Svugde toga ima....
Radim kao viljuškarista, izuzetno odgovoran posao, utovar uređaja 100% za izvoz, cjeli svijet, kamioni, železnica, brodski kontejneri, za Mexico, Maleziju itd...
Elem, veliki broj kamiondžija daje "koji dinar" za "kafu" , smatra da ću bolje i pažljivije da ga utovarim i da neće biti oštećenih, jer im se na mjestu istovara roba pregleda i najmanje oštećenje njima naplaćuje, pa se misli, daj da odmah dam na ćupriji, nego da izgubim na mostu...
Uglavnom je to jedna crvena, 500 dinara ili 200, uzmem, ali svakome u oči naglasim, druže, majstore, hvala ti, uzeću, popiti i pojesti u tvoje zdravlje, ali ja ću te utovariti savjesno i maximalno korektno i bez toga...
Taj novac isključivo služi i potroši se u svrhu za koju je i dat, grickalice, kafa, sokovi, pivo na povratku kući s posla, ponekad, možda jedared mjesečno ,kad se nakupi dosta, svakom po pljeskavica za cjelu smjenu, nas 5-6 - ca....
A ne da , crko dabogda, tražim da mi se da, i pljujem i psujem i jbm mamu onome što ne da ništa....
Uglavnom dolaze ,na svakih par mjeseci, jedni isti ljudi, jedan je doneo vruća roštilja, mešano, mlada crna luka i hleba za cjelu smjenu !!!!
Prija to čovjeku, ta pažnja, ali mora biti obostrana i bez toga, u tome je razlika između savjesnih i odgovornih DOKTORA, i ovih "doktora"....
Ima šofera, dolazi već par godina, pa nikada ništa nije dao, odradim savjesno, odgovorno i pošteno, poželim mu i srećan put, ali, to je sve, ništa van mog delokruga opisa posla...
E, druže, da nema koji polupan šporet s ravnom pločom upola cjene, nema druže, žao mi je...
Da se razumemo, većina ovih što daju NIKADA ništa ne traži, " ispod ruke", znači, čovek je dao, jer ima volju, jer je zadovoljan uslugom, i ništa više...
Sa svoje strane, opet, gledam i njima da bude brže utovar, nikako preko reda, ali, ako mi je slučajno pauza, prekidam da ispoštujem čovjeka, ne tražeći od njega da plati, čak ne plati, nema veze, dao je kad je imao, imao tada volju, sad nema, ali je u redu....
U tome je razlika između "mita" i "časti" !!!!
I ja sam SAMO jedared častio doktora jer me primio preko reda, izašao na hodnik, i vidi da nešto nije u redu, pita šta je sa mnom, rekoh, upao mi špen u oko, peče i boli u PM, ulazi unutra, čovek mi na svoju ruku odradio, nije bio njegov posao, i pored svega toga, poslao dalje za N.S za svaki slučaj !!!!
E to je savestan i odgovoran (zdravstveni) radnik !!!!
Posle par nedelja, raspitam se kad radi i odnesem pola kile kafe za cjelu smjenu !!!!
I dam sestri na šalteru, i napomenem da je to za sve !!!
Nije htjela da prihvati, a ja joj onu kafu u njedra pa bjež' napolje !!!
Tako da , valja se ponekad počastiti radenike ljude, lekare, doktore, komunalce što prazne kante, jednim brzinskim hladnim
u vrele letnje dane, i tako....