Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Mladenovcu 8 mrtvih i 13 ranjenih. Ubica sin visokog oficira, kalasnjikov doneo od kuce. Sta povezuje ova dva slucaja?? Monstruoznost, ocevo naoruzanje i sredjen i lagodan zivot. Ovo zadnje je pretpostavka, ali verovatno mu u zivotu nista materijalno nije falilo. Mozda su mu falile druge stvari, mnogo, mnogo vaznije. Ali gde je tu okidac, sta je potrebno da se desi da nekom tako nesto klikne u glavi?? Ubijas iz cistog cefa neduzne ljude?? I opet ce biti otac kriv jer je verovatno on drzao pusku u kuci. Da, kriv je, ali staa se to desi da dete sidje sa uma??

Не, није.

То си и ти покупио онај глупави извештај оног швајцарског института са њиховим "Смол Армс Сурви", која је некаквом својом математиком дошла да у Србији има 39-40 РЕГИСТРОВАНИХ цеви на 100 становника, илити преко 2.700.000 РЕГИСТРОВАНИХ комада.

Национална асоцијација за оружје Србије (НАОС) је објавила да је у Србији РЕГИСТРОВАНО око 900.000 цеви, тако да је реално стање да далеко заостајемо иза нпр. Финске, Швајцарске, Кипра и ко зна колико још европских земаља.

Само је питање колико ће људи дуго да понављају ту глупост из "Смол Армс Сурвија" и њу узимају као аргумент у дискусији у случајевима попут ове пуцњаве у школи.
Pa i tako je preterano. U proseku dodje da svaka druga kuca ima neko oruzje. Ili mi nismo obavesteni??

Да, заиста, да ли је могуће да о нечему нисмо обавештени или да смо нетачно обавештени, можда и са циљем да се створи нека лажна слика?

Ако је тако, онда је то скандал који се догодио само једном и не сме да се понови.

:ROFLMAO:

Aman ljudi, sve ste što se toga tiče u pravu! Da je tvoje dete, pitao bih te.. Nije moje dete, ali je strašna, nezamisliva tragedija i neizdrživ bol tih ljudi!
Ne menjajte teze kao ovi što su na vlasti, na pitanje odgovarate kontra pitanjem.

Ja vas sve pitam samo ovo:

DA LI STE VI ZA TO DA SE U NAŠ ZAKON UNESE ČLAN KOJI OMOGUĆAVA DA SE OVOM DETETU OD 13 GODINA SMESTI METAK U ČELO (tako je Drale izvorno to formulisao)?

To je od starta bilo moje pitanje, to vas ja pitam, želite li takav zakon?

Неколико комада регистрованих по кући + колекционари. Е сад ако прође овај идиотски предлог мораторијума биће нелегалног оружја у оптицају као у причи.
Него ми овде на форуму тупимо барем две године о незадовољству у народу, свађамо се, свако мало
на одређене теме. Тако је у целој земљи дембелији, а видимо на дневнику као да смо економски не знам шта. Све ово што се десило је дебакл власти и друштва.

Радашине, IMHO, наравно да не, али нисам ни за закон и праксу да се такав преступник због свог узраста гура по неким психолошким радионицама и којакаквим мамбо-џамбо ну-ејџ програмима, па после пет или десет година пусти на слободу, већ да одседи читав свој живот, баш због уважавања жртава и њихових најближих.

А само ПОСТОЈАЊЕ претње смртном казном, опет IMHO, је за многе потенцијалне преступнике демотивирајући фактор.

Naravno, svako ima svoj stav i to je skroz u redu.
Generalno, evoluciono, nešto kao što je smrtna kazna (kakve god izvedbe bila) je nezamislivo! Surovo, sirovo, divljački u neku ruku. A u 21. veku uneti u Zakon član koji dozvoljava tu divljačku radnju nad jednim detetom - horor!
Valjda smo sišli sa drveta i odmakli malo od pećine...
Postoje drugačija rešenja, sistemska naravno.
Uporedite samo skandinavske zatvore i uslove u njima (o smrtnoj kazni je bespredmetno i pričati) sa zatvorima u USA (recimo).
A opet, gde ima više (nemerljivo) izvršenja teških krivičnih dela?
Logično bi bilo - kod ovih prvih, šta ima veze, zatvori ko hoteli!
Kad ja tamo, a ono međutim!

Zvanično državno ubijanje ljudi otrovom, gasom, natačinjanjem na kolac, vešanjem, strujom, kako god, je zaostalo, surovo, divljački i ne sme biti tekovina 21. veka!
O tome da se to uradi detetu, ne bih ni da pomišljam tek.

Opet IMHO

Aman ljudi, sve ste što se toga tiče u pravu! Da je tvoje dete, pitao bih te.. Nije moje dete, ali je strašna, nezamisliva tragedija i neizdrživ bol tih ljudi!
Ne menjajte teze kao ovi što su na vlasti, na pitanje odgovarate kontra pitanjem.

Ja vas sve pitam samo ovo:

DA LI STE VI ZA TO DA SE U NAŠ ZAKON UNESE ČLAN KOJI OMOGUĆAVA DA SE OVOM DETETU OD 13 GODINA SMESTI METAK U ČELO (tako je Drale izvorno to formulisao)?

To je od starta bilo moje pitanje, to vas ja pitam, želite li takav zakon?
Jako je grubo receno, ali trajno uspavljivanje bi bila primerena kazna. Znaci nista samoinicijativno nego sud i krajnja mera.

Naravno, svako ima svoj stav i to je skroz u redu.
Generalno, evoluciono, nešto kao što je smrtna kazna (kakve god izvedbe bila) je nezamislivo! Surovo, sirovo, divljački u neku ruku. A u 21. veku uneti u Zakon član koji dozvoljava tu divljačku radnju nad jednim detetom - horor!
Valjda smo sišli sa drveta i odmakli malo od pećine...
Postoje drugačija rešenja, sistemska naravno.
Uporedite samo skandinavske zatvore i uslove u njima (o smrtnoj kazni je bespredmetno i pričati) sa zatvorima u USA (recimo).
A opet, gde ima više (nemerljivo) izvršenja teških krivičnih dela?
Logično bi bilo - kod ovih prvih, šta ima veze, zatvori ko hoteli!
Kad ja tamo, a ono međutim!

Zvanično državno ubijanje ljudi otrovom, gasom, natačinjanjem na kolac, vešanjem, strujom, kako god, je zaostalo, surovo, divljački i ne sme biti tekovina 21. veka!
O tome da se to uradi detetu, ne bih ni da pomišljam tek.

Opet IMHO
Zar to dete nije ucinilo sedam puta veci hohror?? Ako zakon tu ne odradi ispravnu stvar, neko od unesrecenih moze da ga uzme u svoje ruke jer mu je zivot obesmisljen.

Не, није.

То си и ти покупио онај глупави извештај оног швајцарског института са њиховим "Смол Армс Сурви", која је некаквом својом математиком дошла да у Србији има 39-40 РЕГИСТРОВАНИХ цеви на 100 становника, илити преко 2.700.000 РЕГИСТРОВАНИХ комада.

Национална асоцијација за оружје Србије (НАОС) је објавила да је у Србији РЕГИСТРОВАНО око 900.000 цеви, тако да је реално стање да далеко заостајемо иза нпр. Финске, Швајцарске, Кипра и ко зна колико још европских земаља.

Само је питање колико ће људи дуго да понављају ту глупост из "Смол Армс Сурвија" и њу узимају као аргумент у дискусији у случајевима попут ове пуцњаве у школи.
Misli se registrovano i neregistrovano . Sad ces pitati kako se zna kolko ima neregistrovanog , pa po proracunima uglavnom na osnovu policajskih podataka o zapljenama pa matematika .
Dalo je tacno , neznam al moglo bi biti .

Аха, из количине оружја из полицијских заплена се прави некаква екстраполација, па се дође до броја цеви међу становништвом... Знаш, менсечини да је то превише натегнут метод да се добије било који резултат проближан реалном броју.

Дакле, могло би бити, али исто толико могло би и да није.

Misli se registrovano i neregistrovano . Sad ces pitati kako se zna kolko ima neregistrovanog , pa po proracunima uglavnom na osnovu policajskih podataka o zapljenama pa matematika .
Dalo je tacno , neznam al moglo bi biti .
Прорачуне су, вршиле НВО плаћене од нама (не) пријатељских држава. Протура се масовна прича како смо у самом врху наоружаних држава,а ми се налазимо на предзадњем месту. Прва три места воде Швајцарска, Немачка, Аустрија па онда Хрватска и да не набрајам остале државе које су испред нас. И како то да се нама захтева разоружавање, а истој Хрватској иста та ЕУ комисија тражи да олакша набавку и наоружан своје грађанство? Да ли то постоје двоструки аршини или се ено то чини? Можда сам Русофил пами се чини???

Прорачуне су, вршиле НВО плаћене од нама (не) пријатељских држава. Протура се масовна прича како смо у самом врху наоружаних држава,а ми се налазимо на предзадњем месту. Прва три места воде Швајцарска, Немачка, Аустрија па онда Хрватска и да не набрајам остале државе које су испред нас. И како то да се нама захтева разоружавање, а истој Хрватској иста та ЕУ комисија тражи да олакша набавку и наоружан своје грађанство? Да ли то постоје двоструки аршини или се ено то чини? Можда сам Русофил пами се чини???
Mada i vlast ne voli naoruzan narod...

Pokušao sam da malo skrenem temu ali nisam uspeo.Večito se vrti rijaliti,igrice,filmovi...Ovaj dečko je izgleda prevazišao sve to svojom inteligencijom.Iako nisam znao detalje,odmah mi se ukazalo da je dečak izuzetno bio precizan.Nisam znao o kom tipu pištolja se radi.Dolazimo do toga da je otac veliki krivac jer je dečak dobro obučen zahvaljujuči tome što je LJUBAV PREMA ORUŽJU osnova u ovom slučaju.Kažu da de zločini mogu izvršiti na mnoge načine i da je oružje najmanji uzrok.Slažem se.Donošenjem zakona da se oružje drži u za to predviđene ustanove a ne kod kuće ne znači ništa za nekog ali verovatno ovog slučaja ne bi bilo.Svi mi mislimo da smo decu dobro vaspitali i u drugo nas niko ne može ubediti.Niko ne razmišlja o tome da se život u sekundi promeni.Ne branim dečaka ali je ovo samo posledica nečega što nam je svima ispred nosa.Porodica kao sistem vrednosti se gasi.Gde je hranitelj deteta u boljoj poziciji od roditelja.Gde se roditeljima nevakcinisane dece preti oduzimanjem.A tražena je krv za povređenu decu ali pod uslovom da nisu vakcinisani davaoci,od korone.Gde nam policajac ima redovno radno vreme u školi.Gde decu ne smeš da pipneš,jer mogu da te prijave.Gde mnoga deca ne znaju gde je kanta za otpatke (izvinjavam se u svima koji tu ne spadaju),jer si veća faca kad baciš pored kante.U školama više nema vaspitanja jer su prredavačima oduzete ingerencije.Nedavno je i umro nastavnik matematike zbog velikih pritisaka roditelja.Ima toga mnogo što treba sistemski promenuti.
Prvo bih počeo sa obaveznim nošenjem jednoobraznih uniformi da bi se bar na taj način deca izjednačila i zabrana mobilnih telefona u školi gde bi taj policajac mogao nešto i da radi.Naravno,nepoštovanje bi se debelo kaznilo.Za decu bogatijih roditelja možda ovo ne bi bilo interesantnoali nakon ponovljenog prekršja izbaciti iz škole.Bez nekih teških rezova,može biti samo gore.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh