Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sto se muze treba nesto i da pojede, svakom je svoja muka najteza

Šta imaš prodaš i ćao jel? Idi u temu u kukuruzu pa reci to onom sremcu sa 1.5 tonom po kj kukuruza. Ne zna čovek kako će godinu izgurati a nema šta da pomuze.. Njega izmuzli
Mislis da bi mu bilo bolje da na svu muku mora u prolece da pocne da kupuje kukuruz da prehrani stoku

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Misliš da će mu biti bolje da na svu muku mora na proleće da obezbedi veštak, hemiju, seme, naftu. Prodaj stoku čoveče ako ti ne ide što si mazohista.

Svatam ja tebe FEAR na sta aludiras,ali moras svatiti da ta vrednost u zemlji nije svugde ista.Niti su pariteti isti.Kod mene recimo hektar zemlje vrednosti od 3 do 5k eura.Dok kod tebe vrednost tog hektra je 25k eura.Ti racunas da tebi 20h zemlje vredi 500k eura i da ti imas taj kapital u zemlji a da ta zemlja tebi ne donosi dovoljnu dobit spram vrednosti iste.Situacija je identicna i za stocara jer je i njemu rodilo tih 1.5t ali ima i tu kravu po jutru koja vredi 1000e.Nije u nista boljoj situaciji od tebe jer nije u danasnje vreme bitno da je samo prehranis do proleca je ona tebi donosi dobit kroz mleko ako je losa hrana i mleka bude manje pa je u jos vecoj dubiozi.Jedino je u nekoj prednosti jer nedaj boze da treba nesto prodati da bi se isplivalo iz dugova,moze prodati tu kravu dok ratar mora prodati neku masinu ili zemlju.Inace kod nas je Union MZ izasao sa cenom za novi rod kukuruza od 25din do 20%vlage bez odbitaka.

Svatam ja tebe FEAR na sta aludiras,ali moras svatiti da ta vrednost u zemlji nije svugde ista.Niti su pariteti isti.Kod mene recimo hektar zemlje vrednosti od 3 do 5k eura.Dok kod tebe vrednost tog hektra je 25k eura.Ti racunas da tebi 20h zemlje vredi 500k eura i da ti imas taj kapital u zemlji a da ta zemlja tebi ne donosi dovoljnu dobit spram vrednosti iste.Situacija je identicna i za stocara jer je i njemu rodilo tih 1.5t ali ima i tu kravu po jutru koja vredi 1000e.Nije u nista boljoj situaciji od tebe jer nije u danasnje vreme bitno da je samo prehranis do proleca je ona tebi donosi dobit kroz mleko ako je losa hrana i mleka bude manje pa je u jos vecoj dubiozi.Jedino je u nekoj prednosti jer nedaj boze da treba nesto prodati da bi se isplivalo iz dugova,moze prodati tu kravu dok ratar mora prodati neku masinu ili zemlju.Inace kod nas je Union MZ izasao sa cenom za novi rod kukuruza od 25din do 20%vlage bez odbitaka.
Da mogu sad bih ti dao 100 likova,konacno da neko razume. Ja mislim da se stocari obracaju na pogresnu adresu i nista vise.PAzi ovo jako puno komentara tipa "Sta hocete treba cena kukuruza da pada" , ratari ne diraju stocare cak sta vise ih podrzavaju u naporima da obezbede vece cene mleka,mesa...ali desava se suprotno umesto da stocari evo bas ovako slozno kako ste mene pritisli pritisnu vladu oni se okrecu rataru koji je isto tako sjeban s obzirom na investirano.A odgovor je pa vlada nas ne slusa.Cuva se socijalni mir preko mleka,mesa i psenice i to je glavni problem.Ono sto se izvozi jos i nekako.
P.S. S ovim tvojim odgovorom si me prosto odusevio,vise nisam imao zivaca za neka konkretnija objasnjenja a kucao preko tel.

Šta imaš prodaš i ćao jel? Idi u temu u kukuruzu pa reci to onom sremcu sa 1.5 tonom po kj kukuruza. Ne zna čovek kako će godinu izgurati a nema šta da pomuze.. Njega izmuzli
A na 1,5 jutro smo dobili oko 1,3 prikolice od 3t što je nešto manje od 3t okrunjenog.imamo još oko 8,5 jutari kukuruza i neka bude isti prosek a neće.To mu dođe oko 2 vagona.Ali ne nadam se više od 1,5 vagona.Treba nahraniti 12 grla.To je malo jače od tone po grlu.Nije nesreća samo u tome.Deteline nema dovoljno.Kao šlag na torti-komšiji ciganu,gastarbajteru smeta štalog udaljen od njegove kuće na 12 metara i prinuđeni smo ili da pravimo nov štalog ili da batalimo poljoprivredu.Sada,deca razmišljaju a ja ne znam šta bih im savetovao i pokušavam da na njima ostavim odluku.Ako batale-krave idu na doboš,zemlja u arendu ili na prodaju.To je budućnost naše poljoprivrede.

Da mogu sad bih ti dao 100 likova,konacno da neko razume. Ja mislim da se stocari obracaju na pogresnu adresu i nista vise.PAzi ovo jako puno komentara tipa "Sta hocete treba cena kukuruza da pada" , ratari ne diraju stocare cak sta vise ih podrzavaju u naporima da obezbede vece cene mleka,mesa...ali desava se suprotno umesto da stocari evo bas ovako slozno kako ste mene pritisli pritisnu vladu oni se okrecu rataru koji je isto tako sjeban s obzirom na investirano.A odgovor je pa vlada nas ne slusa.Cuva se socijalni mir preko mleka,mesa i psenice i to je glavni problem.Ono sto se izvozi jos i nekako.
P.S. S ovim tvojim odgovorom si me prosto odusevio,vise nisam imao zivaca za neka konkretnija objasnjenja a kucao preko tel.
Aaaaa,ne razumemo se.Nisam ja protiv cene kukuruza,koja tebi i svima nama donosi hleb.Nisam ni za obaranje cena.Mora biti skup kad ga nema.Mi imamo zajednički problem-državu,kojoj je poljoprivreda na zadnjem mestu.U ovoj godini,mnogi manji poljoprivrednici padaju-tu nema sumnje.

Veliki je jaz izmedju Vojvodine i ostatka Srbije sto se poljoprivredne proizvodnje tice.Imatne najvece prinose po 1hektru i dosta ostalih pogodnosti,ravan teren veliki atar itd.Ali imate i sumanute cene i u vrednosti zemlje i arendama,mala bara a mnogo krokodila.Radi se na ivici noza sto se zarade sa ratarstva tice pa ako se ubode godina i cena bude odlicna zarada,ako se zalomi losa godina treba zatvoriti taj kurg sa arendama od 400+e i ulog od 500e po hektru(znam da racunate u jutrima).Psiholoski pritisak je ogroman i tacno se to vidi i po postovima u temi kukuruz a i ostalima tokom celog leta.Jbg na pocetku svake godine ulozi i rizici su uvek isti i svako ko se bavi poljoprivrednom proizvodnjodnjom mora biti svestan u sta se upustio i sta ga moze snaci.Inace su me ove god cene ratarskih kultura u mom kraju pozitivno iznenadile,po prvi put imamo iste cene kao i u Vojvodini.Suncokret 60din kukuruz 25 i za soju imam neke dajave da ce se kretati oko 75din.Ranijih godina su te cene uglavnom kaskale za po 2-3 dinara.

Softwer je lagano obradio tvoj profil tokom godina surfovanja, znaju da si sredovečan muškarac na početku krize srednjih godina koji bi ponovo da se oseti mladim.
Јес' qratz! А што ме онда не зивкају на концерт Били Ајдола, Бон Жовија, или..... ...тај је умро.... ...или оних...... и ти су престали одавно...?

Pa kad slusas samo mrtvi pesnici a i malo si rusofil,nedaj Boze da te zovne bdat Tin-pu da te pita sta imas da gledas sta se desilo u Cernobilju, ja gledam na tjubu samo snimke premijer lige i psg,sve se nadam zazvonice telefon jednog dana pa bar da vidim Liverpul i probam cuveni fiš en čips ili eventualno da obidjem diznilend u Parizu..dosta mi je ovog naseg,smorio...ej zivote pocepana carapo,prs'o sam....😂
(Salim se naravno Zorge)

Kada bi kod nas jutro zemlje bilo 20000E kao kod nekih-ne bih se mnogo razmišljao o bataljenju poljoprivrede.

Да видиш Ливерпул и пробаш фиш енд чипс умотане у новинску 'артију... или да обиђеш "Дизниленд" у Паризу.

Их сунце ти, која су то шизофрена цепања! :ROFLMAO:

Misliš da će mu biti bolje da na svu muku mora na proleće da obezbedi veštak, hemiju, seme, naftu. Prodaj stoku čoveče ako ti ne ide što si mazohista.
Nemam ja nikakvih problem, imam hrane na pretek i ne smeta mi visoka cena kukuruza ali mislim da od te visoke cene nema nikakve vajde kad je mali rod a repro materijal otisao u nebesa, a i taj stocar isto kupuje vestak i ostalo

Svako ko se bavi stocarstvom, bavi se i ratarstvom, to je logicno e sada kod ratarstva ranije znas jesi li najebao ili ne dok kod stocarstva najebavas cele godine.To je krvavo zaradjen novac, kod mene nije razvijeno ratarstvo, malo je mesto u putanju ali me deo ljudi smatra budalom sto radim isklljucivo samo za prodaju e takvi sada prodaju stoku jer nemaju kukurz i to nije prvi put.Nema racunice to je istina ali kod ratarstva znas na cemu si.

Svako ko se bavi stocarstvom, bavi se i ratarstvom, to je logicno e sada kod ratarstva ranije znas jesi li najebao ili ne dok kod stocarstva najebavas cele godine.To je krvavo zaradjen novac, kod mene nije razvijeno ratarstvo, malo je mesto u putanju ali me deo ljudi smatra budalom sto radim isklljucivo samo za prodaju e takvi sada prodaju stoku jer nemaju kukurz i to nije prvi put.Nema racunice to je istina ali kod ratarstva znas na cemu si.
Sve se promenilo naglavacke. Pre se znalo da ako hoces bolje da prodjes sa kukuruzom proturis ga kroz stoku, jest da se vise radi, ali kukuruz izadje skuplje i novci na gromilu. Danas obrnuto. Rad oko stoke isti sa cenom kukuruza si u minusu, novci na gromilu, a gromila sve manja.

Tačno tako, zato sam ja i odustao od stoke, bolja gomila da ostavim kuruz u zmajevki preko zime, nego da tovim bikove, a van svake pameti, ali tako je..
Dok sam imao muzare daleko više mi se isplatilo da prodam telad sa par dana, čista lova, koju nemogu da ostvarim ni posle godinu i + da tovim to tele... Pa de je tu logika..

Eh novci na gomilu ? Nikad mi nije bilo jasno zasto su bolji novci odjednom nego pomalo ? Skupis na gomilu pa kupis nesto ili napravis sto ti treba ili netreba , i onda godinu dana socijala , a kad dobijas pomalo bolje se zivotari .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh