Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I najzad posle duzeg vremena dobio sam poziv od neke banke, i pocele su ponude i nagovaranja da se uzme kredit, znaci osetili pacovi pare pa oce i oni da se omaste

Дали неко спомиње увоз млека,млека у праху сурутке итд!То је суштина проблема
Ја знам једну инстант фарму(из кесице) која нема једне краве на фарми осим у најлон кеси, и она увози млеко у праху и сурутку из Мађарске. Разбијају са производњом сира,павлаке и осталих ђаконија по старом породичном рецепту. И кажу иде ми фармерски посао, а и ратарство им иде, чудо државне земље на краве из кесице. Па ме чуди да вама који имате краве заправо једва крпите крај са крајем?

Danas ceo dan na radiju u kolima slusam na RTB bas o mleku,kvalitet nula sve sami uvozni prah i masnoce.Pa pokrecite se stocari vise,aj malo blokade,pa pred skupstinu eto i mi ratari vam dajemo podrsku.Potrovase nas "kvalitetom".

Ratari puše već deceniju, dosta više.
Nisam siguran da je bas tako.
Da je tako,ne bi se otimali o plodnu zemlju.
Nesto ne vidim da se mladi otimaju da gaje svinje ili da se bave vocarstvom.
Kad se govori o svinjarstvu na forumu,sabiraju se inputi i na kraju ostane ili subvencija ili konstatacija-vise bi zaradio da sam prodao zitarice.
Nisam naisao na 'ratarasku kalkulaciju" ,sem da je neko jednom pomenuo da ga je kukuruz rod 2020 kostao u proizvodnji jakih 15 din.

Ako je tako,onda je nekako degutantno pricati o teskom ratarskom zivotu.
Vecinu postova je o ceni i o vremenskim prilikama.
Sto znaci,posejes,djubris i gledas u nebo sledecih 6 meseci.
Sa stocarstvom i vocarstvom nije bas tako.
Ko se ljuti,nije me briga.

A sto bi se zajebavali sa stokom mozemo i mi da budemo ratari ,prodas hranu i cao,prodas stoku i te pare ulozis u zakup proguras se malo za arendu i to je to
Ja to stalno govorim ocu, ali nece ni da cuje
Koliko svako jutro i vece zita odnese u stalu i svinjac, po trenutnim cijenama robe nikakve zarade nema a posla preko glave sa stokom

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Evo da ja odgovorim jer smatram sebe kompetentnim s obzirom da smo nekad drzali 10 muznih krava i po 20-ak bikova u tovu.Od toga zadrzao sam 2 krave i jos sitne stoke da bi imali za nas mesa i mlecne proizvode.Nikad stocarsvo nije bilo u prednosti nad ratarsvom,samo sto vecina stocara to nezna jer se nije bavila time,pogotovu van Vojvodine..Kod nas ko god je poceo pored stocarstva da se bavi i ratarstvom ubrzo se je kolicina stoke po stalama smanjivala na ustrb ratarstva ili se zadrzalo po 10-ak krava cisto zbog stalnih mesecnih prihoda.Oko ratarstva ima duplo manje posla nego u stocarstvu gde si dezuran 24/7.Moderna genetika donosi i brdo problema oko stoke bolesti i lecenja i jos sto cuda.Losa godina jos gore pogadja stocare ako slucajno treba dokupiti hranu.U ratarstvu takodje treba duplo manje investicija u masine nego u stocarstvu.Ratarstvom se bavim na oko 40h i na 10h imam livade i lucerku koje prodajem s obzirom da jos uvek imamo dosta stocara u selu i okolini.Dokle ce tako biti ostaje da se vidi.Cinjenica je da se stocarstvo polako gasi i prespektiva uopste nije svetla.Da bih se ponovo vratio na mlekarstvo i tov junadi potrebno je da zarada bude duplo veca nego u ratarstvu,sto ne verujem da ce se skoro desiti.

Ni na "onoj" ceni kukuruza i lucerke ja nisam nalazio računicu da držim muzna grla, sad ne bi ni komentarisao kakvo je stanje.. Najlakše je rasprodati goveda, kao što sam i ja uradio, i da vam pravo kažem, to nit ima smisla nit je rešenje problema ali ja nikad nisam lepše živeo nego sad kao čist ratar, a imao sam plan da imam domaćinstvo za primer, imao sam i koke i ovce i svinje i do 36 grla stoke u jednom momentu... Ne žalim što sam sve ugasio, ali mi fali nekad.. Sad recimo ne smem da dignem kredit da kupim traktor, a dok sam imao krave to sam ladno uradio sa svega 300 evra u kući u tom momentu, jer sam imao sigurnost, jer ako zaškripi ne daj bože, i nema se za ratu krave od 1500evra odoše za 500,baš me briga, ja vratio ili izmirio dugove, ovako kao čist ratar ako dođe 12ta,17ta,ili ova nije sjajna gde sam ja ako imam kredit od 20+ hiljada evra...
Svakako što se tiče cene kukuruza, uvek sam i uvek ću više voleti da imam fantastičan rod umesto fantastične cene.. Jer blago onom ko ima super rod na super cenu al tu već treba imati sreće a ne samo pameti... Puno ljudi ovde na forumu su pametni, vredni i odgovorni poljoprivredni i, al džaba sve i cena proizvoda, i kako si poorao, nađubrio, posejao ako ti odozgo ne padne kiša.. Kad rod podbaci džaba ti cena kolika je..

Pazite ovako... Nisam upućen u stočarstvo ali mi neka logika nalaže sledeće(možda i grešim) Kiliko košta tele tj. koliko teladi možeš kupiti za 15.000e koliko je sad hektar zemlje. Pazite neko ima zemlju vrednosti pola miliona evra recimo... Da li je to 20-30 mlečnih krava. Ako nije onda brkate stvari. Taj koji ima invrsticiju od pola miliona da li treba da radi sa nulom ili braćo ajmo u krug oa da njega savetujemo da rasproda sve pa da kupi 10 stanova. Da ga bog vidi kolika je kirija. Koliko stočari mogu odraditi sa stokom vrednom pola miliona eura.To ne razumem

Al nemaju svi mogućnost da se bave samo ratarstvom.

Najgora stvar iz ličnog iskustva je kad svaštariš,mi smo tako radili pa kad podvučeš crtu debeo minusu.Jedne godine dobro prodješ sa ratarstvom,zakopa te stočarstvo,pa sledeće godine obrnuto,a retko se dogodi da prodješ dobro na obe strane.Uvek je jedno krpilo drugo i što je najgore u obe grane se stagniralo,što se tiče mehanizacije i ostalog.

Prosečan rod i prosečna cena najmirnija glava.

Može sad da bude i 50din kad sa 2 ha jedva tona i to optimističnim merenjem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh