesto naucio od nje o Kineskoj istoriji i kulturi ? Kapiram da je jos fascinatnija nego sto mislim . Nikako da te pitam gde si rodjen i u kom gradu si najvise vremena proveo ( ne moras da odgovoris ako ne zelis ) ?

Ima ona porodicu u Kini. Njima se i vratila, kada se brat sa svojom vratio.
Da.. ko zna šta bi danas bilo, da on to nije odlučio.

Zanimljivo pitanje o istoriji i kulturi.
Presek - rekoh da na more ne volim odlaziti. Ali, kada bi tamo bilo muzeja, vremena provedenog sa meštanima u priči o sl, to mi je onda ok i privlačno.
Nismo o tome pričali.
Dosta su znali ruski (ja ne), ali komplikovaniji i duži razgovori na srpskom im nisu išli.
Kada smo se dopisivali, činili smo to na kineskom (Google Translate).
Bila bi to zanimljiva tema, zaista.

Zaječar..

20250801-053047-COLLAGE.jpg

Po majčinoj liniji, ja sam Zaječarac starosedelac.
Ovde smo.. koliko pamtimo, od nastanka grada.
Kuća nam je deveta po redu od samog centra.
Tu rođen, tu živeo celoga života.
Jedino smo kuću prodali posle smrti babe i dede, pošto imam rođenu sestru i brata od tetke, pa nije bilo moguće podeliti. I kupili sebi stan.
I doduše, u stanovima sam živeo praktično oduvek, jer su moji živeli odvojeno još od mog detinjstva.
Ne umem baš da objasnim kako, tek deo te rodbine su nam Zemunci. Vaši Vojvođani, rekao bih.
Verovatno je moj deda, ili pradeda, bio jedan od braće koji se oženio ovde.
Pitaću baš majku. Sada i mene interesuje.

Po očevoj strani sam Grlištanac.
Moja majka i njena sestra, moja tetka - obe su se udale za Grlištance.

Grlište je selo nadomak Zaječara.
Doduše, i to što je tamo ostalo posle oca, prodato je.
Mnogo bi nam bilo i to da održavamo, a nema ko bi tamo živeo.
Otac je završio školu ovde, i moji su se uzeli odmah posle toga.

Zanimljivo da je moj deda bio veliki domaćin u selu.
Pored zemlje, imao i dve vodenice i vunovlačaru.
Međutim, poginuo je nesrećnim slučajem. I kako je otac bio najmlađi i još dete, dobio je najmanje.

Razveli su se dok sam u vojsci bio.

Ja se oženio po povratku i živeli odvojeno u njenoj kući u Zaječaru, koja je građena za vreme života njenog oca. Koji nije dočekao završetak, jer je poginuo u saobraćajnoj nesreći.
I njeni su odavno razvedeni.

Moj otac je bio fotograf, slikar, ribolovac i ljubitelj prirode.
Tu stranu sam izgleda nasledio od njega.

Sada je prodato mom bratu iz Zemuna, i doduše ne postoji više, ali evo kolibe od zemlje, koju je otac napravio u šumi kraj Grliškog jezera i u kojoj bi živeo od početka proleća do kraja jeseni..

20250801-051723-COLLAGE.jpg

Kao i kako je jednom prilikom izgledala postavka dela njegovog likovnog stvaralaštva u dvorištu kuće njegovog dede u selu..

20250801-052133-COLLAGE.jpg

Verovatno nisi pitao sve ovo.. ali, umem ja da se raspišem, haha.
Nadam se da ne smara.
Svi smo mi jednaki, jedno sa različitim iskustvima.
Chat o životu..

Poslednja izmena:
Грабик, писао сам већ. На новој приколици коју сам купио су монтиране гуме из украјине које изгледају баш "квалитетно". У фирми користимо волтајер гуме на све што можемо да монтирамо од трактора. На аутомобилу имам тренутно виати гуме.
Плаћаћете све и свашта по директиви из једног центра. И нећете имати чак ни прилику да се буните. Иста ствар је и код нас, иде ли неко у продавнице, види ли цене?
Што се тиче технике типа трактора и то сам писао имамо и једне и друге у фирми, џондири су постали ноћна мора са електроником. Са механиком је све у реду, што се квари данак великог броја радних сати. Са друге стране белоруси су генерално у транспорту. Вуку све. Кад се пазе исто то траје, само је лакше одржававање. Тако да, узимам бесплатно ако се негде дели. Зна ли ко где има?

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Па ајде сад, писало се на форуму да је белорус полупроизвод ево да буде фер плаћам пола вредности био нов или полован. Где има?

Грабик, писао сам већ. На новој приколици коју сам купио су монтиране гуме из украјине које изгледају баш "квалитетно". У фирми користимо волтајер гуме на све што можемо да монтирамо од трактора. На аутомобилу имам тренутно виати гуме.
Плаћаћете све и свашта по директиви из једног центра. И нећете имати чак ни прилику да се буните. Иста ствар је и код нас, иде ли неко у продавнице, види ли цене?
Што се тиче технике типа трактора и то сам писао имамо и једне и друге у фирми, џондири су постали ноћна мора са електроником. Са механиком је све у реду, што се квари данак великог броја радних сати. Са друге стране белоруси су генерално у транспорту. Вуку све. Кад се пазе исто то траје, само је лакше одржававање. Тако да, узимам бесплатно ако се негде дели. Зна ли ко где има?

Belarus nije ruski traktor. Da ponovimo kirovec su ruski traktori koje nitko uzivo nikad nije ni video, od ruskih traktora su vladimirec i stariji T25 i T40 i LTZ60 za koje se kladim da 99% nikad nije ni vidjela a kamoli vozila.

Uz put samo na jednoj od najvecih farmi na planeti zemlji radi oko 6000 komada americke i njemacke mehanizacije i ni jedan kirovec.

Ali ne pitam te to vec u trgovini u koju ides po potrepstine za svaki dan nabrojis 1 (jedan) proizvod napravljen u rusiji , nema ga.

Ima kod nas lanaca supermarketa Mere i Svetofor sa robom i proizvodima iz Rusije.
Par puta bio i hvala doviđenja. Roba nepoznatih marki upitnog kvaliteta, više liči na neki magacin nego na prodavnicu. Tempo, Univerexport, Cash& carry, Lidl pojam uređenosti. Moje mišljenje, za svoj novac svako nek kupuje gde hoće ali u Ruskim kupuje većinom ko mora.

То не рачунамо... Само тешка идустрија.
Грабик, једна од фирми у којој радим је до почетка 2000-их имала два кировеца. Видео сам их уживо, чак је један био на огласима пре пар година, још на хауби била налепница фирме. Вукли подриваче и велики плуг. Не знам да ли су још у животу.

Москвич је оригинално опел, после шасија и каросерија самостални развој. Мотор, половина V8 мотора.

Мислим да није овог рата да би сигурно било више производа из Русије али само ако су јефтинији. Јер ми смо сиротиња и купујемо јефтиније.

Била би боља сарадња да нисмо зајебали Русе са пољским јабукама и са још неким малверзацијама кад смо извозили воће.
Мени су причали људи воћари да кад дође руски шлепер и буде соларно плаћање да се ценила прва класа робе... а онда наши гурали све и свашта у гајбе.... тако се прича...

Ћутали су док нису увезли милионе воћних садница из Србије па су сад подигли своје засаде...
Чак мислим да ни они нас не воле... мало нас као подржавају чисто јер им то тренутно одговара... иначе их боле кита за нас...

Svetofor ima ovde.
Mislim da nisam video ruske proizvode.
Ali, mi i ne zagleđujemo sve od reda. Samo ono za šta smo i došli.

Roba.. deluje mi normalno. Jeftinije, ali normalno za tu cenu.
Ima nekoliko stvari koje kupujemo redovno. Ništa im ne fali u odnosu na bilo koji drugi market.

Jeste ambalaža prostija. I jeste da je uređeno kao magacin.
Ali u tome i jeste poenta - roba ima nižu cenu, jer ne naplaćuje marketing.
Plus, tako naši manji proizvođači imaju gde plasirati svoje proizvode.

Win-win kombinacija, rekao bih.

Svakako, nije baš ni sve ok. Recimo proizvodi od mesa su im za naš ukus skroz bezveze. Od mleka, tako tako. Ništa posebno.
Ali ostalo, uglavnom.. može se probrati i mi zadovoljni.

Ne kažem da je ista roba u pitanju. Ali, ima gomila primera gde je sastav nekog proizvoda isti, samo se pakovanje i cena razlikuju.
Ne treba plaćati kako je spolja, već šta je unutra.
Nažalost, više je onog prvog u ponudi.

Svaki dinar koji ostane iz razlike, gomila se vremenom.

Nazad
Vrh