Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma sve se za sekundu promijeni kad skontas sta su vazne stvari u zivotu naspram ovih sto raspravljamo . Evo kod mene u komsiluku sad skoro covjek vozio svoje dijete 2g u traktoru , na magistrali i dijete ispalo iz traktora , dali je presao tocak prikolice , nisam siguran. Odvezeno kao zivotno ugrozeno , al sad cujem navodno da je doslo u svijest i prica. Dace Bog da bude u redu . Prosao sam tu al policija neda stati pa nisam znao sta je . Da se najezis

Još da život traje sekundu.Pucali su na mene,pucao i ja na njih niko nije mislio čiji se život menja u toj sekundi.Mora čovek da nauči da se nosi sa time.Lična tragedija je najteža,ali kolektivna je ona koja ostavlja istorijske posledice.

Što kaže Zorge,običan ššarlatan.Koji svakoga ko se ne slaže sa njim proglasi komunistom.

Moja starina se oslanja na Goliju i Pešter i ako je neko tlo bilo rasadnik četnika onda je ono to.Sela sva preko 900mnm slabo obrazovano stanovništvo koje je živelo kao u Crnogorskim plemenima pa još u starom Vlahu večitoj granici.Kad su slomili prvi ustanak jedan od nas je sekirom ubio Turčina koji mi zanoćio u kući,al da nije sve kao u epskim pesmama iz straha pobegne na sigurno u Šumadiju gde je tada bio Miloš.Odatle i mi ovde,jer posle rata su na Goliji i Javoru komunisti sve oteli i raselili.Tako da istorija kao što kažem nije crno bela,da su mom dedi i njegovima malo više i temeljnije objašnjavali šta je komunizam,možda bi i on bio komunista.Ovako prost narod koji je gledao da sačuva živu glavu i koji od starina pamti kralja,5 glava je palo u prvom svetskom ratu ništa drugo do kraljevinu nije branio.
Ima,drage kolege severno od Zemuna :D da se niko ne naljuti njih je kulturnija čizma gazila.
Moram sa mojim skromnim znanjem da ti prozivurečim.
Prvo da severno od zemuna niko nije ubio turčina je možda novi istorijski momenat.Da li ti je poznato da su turci baš kroz Banat prolazili ka Beču gde su te iste kukavice klale Turke i usporavali mu napredak.Nadam se da znaš da je reč o velikom vojskovođi,našega porekla.
Drugo-stažirao sam u Raškoj i učestvovao u manevrima SKOK 86 ili Golija i u kopanju kanala za kablove na relaciji Sjenica-Duga Poljana.To sam ti samo naveo da bih izneo konstataciju da je na Pešteru pretežno muslimansko stanovništvo.Zato me čudi da je Golija bila rasadnik četnika ili se demografska slika od pre drugog rata na neki način promenila.

Оно што ЈЕСТЕ, а не оно што хоћемо ти, ја или неко трећи хоће да верује и оцењује нешто као истину.

Текст нисам читао, али сам реаговао на то што је Крагујевчанин поменуо Самарџића и сетио се те епизоде са њим на форуму.
A šta je to ono što jeste.Ja lično ne znam u šta da verujem niti sam doneo ocenu da je tekst istinit.Davno sam nailazio na ovakve tekstove.I o priči da su četnici oslobodili 44 grada u Srbiji.

Kad ste spomenuli razne čizme,nedavno sam saznao da je sv Teodor Vršački bio Episkop banatski i da je podigao veliku bunu protiv turaka tamo oko 1600g,kao odmazda za bunu spaljene su mošti sv Save na Vračaru.Tako da je bilo ovde i tih čizama.

A šta je to ono što jeste.
Питај то некога кога све то интересује - ја нисам тај јер ми то не утиче на моју прошлост, садашњост или будућност.

Такође, искуство ме учи да сва сензационална открића, сва та "отварања очију" око којих се диже прашина, покажу се као... пресеравање.

Оно што ЈЕСТЕ, а не оно што хоћемо ти, ја или неко трећи хоће да верује и оцењује нешто као истину.
Čemu onda ovo ako ne znaš šta je istina.

Зато што ми се то чини универзалним правилом које не зависи од тога да ли ја знам шта је истина или сам уопште трагао за њом.

Ih bre Zorane ne isturaj se :D vidiš tamo iz tih krajeva mnogi su napustili svoju starinu,a koga god pitaš skoro svako ima nekoga ko je nekog Turčina skratio za glavu.I to ne u nekom ratu ili megdanu već za svoj groš i svoju muku.Nije Banat cela Vojvodina,a i nećemo da diskutujemo ko je veći zlikovac i kome je teže bilo dal u Banatu pod Mehmed pašom ili dole južno pod dahijama ili još južnije pod Mušovićima koji su jelte kačili i taj prostor.

Jel imate vi Zoki knjige starostavne?Mi imamo pa nam se trag vidi od 1776.Vidiš u tom kako ti kažeš pretežno muslimanskom kraju malo severnije od mesta gde si ti kopao ili ako hoćeš preciznije levo od trase tvog kopanja u onim brdima imaš jedan mali manastir iz 13 veka.A 1776 je patrijarh došao tu i našao nekog duhovnika koji je u tim zlim vremenima držao taj narod i pisao o njemu i ima tu zanimljivih ličnih istorija.

Tako neki Obrad kiridžija 1816 ubi nekog Turčina koji mu uz ognjište zanoći,pa pobeže u Srbiju u Šumadiji (onaj ko je kasnije pisao to,je malo više čitao Gorski vijenac pa je voleo da ukrašava).Al bilo još njih 9 i nisu svi otišli veću su se privremeno prebacili na Javor,a neki otišli dublje na Goliju.Tu je i moj otac rodjen na 1069mn.Kažem ti male lične istorije.A ima i priča da nisu hteli zbog Hadži Prodanove bune da idu kod Miloša.

Čudi te da je Golija bila rasadnik četnika,pa eto vidiš sticajem okolnosti jedan Draža je rodjen u Ivanjici,šta misliš za kim su krenuli zemljaci za njim ili za Titom?

Turci nisu mrdali iz Sjenice dok iz Crne gore nisu došli Arnauti na čelu sa nekim Belim Bikom pa su zašli i na Goliju i poklali narod,onda se tu istakao Boža Javorac koji je skupio četu i popalio sve Tursko i više nisu dolazili.A iz moje familije bio izvesni Milan zvani Vasa koji je i pre rata bio soko pa je logično otišao u Četnike,ali ne kod Draže već kod Pećanca,poginuo je 1943 kod Nove Varoši,neki kažu da je imao istu sudbinu kao Javorac.Pradeda išao da ga nadje i našli su ga i dovukli kući i danas počiva na seoskom groblju,a deda nam pričao kako se seća da su ga sredjivali i da je imao 8 rana na prsima i sećao se da su rupe bile male,a na ledjima 4 veće rupe,dakle izlazne rane.Zašto ti sve ovo pišem,zato što Samardzić hoće da stvori svoju verziju četnika i samo ta verzija da bude ispravna.A eto u mojoj familiji bili četnici jer za drugo nisu znali.Neki kao što vidiš k Pećanca neki kod Draže.Ali većina njih kao i moj deda,samo čuvao svoje i sa Golije nije mrdao i ako je bio četnik.Neki su kasnije pobijeni po Bosni,neki se vratili pa robijali,a neki priča se stigli i do Trsta pa u Ameriku.

Daleko bilo da je Pešter pretežno muslimanski,a Golija je tek čista.Ima mnogo da se piše,moraš malo da istražiš zašto je taj pravac mnogima bio zanimljiv za osvajanje.A zašto nema naših pa idi redom prvi srpsko turski rat,pa balkanski,prvi svetski,drugi svetski,crveni teror i kad sve proučiš biće jasnije.Ja sam tu da ti objasnim šta te buni,jer te lične istorije su zanimljive.

Ti si napisao da severno od Zemuna nisu ubijani turci.Na konto toga sam napisao.I u banatu je dignut ustanak protiv turaka pre Karađorđa.Kome je bilo teže-nisam ni zalazio.
Što se tiče Peštera,u vreme kada sam ja služio armiju.muslimansko stanovništvo je preko noći zatrpavalo janale sa izgovorom da bi mogli prelaziti.Zbog toga sam te pitao kako je Golija rasadnik četnika.Uopšte,taj deo od Raške prema Kosovu.Sjenica,Tutin,N.Pazar baš nisu mirisali JNA

1432-га - прво помињање мог села, још пре Османлија.
Dobro sela,ali ovo je pominjanje familije,direktno prezimenom da su tom manastiru zajedno sa ostalim meštanima poklonili ni manje ni više kazan za rakiju :D

Zorane ti si bio nakon ekonomske migracije,ako se pitaš gde je naš narod evo ga u Kragujevcu,50 ih je većina otišla,upravo zato što su komunisti tako hteli.Al kad bi se svi vratili bilo bi ima malo tesno.

Pa i nisu ubijani kao što su ovde i to sam ti objasnio,ako nisi shvatio mogu ponovo :D

Gledali ga sa kule i dobi ime Sakule.:)
Прича је типа: "Одакле сте ви људи?", а ови одоговарају "Са куле", јер је заиста ту била каква стражарска кула на граници и насеље око ње.

Колико има везе са истином, то је већ питање, јер су изводили којекакве етимолошке анализе имена села, па се појавиле и другачије теорије.

Крагујевчан, брате какви су ти то преци - казан да дају? :ROFLMAO:

Pa za manastirku :D ceo taj kraj je gravitirao oko manastira,a manastir imao dobre voćnjake pa je bilo mi Vama kazan rakiju po pola :D

Inače sama sela se kasnije pominju,ali taj predeo se još u Nemanjićima spominje kao Koviljska gora,a zaseoci su kasnije dobijali imena.

Inače su bili čuveni po medovini,kažu da se i Stefan Nemanja njom opijao :D zato selo i nosi ime Medovine,a još nije bilo razvijeno pčelarstvo već med iz šuplje bukve 100% prirodan :D

Svakako ko nije bio treba da obidje Goliju i da vidi šta je lepota od prirode.

Svakako, treba videti.. Mene kako godine stižu, sve sam više zaljubljen u srbiju...
Toliko ima lepih predela da je za ne verovati, da nam je samo malo boljeg standarda, ugledali bj se na neke druge, pa ne bi bilo smeća i takvih gluposti da nam ruže pogled...
Svi preko leta hrlimo u grčku, kao lepa je, međutim ja imam drugačije mišljenje, da lepo more imaju i plaže, i to je sve, sve ostalo je tuga i jad(to što njih zabole, je druga stvar, i gotovim ih zbog toga)
Ništa Austrija i Nemačka ne bi bile lepše da i mi imamo isto novaca pa održavamo fasade, cveće oko kuće i slično... Al imamo bogom danu prirodu za sve novce... Vojvodina ima i ravnicu, i o ovu našu planinu u sremu, kad pređeš savu i dunav, pa možeš naći šta ti srce želi, lepota čudo..
Da ne bude sve super idealno, i da, se ne naljuti neko ko je odande, al užice mi nije jasno, i da se ne lažemo ne liči ni na šta, čak šta više..

Samo da se stoka od naseg naroda nauci da nebaca sve i svasta po prirodi.Skoro sam gledao Memedovica u Austriji da su pametno uradili sto se tice djubreta.Bila je emisija na rts.

Samo sto nase politicare i narod boli Q za prirodu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh