Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije lovačka municija ali Momo spomenu dum-dum metak.
Dali njegovo zrno na vrhu ima plastični eksploziv ili je to neka druga smjesa?

Za mene ko je lovac svaka cast, jeste druzenje i to ali da se setam po hladnoci i blatu neka hvala a i nije bas jeftin sport ali razumem da ima takvih sto to vole

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Историјски, "дум-дум" муниција је добила име од истоименог (читало би се Дам-Дам) предграђа Калкуте, где их је измислио једна британски капетан за стандардни британски пушчани калибар .303 Бритиш и то је био експанзивни метак, попут ових ловачких са "софт поинт" зрном (непотпуна кошуљица и оловно језгро), а ове експлозивне су пунили (не мислим само Британци) пентритом, хексагеном и ђаво га знао чиме све не. Таквима (служили у ствари за коректуру ватре, али свеједно експлодирају при удару) су КуК-овци прашили по нашим чукундедама у Првом светском.

Nije lovačka municija ali Momo spomenu dum-dum metak.
Dali njegovo zrno na vrhu ima plastični eksploziv ili je to neka druga smjesa?
Ništa od toga,samo pljosnati vrh koji ima malu kinetičku energiju pa čim udari u meso krece da se tumba.Uglavnom nema prostreljivanja već ostane u telu gde napravi haos.

Jedan nesrećnik je u Vukovaru od komšijskog snajpera dobio isti.

I ja sam mislio da je tako dok nisam , u ratu, dobio kutiju tih metaka.
Mlado, ludo, radoznalo.
Ne znam koja je boja bila ali kugla je izgledala ista kao redovna 7,9.
Prilikom udara čuje se jasan prasak.
Odvojio sam kuglu pa me je interesovalo šta ima u njoj kad se čuje eksplozija. Ima neka smjesa kao plastelin koja zauzima skoro polovinu kugle. Kad se malo intezivnije zagrebe smjesa se zapali i gori uz šuštanje kao kad gori barut na otvorenom i gori istom brzinom ali je bljesak mnogo jači.
Sada bi rekao da je to bilo nepromišljeno ako ne i težu riječ ali tako je bilo.
Bilo je i luđih događaja što zbog ne razmišljanja o mogućim posljedicama ili se jednostavno nađeš u situaciji.

По Женевској конвенцији ратовања така врста, муниције је забрањена типа дум-дум и експлозивно распрскавајући. Али многим државама то није орњдстављало проблем да их користе.

I ja sam mislio da je tako dok nisam , u ratu, dobio kutiju tih metaka.
Mlado, ludo, radoznalo.
Ne znam koja je boja bila ali kugla je izgledala ista kao redovna 7,9.
Prilikom udara čuje se jasan prasak.
Odvojio sam kuglu pa me je interesovalo šta ima u njoj kad se čuje eksplozija. Ima neka smjesa kao plastelin koja zauzima skoro polovinu kugle. Kad se malo intezivnije zagrebe smjesa se zapali i gori uz šuštanje kao kad gori barut na otvorenom i gori istom brzinom ali je bljesak mnogo jači.
Sada bi rekao da je to bilo nepromišljeno ako ne i težu riječ ali tako je bilo.
Bilo je i luđih događaja što zbog ne razmišljanja o mogućim posljedicama ili se jednostavno nađeš u situaciji.
Dum dum moze da se pravi od običnog FMJ vojnog zrna,skine se zastita ostane olovo koje se zareze u krst.Izuzetno nehumana municija jer se tumba dok prolazi kroz telo pa može da zakači više organa,ali ne fatalno.

To što si ti rasturao je pancirno zapaljivo zrno ima malu "čašicu" sa zapaljivom smešom i kad zrno udari pod trenjem se ta smeša zapali.

Svako lovačko zrno može da se smatra dum dum zrnom,zbog zaobljenog vrha.Kod odstrela divljači je bitno da se sva kinetička energija preda telu i pri tome čini i sekundarni štetu na okolnom tkivu.Kod vojne municije je suprotno i zato oni što love vojnom municijom moraju da traže ono što su gadjali.

Poslednja izmena:
Клипић о овоме о чему ћаскамо - некаква руска верзија "Демолишн ранча":

Nisam ostrascen lovac, idem iz zabave ali sve manja vremena....
Odem sam 2-3h prosetam, dok ne ozebem pa se vratim kuci, obicno i neki posao vec ceka.
Imam zastavinu polozaru 16, u kuci je preko 30god, cale ne zanima pa prihvatio ja na sebe "preregistraciju".
Puska kao nova, bilo mi zao da je razduzi u sup.
Od municije koristim 4, do sad nisam ni isao na svinje, imam par nekih kugli od pre, nabavicu jos, nek se nadje.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

E , ono sto smo mi u ratu zvali dum dum , najcesce , nije bilo ono sto je opisao zorge , iako bi to mozda bilo ispravno , Sama rijec dum dum asocira na aksploziju prilikom udara , ali u zargonu , bar u proteklom ratu , na svim stranama , kada se govorilo dum dum , mislilo se na 2 vrste municije , potkalibarska i zasjecena zrna .
I jedna i druga su zabranjena i nezna se koja su gora ako nedaj boze pogode . Potkalibarsku su najvise koristili Hrvati i to pocetkom rata , uglavnom sa tzv puskama Singapurkama , a tzv dum dum kod Srpskestrane je bilo zarezivanje vrha zrna pa krst uzduzno . U 95 posto licnog naoruzanja srpske vojske su bili ak47 ili pap . Pogotovo za kalas , posto je imao veci okvir od 30x2 ili 30x3 metaka najcesce se slagalo par obicnih pa jedno pancirno pa jedno svjetlece , a neko je dodavao te tzv dum dum .
Uglavnom nezna se sta je gore , ako nista psiholoski efekat je bio veci kad se iznad cuje potkalibarski ili zarezani metak kako frci nego klasicni koji piste .

E,a da vi svi koji ste pisali o municiji lepo kupite igricu ,,call of duty" i lepo pokidate sve tamo one salabajzere,a? Malo mi frka kad procitam sta sve znate,nedao Bog da vam covek bude neprijatelj😁. U zimu 2017 kad smo zavrsavali betonazu u garazi,potrevilo se da radimo u subotu i nedelju,bio lov,culi smo tri pucnja podno sela na nekih 50m od prvih kuca gde sam i ja i kad je pocelo da zveci po krovu to,nije bas bilo svejedno. Kasnije sam cuo da preCednik i svita koja je dosla malo vise popila,pa se omaklo. Komsije su zvale policiju ali na tome se i zavrsilo,sin mu radi kao inspektor u bg na konjarniku. Najveci je bio problem taj sto kod mene iza kuce ide njivski put i ima lepog brega gde se deca sankaju i igraju svake zime mi ne prolazimo i ne cistimo taj put bas zbog dece jer maltene dodje pola sela da se igraju,e sacma je bas tu letela.

Dum dum su naši uglavnom koristili iz M48 kao i pancirno zapaljivo.Taj dum dum je najbezbednije bilo jediničnom paljbom jer je traljavo to radjeno pa kod brze paljbe može da se dogodi da ostane poprečena košuljica u cevi pa kad sledeće zrno stigne košuljicu najebe onaj koji puca.

Zasečemo zrno pri udaru u zid ili zemlju ima specifičan tup zvuk.

Bilo maštovitih na obe strane,a tek kad su provalili da Pat sa Prage može da tuče i živu silu bilo i opklada ko će sa manje da sruši krov,dobar nišandžija sa 3 zrna skine krov na 4 vode.

A naravno bilo i gadjanja srna sa M70,često samo prostreli a srna odskakuće.

Jest vala. Neznam šta je gore kad zviždi iznad glave ali ti protivavionci zu zlo. Neznaš više šta pada po tebi. Dal geleri, grane, kamenje, al ne prestaje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh