Pa upravo sam ti napisao da se sedi i u pravoslavnoj crkvi, mnogo puta sam bio na službi nedeljom kad 90 % ljudi sedi. Kakvo spinovanje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa upravo sam ti napisao da se sedi i u pravoslavnoj crkvi, mnogo puta sam bio na službi nedeljom kad 90 % ljudi sedi. Kakvo spinovanje?
Да потврдим и ја ово - овако јесте у старим православним црквама по Војводини. Додуше, није да се седи, већ више да упакујеш у "столицу", налактиш и стојиш током службе.U crkvama u Vojvodini koje su građene pre pojave komunizma postoje velike stolice koje se zovu stolovi na kojima obično piše ime vlasnika, uglavnom glave neke kuće.
Мобилисани у војску оних што што праве јефтине сатове?Iz našeg sele je 14-te puno bilo mobilisano u vojsku Q&Q,
Eeee bas na te klupe oko crkve sam mislio gde je sedalni deo na preklop.Kakve klupe oko crkve...U crkvama u Vojvodini koje su građene pre pojave komunizma postoje velike stolice koje se zovu stolovi na kojima obično piše ime vlasnika, uglavnom glave neke kuće. Na njih može da se nasloni a i sedne za vreme službe iako nisu nešto ekstra udobne, sedalni deo je obično jedna daska i uglavnom ih koriste stariji, bolesni i deca...Crkve koje su kasnije gradili potomci crvenih usraša koji su kao pronašli Boga su obavezno bez tih stolova da bi ti ljudi lečili svoje komplekse i razlikovali se od svoje crne braće po ideologiji...
Mnogo se toga izmenulo ali je sve bilo kako je kolega Olalija napisao i kako je prikazano na slikama.Iskren da budem, nisam video crkvu u kojoj se sedi. Kod nas je obicaj da se stoji bilo koji verski obred da se vrsi.
Isto je unutar cele crkve sem oltara, ima oko 80 stolova za kojima ljudi stoje, sede ili su naslonjeni. Nisam imao druge slike pa sam postavio ove sa pojnicom ali se vide pored sa desne strane 2 čoveka izvan pojnice koji sede, tako je kroz celu crkvu uz zid.Olalija,jel' ovo ljudi stoje-sede sa strane oltara u pevnici sa desne strane kod ikone Sv.Nikole? Kod nas tu stoje stariji koji umeju da pevaju i znaju i deca koja prate veronauku i pevaju sa popom na liturgijama. Jedne od vecih batina sam dobio kao mali kad sam se ludirao u crkvi i zalazio za tu pevnicu,matera me odrala kao vola kuci. Ista ovakva nam je crkva samo sto se na liturgijama dele,zene levo stoje a muski desno,ko ne moze da stoji sedi za ovim stolicama podno ikona ali niko ne zalazi do oltara i pevnica ovoliko.
Svuda je isto, ovde je bio vladika u poseti , nije ni bila standardna služba.Deluje da su pojci i da je sluzba gotova pa su seli da odmore
Ranije su svi bili u tim stolovima jer na službi bude 40-50 ljudi i ima mesta. Žene su manje sedele a sad su pristigli neki polu-ziloti i oni što sam ti gore napisao pa buškaju protiv sedenja u crkvi, stoje na sred crkve i izvode neke nindža poteze...I 90 % sjede ?
A šta ono reče za spinovanje? Da nisi bio pospan sinoć?Tako je kod mene u selu bila crkva sa spicastim zvonikom , pa su renovirali po hitnom postupku da bude loptasti krov . Doduse i narod se izmijenio ne samo crkva
a sad su pristigli neki polu-ziloti i oni što sam ti gore napisao pa buškaju protiv sedenja u crkvi, stoje na sred crkve i izvode neke nindža poteze...
Rusini i ukrajinci nisu istoTi svoju pricu , ti sto su dosli kao ukrainci onda ukraina nije ni postojala. U zapadnoj ukraini ti je bio i gradjanski i obicni rat , imas partizane na strani crvene armije i imas ove sto su ratovali sa banderom , ukrainske nacionaliste , i kako da ratuju sa rusima kad ih u zapadnoj ukraini ni nema.
Ukrainski nacionalisti ratuju sa poljacima i crvenom armijom , uostalom Generala Vatutina su oni navodno ubili , tako pisu.
Nije ih marija terezija naselila kad su tek dosli 1900, imas one koji sebe zovu rusine koji su dosli za vrijeme marije terezije isto iz tih krajeva , ali ti odbijaju da se zovu ukrainci ili karpatski ukrainci jer su dosli kad se naseljavala vojvodina poslije turaka , znaci 200 godina prije nego sto ce ukraina postati ukraina.