Chat 13.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Uzeo sam jedne godine od njega tri glavice da popunim bure . Do tada nisam znao sta je sorta bravo . Cekaj , cekaj i na kraju smo te tri glavice bacili a ispod futoski kiseo strava .
Stize ribanac od futoskog za cas . Desetak dana maks. mu treba a glavice za jedno mesec dana ce stici od stavljanja 👍

Bolju aromu ima kiseli kupus koji se kiseli na stabilnoj i nizoj temperaturi.

Isti je bioloski proces i kod proizvodnje hleba , uvjek je bolje kvalitete onaj sto duze kisne na nizoj temperaturi , ima bolju aromu.

To jeste . Ali sta mislis kada ce kupus bravo biti kiseo kada se stavi 1 decembra ? Ja stavljam u etapama . Tri bureta stavljam . Prvo za desetak dana ( 120l bure ) , drugo sredinom novembra ( 200 l bure ) i poslednje povetkom decembra ( 500 l bure ) . Ribanac iz dva puta u novembru . Zanima me samo ovo ako se razumes . Kiseli kupusi koji se kupuju po prodavnicama su u vakum kesama . Kako oni opstaju i gde ih cuvaju pre dolaska u prodavnice ?

Ja sam stavio 50kg potomka prije tri nedelje.
Drugu turu stavljam početkom decembra, a treću krajem januara. Tako radimo godinama jer obožavamo kiseli kupus.
Ribanac stavljamo u tegle od 3-5kg, ad hok i to nam stoji u kuhinji za svakodnevnu upotrebu. Nadođe za 7-15 dana a polovično nadođe za 3-5 dana i takav je dobar za neka jela..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Шта се ја дознајем? Ено ја сам ставио туце главица неког купуса из Глогоња још пре недељу дана и полако почиње да ради. Када се добрано укисели, није проблем да га повадим из расола и турим у 'ладњак, пре него "оде у Хондурас".

Шта се ја дознајем? Ено ја сам ставио туце главица неког купуса из Глогоња још пре недељу дана и полако почиње да ради. Када се добрано укисели, није проблем да га повадим из расола и турим у 'ладњак, пре него "оде у Хондурас".
Iz Gloganja je vecina srpski melez . Nije los ni taj iako ga nisam kiselio . On je nesto izmedju brava i futoskog .
Tako i mi radimo . Ovu prvu burad rastandarimo a sredinom aprila idu listovi i seckano ( posle odvajanja listova ) u friz . Bas sam danas hasao seckani kiseli kupus od prosle godine sa suvim mesnatim kostima . Extra jelo 💪

Iz Gloganja je vecina srpski melez . Nije los ni taj iako ga nisam kiselio . On je nesto izmedju brava i futoskog .
Tako i mi radimo . Ovu prvu burad rastandarimo a sredinom aprila idu listovi i seckano ( posle odvajanja listova ) u friz . Bas sam danas hasao seckani kiseli kupus od prosle godine sa suvim mesnatim kostima . Extra jelo 💪
Futoski i bravo je razlika samo u sabijenosti glavice u biti isti kupus, kad taj poredis sa varazdinskim onda vidis da izmedju brava i futoskog i nema razlike , varazdinski ima drugu boju(zeleno-plavkasta), drugi oblik (plosnat) , drugi ukus , tvrdocu ,zilavost, da udaris glavicom varazdinskim po glavici bravo raspao bi se bravo , a ovom prvom ni prvo lisce se ne bi ostetilo:)

Na pijacama brava prodaju kao futoski jer su slicni po izgledu . Ali mala glavica brava je teska 2,5-3 kg a futoski da bi imao tu tezinu treba da bude pola metra u precniku . I ovom prilikom da pozdravim Futog i njihov sjajan nacin o brizi prema kupusu 👏

Herr putin prosao sam pored kupusa:) ako gledas da je futoski sorta a bravo hibrid , nije isto , ako gledas specificnu tezinu nije isto , ali ako gledas kolicinu secera i suhe materije to je isto , a to je najvaznije sto se tice kiseljenja fermentacijom, pa mi dodje na isto jer ovdje prodaju neke kupuse koji imaju toliko malo secera da nisu uopste pogodni za kiseljenje fermentacijom , jedino se mogu kiseliti sircetom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh