Chat 17

Симпсонови су објаснили парадокс новчанице са великим апоеном... Када господин бернс побегне на кубу код фидел кастра...

Бодерлица, тешко ми је да поверујем 25% обрадивог земљишта да је изграђено. Није то само ауто пут и још шта, велика је то површина.

у вези презимена да додам да се научи без љутње Српска презимена нису већнски са деминутивним наставком ић то је само кад се имена родитеља завршавају на слово А Много више презимена се завршава тако што се додаје присвојни наставак

у хасбуршкој монархији је од 1817 укинут деминутив или присвојни наставак у Србији испод саве презимена су уведена 1851

Ima logike to što kažeš.
Mada sa druge strane kad pogledaš evropske vlastelinske porodice i veličine tih poseda u poređenju sa današnjim veleposednicima ovi današnji su male mace.To je isto neka opipljiva vrednost sa te strane mislim da nije nemoguće tih 20 t.

у хасбуршкој монархији је од 1817 укинут деминутив или присвојни наставак у Србији испод саве презимена су уведена 1851
Daj neki dokaz da je ukinut . Prezimena su svuda bila ime oca i tako se menjala . Moje osmo koleno se isto prezivalo kao ja danas Jovanov a rodjen je 1751 godine . Tako da su jos ranije ustaljena prezimena severno od dve reke a juzno su poceli tada kada si naveo i trajalo je pedesetak godina . Stim sto se islo na dodavanje ИЋ na ime glave kuce .

A sto se toliko paznje i energije ,kod nas , posvecuje proslosti , a manje sadasnjosti i buducnosti? O proslosti , ukljucujuci tu price o porijeklu ,pripadnosti,svrstavanju , pravdama i nepravdama , pobjedama i gubicima , zlocinima i kaznama ,...koje su se desile u proslosti , teme bi trebale biti sporedne , onako kome je zanimljivo kao hobi, ... a teme o sadasnjosti i buducnosti vecinske i bitne .
Sta je tolko bitno sta je radio moj i tvoj pra pra deda , kad je to svrsena,prevazidjena,nedokaziva ,prozvakana ,itd tema ? Sta ima stim sta sad radimo i kako zivimo ja i ti ?
Netreba prepustiti zaboravu , al valjda su to minorne teme u odnosu na aktuelno?

Ima logike to što kažeš.
Mada sa druge strane kad pogledaš evropske vlastelinske porodice i veličine tih poseda u poređenju sa današnjim veleposednicima ovi današnji su male mace.To je isto neka opipljiva vrednost sa te strane mislim da nije nemoguće tih 20 t.
Nisi u pravu. Sa uzdizanjem trgovine i manufaktura vlastelinske porodice su izgubile moć i neretko postale zavisne od novog novca.

@MOMOSARIC - zarad bolje buducnosti vrlo je bitno shvatiti proslost . Zbog stvaranja nacija dosli smo na sta smo dosli . Vazno je shvatiti da smo jedan narod i da se medjusobno podrzavamo i stitimo a ne obrnuto .
@trtmrt - jel si zavrsio vise taj test inteligencije da znamo i zvanicno sa kojim genijom razmenjujemo misljenja ?

Nazad
Vrh