Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam na kojih podataka procenjuješ da li je neko nacista ili nije. Ne znam čije matične brojeve nudiš, ako je neko koga lično poznajem reci.
Hteo sam da mi kažeš koga od ukrajinaca u našem kraju poznaješ da se predstavlja kao pravoslavac.
Ako pročitaš par stranica unazad videćeš koja smo vera, ima ljudi na forumu koji to znaju. Ako ti je mrsko da čitaš mi smo grko-katolici, ne verujem da nisi čuo a na forumu su mnogi čuli a neki su i sami grko-katolici.
Donekle sa pravom nas mešaju sa rusinima zato što potičemo sa prostora današnje Ukrajine, Karpata i okoline, pripadamo u Srbiji istoj crkvi, verovatno si zato i kirbaj povezao sa nama, samo što su oni sa Karpata došli oko 150g pre nas.
Ta priča o hortijevcima me ne zanima, ne poznajem čoveka što je pisao pa me ne dotiče njegovo pisanje.
Ајде да се не надовезујемо али ја сам и реко да сам живео у заблуди и то ти сада понављам мислио сам да кад славите наш божић и ускрс да сте и православци јбг не разумем се у те вере и нације. Значи био сам не упућен и у заблуди сада ОК? Јесмо се ту сада сконтали? Сам Кинђер ми је рекао када је почело срање између Украјине и Русије да то не ваља пуцају брат на брата по томе сам исто мислио да сте православци.

Grkokatolici su zadržali skoro sve običaje iz vremena kad su bili pravoslavci ali su prihvatili papu . Vatikan, prevrtljiv kao i uvek, dozvolio je njihovim sveštenicima da se žene, da službu služe na svom jeziku, čak ne moraju ni filiokve da spominju samo da se otcepe od pravoslavne crkve. Većina njih je to uradila pod velikim pritiskom, nasilno, ali je naravno bilo i bednika koji su na to pristali radi sitnih koristi kao kod svih konfesija...
Лепо народски објашњено свака част Радославе. 👍👍👍

Kad smo kod gradiva za zimske dane , moze i ova knjiga

Taj sto se nalupao . Pitam se dal je i on sam razumio sta pise .
Možda i nije, samo je prepisivao što mu bivši i budući vladari svijeta (a to su isti) kažu.
Ili da ti to iščitaš s razumijevanjem pa nam ovde kažeš šta je na stvari.
A to da su imali šansu je istina ali su je i ostvarili, ako iščitaš sta se krilo iza toga i koju je svrhu pokrenuto.

Priznam da to ne razumijem . Evo npr bio sam u skoli odlican djak pa malo vrlo dobar , znaci iznad prosjeka po ocjenama al ne bas u samom vrhu . Kazite i vi za sve ucenike u skolama generacije starije koje su imale taj predmet , koji je jedini predmet koji niko bas nije razumio i od boljih ucenika ?

A sto se tice anarhije , kako funkcionise sistem u drustvu , mislim izmedju prijatelja , komsija i to ? Tu nema ni drzave ni zakona pa opet ljudi funkcionisu , evo npr ovde na forumu , anarhija pa opet se fino druzimo . Malo se raspravljamo , malo posvadjamo , da smo blize mozda bi se neko uvatio za kragnu , drugi bi razvadili i idemo dalje

Priznam da to ne razumijem . Evo npr bio sam u skoli odlican djak pa malo vrlo dobar , znaci iznad prosjeka po ocjenama al ne bas u samom vrhu . Kazite i vi za sve ucenike u skolama generacije starije koje su imale taj predmet , koji je jedini predmet koji niko bas nije razumio i od boljih ucenika ?
Nismo se ni trudili da razumemo to trućkanje.Retki su bili ko je imao dobru ocenu.

Postoji (velika) razlika između 'dobrog/odličnog' učenika i prirodno inteligentnog čoveka.
Znanje se ne stiče iz knjiga, iako to nijedna 'knjiška' teorija neće potvrditi. Stari narodi su bili u velikoj prednosti jer su imali institucije mislilaca/mudraca koji su koristili bogomdane predispozicije za spoznaju socioliških i prirodnih pojava, koje su kasnije prezentorali populaciji. Predvidivost svega je bila daleko veća nego danas sa svom tehnologijom.
Savremeno društvo je potpuno potisnulo filozofiju iz školstva, jer bi baš ta majka svih nauka omogućila čovečanstvu da nema um zarobljen i sputan specijalnim okvirima ljudi iz senke koji tako vladaju..
@MOMOSARIC je tipičan primer osobe koja puno čita vrlo različitog štiva i sav svoj pogled na trenutno stanje gradi na pročitanom/serviranom. A to je upravo ono što svetski moćnici iz senke žele postići: polako isključiti lični mentalni kapacitet, nego preuzeti ono što se servira i ima udobnost laganog preuzimanja.
Recimo, verovanje da 'demokratski' izbori mogu bilo šta promeniti u savremenom društvu je totalna zabluda, a većina je u to potpuno ubeđena aktuelnim sistemom.
Što bi rekao kolega @frkani svoju religiju i vezu sa bogom moraš sam naći..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ali i ja upravo mislim da demokratski izbori nemogu nista bitno promijeniti . Ali udarice nas malo kasnije razlika izmedju propagande prije vise godina , kad je bio samo tv sa 2 ,3 programa , par novina i telefon , i propagande ili "informacija" sada kada svako ima u svakom trenu pristup razlicitim informacijama . Nema vise jednoumlja , jos malo , zato kazem da ce odvesti u anarhiju htjeli mi ili ne.
Priznajte kad zamisljate idealno drustvo , npr drzavu i poredak , zamisljate se u bolje pozicioniranoj polovini drustva . Npr ko je za demokratiju , ili ekonomski npr liberalni kapitalizam , moze ali ako ti tata ostavio kapitala ili si u pocetku zivota ovako ili onako uspio da se proguras , ako si vise ljevicar , onda zamisljas ,...
Pardon poceo bas film koji sam cekao , nastavicemo ...

Cenim kod tebe ljudsku osobinu da dobro podnosiš čak i neku vrstu kritike, i diskutuješ uz kakvu takvu argumentaciju..
To bi moglo dati nadu u kakvo takvo prosvetljenje..
Dakle, posmatraj svet oko sebe i imaj svoje mišljenje pa kakvo god bilo, bolje od onog što se servira iz centara moći..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pa upravo sam ti napisao da se sedi i u pravoslavnoj crkvi, mnogo puta sam bio na službi nedeljom kad 90 % ljudi sedi. Kakvo spinovanje?
Kod pravoslavaca tj nas ima mesta za sedenje ali to je nesto malo mesta tj broj stolica koje su drvene sa naslonima, ali to je oko 20 ak mesta, svi ostali stoje kad je puna crkva. Dok kod Slovaka svi sede u crkvi, bio sam na par svadbi u kovacici i padini, i cak cini mi se da ima podela neka levo i desno na musko i zensko...
A ima i da klece u crkvi kod muslimana valjda...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh