Chat 15

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A jel ista kazna za neregistrovan i onaj koji nema tehnički pregled i osiguranje?
Pitam jer neki dan uhvatiše poznanika sa kombajnom. Nije registrovan.
Oduzeli dozvolu i 400 maraka kazne.
Moj kombajn je registrovan trajno ali ne idem redovno na tehnički i neplaćam osiguranje.
Sad su postavili kameru koja očitava te podatke o registraciji pa iako neidem kraj nje pitam se dali će me uhvatiti ako nekad naiđem.
Problem je što ona hvata svaki put kad prođem a to je dva puta svaki prolazak jer se moram vratiti kući.

Седим поподне после ручка баш докон данас и сад ћу да се распишем, да оне који желе можда и буду заинтересовани да провере да ли је тачно оно што сам написао о ономе што ми се чини као глупост који не може да попуши ни онај који ју је овде постовао.

ДаклеН:

- 1878. kroz San- Stefanski Ugovor su se zalagali da cela Juzna Srbija pripadne Bugarskoj
Да, покровитељ је подржавао свог пулена, док је Србија Обреновића је мало више гледала на Аустроугарску. Питање је зашто су Бугари успели да се наметну Русима као први избор, а Срби нису. Иначе, четири месеца после Сан-Стефанског уговора, догодио се Берлински конгрес, па су Србији и Грчкој уважене територијалне претензије и прикључене су им неке области.

- 1885. tokom srpsko-bugarskog rata naoruzali su Bugare do zuba
Лаж. Руси су могли (и јесу) да наоружају Бугарску тек у време руско-турског рата 1877-1878, који је за епилог имао истеривање Турака са доброг дела Балкана и поменути Сан-Стефански уговор и потоњи Берлински конгрес.

Повод за тај српско-бугарски двонедељни рат 1885 је био тај што се Источна Румелија, тадашља турска провинција са бугарском већином, после преврата, септембра месеца прикључила Бугарској.

Реакција Русије на то кршење одлука Берлинског конгреса је била повлачење руских високих официра који су до тада били у бугарској армији, тако да у бугарској армији практично није било официра чина вишег од капетана. Не да нису Бугари, после одласка Руса, нису могли ни теоретски да добију никакво оружје током рата против Србије, него и два месеца пре њега.

Реакција Милана Обреновића, осам година после рата против Турака и две године после Тимочке буне била је да два месеца касније, половином новембра 1885, да објави рат Бугарској, да је наговори да одустане од присаједињена Источне Румелије. Као да га је неко са стране натерао да направи нешто тако непромишљено...

- nisu naoružali Srbiju pred I sv. rat
Опет лаж. Србији је пред почетак Првог светског рата недостајало пушака за мобилизоване, па су се обратили Русији за помоћ, а ови одобрили кредит за 120.000 пушака Мосина и 150 милиона метака и већ почетком августа 1914. су успели да их дотерају до Србије. Већ 21. августа, баш у време битке на Церу, први су је добили другопозивци Тимочке дивизије, а убрзо и читава дивизија. Потом су пушке добијале све јединице које су мењале израубоване више пута ремонтоване пушке система Маузер-Миловановић-Ђурић. Коришћене су током '14. и '15., а већина њих су погубљене током повлачења преко Албаније.

На ову фотку сам својевремено сасвим случајно набасао на сајту "Вечерњих новости" и не могу да одредим ни локацију где је усликана, нити у које време, али једно могу - да видим српске војнике са руским "Мосинкама" у рукама.

53.jpg

На самом почетку рата, у Београд су биле послате две тешке хаубице са посадама, које су са Калиша тукле по Аустроугарима преко Дунава, хиљаду граната за њих, па 13 хиљада граната за пољску артиљерију, 75 хиљада комплета униформи, резервни делови за оне пушке и непосредно пре избијања рата, ако се добро сећам приче онот брадатог типа, Зорана Николића, који зна много о београдским лагумима, Лазар Пачу је од Руса успео да у неком невероватно кратком року добије буквално хиљаде коња за потребе српске армије.

- nisu pomogli prebacivanje Srba na Krf
Наравно да нису, јер нису имали ни један брод у Медитерану. Из Црног Мора нису могли да изађу кроз Босфор јер је Турска била савезник Немачке, а Балтик, где су имали флоту, је и дан данас јако далеко од Валоне и Крфа, на којој релацији је транспортована наша војска која је прешла Албанију. 'Талијани и Французи су већ били у Јонском и Јадранском мору.

- nisu naoružali Srbe pred Solunski front
Тачно тако! Баш како нас нису наоружали ни Американци или Британци. А 'ладно су ови Англо-Сакси могли и имали су чиме. Стипсе! Ал' зато Руси имају солидно оправдање зашто нису допринели пробоју Солунског фронта септембра 1918. године и повукли оних петнаестак хиљада војника московског војног округа који су били на Солунском фронту - догодила им се 1917. година, фебруарска, па потом октобарска револуција и на крају брест-литовски мир у марту 1918. и генерално, отишла им је држава у quratz у великом праску.

- ubili su više naših vojnika '48 - '52 nego svi ostali do danas
'48.-'52.? Где? Којим поводом? Ја бих ипак волео да видим неки документ о тим жртвама на нашој страни, као и о сукобима који су довели до тога. Рачунамо ту као руске жртве и све информбироовце и голооточане? И успут, ко су сви остали? У те све остале рачунамо Немце, 'Талијане, Бугаре, Мађаре, Шћиптаре, миле нам сусједе...?

- nisu stavili veto na sankcije '92
Заиста нису ставили вето на санкције, ал' ми није јасно како су убедили остале сталне чланове Савета безбедности ОУН - 'Мерику, Британију и Француску (Кину не рачунам - они су у то време вазда били уздржани, штагод да их се пита), да ураде то исто. Слушајући овде како су кварни као мућак, није ми тешко да поверујем да су Руси све те сталне чланове савета безбедности окупили на вечери, поопијали их, утрапили им нацрт резолуције којима се СРЈ уводе санкције и сипали им у главу како треба да се гласа. А ја знам да ни 'Мерика, ни Британија, ни Француска саме од себе нама никада не би лупили санкције и да би ставили вето на руски предлог, само да су били свесни шта раде

- Moskva međunarodno priznala Hrvatsku pre Sjedinjenih Američkih Država!
Јесте, мајку му!

У Бугарској постоји град који се зове као једна америчка савезна држава - Монтана. Онда не треба да ме чуди што негде у Русији постоји град који се зове Мајами. Кажу да тамо своју већ скоро 12 година пензију крца Андреј Козирјев, министар иностраних послова РФ у време када је РФ признала независност Хрватске. Баш бих волео да га сретнем и питаш зашто су журили да то ураде.

- koliko je oružja dostavljeno Hrvatskoj jer su Rusi svojim transporterima AN-124 Ruslan i Iljušin IL-76 realizovali preko 160 letova sa prosečno po višendesetina tona tereta po letu. Vazduhoplovno-transportna operacija koja se izvodila od 1992. do 1997. godine nazvana je kodnim imenom "Pero",
СТО ШЕЗДЕСЕТ!? И поред ембарга ЕУ и УН на увоз оружја земљама екс-Југославије, Руси успели да промуљају сто шездесет летова великих транспортних авиона натовареним оружјем? Не један, два пет летова са лажним декларацијама робе, нити неки брод да промуљају са папирима, него сто шездесет летова? Није случајно извор за ову цифру хрватски "Јутарњи лист"? Па то, боктемазо, скоро к'о Украјина што је добила!

Ако знам шта сам на снимцима виђао од војне опреме код Хрвата током '90-их - румунске Калаше, аргентинске ФАЛ-ове, сингапурске САР-ове и Ултимаксе, румунске ВБР-ове, са складишта ДДР-а све од шлемова до МиГ-ова, не смем ни да помислим шта све нисам видео, а да је дошло у тих сто шездесет летова из Русије. И ја бих се придружио питању - колико је оружја достављено Хрватској... у тих 160 летова? И зашто су све то Хрвати сакривали од погледа?

Додуше, читао сам ономад о неком хрватском емигранту из Француске који је натрућао нешто да је Француска својим везама постигла да Хрватској буду доступни стокови оружја из земаља источне Европе, бившег СССР-а и чак саме Русије, али ми је тешко да поверујем да би Француска учествовала у кршењу ембарга у чијем је доношењу и сама учествовала. Ма не би они то, ипак смо били савезници у оба светска рата, ено и данас на Калишу стоји споменик захвалности Француској. Је л' тако? Онај матори прдоња лаже кол'ко је тежак!

- poslali su Hrvatima S-300 na vojnu paradu u maju '95
Аха, оно у Јаруну на паради 1995, натоварено на флетбед полуприколицу коју вуче МАН шлепер је ПВО систем С-300...

1159345_hrvatski-s-300-rakete_ls.jpg

...исто онолико колико је ово на сличици револвер Колт Пајтон.

csm_2317720_GECO_357_Magnum_Full_Metal_Jacket_Flat_Nose_10-2g_packaging-ammunition_4e5a7133e9.png

А сви овде капирате да ово није Колт, већ кутија у којој се пакује муниција која одговара за Колт.

То на МАН-овој полуприколици може да буде ПВО средство само ако се довуче на сред писте, па због њега авиони не могу да полете.

Постоје тројица људи који су писали и објавили неколико књига ваздупловне тематике, од којих су двојица, Данко и Драги, моји другари са војног форума, са којим сам се сретао много пута и са којима сам разговарао на разне теме. У једној од својих књига, они су објавили податке до којих су дошли од својих извора, а о самом, назови хрватском, С-300 причу је из једне од њих, извадио је онај Андреј Млакар, новинар, аналитичар, шта већ, и спаковао у текст за кога знам да је пре колико година објавио Курир - https://www.kurir.rs/region/hrvatsk...ici-uvaliii-hrvatima-rakete-pa-ih-namagarcili

Дакле, мање-више, Хрватска је била у поседу С-300 отприлике онолико колико је у поседу Колта тај који има ону кутију.

- godinu dana nakon Oluje odlikuju Franju Tuđmana Medaljom "Georgij Konstantinovič Žukov" za zasluge i doprinos antifašističkoj borbi
Осим наше повређене сујете, какву штету смо ми имали, а Хрвати корист од те колајне? Је л' истина да је Њофра у младости био партизан? Јесте. Је л' у време када ју је добио, био председник неке државе? И то јесте. Мало руковања, мало сликања за новине, мало изјава о продубљивању сарадње две државе и свако својој кући. Ено пре неки дан Вучић окитио оног Гренела, великог пријатеља Србије - и ми и он немамо никакве користи од тога, ал' ето било сликање и пуних уста празних речи.

- '99 nisu iskoristili svoju poziciju u UN da izglasaju rezoluciju protiv NATOa a sada vidimo i zašto
Ово је глупост на више нивоа.

А која би то резолуција била и ког органа УН? Генералне скупштине, савета безбедности, кога? У УН никада није било никаквог предлога резолуције која би одобравала НАТО интервенцију, па нико није није могао да изгласава било шта, да ставља вето или да се саглашава са њом.

У другу руку, када би било ко изашао гласање са предлогом резолуције против НАТО, три од пет сталних чланица савета безбедности су чланице НАТО, па... not gonnna happen - џабе кречите, тј. трошите папир na предлог резолуције која на било који начин представља НАТО у макар издалека негативном светлу.

- Srbija nije dobila nikakvu vojnu pomoć od Rusije

Када? '99-те? На страну поменути ембарго на испоруку оружја у земље бивше Југославије уведен резолуцијом ОУН 713, али док није почела НАТО агресија, нија нам ни требала "војна помоћ", а када је наједном почела, нико, па чак ни "Звездана флота", не би могли да нам достави било шта.

- pozvali su Mesića na proslavu 60. godina pobede nad fašizmom
Vladimir Vladimirovič Putin je 2005. godine odlikovao predsednika Hrvatske Stjepana Mesića za borbu protiv fašizma
И опет имамо председника једне државе и... Чекај мало, паде ми на памет зашто су Месићу дали орден "за борбу против фашизма".

Беше некад у модераторијуму (подфоруму кога виде само модератори) на војном форуму, да је неко од ових који су се бавили историјом, започео тему о хрватским пребезима међу пилотима на Источном фронту, јер му се учинило да је то била више него спорадична појава. И био је у праву - 'ладно је пребегло пилота довољних за две ескадриле. Не знам тачан број, јер мене јероплани и њихови кочијаши баш и нису нешто интересовали али је нешто на шта се крстиш и левом и десном. Те буквално десетине пилота могле су Црвеној Армији да попију доста крви, а ево, они то ипак нису, већ су се јуначки предали. Можда су се и Руси подсетили тога и захвалили се Хрватима због тога што су били свесни "да мајка Бежанова никада заплакала није".

Ovo je zanimljiva opaska i trebam odgovoriti, ali sam morao prebaciti iz teme o protestima ovamo.

Prvo, da li zaista neko misli da je 90% traktora u Srbiji neregistrovana, lično mislim da je ta cifra negde oko 30% traktora.
Pitaj poznanike prijatelje drugove. I sam ćeš se iznenaditi, samo ako hoće da priznaju... Imam drugare koji rade po selima tehničke preglede. Kažu da je to toliko sitno da se se registracija poljoprivrednih mašina meri bukvalno u par procenata po selima...
Policija zateže malo u krugu ~20km oko Novog Sada.... Takođe i u Bačkom Petrovcu, Bečeju i tako još po negde.... Čim odeš dalje nema ništa od toga. Nemaju ljudi na prikolicama ni instalacije pa opet idu u saobraćaj.... Da ne pričamo šta je sa registracijom dole u Srbiji.. Retko ko ima i na traktoru bilo kakva svetla. A tablice još ređe. Obišao sam dosta dole i svašta smo se nagledali.....

Imam drugara koji ima 27 prikolica. Prvi put su bile registrovane kako ih je kupovao/prevodio, a drugi i zadnji put su bile registrovane(tehnički pregled i osiguranje) kada ih je prebacio na nove tablice..... Znači negde oko 2009-te ako se dobro sećam.

Pitanje je da li i tih 10% traktora i priključne mehanizacije ima tehnički pregled i polisu....

Nemojte mesati stvari! Jedno je registrovani traktor a drugi je da li ima tehnicki pregled!
Vecina traktora su trajno registrovana i imaju tablice, a tehnicki pregled se uradi jednom godisnje!
Realno gledano taj tehnički pregled bez osiguranja ti skoro ne vredi ništa sem da daš pare, ti jesi ispravan to niko ne osporava, ali ako si slučajno kriv moraš da nadoknadiš sve iz svog džepa....

Kakvo je cudo sto vlasnik cesto uzima subvenciju ?
Sjednes sa vlasnikom zemlje . Dobar dan,dobar dan . Moze kava , kakvu pijete ?...
Jeste zainteresovani da radite zemlju ? Jesam. Imate li ista protiv da ja dobijem subvenciju ? Nemam .

Udarim namerno nekog kolima i ne platim nista??? Sad mi pala genijalna ideja,imam dva auta oba osigurana. Sednem u 1 i udarim u drugi moj... Dva gratis farbanja i ispravljana mi placa osigiranje?
U osiguravajucim kucama inače rade veverice :D

Ne možeš da tražiš naknadu ako se oba vozila vode na tebe.Jer šta pisaćeš sam sebi evropski ili ćeš da zoveš policiju?

Isto tako ako često posećuješ osiguravajuće kuće imaju potpuno pravo da odbiju da ti isplate i da pokrenu proveru zašto ti se tako često dogadjaju nezgode i da slučajno to ne radiš namerno.A bilo je ljudi koji se vozili kroz kružni tok i čekaju da ih neko lupi.

Isto tako ako često donose tvoje polise mogu da traže da se proveri tvoja sposobnost da upravljaš motornim vozilom.

A da osiguravajuće kuće više ne rade ispaliti na osnovu predračuna jer se tu muvalo samo tako.

U osiguravajucim kucama inače rade veverice :D

Ne možeš da tražiš naknadu ako se oba vozila vode na tebe.Jer šta pisaćeš sam sebi evropski ili ćeš da zoveš policiju?

Isto tako ako često posećuješ osiguravajuće kuće imaju potpuno pravo da odbiju da ti isplate i da pokrenu proveru zašto ti se tako često dogadjaju nezgode i da slučajno to ne radiš namerno.A bilo je ljudi koji se vozili kroz kružni tok i čekaju da ih neko lupi.

Isto tako ako često donose tvoje polise mogu da traže da se proveri tvoja sposobnost da upravljaš motornim
Veverice koje ne primaju platu :D ne odricu se oni para tek tako kao sto ih primaju... Doduse pitanje je jer bi i postojale da je moguca registracija bez obaveznog osiguranja.

Nema tu mudrolije kod pregovora. Ili uzimaš pod uslovima koje gazda odredi ili uzima neko drugi.
Kako nema mudrolije? Ne uzmeš pa nek rade ti što misle da će zaraditi pa kad odustanu ti onda dođu neki novi i tako u krug. Uvek je bolje džabe sedeti nego džabe raditi! Ili ne daj Bože u minusu raditi..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh