Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To su pravila službe. Onaj ko nije kršten u pravoslavnoj crkvi ne može da bude kum u toj istoj pa i da je popov sin.
Ni u jednoj ustanovi ne možeš ostvariti neka prava ako nisi član. Odeš da izvadiš ličnu kartu i ako nisi upisan po svim propisanim protokolima ne možeš je dobiti. Džaba što si upisan kod popa.

Može biti. Nisam pop. Kod nas je takvo pravilo. Bio sam prisutan kad je pop odbio kumovanje jer kandidat za kuma nije kršćen iako su mu roditelji kreštani i pop dolazi u kuću.

Neću oko ovoga ništa da tvrdim pošto nisam 100% siguran kao za sedenje i klečanje u našoj crkvi ali sam lično venčao pravoslavca i katolkinju u pravoslavnoj crkvi s tim da je ona morala da donese krštenicu iz crkve gde je krštena i najnormalnije se venčali i nije morala da se krsti u pravoslavnoj crkvi ponovo. Mog ujaka je krstio švaba u pravoslavnoj crkvi 1944 godine, najveći problem prave ovi ziloti koji stižu sa strane i uvode nove zakone kako bi se što više udaljili jedni od drugih...

Kod nas nema veze,samo da si krsten a u kojoj crkvi neprave problem. kad se ja zenio pop kod nas bio bivsi profesor i trener pa znao sam ga od ranije jos kad sam trenirao fudbal ala taj na treningu je psovao ko kocijas a tu mi popovao pa pitao razne gluposti i mene i moju buducu zenu a kad kasnije njegov sin napumpao devojku pre svadbe,a drugog popa znam vise puta izvlacio pijanog iz jendeka pa posle on mi nesto popuje

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Koliko mi je poznato da je za pravoslavnu veru katolicka sekta, odnosno jeretici jos od raskola. Tako da ne bih reko da sad trenutno neko tu pravi razdor, cak mislim da su sad ti stavovi mnogo meksi, da tako kazem. Verovatno mnogi znaju za sabor u Firenci u XV veku kad se jedino nas patrijarh nije pojavio da prihvati uniju sa katolicima. Car Dusan je recimo dozvoljavao katolicima da obitavaju u njegovom carstvu, ali je se prevodjenje pravoslavnih u katolicizam strogo kaznjavalo. Kad se sve to sagleda nikako ne cudi sto nije dozvoljen brak sa katolicima ili da kum bude katolik.
Sve ovo pisem bez da uvredim nekog, vec da koliko toliko razjasnim ponesto.

Poslednja izmena:
Ja koliko znam samo sto grko katolici priznali papu a ostalo je sve pravoslavno

Katolik može da bude venčani kum uz blagoslov vladike,kršteni kum može da bude samo pravoslavac koji je primio svetu tajnu krštenja.Tako stoji u kanonima pravoslavne crkve.

Neću oko ovoga ništa da tvrdim pošto nisam 100% siguran kao za sedenje i klečanje u našoj crkvi ali sam lično venčao pravoslavca i katolkinju u pravoslavnoj crkvi s tim da je ona morala da donese krštenicu iz crkve gde je krštena i najnormalnije se venčali i nije morala da se krsti u pravoslavnoj crkvi ponovo. Mog ujaka je krstio švaba u pravoslavnoj crkvi 1944 godine, najveći problem prave ovi ziloti koji stižu sa strane i uvode nove zakone kako bi se što više udaljili jedni od drugih...

Tako je. Evo na primer kada smo išli u Hilandar pre tri godine, odredjeni broj ljudi iz naše grupe je otišao u posetu manastiru Esfigmenu, koji je sedište Zilota i poneli su darove. Ziloti su se bunili jer na kesici kafe ima bar kod.I jedva su prihvatili to da uzmu.

Kod nas nema veze,samo da si krsten a u kojoj crkvi neprave problem. kad se ja zenio pop kod nas bio bivsi profesor i trener pa znao sam ga od ranije jos kad sam trenirao fudbal ala taj na treningu je psovao ko kocijas a tu mi popovao pa pitao razne gluposti i mene i moju buducu zenu a kad kasnije njegov sin napumpao devojku pre svadbe,a drugog popa znam vise puta izvlacio pijanog iz jendeka pa posle on mi nesto popuje

Kazu... ne gledaj popa sta radi nego slusaj sta prica 😀

Olalija,Kiraj mnogo su vam lepe crkve. Dare,kakvo je pravilo u vezi fotografisanja,jeste li smeli da napravite poneku fotografiju? Bilo bi lepo ako imate da izbacite,da se vidi i ta lepota.

Sve ti je to ljudska dupelizacka priroda.
Celo jutro u crkvi pa kad izadje ajmo najblizeg zajebati do uvece pa onda ajmo sutra u crkvi da se iskrstimo pešes puta i izklanjamo (malo Bogu da se uvucemo) pa opet sutra isto. Legla stvar. Kao deca kad useru motku pa se umiljavaju rodteljima.
A sto se tice ukrainaca... Na necijem mestu se ne bih hvalio da mi je neko od rodbine poreklom iz ukrajine a dosao ovamo tokom drugog svetskog rata. Te takve su svabe dovukli na privremeni rad jer nisu mogli samo uz pomoc madjara i rusina da bacaju pod led mestane. Falilo ljudstva.

Koliko mi je poznato da je za pravoslavnu veru katolicka sekta, odnosno jeretici jos od raskola. Tako da ne bih reko da sad trenutno neko tu pravi razdor, cak mislim da su sad ti stavovi mnogo meksi, da tako kazem. Verovatno mnogi znaju za sabor u Firenci u XIV veku kad se jedino nas patrijarh nije pojavio da prihvati uniju sa katolicima. Car Dusan je recimo dozvoljavao katolicima da obitavaju u njegovom carstvu, ali je se prevodjenje pravoslavnih u katolicizam strogo kaznjavalo. Kad se sve to sagleda nikako ne cudi sto nije dozvoljen brak sa katolicima ili da kum bude katolik.
Sve ovo pisem bez da uvredim nekog, vec da koliko toliko razjasnim ponesto.
Delimično tačno, velika šizma se uzima kao momenat podele i međusobnog bacanja anateme ali to nije baš tako, problemi su počeli oko apelacije Atanasija Aleksandrijskog 700 godina ranije pa sve kroz sabore, ikonoborstvo, filiokve i tako dalje i bliže...To i pravi zabunu ali ipak najveću frku prave dve stvari, da je Papa bezgrešan i da je Pravoslavna crkva bezgrešna. Da sad neširim priču jer 99% ljudi neće imati pojma o čemu pričam, dozvoljen je brak sa katolicima...

image-0-02-01-58f1eb530e2613a267fc56c521911f94ffd1f2461ab960832ff798c3344c1891-V.jpg

Crkva2.png
Da se samo malo nadovezem oko ovog sedenja.. Kolega olalija je sve objasnio i sve je u pravu. Ljudi stoje tj. oslanjaju se okolo u vecem delu liturgije, samo u pojedinim delovima gde moze da se sedne ljudi sednu i to obicno oni stariji. Ne sedi se za vreme dok svesteno lice kadi, dok se cita apostol ili jevandjelje, iznosi sveta pricest i slicno. Tako je kod nas. E sad imamo svestenika koji je dosao iz Bosne i rukovodio je adaptacijom jednog manastira u Kikindi i zbacio te stolove-stolice okolo i sada to izgleda kao neka soba. Ljudi se bunili ali ne vredi. To je ono sto nam je doneo kao obicaj iz Bosne i o cemu Moma pise. I nije to jedino sto je on doneo kao promenu. Namece nam nesto sto u ovim krajevima nikad nije radjeno.Sad u Kikindi imamo jedan manastir sa tim naslonima i drugi gde su nasloni uklonjeni.

Da se samo malo nadovezem oko ovog sedenja.. Kolega olalija je sve objasnio i sve je u pravu. Ljudi stoje tj. oslanjaju se okolo u vecem delu liturgije, samo u pojedinim delovima gde moze da se sedne ljudi sednu i to obicno oni stariji. Ne sedi se za vreme dok svesteno lice kadi, dok se cita apostol ili jevandjelje, iznosi sveta pricest i slicno. Tako je kod nas. E sad imamo svestenika koji je dosao iz Bosne i rukovodio je adaptacijom jednog manastira u Kikindi i zbacio te stolove-stolice okolo i sada to izgleda kao neka soba. Ljudi se bunili ali ne vredi. To je ono sto nam je doneo kao obicaj iz Bosne i o cemu Moma pise. I nije to jedino sto je on doneo kao promenu. Namece nam nesto sto u ovim krajevima nikad nije radjeno.Sad u Kikindi imamo jedan manastir sa tim naslonima i drugi gde su nasloni uklonjeni.
Upravo to, to su one nindže koje sam spominjao, pojavili se i kod nas...Potpuno ista situacija, jednu crkvu u blizini su već promenili, dozvolili samo 2 plastične stolice za jako bolesne na službi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh