Ih bre Zorane ne isturaj se
vidiš tamo iz tih krajeva mnogi su napustili svoju starinu,a koga god pitaš skoro svako ima nekoga ko je nekog Turčina skratio za glavu.I to ne u nekom ratu ili megdanu već za svoj groš i svoju muku.Nije Banat cela Vojvodina,a i nećemo da diskutujemo ko je veći zlikovac i kome je teže bilo dal u Banatu pod Mehmed pašom ili dole južno pod dahijama ili još južnije pod Mušovićima koji su jelte kačili i taj prostor.
Jel imate vi Zoki knjige starostavne?Mi imamo pa nam se trag vidi od 1776.Vidiš u tom kako ti kažeš pretežno muslimanskom kraju malo severnije od mesta gde si ti kopao ili ako hoćeš preciznije levo od trase tvog kopanja u onim brdima imaš jedan mali manastir iz 13 veka.A 1776 je patrijarh došao tu i našao nekog duhovnika koji je u tim zlim vremenima držao taj narod i pisao o njemu i ima tu zanimljivih ličnih istorija.
Tako neki Obrad kiridžija 1816 ubi nekog Turčina koji mu uz ognjište zanoći,pa pobeže u Srbiju u Šumadiji (onaj ko je kasnije pisao to,je malo više čitao Gorski vijenac pa je voleo da ukrašava).Al bilo još njih 9 i nisu svi otišli veću su se privremeno prebacili na Javor,a neki otišli dublje na Goliju.Tu je i moj otac rodjen na 1069mn.Kažem ti male lične istorije.A ima i priča da nisu hteli zbog Hadži Prodanove bune da idu kod Miloša.
Čudi te da je Golija bila rasadnik četnika,pa eto vidiš sticajem okolnosti jedan Draža je rodjen u Ivanjici,šta misliš za kim su krenuli zemljaci za njim ili za Titom?
Turci nisu mrdali iz Sjenice dok iz Crne gore nisu došli Arnauti na čelu sa nekim Belim Bikom pa su zašli i na Goliju i poklali narod,onda se tu istakao Boža Javorac koji je skupio četu i popalio sve Tursko i više nisu dolazili.A iz moje familije bio izvesni Milan zvani Vasa koji je i pre rata bio soko pa je logično otišao u Četnike,ali ne kod Draže već kod Pećanca,poginuo je 1943 kod Nove Varoši,neki kažu da je imao istu sudbinu kao Javorac.Pradeda išao da ga nadje i našli su ga i dovukli kući i danas počiva na seoskom groblju,a deda nam pričao kako se seća da su ga sredjivali i da je imao 8 rana na prsima i sećao se da su rupe bile male,a na ledjima 4 veće rupe,dakle izlazne rane.Zašto ti sve ovo pišem,zato što Samardzić hoće da stvori svoju verziju četnika i samo ta verzija da bude ispravna.A eto u mojoj familiji bili četnici jer za drugo nisu znali.Neki kao što vidiš k Pećanca neki kod Draže.Ali većina njih kao i moj deda,samo čuvao svoje i sa Golije nije mrdao i ako je bio četnik.Neki su kasnije pobijeni po Bosni,neki se vratili pa robijali,a neki priča se stigli i do Trsta pa u Ameriku.
Daleko bilo da je Pešter pretežno muslimanski,a Golija je tek čista.Ima mnogo da se piše,moraš malo da istražiš zašto je taj pravac mnogima bio zanimljiv za osvajanje.A zašto nema naših pa idi redom prvi srpsko turski rat,pa balkanski,prvi svetski,drugi svetski,crveni teror i kad sve proučiš biće jasnije.Ja sam tu da ti objasnim šta te buni,jer te lične istorije su zanimljive.