Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Olalija,Kiraj mnogo su vam lepe crkve. Dare,kakvo je pravilo u vezi fotografisanja,jeste li smeli da napravite poneku fotografiju? Bilo bi lepo ako imate da izbacite,da se vidi i ta lepota.
Zanimljivost kod ove naše crkve je da je prvo zvono dovezao moj predak pre 200+ godina i da je bilo gluvo a posle WW I takođe moj pradeda dovezao 3. zvono , prvo je zamenjeno u Beču jer nije htelo da zvoni a ovo drugo su pretopili austrougari ...

Kod nas niko nije klečao u crkvi do devedesetih i pojave izbeglica iz Bosne I Hrvatske.
Nisi bio kad treba...Kad se vrši liturgija pređeosvećenih Darova sredom ili petkom u velikom Božićnom postu se kleči, kleči se za srpsku novu godinu kad se isto potrefi neki dan i mislim još jednom, nisam siguran kad, moram se prisetiti...Nema veze sa izbeglicama...Oni su doneli 50 zadušnica kojih je bilo malo a sad su svake nedelje...

U SPC se MOGU vjencati pravoslavac i katolkinja (ili obrnuto) bez ikakvog ponovnog krstenja iliti pokrstavanja, jer je krstenje jedna od svetih tajni koja se NE PONAVLJA. A SPC priznaje krstenje u katolickoj crkvi, ali se mora biti krsteno, ne krsteno lice svestenik ne moze vjencati niti opojati, ovo drugo i moze ali se pise molba nadleznom vladiki.

Nisam ni vidjeo niti cuo da se kleci igdje u BiH, zadusnice imamo dvije ( u mom kraju barem).

Што се тиче црквених обичаја велику улогу је играла изолација одређених средина. На пример север црне горе и источна херцеговина. Задушница има пуно више од две-три знам из породице. Свеци се знали и без календара.

Mislim nemo se ljutis ali ni ja nisam nikad video nikog da kleci u crkvi a zadusnica ima samo dve ili tri
Može da se kleči svakog dana sem Nedeljom i kad je pedesetica tada je kanonski zabranjeno klečanje.Ostalim danima pogotovo ko se moli iz pokajanja može da kleči i ne čini ništa pogrešno.

Dal je moguće da se osnovne stvari o veri ne znaju.

Ja nisam ni rekao da znam, nisam bas neki fanatik za crkvu nego sam napisao da nisam video da neko kleci u crkvi

Neću oko ovoga ništa da tvrdim pošto nisam 100% siguran kao za sedenje i klečanje u našoj crkvi ali sam lično venčao pravoslavca i katolkinju u pravoslavnoj crkvi s tim da je ona morala da donese krštenicu iz crkve gde je krštena i najnormalnije se venčali i nije morala da se krsti u pravoslavnoj crkvi ponovo. Mog ujaka je krstio švaba u pravoslavnoj crkvi 1944 godine, najveći problem prave ovi ziloti koji stižu sa strane i uvode nove zakone kako bi se što više udaljili jedni od drugih...
Misliš na te što su jahali popove a sada najveći vernici.:unsure:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh