Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde znamo da ljetnji pljuskovi 90 posto krecu odatle . Ovde je stari narod ljeti samo gledao kad ce se naoblaciti sa Papuka i dali ce kisu prevuci Kozara i Motajica obicno ili cemo i mi dobiti . Od kad su ovi radari jasno se vidi da cesto razvoj se desi bas tu za svu regiju .
Nazalost clan porodice posle ww2 je tamo sluzio vojsku pa iz prve ruke.

Dobar pogodak, vrat ili glava ga ruše i teško da će da ustane. Ostalo odnese kao da ga je šilo ubolo. Ako je ozbiljno ranjen zavuče se negdje i ugine. Nalazili smo ih ranjene sačmom koja je tek kožu probila. Naravno ovi sitniji padaju i od sačme. Pričam o onima preko 100 kg.

Da li je gledao neko na rts emisiju rec na rec? Napadali ljutito jedni druge da bi na kraju emisije kamera malo duze snimala kako se svi srdacno rukovali i caskali?! Pa majka mu stara pa kad nas vec mazete strpite se malo pre smeha::jako_besan::
Pre par sati listam TV posle sto godina i iskoci mi video kako onaj ciko tuce levicom onog na bageru u Sabcu. I tu pricaju kako je taj covjek manijak ovo ono, a majstori nisu ubacili dio videa gde stizu ovi palijasi.

Kad se radi o sacmarici naravno samo brener, ne znam koliko je efektna kugla...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kugla isto što i breneka (nije brener to se ustalilo kod nas u izgovoru,a čovek koji izmislio se prezivao Breneke).

Kugla ima ogromnu zaustavnu moć,a to je ono što obara,može i PP da prostreli ali mali broj kugli i treba da bude baš precizan pogodak.Ovako breneka mu okrene džigericu kad udari :D Dok sam lovio nagledao sam se svačega pogotovo na svinji.Zadrti ljudi koji samo gledaju da ubiju i mahom svi dupla nula ili PP i onda zbog jednog takvog propadne lov jer ceo dan ganjaš njegovog vepra koji je poneo.

Лов црне дивљачи или високе је једини лов у којем је дозвољена уоотреба сачмарица поред карабина. Једино што је у таквом лову када се користе сачмарице законски дозвољено употреба појединачног зрна. Сачма типа 0,00,ПП су строго забрањене због мале зауставне моћи и рањавања дивљачи и ловаца који учествују у таквоме лову. За карабине је обавезно ловачко зрно никаква војна шиљата и зарезана зрна. И то минимално 7мм и 9гр тежине. Рањени вепар ако му приђеш напада 99%зато се никада рањена дивљач не тражи ноћу и сам и подану је најбоље више искусних ловаца да врше претрагу. И када се прилази мора се добро осмотрити какав положај заузима дивљач која лежи јер може да се укурви и прави да је мртав, а онда од једном скочи и напада без милости. Свако лежање са савијеним ногама испод тела значи да се дивљач притајила осим опружене на страну али набоље је испалити још један метак у дивљач и не ризиковати.

Ovaj lik je bukvalno doživeo film "povratnik", samo umesto medveda ovde je bio vepar...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Лов црне дивљачи или високе је једини лов у којем је дозвољена уоотреба сачмарица поред карабина. Једино што је у таквом лову када се користе сачмарице законски дозвољено употреба појединачног зрна. Сачма типа 0,00,ПП су строго забрањене због мале зауставне моћи и рањавања дивљачи и ловаца који учествују у таквоме лову. За карабине је обавезно ловачко зрно никаква војна шиљата и зарезана зрна. И то минимално 7мм и 9гр тежине. Рањени вепар ако му приђеш напада 99%зато се никада рањена дивљач не тражи ноћу и сам и подану је најбоље више искусних ловаца да врше претрагу. И када се прилази мора се добро осмотрити какав положај заузима дивљач која лежи јер може да се укурви и прави да је мртав, а онда од једном скочи и напада без милости. Свако лежање са савијеним ногама испод тела значи да се дивљач притајила осим опружене на страну али набоље је испалити још један метак у дивљач и не ризиковати.
Dupla nula i PP nisu zabranjeni,postoji samo preporuka da se ne koriste,a Srbi poznati kao narod koji poštuje preporuke.

Čekaj,00 6 ili 6.5 mm a šta je pp,ja znam za tri ured ali tri u red je drugačije kod 16-ke i 12-ke,čini mi se tri u red kod 12-ke je 7,5 mm i 9 kom u patroni.

Dupla nula i PP nisu zabranjeni,postoji samo preporuka da se ne koriste,a Srbi poznati kao narod koji poštuje preporuke.
Друже ловни сам радник и знам шта причам, каква препорука о не кориштењу?
У закону о дивљачи и ловству стоји јасно :
Члан 77
Став 2:
Забрањено је ловити дивљу свињу муницијом за не олучене цеви(сачмом), осим кугле.

Čekaj,00 6 ili 6.5 mm a šta je pp,ja znam za tri ured ali tri u red je drugačije kod 16-ke i 12-ke,čini mi se tri u red kod 12-ke je 7,5 mm i 9 kom u patroni.
Три у ред или ПП зависи ко га како крсти, а милиметража зрна зависи за који калибар их пакују. Иду од 7,5 до 8,5мм пречник кугле, највеће зло од метка за лов јако пуно људи је рањено и погинуло од те муниције. Склоно је великом рикошетирању од земљу, грање или неку другу препреку. Дивљач оадне тек ако је погођена негде у виталан део, а то је реткост обично оде рањена и данима крвари док не угине. Доста пута смо у великим вепровима налазили по неколико таквих кугли под кожом или учаурене негде у месу. То је више метак за неку војну или полицајску употребу и блиску борбу.

Друже ловни сам радник и знам шта причам, каква препорука о не кориштењу?
У закону о дивљачи и ловству стоји јасно :
Члан 77
Став 2:
Забрањено је ловити дивљу свињу муницијом за не олучене цеви(сачмом), осим кугле.
Ih pa onda pola njih treba vraćati iz lova,pogotovo one matore :) To što piše i stanje na terenu,nebo i zemlja.

На жалост то си у праву и кад се деси зло онда куку леле. Дефинитивно то је решење једном га искључиш из лова и други пут на дисциплинску и да видиш како се сви доведу у ред. Занам јер сам имао проблем када сам почео да радим као ловочувар, е после пар искључења и пријава да видиш како сада сви поштују закон. Да видиш како код нас сада сви носе флуо прслуке и капе и то заједно нема, е имам капу шта ће ми прслук. Али безбедност на највишем нивоу у групним лововима на ДС нема три у ред и сачме. Лик одстрели лисицу сачмом пред кером и још поносан као курчи се. Лепо председник и ја дошли испразнили му пушку, а оно све сачма у пушци лепо га пред свима напушили и испратили из лова. Да видиш сада дисциплине. Једноставно једном се мора пресећи и кренути са кажњавањем за непоштовање закона и прописа.

Razumemo se,ja sam zbog javašluka i bezobrazluka i prestao da izlazim.Prvenstveno zbog zadrtih starih lovaca koji neće da menjaju tu naviku sa PP,a i kad se pobuniš onda mladja grupa glupih krene sa pričom kako su to stari lovci i kao neka ih,tako su navikli.

Onda druga grupa koja dodje sa kesom različitih patrona i onda u lovu gleda koji je bolji,puno promašaja i bespotrebnih ranjavanja,a kad mu kažeš da se to radi na strelištu on krene da kuka kako mu je to skupo i razne druge gluposti.

Treća grupa onaj koji po svaku cenu puca i zbog takvih i bude najviše ranjavanja pa onda rešavaj vepra koji je njegov pogodak poneo i ako je i sam bio svestan da šanse nema da ga obori.

Ja sam uvek kupovao patrone od samo jednog proizvođača koji je meni i pušci najviše odgovarao,znam kako će da se ponaša u svakoj situaciji i kad je 100% siguran pogodak,a kad treba rizikovati zbog boljeg primerka.Ispucao sam brdo patrona da bi došao do onog što je po meni idealno.I onda sam shvatio da je bolje odustati od izlazaka sa takvima.Jednostavno mnogo stvari treba da se sredi da to zaliči na nešto i mnogi treba dobro da se edukuju pre nego uzmu pušku u ruku,ali toga neće biti skorije.

Шта бре комликујете?

Само гледаш да ти ватрени штап троши муницију која има данце као ова четири...
BP-03%20with%20numbers.jpg

...и нема да бринеш. Само да потрефиш торзо и то је то. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh