Chat 10

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kod mene je med i mleko, nekad pokipi, nekad zagori ali se popije. Ja Srbin, žena Rusinka, komšinica ....

Вас? На које мислиш од оних које сам побројао - четнике, недићевце, љотићевце?

Ово да су Срби који су ишли у партизане, сматра се да су приморани, је глупост. У мом крају си или могао да гунђаш себи у браду против Немаца (који су нам били окупатори) или да се супротстављаш против њих борећи се у партизанима, јер остале..... групације нису имале филијале у мом крају, ал' баш уопште. Ваљда се бојали ових фолксдојчера, ил' их људи одавде нису перципирали као неке који се боре против Шваба, шта ли већ...

Немам ја сумњи да је међу партизанима било бараба и нељуди, чак сам и чуо приче о некима из села, али немам сумњи ни да их је било на свим другим странама. Био бих наивна будала ако бих на све те супротстављене стране гледао црно-бело.

И немам сумњи да су мој деда по очевој страни, црквени појац читавог живота, када је после повратака са прислилног рада у'ватио џаду у партизане, као и деда по мајчиној страни, који је трипут рањаван током рата док је био у партизанима, нису имали појма о "одлукама дрезденског конгреса", нити им је цвилело јајце за комунизам и његове утопије. Ја бих рекао да су се, попут мноштва обичних смртника, просто придружили оним који су се супротставили Швабама, а то су тада у мом крају били једино партизани.
Које године? При крају рата, многи су ишли у партизане (ако нећеш, мораш).

Када кажем нас мислим на Србе (већином из уже Србије – ружан назив али прихваћен).

Људи, да се не пребројавамо и гледамо крвна зрнца. Нека су живи и здрави сви у Србији ма ком се Богу и како молили. Да се делимо на добре и лоше а те лоше да добротом преобратимо у добре. Додуше и не само добротом :).
Шта ми значи ко је ко и како је и коју је љубав за себе одабрао. Нек му је добро и берићетно. И нек му је са срећом. Могу само да се радујем с њим.
Само тражим оно исто за мој народ што су и други добили. Да будемо равноправни. Неће бити среће на овим просторима док не буде среће свим Србима који су за време свих прошлих ратова убијани, протеривани и још увек су људи другог реда без права на језик и културу и основна људска права .
Да живимо и да пробамо да не будемо робови и петопарци за поткусуривање моћних царстава.
Ето толико...

Poslednja izmena:
Које године? При крају рата, многи су ишли у партизане (ако нећеш, мораш).

Када кажем нас мислим на Србе (већином из уже Србије – ружан назив али прихваћен).
Деда који је био на принудном раду је дошао кући ваљда у крај '43, па онда отишао, а други је рано у'ватио маглу још на почетку и стигао да буде и на Сремском фронту, ал' није ствар у датумима, већ у непостојању никог другог осим партизана, који су се супротставили Швабама у нашој широј околини.

И да се не догоди да ме сврсташ у "скојевце" - сасвим ми је јасно и како се та нова влас' после рата понела према свима њима паорима и колико неправде им је нанела., па да и дан-данас држава враћа одузето од њих.

Људи, да се не пребројавамо и гледамо крвна зрнца. Нека су живи и здрави сви у Србији ма ком се Богу и како молили. Да се делимо на добре и лоше а те лоше да добротом преобратимо у добре. Додуше и не само добротом :).
Шта ми значи ко је ко и како је и коју је љубав за себе одабрао. Нек му је добро и берићетно. И нек му је са срећом. Могу само да се радујем с њим.
Само тражим оно исто за мој народ што су и други добили. Да будемо равноправни. Неће бити среће на овим просторима док не буде среће свим Србима који су за време свих прошлих ратова убијани, протеривани и још увек су људи другог реда без права на језик и културу и основна људска права .
Да живимо и да пробамо да не будемо робови и петопарци за поткусуривање моћних царстава.
Ето толико...
Kако онда мислиш да се очува целовитост неког народа ако не пребројава „крвна зрнца“ (с обзиром да се то углавном немеће Србима да не броје „крвна зрнца“). Бар од тебе нисам очекивао да постанеш „граџаниста“. Не служи бројање наведених зрнаца да се одмах крене у напад на суседе него да се сачува своје. Пусти ти ту помирљивост која се нама намеће да би се одрекли свог наслеђа.

