Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od kada se "rasrdio " i otišao sa foruma ,uopšte ne zalazi ovamo .Jedino da mu prenesem želje.
Ima li kakav poklon ? ;)

I ja sam rastao uz Otpisane ali se istorija malo poigrala s nama.
Nije zgore pogledati seriju VREME ZLA i kako je prošao pravi komunista.

Pa Otpisani i nisu radjeni po istorijskim činjenicama.Jedino što ima veze tu sa istorijom je period i partizani i nemci.Tako da ovo Samardžićevo je laprdanje kao i uvek.

Moja familija u starini je dala 13 četnika,od toga su samo dvojica bila članovi pokreta,ostalih 11 su otišli za vojskom koja ih je branila,a to je bio Boža Javorac koga taj isti Samardžić na svakom koraku predstavlja kao izdajnika i saradnika okupatora,jer je jelte bio kod Pećanca,a ne kod Draže.

Istorija nije crno-bela već je mnogo tu stvari koje su vremenom izbledele jer se o njima nije govorilo.

Stric mog dede je 1903 otišao u Četnike ili kako je kraljevina to zvala "hajduk".Pa ga je ta ista kraljevina nakon 1918 jurila kao istog tog hajduka i ako je ta skupina ljudi uredno držala odstupnicu vojsci pri povlačenju preko Albanije,pa šta više učestvovala u Mojkovačkoj bitci.

Al da se vratimo na to što su stari ljudi iz straha ćutali,taj isti Boža Javorac je stanovništvo starog Vlaha spasao velikog pokolja u drugom svetskom ratu,a ubio ga taj isti Draža mučki i na prevaru.

Opasno je kad istoriju počnu da pišu oni koji su rodjeni mnogo nakon toga o čemu pišu.

Tako da ovo Samardžićevo je laprdanje kao i uvek.
Оооо... Па тај Самарџић се пре десетак година појавио на војном форуму и почео да износи своје приче, ал' је тамо наишао на екипу која много и радо чита и копа по архивима. Нисам имао воље да сву ту дискусија читам, ал' је оно било нехумано колико су му побијали готово сваку тезу са којом је изашао, да би се завршило што су му исправљали чак и илустрацију коју је хтео да искористи за неку од својих књига.

Оооо... Па тај Самарџић се пре десетак година појавио на војном форуму и почео да износи своје приче, ал' је тамо наишао на екипу која много и радо чита и копа по архивима. Нисам имао воље да сву ту дискусија читам, ал' је оно било нехумано колико су му побијали готово сваку тезу са којом је изашао, да би се завршило што су му исправљали чак и илустрацију коју је хтео да искористи за неку од својих књига.
Šta je po tebi istina.Ovaj drugi tekst nije Samardžićev.Ili smo mi mladi da bi diskutovali.Oni što bi mogli da znaju-njih više nema.ili se držimo one-pobednici pišu istoriju.
Da li negde postoji film gde se partizani pominju u negativnom kontekstu :sta:

Nedavno sam cuo tako dobru definiciju , sta je istorija , al ubi me sad nemogu da se sjetim . Bas opisuje.
Inace , u nekim totalno preciznijim naukama stvari mogu da se opisu na vise nacima , cak i u matematici , a o istoriji onda da se ne prica ...

Što kaže Zorge,običan ššarlatan.Koji svakoga ko se ne slaže sa njim proglasi komunistom.

Moja starina se oslanja na Goliju i Pešter i ako je neko tlo bilo rasadnik četnika onda je ono to.Sela sva preko 900mnm slabo obrazovano stanovništvo koje je živelo kao u Crnogorskim plemenima pa još u starom Vlahu večitoj granici.Kad su slomili prvi ustanak jedan od nas je sekirom ubio Turčina koji mi zanoćio u kući,al da nije sve kao u epskim pesmama iz straha pobegne na sigurno u Šumadiju gde je tada bio Miloš.Odatle i mi ovde,jer posle rata su na Goliji i Javoru komunisti sve oteli i raselili.Tako da istorija kao što kažem nije crno bela,da su mom dedi i njegovima malo više i temeljnije objašnjavali šta je komunizam,možda bi i on bio komunista.Ovako prost narod koji je gledao da sačuva živu glavu i koji od starina pamti kralja,5 glava je palo u prvom svetskom ratu ništa drugo do kraljevinu nije branio.

Pa sad istorijski,pre su našli išli gore,nego što su oni bežali ka jugu.Mada i oni koji su bežali na sever nekako su vukli severo istok,geografski jer je bliže Smederevo nego da da broje kj sve do Beške :D A i sa Rumunima nikad nismo imali problema,čak i 90ih benzin od jedva 90 oktana nam davali po povoljnom kursu.

Šta je po tebi istina.
Оно што ЈЕСТЕ, а не оно што хоћемо ти, ја или неко трећи хоће да верује и оцењује нешто као истину.

Текст нисам читао, али сам реаговао на то што је Крагујевчанин поменуо Самарџића и сетио се те епизоде са њим на форуму.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh