Dugo godina sam koristio lokalnu kablovsku televiziju (SatTrakt - jedini kablovski operater u selu), u početku sa ugovornom obavezom a potom godinama nastavio bez ugovorne obaveze, najslabiji (najjeftiniji) paket. I zimus, za Novu Godinu, ponude mi nadogradnju paketa ali sa ugovornom obavezom. Ja pristanem ali posle par meseci mi najave poskupljenje tog paketa (i to drastično), a pošto sam sa ugovornom obavezom mogu da raskinem ugovor ako mi ne odgovara poskupljenje. I ja raskinem ugovor i rastanem se od kablovske...
Danas me zovu, kao vi ste bili naš dugogodišnji korisnik i u to ime "samo za mene" nude specijalnu ponudu, neki paket oko 20e sa tri priključka, naravno uz ugovornu obavezu... Rekoh im da me više ne zanimaju jer mi niko ne garantuje da neće opet za par meseci povećati cene. Tu se operaterka počne pravdati da to svi operateri rade, i da to čak i piše u ugovoru da imaju pravo na poskupljenje. Kažem da kod drugih operatera ne poskupljuje paket u ugovornoj obavezi, odnosno može neki paket da poskupi, ali meni ostaje po istoj ceni u toku ugovorne obaveze. Ona opet tvrdi da to nije tako i da svi operateri dižu cene... Ja joj odgovorim primerom da meni u ugovornoj obavezi nije poskupio paket za mobilni telefon, iako je taj paket zaista poskupeo za korisnike bez ugovorne obaveze, i da sam tek sa novom ugovornom obavezom prihvatio veću cenu za isti paket. Ona mi opet počne protivrečiti, i meni je već bilo dopizdelo da se raspravljam sa njom da li je normalno da oni mogu da krše ugovor a ja ne mogu (npr. da kažem ja ću da vam plaćam manje jer mi nije rodilo na njivi, a vama ako ne odgovara vi raskinite ugovor sa mnom
), te joj ponovih da me ne zanima njihova ponuda jer mi ništa ne garantuje da mi opet neće podići cenu paketa i tu se pristojno završi naš razgovor...
E sad me baš zanima, koja je svrha ugovorne obaveze? Razumem šta znači za njih - da imaju vezanog potrošača, ali šta znači korisniku?