I ako nisi za sagovornika jer ne umeša da diskutuješ,sam pišeš sam donosiš zaključke,ajde da ti ne rušim sneška.
Imam dovoljno godina da pamtim,one visoke koščate brkate čiče koji su preživeli taj rat,a neki Boga mi i onaj pre njega.Tako da mi ne treba nikakav Samardžić sa svojom relativizacijom.
A uz to iz kraja sam gde si samo četnika mogao u onom ratu da sretneš

A i Draža je tu iz okoline.Nosio je Draža krv jednog čoveka na rukama koji je taj narod spasio velikog pokolja.Nije ga interesovala politika vlade iz Londona,niti Dražine vizije.Sam se organizovao i čuvao narod tog kraja i dok ga na prevaru Draža nije ubio,muslimanske horde nisu smele preko Golije.Tako da taj narod tamo ne pamti Dražu po dobrom.Isto kao i njegove četnike,ma koliko Samardžić pokušavao da ih prikaže kao fine momke.Propatila je ta sirotinja i od tudje i od svoje čizme.Išlo je to toliko da su i oni koji su bili kod Pećanca stradali pred Dražom.
Ајд' када кажеш то за снешка па да и ја теби не кварим твоје закључке (јер ми се некако чини да и ти закључујеш и то на основу личног доживљаја или нечијих прича...а сећања су варљива и често иду како ветар дува). Дакле да ти не кварим закључке на основу прича...јак доказ, нема шта...Нисам ја ништа закључио него изнео неке чињенице...тако да јесам закључио да је Дража представљао владу у одсуству.
...
Imam dovoljno godina da pamtim,one visoke koščate brkate čiče koji su preživeli taj rat,a neki Boga mi i onaj pre njega.Tako da mi ne treba nikakav Samardžić sa svojom relativizacijom.
...
Колико пратим Самарџић не релативизује него јури постојеће доказе (од неких депеша до осталих расположивих доказа) и то не ради само он него и група других људи. Али добро, да ти не рушим снешка заснованог на (варљивим) сећањима неких „брка“ (нарочито ако су они којим случајем, били код Пећанца који је сарађивао са Немцима...од јунака српских ратова до издајника...што оно кажу).
Tako da mani me Samardžića koji eto ima neki poriv da se njegova strana istorije uzima kao jedino ispravno.
Опет ти кажем, људи јуре доказе а не неку његову страну истине...у супротном имаш истину Петра Стамболића...и он је из оних крајева као и Дража. Па ти уживај у истини Пере Стамболића...ко ти брани.
А докази су потребни да се сруши баш титоистичка истина да су они само били против Немаца и усташа (а покрет им је био на територији под контролом усташа и више се борио против четничких одреда, а тиме и против Срба, него против Немаца и усташа).
ПС
Иначе докази неких „брка“ су варљиви јако (осим ако нису били на одређеној страни, па тиме свакако нису неутрални нити објективни).
Па се тако проносе приче о злочину у селу Вранић које је починила група која себе назива четницима и чијег је команданта (Спасоја Зеку Дрењанина) одликовао Дража баш за тај покољ деце (између осталих побијених).
Случајно знам да о таквом одликовању нико никада није говорио (осим удбе)...знам то зато што сам из краја, из којег, када играју фудбал кажу играју Зекини и Лекини...тачније из села сам одакле је Зека Дрењанин...па би неко бар грешком рекао да је Дража одликовао Дрењанина за покољ у Вранићу...
Исто тако знам да Немци нису овде (у мом селу) вршљали као ни "патлиџани", осим спорадично јер је Зека имао јаку јединицу која је против свих, а за себе (имали су „џентлменски“ договор који значи попијеш врело олово ако му уђеш у атар). И није био под сталном командом Драже Михајловића...али стоји прича како је то све Дража (и ЈВуО) организовао (разне злочине, разних „четника“ па и злочин у Вранићу). Све са намером да се та војска оцрни а црвена банда уздигне као праведна. Сваки разбојник је могао да стави кокарду и каже да је Дражин четник, а у ствари је само то – разбојник.
А сећања разних „брка“ говоре о злоделима Дражиних четника... „зна“ народ, а у ствари нема појма. Тако је и мој отац говорио о опаким четницима...наравно уопштавајући јер је овим људима пред носом била само једна банда која практично није била под командом Драже Михаиловића а себе су називали четницима.
Никада од свог оца нисам успео да извучем неку објективност према четницима јер је имао сећање на догађај када је идући из села Шиљаковац, кроз шуме наишао на леш човека којег познаје и којем је одрубљена глава спала када га је продрмао и ословио по имену...наравно, следи прича да су то урадили „четници“ али без икаквог доказа...за њега су четници четници иако су неку припадници ЈВуО а неки обични бандити (једноставно се одвојили од ЈВуО).
Тако, да...мани ме прича разних брка које могу бити због личног интереса, због погрешног закључка (незнања) или касније, када су титоисти окупирали Србију то постаје уобичајено казивање...за сваки случај.