Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Момо, по војводини имаш цркве по селима 150-250+ година старе. Не ретко буде у кругу од 200 метара 2-3 цркве различитих вероисповести. Овде не рачунам фрушку гору тамо су пуно старије цркве и манастири.
На овим просторима су цркве мењале вероисповести како је ко освојио територију. Све до касног средњег века и краја крсташких ратова ту почиње разлаз.

Kod nas se i kroz veru vidi uticaj komunizma,mnogi su tek skoro ušli u crkvu,pa ni ne znaju šta i kako treba.A i svako selo ima svoje običaje, pogotovo gde je stanovništvo dolazilo sa raznih strana.

Svako može da daruje crkvu i da bude ktitor,spram darivanja dobiješ i počast.

Мобилисани у војску оних што што праве јефтине сатове?

Q&Q-A430J007Y-rucni-sat.jpg

:)
Htedoh ispasti pametan pa se zajeb##

Талиану, никакву штету ниси изазвао - како кажу обичан "лапсус калами", само се потрефило да постоји и та фабрика. ;)

Da nije drvenih delova namestaja koji pokazuju pravoslavne elemente ista poput mnogih katolickih u krugu 150km.

Pa jedno vreme da imas mesto u crkvi morao si da prodas jutro zemlje ako ne i vise

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Jadna od stvari koja me ne privlače u crkvu je upravo kupovina mjesta u crkvi. Pogledam neku ikonu a ispod potpis nekog ko je imao sreće da novcem kupi sebi mjesto. Za sirotinju tamo nema mjesta osim ako neko taj dan ne dođe pa se ukaže slobodan prostor. Tako je nekad bilo i u kafani. Gazda ima svoj sto. Pitam se šta će biti kad ne bude mjesta u crkvi da se postavi neki novi spomenik bogatstvu? Hoće li stare izbacivati kao svece iz kalendara da bi napravili mjesta za nove ili će ti novi praviti sebi novu crkvu? Kakve to ima veze sa Bogom? Kad uđem u tu privatnu crkvu kome sam ja došao da se molim i koga poštujem? Šta bi sa onim "kad daješ nek ne zna lijeva ruka šta učini desna"? Isus je otjerao trgovce ispred crkve a ovi su ih uveli u crkvu.

Meni jedan pop rekao da kad je u crkvi on je pop ali kad nije on je obican covek,pa se toga i ja pridrzavam. Kad je on bio mene da gleda na mom poslu tako ja idem njega da gledam

Meni ni to nije jasno zasto takva podela u pravoslavnoj crkvi, ja nisam pravoslavac i prijatelj hteo da mu ja budem kum a on pravoslavac pa u crkvi nisu dali da ja budem kum

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh