Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Momo
Pa jedino sto se ne ratuje i nema sankcija, ostalo je jako lose
90tih za vreme ratova i sankcija u moje selo stiglo je sigurno 10novih traktora
a sada nije dosao nov traktor najmanje 10god. samo po neki polovan domace proizvodnje
Kako su mogli kupovati nove traktore od zarade u poljoprivredi kad su kiraj i olalija pisali pre nekoliko dana situaciju iz 90ih godina. To je kupljeno iz šteka, iz 80ih godina, kada se isto živelo na račun kredita koje i danas vraćamo.

Kako su mogli kupovati nove traktore od zarade u poljoprivredi kad su kiraj i olalija pisali pre nekoliko dana situaciju iz 90ih godina. To je kupljeno iz šteka, iz 80ih godina, kada se isto živelo na račun kredita koje i danas vraćamo.
Standard je 80-ih bio drugačiji.Nije bilo mobilnih telefona,kablovske,kompjutera,pamprs pelena i još mnogo toga što je luksuz.U poljoprivredi je učestvovala veća populacija a sad ne možeš naći ko će raditi.Niko neće da radi za manje pare kao onda.Zato će se tiho i gasiti poljoprivreda.Svi hoće dnevnicu od 3000 pa na gore a mnogi rade za 35000 po firmama.

Nabrojte ljude koji su 80 tih godina radili 50,60,80 hektara zemlje ili više.Sada moraš raditi 10 puta više da bi živeo isto kao 80 tih.Tada si se razduživao za seme i đubre sa pabircima a danas sa pola ambara.

Poslednja izmena:
Apsolutni sam protivnik sadašnje vlasti od samog početka, i imao sam i problema zbog toga. Radio sam u Opštini na odeljenju za urbanizam neko vreme, 2013. i delom 2014., nisam tamo ostao jer nisam bio podoban. Stranačkim aktivistima je produžen ugovor, meni nije... Tamo treba da paziš šta pričaš, a ja pričam onako kako mislim, i svi znaju za moj stav. Prošle godine sam bio i kandidat za odbornika u grupi gradjana, iako radim u državnoj firmi. Neki bi rekli, piša uz vetar, ali takav sam.

Što se tiče kupovine novih traktora, bez obzira na situaciju, mislim da nisu samo finansije u pitanju. Znam ih dosta koji imaju mogućnost da kupe nov traktor, al neće, vole da kupe staro, da krpe, da sredjuju. Imaju sve uslove i mogućnosti da uzmu kredit i da bez problema otplaćuju, ali neće. Diče se time što nemaju kredita i što nikad nisu bili u kreditu. Ne pokušavaju ni mm da se pomere, da prošire proizvodnju. Stalno priča, ako se nešto promeni u državi, onda ćemo. I tako ceo vek nešto čekaju, a vreme prolazi...

Tako da, ima svega. Ima koji bi al ne mogu, a ima koji mogu a neće.

Ne secam se sta su oni pricali, ja pisem kako je kod nas bilo, nije stek, nego rad i stednja, moglo je jedno vreme i na porudzbenicu preko zadruge itd.... uglavnom kupivano je
Moglo se na prste nabrojati kuca gde nema krava a sad gde ima, bar jednu krmacu je imala svaka kuca a sad mozes na prste izbrojati ko drzi....
U selu radilo 6 prodavnica, 2 kafica i jedna kafana, sada ima samo jedna prodavnica i nista vise

Apsolutni sam protivnik sadašnje vlasti od samog početka, i imao sam i problema zbog toga. Radio sam u Opštini na odeljenju za urbanizam neko vreme, 2013. i delom 2014., nisam tamo ostao jer nisam bio podoban. Stranačkim aktivistima je produžen ugovor, meni nije... Tamo treba da paziš šta pričaš, a ja pričam onako kako mislim, i svi znaju za moj stav. Prošle godine sam bio i kandidat za odbornika u grupi gradjana, iako radim u državnoj firmi. Neki bi rekli, piša uz vetar, ali takav sam.

Što se tiče kupovine novih traktora, bez obzira na situaciju, mislim da nisu samo finansije u pitanju. Znam ih dosta koji imaju mogućnost da kupe nov traktor, al neće, vole da kupe staro, da krpe, da sredjuju. Imaju sve uslove i mogućnosti da uzmu kredit i da bez problema otplaćuju, ali neće. Diče se time što nemaju kredita i što nikad nisu bili u kreditu. Ne pokušavaju ni mm da se pomere, da prošire proizvodnju. Stalno priča, ako se nešto promeni u državi, onda ćemo. I tako ceo vek nešto čekaju, a vreme prolazi...

Tako da, ima svega. Ima koji bi al ne mogu, a ima koji mogu a neće.
Razumem te ljude koji nece da se zaduzuju i da stavljaju omcu oko vrata.Ako imaju kesa treba uzeti i napradovati.A da se zaduzujes a nisi siguran sta ce biti sa firmom ili usevom i da li ces imati da vratis, stvarati sebi pritisak i nervozu nije preporuciljivo.

Bez kredita se ne moze napredovati. Kratak je zivot, samo treba biti realan sa svojim mogucnostima. Treba dobro proceniti rizike i isplativost kredita. Sta ce meni npr novi traktor kad radim 12 jutara zemlje.I da uzmem npr jos 12 u arendu to sa svakim matorim traktorom mozes odraditi. Ko radi vise zemlje naravno da mu treba.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Razumem te ljude koji nece da se zaduzuju i da stavljaju omcu oko vrata.Ako imaju kesa treba uzeti i napradovati.A da se zaduzujes a nisi siguran sta ce biti sa firmom ili usevom i da li ces imati da vratis, stvarati sebi pritisak i nervozu nije preporuciljivo.
Zašto omča oko vrata?
Ako je neko iole normalan i pametan valjda zna kolike su mu mogućnosti, koliku ratu može da plaća a da ga ne boli glava i da ne razmišlja joj šta ću, gde ću, kad stigne rata za naplatu.

Ja dok skupim keš pare da kupim nov traktor, onaj koji sam uzeo na kredit je već odradio sebe, a meni sačuvao zdravlje i olakšao rad.

Evo sad će početi da šalju izvršitelje za navodnjavanje.To kod žutih nije bilo koliko god da su bili loši.Ovi su prešli sve granice.U kanalima Ako ih i ima samo korov.Šta se onda plaća.

Zašto omča oko vrata?
Ako je neko iole normalan i pametan valjda zna kolike su mu mogućnosti, koliku ratu može da plaća a da ga ne boli glava i da ne razmišlja joj šta ću, gde ću, kad stigne rata za naplatu.

Ja dok skupim keš pare da kupim nov traktor, onaj koji sam uzeo na kredit je već odradio sebe, a meni sačuvao zdravlje i olakšao rad.
Nekad ne ide sve kako zamisliš.Ako se nešto iskundači-eto problema.Život se menja u sekundi.Zato ja razumem te što se ne zadužuju.Mirno spavaju.Najlakše je uzeti kredit,samo ga treba i vratiti.Ako hoće neko da iznese i lošija iskustva sa kreditima a ima i toga sigurno.

Znam čoveka koji je kad sam ja počeo raditi zemlju bio mežu največim paorima,na žalost sad je među najmanjim koji rade zemlju .Nije hteo da uskoči u neku priču a nije imao odakle sa strane jednostavno sam je sebe limitirao sa tim da neče da se zaduži ,jednostavno nije isplivao. koliko je njih uzelo traktore bez kamate 2010 bar 10 znam a imali su i inostrane prihode verovatno im nije ni trebao.Ja sam mudrovao da neću ali sam ubrzo uvideo grešku i ispravio ali više nije bilo bez kamate.
prošle g me zovu iz banke kaću ajde kovid pomoć kredit bez pravdanja tj keš kamata subvencionisana ne znam 1 ili 3% ili za žene i mlade 1 za ostale 3.Ja palamudim i prodam soju deo po 43 i deo po 50 din.Ali mirno spavam :haha: :haha:

Mozda ce nekom glupo zvucati.... nije bitan broj hektara, nego kako sebi organizujes zivot i uzivas u njemu, sto vise srece-sto manje stresa....
Sve dodje i prodje dok lupis rukom dlan od dlan... meni je vec zao sto sam neke stvari propustio a verujem da ce tih stvari godinama biti jos veci spisak... a te stvari nemaju veze sa brojem hektara i novim traktorom
Mozda treba svako sebe da limitira..........ali malo je takvih

Dobro zbori ovaj moj mačvanin. Žao mi je što sam neke stvari propustio u životu, a već počela sedma decenija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh