Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lepi postovi nema šta. Ljudi volim ja vas sve da se razumemo i stočare naravno😉Al me ne diraj u cenu kukuruza😂

Пишу људи на форуму да су почели да их зивкају из банака и нуде кредите...

Је не знам шта је то, узнапредовала вештачка интелигенција или шта већ, али мени на "Јутјубу", иако нисам гледао никакве клипове везане за мотоцикле, у последње време вазда искаче реклама за "Хонду Африку Твин" и што је главна фора, ја готово сваки пут одгледам тај клип до краја.

Како #урве знају да и' здраво волем (мислим, "Хонде", не #урве)? Питам се је л' они то 'оће да ми продају нову "Африку"? Цене они да бих уз овај берићет ове године, мог'о да се "испружим" за једну бело-плаво-црвену?

dakle cena kukura je trenutno 24.60 farm comerc,ide gore...ovde kod nas niko ne vrse zbog vlage verovatno,repica se seje u nenormalnim kolicinama,ima da se zutimo u pm....

PS: Hahahaha kukura :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Ajmo ovako: prosla su vremena kad se sa 5 do10h zemlje moglo ziveti,to jest jedna porodica.To vazi za celu Srbiju.Sa 10h zemlje si mogao drzati 5 do 8 mlecnih krava 10-15 ovaca neko svinjce i jos sitne stoke.To racunam kod nas u nasem kraju,gde zemlja nije kvaliteta kao u Vojvodini.Nekad se dosta skromnije i zivelo nego sad pa su i troskovi bili manji pa ajd da kazemo da se zivilo pristojno.Svako je radio svoje,snalazio se kako je umeo.Zemlje da se uzme u zakup nije bilo eventualno nesto malo,pa se nije ni pomisljalo da se neko bavi ratarstvom.Nije se jurilo i radilo kao u danasnje vreme pa su i ljudi imali mnogo vise vremena za druzenje bili srecniji i zadovolji,to malo svoje se uradilo kvalitetno i na vreme bez zurbe.Danas juzno od Dunava garantujem da u svakom selu mozes naci dovoljno zemlje da se bavis ozbiljnije i ratarstvom i stocarstvom.Da se ne lazemo danas je minimum 10 muznih grla da bi iole pricali o nekoj pristojnoj zaradi sa mlekarstva i da se zivi od toga bez dopunske delatnosti sa strane.Da bi mogli da napredujete,kupujete nove masine i da se izgradi po neki potreban objekat onda je minimum 20 do 30 muznih krava da biste to ostvarili.E tu je cela sustina price!Da biste odrzali farmu od recimo 25 muznih krava samo sa svojom porodicom trebaju biti stalno aktiva barem 3 clana porodice svakodnevno 24/7/365 dana u godini.Nema praznika slobodnog vremena i sl.Ustaje se u 5h ne leze se pre 10-11h zima leto nije bitno.Potrebno je brdo masina i brdo opreme,koju je tesko nabaviti kosta boga oca i to traje godinama,plus objekti sto za smestaj hrane sto za masine.Svima vama koji se iskčljucivo bavite ratarstvom,pogotovu sa 50+Ha i niste drzali preko 10 krava u svojim oborima a nije isto imati par grla stoke i imati farmu sa 20+krava,toplo preporucujem da sad na zimu odaberete jedno domacinstvo i provedete tamo jedno 10 dana u aktivnom poslu.Da se uverite kakva je to milina na -10 tegliti hranu,otvarati i zatvarati bazene za silazu i crnciti ceo dan po cici zimi i provoditi besane noci oko obilaska steonih krava pred teljenje.Iz tog razloga sam i presao na ratarstvo koji je spram stoke Gospodski posao i nisam se pokajao ni sekund iako je ponekad prisutna nostalgija kad se udje u prazne stale,ali neka hvala!

Ja opet ne razumem.. Kažeš onaj što ima 50h da proba sa 10 krava... A što bi probao??? Njegov kapital u tih 50h je 500.000 evra, to je kao investicija zar ne.. Ne može se ovaj sa 10 krava ni približiti toj cifri ako su te krave 15.000evra.Jbga ne govotim ja o fizičkom poslu već o cimanju oko cene kukuruza. Imaš malinara sa jutrom zemlje a čovrk se raspadne dok je obere. Njegov kapital na tom jutru je 10000e sa sve malinom. Ne znam više ništa. Ispade ratari trebaju da se osete loše što su generacijama sticali a na osnovu kapitala koji imaju ne zarade ni približno koliko bi trebalo.

A da i neko je unazad napisao bolje da proda krave pa da uzme zemlju u arendu.. Pa što ne proba tako garantujem da će ako nema sve svoje mašine brzo odjaviti tu arendu jet će samo za nju i raditi

Ne razumes poentu price batice. Sta je lakse uraditi jutro zemelje ili toviti jednog bika? I gde je veca zarada na jutur zemlje ili na jednom biku? Ako ratari ne zarade ni priblizno koliko bi trebali,onda stocari sa svojom zaradom samo da uzmu stranku i o gredu stale da se okace.

P.S bezveze idemo u off topic,pravimo samo Maticu posla da mora da sredjiva temu posle.

Poslednja izmena:
Softwer je lagano obradio tvoj profil tokom godina surfovanja, znaju da si sredovečan muškarac na početku krize srednjih godina koji bi ponovo da se oseti mladim.
Ako ti je za utehu, i mene su skenirali. Tačno znaju šta mi je oblast interesovanja..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Biće momci da vi ne razumete šta ja pričam. Barbula nisam idiot da ne razumem ovi što si napisao ali mislim da treba viša matematika da neko shvati ono što sam ja napisao. Napisao sam sa stanovišta kapitala investicije a ne rada. 1 bik i jedno jutro porediti.

A koga nisu skenirali. Do skora je korištena stara tehnika. Provozaju se kroz selo i gledaju gdje se nešto gradi. Tu svraćaju i nude kredit.
Sad su nova vremena. Svrate na forum i znaju, kome treba traktor i koji dolazi u obzir za uži izbor :)

Biće momci da vi ne razumete šta ja pričam. Barbula nisam idiot da ne razumem ovi što si napisao ali mislim da treba viša matematika da neko shvati ono što sam ja napisao. Napisao sam sa stanovišta kapitala investicije a ne rada. 1 bik i jedno jutro porediti.
Zasto ne porediti,kupise tele ulozis 500+e uzmes 1 jutro u zakup ulozis 500+e i sta kaze matematika na kraju? :D

Ok ajd ovako na taj kapital i sve sto radis dodaj jos 20 krava pa javi kad ti je bilo lakse i lepse

Batalite vi stočarstvo nebtreba vam to. Čuj sad porede 1 bika sa 1 arendom. Ne pričam o arendi već o zemlji u vlasništvu. To jutro je neisplativo raditi ako radiš kukuruz za prodaju. Nema te nigde a za cenu jutra imaš koliko? 7-8 krava

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh