Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
................................................Odgovorno tvrdim da su u avgustu i septembru najteže naoružanje imali-minobacače 60mm koje su vozili na kamionetima i provocirali JNA-tj. nas.................................
Mi smo ih zvali " leteci carli " ( bar na onom delu ratista gde sam bio )

Sad sa ove vremenske distance kad se setim kako su pricali da je Knin zbog svog stratesko-geogravskog polozaja i rasporedjene artiljerije u stvari

neosvojiva tvrdjava nikako ne mogu da shvatim zasto su tako brzo napusteni polozaji , preslo se u povlacenje koje se pretvorilo u bezaniju ?

Nemojte samo da pricate " bila je izdaja " , jer u to vreme Hrvati , Bosnjaci i Albanci nisu bili u jedinicama nase vojske ( ranije su njih vezivali za

svaku izdaju u oruzanim snagama )

Mi smo ih zvali " leteci carli " ( bar na onom delu ratista gde sam bio )

Sad sa ove vremenske distance kad se setim kako su pricali da je Knin zbog svog stratesko-geogravskog polozaja i rasporedjene artiljerije u stvari

neosvojiva tvrdjava nikako ne mogu da shvatim zasto su tako brzo napusteni polozaji , preslo se u povlacenje koje se pretvorilo u bezaniju ?

Nemojte samo da pricate " bila je izdaja " , jer u to vreme Hrvati , Bosnjaci i Albanci nisu bili u jedinicama nase vojske .
Služio u Zadru.Česte vežbe na poligonu "Crvena zemlja" u blizini Knina.Ko poznaje konfiguraciju terena zna da je Knin predat za zelenim stolom-tačka.
Čuo sam nešto o tim nazivima Ja sam bio U Sarvašu ispred Osijeka,Borovom selu ispred naselja i Vukovara.
Nikom dlaka sa glave ne bi falila da nisu provocirali JNA.Srbi nisu provocirali JNA.To je živa istina.

Nikad mi neće biti jasan tvoj stav u podršci EU i SAD.A doživeo si rat.Ja to malo što sam vojevao pa su mi se smrkli.91 su današnje članice direktno naoružavali hrvatske paravojne snage.Odgovorno tvrdim da su u avgustu i septembru najteže naoružanje imali-minobacače 60mm koje su vozili na kamionetima i provocirali JNA-tj. nas.Proveo sam 15-ak dana na osmatračnici i vide se lepo kako pijani vršljaju.Udarali su na tenkovske jedinice,minobacačke u prvoj liniji pa samohodna baterija (gvozdike),plamen ( na kom sam bio oficir računač),oganj u drugoj liniji i na kraju avijacija.Sila koja je mogla stići do Zagreba ali to nije bio cilj.Kasnije im je zapad dozvolio napade na kasarne i onda su se naoružali i naravno dolazi do najgoreg.Zar mislite da bi Hrvati osvojili pedalj bez pomoći zločinačke Evrope kojoj mi sada težimo (sebe izuzimam-daleko im lepa kuća).Samim tim se ne bi proširili sukobi na BiH i ti ne bi preživljavao to što su ti zapadnjaci spakovali.
Zoki onda vjerojatno znas da je rat poceo u Sloveniji , kad je Slobo amenovao Sloveniju u brzotrzajnom ratu onda je rat dosao u HR , pa BiH pa na kraju i na KiM. A te price JNA mogla Sloveniju pregazit ko plitak potok pa u Zg za 2 radna dana , da ovi sa druge strane drzali ruke u dzepovima, isto kao sad u (u)kraini , mogli rusi doc u kijev u stvari dosli su , ali izlet trajao jako kratko , isti razlog kao u raspadu yu , druga strana nije bila kooperativna. A zoki ameri su uveli famozni embargo oruzja republikama koje su htjele secesiju ,dali zeleno svijetlo slobi da rjesi stvar , yu je bila njihovo cedo , ali poslije odredjenog protoka vremena su podigli embargo , kad su vidjeli da Slobo ne radi sta oni hoce.
A oruzje je prvo dolazilo svercom iz Madjarske, Rumunski i Kineski kalasnjikovi , a poslije ukidanja embarga iz SSSR-a u raspadu , nije bilo zapadno oruzje vec rusko, koje je slano u (u)krainu.

Zoki onda vjerojatno znas da je rat poceo u Sloveniji , kad je Slobo amenovao Sloveniju u brzotrzajnom ratu onda je rat dosao u HR , pa BiH pa na kraju i na KiM. A te price JNA mogla Sloveniju pregazit ko plitak potok pa u Zg za 2 radna dana , da ovi sa druge strane drzali ruke u dzepovima, isto kao sad u (u)kraini , mogli rusi doc u kijev u stvari dosli su , ali izlet trajao jako kratko , isti razlog kao u raspadu yu , druga strana nije bila kooperativna. A zoki ameri su uveli famozni embargo oruzja republikama koje su htjele secesiju ,dali zeleno svijetlo slobi da rjesi stvar , yu je bila njihovo cedo , ali poslije odredjenog protoka vremena su podigli embargo , kad su vidjeli da Slobo ne radi sta oni hoce.
A oruzje je prvo dolazilo svercom iz Madjarske, Rumunski i Kineski kalasnjikovi , a poslije ukidanja embarga iz SSSR-a u raspadu , nije bilo zapadno oruzje vec rusko, koje je slano u (u)krainu.
Kojim je to oruzjem raspolagala republika Hr na pocetku rata da bi mogla da se suprotstavi JNA?? Da je bilo odlucnosti i hrabrosti za radikalnim potezima mozda ne za dva dana ali za desetak ne bi bilo ni Mesica ni Tudjmana. Takodje ni Janse i kompanije.

Heh,svašta ću pročitati...znači ameri dali slobi odriješene ruke da riješi yu krizu pa ih on iznevjerio :D umjesto da su dozvolili vojni udar ko u svim normalnim i demokratskim državama:D

Kojim je to oruzjem raspolagala republika Hr na pocetku rata da bi mogla da se suprotstavi JNA?? Da je bilo odlucnosti i hrabrosti za radikalnim potezima mozda ne za dva dana ali za desetak ne bi bilo ni Mesica ni Tudjmana. Takodje ni Janse i kompanije.
Naravno ali ta odlučnost ne treba da ide od političara već od vojne sile koja je trebala preuzeti vlast......mislim,ne volim ni ja slobu pretjerano ali to nije razlog da ga okrivim za sve što se izdešavalo.

Gledam ovaj snimak i ne vjerujem svojim ocima , juce pogodjeni most, automobil koji je vjerojatno bio naletio na mjesto poslije eksplozije , dijete u panici se pokusalo izvuci kroz rupu na sofersajbi i zaglavilo na pola u staklu. Ovi rusi hodaju okolo i snimaju i nekoliko minuta niko djetetu da pomogne da se izvuce iz tog stakla. Da ne kazem nesto gore ali ako se tako ponasaju malo sutra ce dobiti rat.

Kolega.Nigde nisam pomenuo koja zemlja je naoružavala Hrvatsku.Napisao sam da je zapad kriv za sva sranja na našim prostorima.Nikad ne bi bilo secesije da Evropa i SAD nisu podržali.Najveći problem je bio što ste mislili da je JNA bila okupator.Bila je jedina priznata oružana sila.Ne bih da diskusija ode predaleko i poprilično je škakljiva jer ćemo imati različita razmišljanja.Za razliku od Hrvatske,Ukrajina je na početku rata naoružana svim i svačim dok seHrvatska ozbiljnije naoružala napadima na kasarne.U vreme kada sam ja bio je status u naoružanju je bio tačno kako sam bio napisao_Odmah da raskrstimo-nisam podržavao rat kao i svi koji su bili mobilisani.Gledao sam šta se dešava posle dejstva plamena.Gori,nebo i zemlja.I Veruj mi da smo imali naređenje da ne gađamo živu silu nego okolo,radi zastrašivanja.
Samo jedno pitanje.Dobili ste državu,po kojoj ceni.Šta su vam smetali Srbi sa kojima ste živeli od rođenja.Pitao sam generalno-ne mislim da ti imaš loše mišljenje o Srbima kao i ja o Hrvatima.Imam snajku Hrvaticu iz Varaždina.

Kolega.Nigde nisam pomenuo koja zemlja je naoružavala Hrvatsku.Napisao sam da je zapad kriv za sva sranja na našim prostorima.Nikad ne bi bilo secesije da Evropa i SAD nisu podržali.Najveći problem je bio što ste mislili da je JNA bila okupator.Bila je jedina priznata oružana sila.Ne bih da diskusija ode predaleko i poprilično je škakljiva jer ćemo imati različita razmišljanja.Za razliku od Hrvatske,Ukrajina je na početku rata naoružana svim i svačim dok seHrvatska ozbiljnije naoružala napadima na kasarne.U vreme kada sam ja bio je status u naoružanju je bio tačno kako sam bio napisao_Odmah da raskrstimo-nisam podržavao rat kao i svi koji su bili mobilisani.Gledao sam šta se dešava posle dejstva plamena.Gori,nebo i zemlja.I Veruj mi da smo imali naređenje da ne gađamo živu silu nego okolo,radi zastrašivanja.
Samo jedno pitanje.Dobili ste državu,po kojoj ceni.Šta su vam smetali Srbi sa kojima ste živeli od rođenja.Pitao sam generalno-ne mislim da ti imaš loše mišljenje o Srbima kao i ja o Hrvatima.Imam snajku Hrvaticu iz Varaždina.
Posle bitke svi su generali pa da pokusam i ja . Bilo je pametnije pustiti ih sve bez ispaljenog metka kao CG . Sada bi recimo u Hr. zivelo 15% srba I Hr. bi morala drugacije da se ponasa 🤔

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh