Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Krediti iz doba komunizma se jos vracaju. Zaduzili drzavu ko niko. Lepo bilo da se tera ker i lade jaja. Moralo je da dodje kad tad na naplatu.
Dugove iz naseg vremne ima da vracaju buduci narastaji. Komunizam tad, komunizam sad. Nista se nije promenilo. I sad su deca komunista na vlasti i po drzavnim sluzbama.
Vidi, što se tiče kredita, ja sam na stanovištu da ih treba uzimati što više. Ali na pametan način...
Sećate se Grčke i njenog kredita od 300 milijardi eura.. Tada je to bilo kao sada 3000 milijardi. Htela Merkelova da ih zgromi i natera da država bankrotira..
Međutim, ućutaše se, sve se to nekako stišalo, narod uzeo pare, i sada kao nacija mogu da se zajebavaju i ništa ne rade..
Tih 300 mlrd sada izgleda relativno smešno radi opšte inflacije i ostalog, tako da je Grčka uradila vrlo mudar nacionalni potez..
Kamo sreće da imamo ekonomske stručnjake-domaćine da uzmu kredite i pametno investiraju..

Још једну ствар у вези комунизма "не видите" ајде тако да то назовемо, сељацима је остављена земља. У осталим комунистичким државама пуно мање или ништа. Видели су до 1953 године да не иде и пустили су сељаке да изађу и самостално производе (колико је то било могуће) и продају производе. Са друге стране условили су чувени дечији додатак и школовање. И само да подсетим од 2000-тих па на овамо ко је хтео стипендију или месечну карту за путовање морао је у сиву зону.

Slažem se.Ne vredi u tom pravcu da ide diskusija.Hajdemo o sistemima vrednosti.Možda je to bolja formulacija.Da li ćemo zbog današnjih sistema vrednosti stoku gledati u ZOO vrtu a jesti govna iz EU i Južne Amerike.

Vidi, što se tiče kredita, ja sam na stanovištu da ih treba uzimati što više. Ali na pametan način...
Sećate se Grčke i njenog kredita od 300 milijardi eura.. Tada je to bilo kao sada 3000 milijardi. Htela Merkelova da ih zgromi i natera da država bankrotira..
Međutim, ućutaše se, sve se to nekako stišalo, narod uzeo pare, i sada kao nacija mogu da se zajebavaju i ništa ne rade..
Tih 300 mlrd sada izgleda relativno smešno radi opšte inflacije i ostalog, tako da je Grčka uradila vrlo mudar nacionalni potez..
Kamo sreće da imamo ekonomske stručnjake-domaćine da uzmu kredite i pametno investiraju..
Samo sto ovi nasi bilmezi uzimaju nepovljne kredite sa visokim kamatama.

Naša državna uprava ne zapošljava najbolje iskusne kadrove koji se u zemlji mogu naći, već podobne članove stranki kojima se nebi moglo poveriti ni stado ovaca na čuvanje.
Ali ni ne zaslužujemo bolje kada dozvoljavamo takvima da rade u našem interesu i za to ih debelo plaćamo.

Krediti iz doba komunizma se jos vracaju. Zaduzili drzavu ko niko. Lepo bilo da se tera ker i lade jaja. Moralo je da dodje kad tad na naplatu.
Dugove iz naseg vremne ima da vracaju buduci narastaji. Komunizam tad, komunizam sad. Nista se nije promenilo. I sad su deca komunista na vlasti i po drzavnim sluzbama.
Dal si realan...koliki su krediti uzeti u poslednjih 10 god ono je smesno...
Drugo ovi krediti poslednji uglavnom su proćerdani, i zavrsili uprivatnim dzepovima

Uzeo sam traktorski viljuskar. Ima problem nece da dize. Prvih 10 cm podigne brzo. Sledeci metar da podigne ide sve po centimetar ili dva. Probali smo sa na tri traktora ista stvar se desava. Da li neko zna sta bi mogao biti problem?

Шта људи бацају...
bd04b833713d74dc6686d8a42e008c04.jpg

Dal si realan...koliki su krediti uzeti u poslednjih 10 god ono je smesno...
Drugo ovi krediti poslednji uglavnom su proćerdani, i zavrsili uprivatnim dzepovima
Zasto se jos uvek vracaju dugovi iz tog vremena? A tada se nije kralo, namestalo. Nije oprema iz raznih drzavnih firmi zavrsila kod raznih prevaranta ?

Tacno ide brzo dok ne zategne lanac onda pocne kilavo. Probacu moze li se raskaciti. Ima dva crijeva.

Zasto se jos uvek vracaju dugovi iz tog vremena? A tada se nije kralo, namestalo. Nije oprema iz raznih drzavnih firmi zavrsila kod raznih prevaranta ?

Па то и јесте суштина задуживања јер се дуг не опрашта...а видим да се овде заговара још жешће задуживање. Зато смо и пропали.

А зашто је све завршило код разних превараната...па народ навалио к'о стока: сруши све и све да се приватизује. То се заборавља. Свако заборавља личну одговорност и подршку том начину отимачине.

Гледао сам како народ лепо уништава предузеће Посавина из Обреновца: показивали средњи прст на сред трга онима што су остали без посла. Није стока разумела да ће доћи ред и на њих. После чујем на састану у једној великој сали, ресторана како кукају што ће и њих да растерају и смишљају излазну стратегију – шта да раде. Будале мислиле да су они одабрани а остале ко ј*бе. Али касно када се изгубила већина која би све то могла очувати. Тако је било и за све остало у овој држави – сами смо срушили државу и постали робље јер су сви веровали када уђемо у ЕУ ето земље дембелије...да ли је то комунизам у празним главама стоке?

Да ли је народ масовно потписао да се за тепсију рибе продају велика јавна предузећа за 1000 евра које неће никада добити...да ли сте то потписали са за 1000 евра на грани (иначе, имао сам изреку боље к...ц у руци него п..ка на грани).

А сада опет исто када треба да се распрода елетропривреда...опет видим (посредно) да сте за то свим срцем. Значи, опет неки „они“ криви а ништа личне одговорност?

ПС

И треба да будемо робље. За стоку и није боље него јарам...у туђим предузећима а не нашим...

@miksan... не односи се све на твоју поруку иако сам је цитирао јер она представља срж нашег бауљања по блату које смо сами себи приредили...

@Zoran0230 - Nece niko da ti odgovori na sustinsko pitanje a to je sistem vrednosti . No nema veze nego evo ja cu tebe pitati posto si stariji covek . Po tebi kazi razliku izmedju mleka proizvedono 50 godina pre i mleka sada . Posto znam vec sta ces odgovoriti , mnogi ovde bi odgovorili drugo vreme bilo . Sada krava daje 30 litara i ja sam bogatiji a sto narod dobija kojekakve rakove to nema veze . Isto vazi i za herbicide . To je najvece zlo ali sada paor zahvaljujuci tome moze hiljade Ha sam da proizvede i bude bogatiji . A za bolestine jbg. Bogatiji sam i faca sam .
@mirosti - koliko ti kredita imas i jel uzimas nove ? Posto vidim da si zagovornik uzimanja . Inace Grcka je prodala par ostrva da bi isplatila odredjenu sumu .
A takodje kroz istoriju bilo je oprastanja duga . Za vreme Tita kada je prihvatio dolazak MMF odredjena suma je oprstena kao i posle pada Slobe .
Inace u ta stara vremena sve bivse su zajedno dugovale 20 milijardi a danas preko 400 milijardi . Bas se Tito zaduzivao 🤣
I takodje znam da u ovom regionu narod nije pljuvao komunizam . Vec pricaju da su za ambar kukuruza imali nov traktor . Bralo se voce i povrce i nosio u seosku zadrugu i lepo zaradjivali . Vec pljuju Slobu i pricaju kako je to vreme za seljaka bilo najgore .

@ drsole

Da smo normalan narod i uljudni u glavi, da nam sistem nije truo, nikad ne bi bio za to da se proda eps i slicna preduzeca.

Ali kakve lopove imamo, strancke botove po tim preduzecima, razne firme za tendere tipa Brnabin burezer, burazer od Sinise Malog i slicno. Neka ga prodaju sutra sto se mene tice, sto je reko glumac Janketic nikada ovde nece biti bolje.

@Zoran0230 - Nece niko da ti odgovori na sustinsko pitanje a to je sistem vrednosti . No nema veze nego evo ja cu tebe pitati posto si stariji covek . Po tebi kazi razliku izmedju mleka proizvedono 50 godina pre i mleka sada . Posto znam vec sta ces odgovoriti , mnogi ovde bi odgovorili drugo vreme bilo . Sada krava daje 30 litara i ja sam bogatiji a sto narod dobija kojekakve rakove to nema veze . Isto vazi i za herbicide . To je najvece zlo ali sada paor zahvaljujuci tome moze hiljade Ha sam da proizvede i bude bogatiji . A za bolestine jbg. Bogatiji sam i faca sam .
@mirosti - koliko ti kredita imas i jel uzimas nove ? Posto vidim da si zagovornik uzimanja . Inace Grcka je prodala par ostrva da bi isplatila odredjenu sumu .
A takodje kroz istoriju bilo je oprastanja duga . Za vreme Tita kada je prihvatio dolazak MMF odredjena suma je oprstena kao i posle pada Slobe .
Inace u ta stara vremena sve bivse su zajedno dugovale 20 milijardi a danas preko 400 milijardi . Bas se Tito zaduzivao 🤣
I takodje znam da u ovom regionu narod nije pljuvao komunizam . Vec pricaju da su za ambar kukuruza imali nov traktor . Bralo se voce i povrce i nosio u seosku zadrugu i lepo zaradjivali . Vec pljuju Slobu i pricaju kako je to vreme za seljaka bilo najgore .
Опраштање дуга долази у обзир само када се поново задужиш...и опет исто.

У вашем крају (у Опову) сам видео колико људи могу бити успешни и у то доба. Удружене породице обрађују земљу и не гледа се чије је шта него се ради оно што је хитније (присуствовао сам њиховом договору и кажу: морамо прво оно јер ако падне киша, тамо нема уласка...и не гледа се чије је).

А у јесен се купују нове машине за онога чија је машина за замену. А „падне“ и по који нов ауто...

Значи, могло је...Али има једна „ситница“...то је време када је режиму попустила пажња па се дозвољавало...да ли је раније могло, е то је питање.

ПС

Исто тако сам границу у Словенији прешао са кожном јакном без рукава, обученом на голо тело (к'о неки манијак)...лепо изашао из аутобуса и прешао...и нико ме ништа није питао. За појасом сам носио реплику пиштоља (плаћена 125 ДМ) због које су нас Немци држали два сата (неко цинкарио).

@ drsole

Da smo normalan narod i uljudni u glavi, da nam sistem nije truo, nikad ne bi bio za to da se proda eps i slicna preduzeca.

Ali kakve lopove imamo, strancke botove po tim preduzecima, razne firme za tendere tipa Brnabin burezer, burazer od Sinise Malog i slicno. Neka ga prodaju sutra sto se mene tice, sto je reko glumac Janketic nikada ovde nece biti bolje.

Опет се прескаче оно главно: зашто смо то дозволили? Није систем нешто што лети око земље па слети, ето тако. Народ је омогућио да се створи такав „систем вредности“...који нема вредност.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh