Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па зар нисте слушали вођу, што се тиче покретања и одржавања проиводње? Једноставно, странци долазе са свежим капиталом, а како домаћи да објасне одакле им новац. Чим има лове тај је тајкун и украо. Могу тако да напишем, он користи и горе придеве.

@Zoran0230 - Nece niko da ti odgovori na sustinsko pitanje a to je sistem vrednosti . No nema veze nego evo ja cu tebe pitati posto si stariji covek . Po tebi kazi razliku izmedju mleka proizvedono 50 godina pre i mleka sada . Posto znam vec sta ces odgovoriti , mnogi ovde bi odgovorili drugo vreme bilo . Sada krava daje 30 litara i ja sam bogatiji a sto narod dobija kojekakve rakove to nema veze . Isto vazi i za herbicide . To je najvece zlo ali sada paor zahvaljujuci tome moze hiljade Ha sam da proizvede i bude bogatiji . A za bolestine jbg. Bogatiji sam i faca sam .
@mirosti - koliko ti kredita imas i jel uzimas nove ? Posto vidim da si zagovornik uzimanja . Inace Grcka je prodala par ostrva da bi isplatila odredjenu sumu .
A takodje kroz istoriju bilo je oprastanja duga . Za vreme Tita kada je prihvatio dolazak MMF odredjena suma je oprstena kao i posle pada Slobe .
Inace u ta stara vremena sve bivse su zajedno dugovale 20 milijardi a danas preko 400 milijardi . Bas se Tito zaduzivao 🤣
I takodje znam da u ovom regionu narod nije pljuvao komunizam . Vec pricaju da su za ambar kukuruza imali nov traktor . Bralo se voce i povrce i nosio u seosku zadrugu i lepo zaradjivali . Vec pljuju Slobu i pricaju kako je to vreme za seljaka bilo najgore
Nema sistema vrednosti-sve se izopačilo.Zato niko ne komentariše ali zato pljuju "komunizam" koji nije valjao a današnja "demokratija" je dobra.Zapadni sistemi vrednoti polako uzimaju maha.Čist primer je taj EXSIT.Tetovaže-kakva je tu vrednost,droga-u naše vreme se bežalo od takvih osoba i bilo ih je malo.U grad se ide u ponoć-zato što mnogi mladi nigde ne rade-to se ustalilo.Ne rade jer imaju mame i tate iza sebe.Sada devojke više piju od momaka a sutra treba da budu stub porodice.
Ima još onih koji vuku vaspitanje iz kuće ali se sve polako gubi iz generacije u generaciju.

Највише рачунају они које или раде само у фирми или не раде ништа. Они знају колико који трактор троши горива, они знају ко је колико жита имао, они знају све... Знају све а не раде па да и они зараде, боље је седети у хладу и бистрити политику.

Citam na imbexu , u Bg latentni peder ubio drugog pedera, pardon tiktokerica , isekao ga nozem na komade i onda djelove rastapao u kiselini , isto vjerojatno negativni uticaj zapada 8-)

Ne bih rekao da je njegovo zanimanje uticalo na to sto je napravio. Nije prvi primjer da latentni derpe to napravi , bilo jos u SFRJ jedan bio serijski , vecina se ovdje nije ni rodila , tesko da je bilo uticaj zapad onda:)

Sloboda govora i informacije pogotovo npr iz proslog vijeka su isto doprinosile nekoj pogresnoj slici samim tim sto se u totalitarnim drustvima guralo pod tepih

Свако има право на слободу говора, а да ли ће задржати слободу после говора е то је непознато. Овако нешто је лукашенко изјавио пре неколико година.

Sloboda govora i informacije pogotovo npr iz proslog vijeka su isto doprinosile nekoj pogresnoj slici samim tim sto se u totalitarnim drustvima guralo pod tepih
Често се овде говори о тоталитарним друштвима. А шта је то? Друштво које не дозвољава неред па је онима којима то није у интересу прогласе за тоталитарно.

Па и СССР под бољшевицима је био друштво где су се оствариле „разне слободе“ али растурала породица. Онда их је Стаљин довео у ред. А Стаљин је био диктатор, јел да? Нпр пешкире је средио законом (не можеш јавно да идеш по улицама голог д.пета или спопадаш туђу децу). То је бато тоталитарни потез:)...може да се добије дугогодишња робија ако јавно шириш неморал.

А сада су то грађанске слободе...и демократија, наравно...

@Zoran0230 - Nece niko da ti odgovori na sustinsko pitanje a to je sistem vrednosti . No nema veze nego evo ja cu tebe pitati posto si stariji covek . Po tebi kazi razliku izmedju mleka proizvedono 50 godina pre i mleka sada . Posto znam vec sta ces odgovoriti , mnogi ovde bi odgovorili drugo vreme bilo . Sada krava daje 30 litara i ja sam bogatiji a sto narod dobija kojekakve rakove to nema veze . Isto vazi i za herbicide . To je najvece zlo ali sada paor zahvaljujuci tome moze hiljade Ha sam da proizvede i bude bogatiji . A za bolestine jbg. Bogatiji sam i faca sam .
@mirosti - koliko ti kredita imas i jel uzimas nove ? Posto vidim da si zagovornik uzimanja . Inace Grcka je prodala par ostrva da bi isplatila odredjenu sumu .
A takodje kroz istoriju bilo je oprastanja duga . Za vreme Tita kada je prihvatio dolazak MMF odredjena suma je oprstena kao i posle pada Slobe .
Inace u ta stara vremena sve bivse su zajedno dugovale 20 milijardi a danas preko 400 milijardi . Bas se Tito zaduzivao 🤣
I takodje znam da u ovom regionu narod nije pljuvao komunizam . Vec pricaju da su za ambar kukuruza imali nov traktor . Bralo se voce i povrce i nosio u seosku zadrugu i lepo zaradjivali . Vec pljuju Slobu i pricaju kako je to vreme za seljaka bilo najgore .
Izvini, negde si pisao koliko si star.
A koliko se sećam, rođen si posle tog vremena?

Bilo je svega, a ko prvo, bili smo mladi.
Za par godina loše se potisne u zaborav i u sećanju ostaju samo lepe stvari.

Dok smo realno za vreme Tita mogli sedam puta bez vađenja, dok danes...

Ne branim komuniste , ali ja pamtim da se svakih desetak dana tovarilo po najmanje jedan veliki kamion svinja a nekada i vise a mjesecno nekoliko kamiona krupne stoke, nije bilo kuce da nije imala krave , tovila bikove a o svinjama da ne pricam , a sada se ne tovi nista , vaga zarasla u korov i utovarne rampe za stoku i tovari se nista , iako je 2 puta manje ljudi stoka se dovozi u selo a ne odvozi , jer treba neki bolji primjer proizvodnje prije i sada.

Ima u tome istine, a i obmane.

Živelo je tada u SFRJ ogroman broj nacije na selu.
Živelo se jako skromno.
Nije se živelo skromno što bi bili ljudi savesni svog utecaja na prirodu, ogljični otisak... nego što je veliki deo nacije bio siromašan.

I stoga su bili prinuđeni iskoristit sve što je bilo moguće. Svaka kuća je imala po par krava, nosli ljudi 10-15 litara mleka dnevno, pa se poznalo na kućnom budžetu, gajili june, dva, par svinja, živinu...
Danas to ljudima srećom NE TREBA, jer uz sav plać i kukanje standard je nezamisivo visok kad se usporedi sa ondašnjim.
U skoro svim temama se piše kako nema nikog radit. A kad prođeš dućan, uvek se pitam, kako prodavaćice stignu punit hladnjak unutra, da opskrbi sve što sede vani.
Nismo svi mi onda bili toliko vredniji, sigurno je bila navika, da se radit mora, ali i neka crkavica za popodnevnu ispomoć je uvelike pripomogla prihodu.

Ja sam na kraju Juge već imao nekoliko godina radnog staža, kraj 1990 smo naivni klinci otvorili d.o.o., tako da nešto o tome znam, bar kad se usporedim sa ekspertima, rođenima krajem osamdesetih ako ne još kasnije.

Citam na imbexu , u Bg latentni peder ubio drugog pedera, pardon tiktokerica , isekao ga nozem na komade i onda djelove rastapao u kiselini , isto vjerojatno negativni uticaj zapada 8-)
Mora da je bio loš đak.
Da je dobro pratio hemiju, ne bi mu ništa mogli, jer bi žrtva nestala bez traga.

Ne bih rekao da je njegovo zanimanje uticalo na to sto je napravio. Nije prvi primjer da latentni derpe to napravi , bilo jos u SFRJ jedan bio serijski , vecina se ovdje nije ni rodila , tesko da je bilo uticaj zapad onda:)
Hoćeš da kažeš da nema uticaja zapada na ovim našim prostorima ili mi se učinilo.

images

Prokleti zapad ....sve su krivi
Vidi ga Dzo Bajden 🤣

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh