Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Delimično tačno, velika šizma se uzima kao momenat podele i međusobnog bacanja anateme ali to nije baš tako, problemi su počeli oko apelacije Atanasija Aleksandrijskog 700 godina ranije pa sve kroz sabore, ikonoborstvo, filiokve i tako dalje i bliže...To i pravi zabunu ali ipak najveću frku prave dve stvari, da je Papa bezgrešan i da je Pravoslavna crkva bezgrešna. Da sad neširim priču jer 99% ljudi neće imati pojma o čemu pričam, dozvoljen je brak sa katolicima...
Prvi veci sukod izmedju Istoka i Zapada je dosao 482.po padu Rima,cuvena Akakijeva sizma,sukob koji je nastao posle Halkedonskog sabora 450 i neke,jedan od bitnih faktora je raspodela novih snaga na zapadu nekadasnjeg carstva i prihvatanje monofizitizma umesto pravoverja u istocnim provincijama Istocnog carstva-Kapadokiji,Egiptu,Siriji,Palestini,Antiohiji,Kilikiji. To su recimo danasnje crkve:Koptska,Sirijska,Jermenska Apostolska crkva itd ali nebitno,sto ti rece da ne sirimo nepotrebno temu

Putujem za Sarajevo,na google mapi pokazuje da mi je najblize preko Loznice,Zvornika i Han Pijeska. Da li neko zna kakav je taj put i da li ima neki drugi da preporuci
Za drugi ne znam, ovaj put je odlican, isao sam njime u Sarajevo pre dve god.
Odusevices se sigurno gore Romaniji, Han pjesku, to mi je ostalo u secanju bas, imam zelju opet da prodjem tuda.
Asfalt je stari ali bez rupa, put sirok, za voznju milina, mislim da ni kamiona nema.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Sve ti je to ljudska dupelizacka priroda.
Celo jutro u crkvi pa kad izadje ajmo najblizeg zajebati do uvece pa onda ajmo sutra u crkvi da se iskrstimo pešes puta i izklanjamo (malo Bogu da se uvucemo) pa opet sutra isto. Legla stvar. Kao deca kad useru motku pa se umiljavaju rodteljima.
A sto se tice ukrainaca... Na necijem mestu se ne bih hvalio da mi je neko od rodbine poreklom iz ukrajine a dosao ovamo tokom drugog svetskog rata. Te takve su svabe dovukli na privremeni rad jer nisu mogli samo uz pomoc madjara i rusina da bacaju pod led mestane. Falilo ljudstva.
Са првим делом се слажем са тобом у цркву сам баш због таквих и престао да идем. Е сада ово друго за Украинце не знам има свега али за моју бабу и њену породицу знам да су вамо дошли после рата, а стрица су јој усташе заклали јер је као шустер помогао партизанима да уђу у село не примећено. И ова већина украинаца у Врбасу су после рата са 8 офанзивом дошли у Војводину, а да ли их је било међу нацистима знам само за оне у Украјини за ове овде нисам упознат. Мада многи су у Војводини нашли склониште за своја недела.

Са првим делом се слажем са тобом у цркву сам баш због таквих и престао да идем. Е сада ово друго за Украинце не знам има свега али за моју бабу и њену породицу знам да су вамо дошли после рата, а стрица су јој усташе заклали јер је као шустер помогао партизанима да уђу у село не примећено. И ова већина украинаца у Врбасу су после рата са 8 офанзивом дошли у Војводину, а да ли их је било међу нацистима знам само за оне у Украјини за ове овде нисам упознат. Мада многи су у Војводини нашли склониште за своја недела.
Valda ides zbog sebe i svoje porodice.

A u crkvu ideš da bi bio bliže sa bogom tokom molitve...
Ni ja ne idem u crkvu, ni na groblje... Jer Računam da zgrešim mnogo mislima kad vidim nekulturu i (ne) ponašanje određenih pojedinaca, i cenim da mi je to gore što mislim tako nego da ne idem u crkvu... Računam bog je samnom 24 sata dnevno, gledam da ne grešim mnogo, mada svima nam se omakne, al gledam da se držim nekih pravila...
Post? Kad se posti trudim se da ne psujem, kao da to psovanje bude nešto čega se odričem i bude mi jako teško, jer neke stvari radimo nesvesno i uđe u naviku... A psujem ko kočijaš, osim boga, na te psovke se naježim, i ako ni ove druge nisu ništa bolje...
A u crkvu ne idem jer svašta pomislim kad vidim velikog vernika, koji kad posti pere ponovo sav escajg da nije šta masno slučajno ostalo na njemu od pre nedelju dana,izvodi mi tamo neke nindža Kate, i onda se u crkvi u sred jevanđelja raspriča ko sretan i psuje boga..
Šta ću ja tamo kad mi nije mesto, a imao bi pisati ovde referat od 10k reči...

Не могу да уђем у цркву и стојом раме уз раме са онима који отимају, краду, а крију се у Божијој кући. Тик како пуно има у нашем месту и све верници духовни људи, а кад изађу из цркве само гледају кога ће да ојаде. То су бројанице на рукама, постови, пузи се по цркви, дарови, ктиторства, кумства, а туђе крви и муке преко главе. И око таквих се попови највише мотају њине куће се у звезде кују. Сматрам да мени и мојима није место поред таквих људи поготово у Божијој кући. Већина тих садашњих верника су до јуче пљували на цркву, а када су дошли у ову питомину јахали и бријали попове до главе.

Ni ja nemam naviku da idem u crkvu,niti sam je ikada imao_Odrastao sam u vreme kada to nije bila navika.Nisam ni 90-ih počeo da idem iako se velika većina pokondirila.Popove ne volim jer im pare vire iz očiju.Ni na sahrane neće svojim prevozom a debelo naplate.Verujem u Boga i slavim slavu i hrišćanske praznike.Gledao sam da ne radim kada su veći Sveci.Ne postim.A i potpuno se slažem sa Sremcom i DraleTD.
A i bolje je da o ovome više ne pišemo jer kad god se pomene vera dolazi do svađe. :ppozdrav:

Мислим да грешиш јер Срби и Црногорци никада једни другима нису чинили злодела, док су на пример Украинци од Руске деце правили цветове везујући их бодљикавом жицом око ногу за бандере и онда их остављали тако да скончаваји. То више личи на Хрвате и
Imaš li neki konkretan dokaz za ovakve tvrdnje?
Čitam šta pišeš i ne mogu da verujem.
"...И ова већина украинаца у Врбасу су после рата са 8 офанзивом дошли у Војводину, а да ли их је било међу нацистима знам само за оне у Украјини за ове овде нисам упознат..."
Veliki broj ukrajinca su u Vrbas došli posle 8. ofanzive, o svom trošku a ne kao kolonisti, na Kosančić je kolonizovano nekoliko porodica, dosta ih je otišlo za Kulu ali u Vrbasu mislim da je više "koferaša"....
У другом светском рату добар део Украинаца је био пришао Немцима и чинио велика злодела над Руским живљем. Иначе код мене у мом насељу и у граду има највише Украинаца сви су из Босне дошли после другог рата престављају се као Православци али имају своју цркву место славе имају имендане. Мени је баба очева мајка била украинка Православне вероисповести родом из Ивањске код Бања Луке. Иначе на просторе Босне их је Марија Терезија населила пошто су ти делови били слабо насељени. Иначе по некој причи Марија Терезија их је мењала за свиње. А код нас их зову Галцијанери по некој области која чак ваљда и не припада Украјини.
Brojevi, daj nam brojeve koliko je ukrajinaca bilo na strani nemaca a koliko na strani crvene armije, o tome smo ovde već pisali.... Koji se to ukrajinci predstavljaju kao pravoslavci, baš me zanima jer poznajem skoro sve ukrajince u tvom naselju i gradu.... I ovo "Galicijaneri" sad čujem po prvi put, možda si mislio "galcijani".

Славкос. @ Оћеш и њине личне бројеве и датуме рођења? Оћеш да кажеш да није било украјинаца на страни нациста, а ко су били бендеровци и лебедеровци, ко је чинио те дивизије? Украјинци нацисти који су чинили најгнусније злочине затрли јако много села и градова по Украјини и Белорусији. За долазак украјинаца у Војводину не знам много и много ме не дотиче, оно што знам знам из бабине приче о осталим породицама не знам много. Сад та вашу веру сам изгледа погрешио јер се изгледа стидите православља или шта? Мислио сам да сте православци јер славите наше православни ускрс и божић. Јбг погрешио сам ето сада ни не знам која сте вера мада искрњно ме ни не дотиче и да стњ ванземаљци. А јесте у праву си мислио сам на галцијани за мене скроз не позната реч и њено значење, а чуо сам је од Коља, Романа, Васа и још пар људи и увек су то у некој зајебанцији користили.

U crkvu se ide zbog sebe sve ostalo sto navodite nisu valjani razlozi da neodete.
То су најваљанији разлози јер када видиш локалне клошаре, лопове и преварантње како као штите телима бадњак да неко од поштеног света не би откинуо лист или гранчицу па шта ти то говори? Еј ја верујем у Бога и за то ми није потребна црква свако јутео се прекрстим пред иконом и упалим тамјан мени довољно, славим славу, божић и свњ веће празнике и светце испоштујем, долази ми поп у кућу три, четири пута годишње и свети ми водицу.

Славкос. @ Оћеш и њине личне бројеве и датуме рођења? Оћеш да кажеш да није било украјинаца на страни нациста, а ко су били бендеровци и лебедеровци, ко је чинио те дивизије? Украјинци нацисти који су чинили најгнусније злочине затрли јако много села и градова по Украјини и Белорусији. За долазак украјинаца у Војводину не знам много и много ме не дотиче, оно што знам знам из бабине приче о осталим породицама не знам много. Сад та вашу веру сам изгледа погрешио јер се изгледа стидите православља или шта? Мислио сам да сте православци јер славите наше православни ускрс и божић. Јбг погрешио сам ето сада ни не знам која сте вера мада искрњно ме ни не дотиче и да стњ ванземаљци. А јесте у праву си мислио сам на галцијани за мене скроз не позната реч и њено значење, а чуо сам је од Коља, Романа, Васа и још пар људи и увек су то у некој зајебанцији користили.
Ne, želim samo da čujem koji se to predstavljaju kao pravoslavci a da to ustvari nisu. Nemam šta da se stidim pravoslavlja kad pravoslavac ni nisam, jesu nam svi običaji i crkveno služenje isti ali ne mogu reći da sam pravoslavac a i kad bih rekao neko bi sa pravom mogao reći da to nisam.
Što se tiče ukrajinaca u Drugom svetskom ratu, samo sam ti rekao, tj napisao da uporediš broj ukrajinaca koji su bili na strani nacista i na strani crvene armije, da vidiš koliki je procenat tih koji su bili na strani nacista, isto kao što svi srbi, crnogorci, hrvati...nisu bili na strani partizana, tj nisu svi baš bili protiv nemaca.
Ako nekoga prozivaš, napadaš, blatiš....daj konkretne podatke.

Ne, želim samo da čujem koji se to predstavljaju kao pravoslavci a da to ustvari nisu. Nemam šta da se stidim pravoslavlja kad pravoslavac ni nisam, jesu nam svi običaji i crkveno služenje isti ali ne mogu reći da sam pravoslavac a i kad bih rekao neko bi sa pravom mogao reći da to nisam.
Što se tiče ukrajinaca u Drugom svetskom ratu, samo sam ti rekao, tj napisao da uporediš broj ukrajinaca koji su bili na strani nacista i na strani crvene armije, da vidiš koliki je procenat tih koji su bili na strani nacista, isto kao što svi srbi, crnogorci, hrvati...nisu bili na strani partizana, tj nisu svi baš bili protiv nemaca.
Ako nekoga prozivaš, napadaš, blatiš....daj konkretne podatke.
А кога сам ја нападао, прозвао и блатио? Лепо сам те питао оћеш матичне бројеве украјинских нациста? Рекао сам и да нисам знао да нисте православци, ето живео сам у заблуди јер славите православни Божић и Ускрс. Значи нека друга сте вера која је за све овде на форуму непозната. Ето мешају вас са Русинима, а са њима сем Куцурског кирбаја и фолклорног друштва Карпати са којима делите простор немате додирних тачака. За то ниси ништа рекао и када су рекли да су украјинци овде "увежени" да буду испомоћ хортијевцима си прећутао али си нашао да ја нападам, блатим и прозивам вас украјинце.

А кога сам ја нападао, прозвао и блатио? Лепо сам те питао оћеш матичне бројеве украјинских нациста? Рекао сам и да нисам знао да нисте православци, ето живео сам у заблуди јер славите православни Божић и Ускрс. Значи нека друга сте вера која је за све овде на форуму непозната. Ето мешају вас са Русинима, а са њима сем Куцурског кирбаја и фолклорног друштва Карпати са којима делите простор немате додирних тачака. За то ниси ништа рекао и када су рекли да су украјинци овде "увежени" да буду испомоћ хортијевцима си прећутао али си нашао да ја нападам, блатим и прозивам вас украјинце.
Ne znam na kojih podataka procenjuješ da li je neko nacista ili nije. Ne znam čije matične brojeve nudiš, ako je neko koga lično poznajem reci.
Hteo sam da mi kažeš koga od ukrajinaca u našem kraju poznaješ da se predstavlja kao pravoslavac.
Ako pročitaš par stranica unazad videćeš koja smo vera, ima ljudi na forumu koji to znaju. Ako ti je mrsko da čitaš mi smo grko-katolici, ne verujem da nisi čuo a na forumu su mnogi čuli a neki su i sami grko-katolici.
Donekle sa pravom nas mešaju sa rusinima zato što potičemo sa prostora današnje Ukrajine, Karpata i okoline, pripadamo u Srbiji istoj crkvi, verovatno si zato i kirbaj povezao sa nama, samo što su oni sa Karpata došli oko 150g pre nas.
Ta priča o hortijevcima me ne zanima, ne poznajem čoveka što je pisao pa me ne dotiče njegovo pisanje.

Grkokatolici su zadržali skoro sve običaje iz vremena kad su bili pravoslavci ali su prihvatili papu . Vatikan, prevrtljiv kao i uvek, dozvolio je njihovim sveštenicima da se žene, da službu služe na svom jeziku, čak ne moraju ni filiokve da spominju samo da se otcepe od pravoslavne crkve. Većina njih je to uradila pod velikim pritiskom, nasilno, ali je naravno bilo i bednika koji su na to pristali radi sitnih koristi kao kod svih konfesija...

Religije se razlikuju u ritualima i dok se ljudi ubjeđuju čiji ritual je bolji i sa dužom tradicijom, zaboravljaju na suštinu. Rituali ili tehnike su osmišljene da one koji ga traže dovede do Boga. Ljudi su našli svrhu u ritualima i ništa ih više i ne zanima. To što traže to će i dobiti. Sveštenstvo će veoma revnosno da pazi kako se rituali izvode a narod u transu izvodi predstavu. I to je uglavnom sve što organizacija može ponuditi ali i sve ono što ta ista organizacija i dozvoljava. Onaj ko stvarno traga za Bogom mora napustiti sve organizacije i tragati sam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh