Chat 17

Rusima bi bilo bolje da pišu o svojim problemima u svojoj zemlji.

Pa kad sa time završe da se počnu brinuti o tome kakvo je stanje u drugim državama.

Pazi sada, ispadne da su oni - ruski mediji - zabrinuti za stanje demokratije u SAD-u. A u stvarnom svetu u Rusiji to ne znaima praktično nikoga,
ali ipak nekih 15 do 20% muškaraca interesuje kako bi se najlakše mogla napustiti Rusija radi izbegavanje mobilizacije (eto im dobre ideje da napišu tekst).

Verovatno bi u vecini drzava u svetu odaziv mobilizaciji bio slican ...pogotovu u takvom ratu...
u sad-u verovatno i lošiji
Mada oni vode osvajacke ratove pa i to donosi određeni minus pri mobilizaciji

431313875_814056144097471_7318174549247523337_n.jpg

Sticajem okolnosti, ovo je 100% tačno, posebno ako se radi o manjim količinama koje ne zahtevaju preteran rad.
Ove godine iz bašte- krompir istrulio,crni luk truli,beli loš, graška nešto malo,paradajza isto,paprika takođe. Zelen solidna,žuti pasulj dobar krastavaca i tikvica dosta. Na sve to ove jeseni kupio sam peletirani pileći stajnjak i zaorao. Izašao me 125 kg 9010 dinara. Zaključio sam da baš i nisam normalan.

Isto i kod mene....
Crni luk je kompletno istrulio...
Krompir sam podelio prijateljima i rođacima, 40 kg sam posadio, bilo je oko 250 kg konzumnog... :p
Iduće godine, bašta ide u likvidaciju, aktivira se isključivo Pijaca,....
Jedino ću saditi beli luk, i to samo zato da ne izgubim sortu, i desetak strukova paradajza....

Isto i kod mene....
Crni luk je kompletno istrulio...
Krompir sam podelio prijateljima i rođacima, 40 kg sam posadio, bilo je oko 250 kg konzumnog... :p
Iduće godine, bašta ide u likvidaciju, aktivira se isključivo Pijaca,....
Jedino ću saditi beli luk, i to samo zato da ne izgubim sortu, i desetak strukova paradajza....
Imaš li na prodaju belog luka? Za seme.

Nažalost, ne...
Ponavljam, ova godina je bila katastrofalna što se tiče bašte na otvorenom....
Dođem kući iz 1. smene, ručam, pa navali na zalivanje bašte, kanta po kanta, i opet nisam uspeo da spasim paradajz...
Od 62 struka, bilo je samo jedna berba i to oko 60 kg paradajza koji sam kuvao, ali je i to počelo da se kvari....
Užas, toliki trud, i vreme, uzalud....
Da napomenem, baštu "držim" već 30-tak godina, nisam neki početnik bez iskustva... 😃

Па како су до сад опстајале. Једноставно већ трећа-четврта година да је шаренило, лично мислим да има и до семена.
Ко год има пластеник успева да сачува род.

pa upravo jer nije bila susa

vratio sam alkatan tj sproveo nazad vodu do baste u sredu i montirao neku malu prskalicu za beli,crni luk,grasak i spanac sto je u zemlji

sutra cu verovatno ponovo da ukljucim jer od kise nema nista do polovine novembra

За ово је потребно време а многи то немају... Ова година никако није погодовала отвореним баштама само пластеницима. Морао сам да купим скоро пола зимнице. Гледам по дворишту где да убацим пластеник а да ми не смета.
Не би баш рекао да је годило и пластеницима. Комшије имају пластенике и тетка ми, све је сагорео од оне врућине. Замисли коликоје тек у пластенику било врућине.

Зато што пластеник порани вегетацију барем месец дана. Моји су сејали у мале фијоке и држали у стакленој тераси. Па чим је могло у пластеник.

Sto se tice basta , glavni krivac je smrdibuba . Cak i u ratarstvu prave stete , pogotovo u njivama blize selu , ili sumi. U soji su ove godine pored suse , smrdibube uzele bar 5 posto . Ako nebude bas jake zime bice jos gore.

Nažalost, ne...
Ponavljam, ova godina je bila katastrofalna što se tiče bašte na otvorenom....
Dođem kući iz 1. smene, ručam, pa navali na zalivanje bašte, kanta po kanta, i opet nisam uspeo da spasim paradajz...
Od 62 struka, bilo je samo jedna berba i to oko 60 kg paradajza koji sam kuvao, ali je i to počelo da se kvari....
Užas, toliki trud, i vreme, uzalud....
Da napomenem, baštu "držim" već 30-tak godina, nisam neki početnik bez iskustva... 😃
Najbolje su one flase sa limenim 42mm cepovima , mislim da ima i vecih, uspe se kipuci paradajz sok unutra i odmah stavi nove cepove i godinama stoje ,ako su flase hladne prvo se sipa kipuci sok u nekoliko flasa 2cm soka i kad se napuni tako 5-6 flasa , pune se do vrha kipucim sokom i stavljaju cepovi.

A paradajz skupljam u zamrzivac , kad ostoje obrani nekoliko dana pranje i sjecenje i u velike najlonske kese ,10-20kg i duboko zamrzavanje, kad temperature malo padnu vadi se da se otope i buse se kese da voda koja je paradajz izbacio ocijedi , ne odvajati svu vodu sok bude pregust kao kecap , isti princip kao sistem ledene berbe grozdja i proizvodnje vina tako da bude sto sladje i gusce.
Dovoljno da provri i na italijanskim onim cjedilicama paradajza i opet samo da provri i punjenje soka u flase.

kakve veze ima gde zivis i navodnjavanje koje ocigledno i sam kazes radis kantama i ne stizes kako treba

ti zalivas u najgore vreme a to je kad dodjes sa posla u koliko jedno 14h-15h otprilike i zalijes kantom,ugrejanu biljku kao prvo,ugrejanu zemlju kao drugo i to ispari odjednom ili napravi koru odole a to isparavanje vlage bukvalno bari taj isti paradajz koji si spominjao

kakve veze ima gde zivis i navodnjavanje koje ocigledno i sam kazes radis kantama i ne stizes kako treba

ti zalivas u najgore vreme a to je kad dodjes sa posla u koliko jedno 14h-15h otprilike i zalijes kantom,ugrejanu biljku kao prvo,ugrejanu zemlju kao drugo i to ispari odjednom ili napravi koru odole a to isparavanje vlage bukvalno bari taj isti paradajz koji si spominjao
To dali je bolje zalivati danju ili nocu je diskutabilno.

Nazad
Vrh