У том смисли сваки човек било које народности је за мене „велики србин“ ако брани ово мало што имамо, тачније патриота. Тога је било и биће. Онај ко је за то да се утопимо негде као робље је за „уза зид“. Уосталом, човек, још од давних времена огради своје...не што мрзи суседе него што чува своје.

Деда који је био на принудном раду је дошао кући ваљда у крај '43, па онда отишао, а други је рано у'ватио маглу још на почетку и стигао да буде и на Сремском фронту, ал' није ствар у датумима, већ у непостојању никог другог осим партизана, који су се супротставили Швабама у нашој широј околини.

И да се не догоди да ме сврсташ у "скојевце" - сасвим ми је јасно и како се та нова влас' после рата понела према свима њима паорима и колико неправде им је нанела., па да и дан-данас држава враћа одузето од њих.
Не могу да те сматрам „скојевцом“ ни да ме натерају:). Ако ти није проблем, које си народности (претпостављам с обзиром да пишеш ћирилицом, што неки сматрају уставном обавезом...а није тако) и то ме занима због других разлога а не бројања црвених ћелија.

Poslednja izmena:
Лалош - Србин из Баната, са обе стране од деда и баба и прадеда и прабаба Срба. За старија покољења не знам да ли је нека чукунбаба била од народа из наше околине - Словака, Мађара, Румуна, Хрвата... ал' "у коначници" не може да има утицаја на мене и моје предке који ми били савременици, да тако кажем, на нашу... самоидентификацију.

Лалош - Србин из Баната, са обе стране од деда и баба и прадеда и прабаба Срба. За старија покољења не знам да ли је нека чукунбаба била од народа из наше околине - Словака, Мађара, Румуна, Хрвата... ал' "у коначници" не може да има утицаја на мене и моје предке који ми били савременици, да тако кажем, на нашу... самоидентификацију.
Нисам те питао за Чарнојевиће и још даље :) ...а и не окупљам екипу да наваљујемо на друге.

Разлог је једна занимљивост која се тиче расне идеологије као једног од основних узрока другог светског рата. Ту буву просипају они који су рат и изазвали и тиче се овладавања добрима (ресурсима) са „благим“ :) освртом на Балфурову декларацију.

Читао сам у листу ЕПС "Енергија" о једном човеку који је један од зачетника овог посла у нас и да је био у ропству у Немачкој тамо је чак стицајем околности успео да се школује и то му је признато овде (и то високо школско образовање).

Занимљиво је јер Немци су „имали намеру“ да истребе Словене (између осталих) а не да их још и школују и врате кућама.

ПС

Зашто си у „коначници“ ставио под наводнике? Да ли је то „страна“ реч (користи се у Хрватској) па не сме овде...као постаћемо Хрвати :) . Докле сеже глупост и мржња коју потурају народу (мислим, не ти него патриЈоте који пишу СрБски уместо српски). Исто је са речи иначица. Одбацујемо наше речи, а прихватамо латинске, енглеске, немачке (пример је реч шнита писано баш ћирилицом и само је превод немачке речи Schnitt – написао је човек који је „велики“ православац и Србин, на једном форуму и скренућу му пажњу на то).

Немаш ти шта да окупљаш екипу - кад би дошло време да се наваљује на друге, очекивао бих да ми се у најкраћем ставиш на располагање, без да те ико позива. :haha:

Да сам живео у доба 2СР, мени би цвилео "тојаш" (опет страна реч, мађарска) какве су заиста стварне или декларисане намере Шваба са Словенима и самим тим, и нама Србима, да л' су дошли са оружјем преко пола Јевропе да нас истребе ил' одшколују, јер бих био поведен искуством са њима од само неких двадесетак и кусур година раније, оправдано сматарао да нису дошли да се брате са нама. И све то пре него бих био упознат са њиховим сулудим расним и еугеничким теоријама.

И да, реч коначница сам ставио у наводнике јер се свакако употребљава више у хрватској варијанти овог нашег језика (ја га зовем српски; да ме посебно не питаш и то). Мислим, имам ја фаворите у терминима (банално - синонима) на хрватском језику, које су ми некада интересантнији или сажетији од оних у српском. Има много оних који разумеју којекакве синониме или докучују шта би то могло да буде, али има сувише оних који немају идеју шта то значи, а ето мени је то познавање хрватског некакав додатни, факултативни "сервис пек" за српски, барем овај кога говори моја околина.

Није реч толико о синонимима, колико о сленгу, ал' 'ај да видимо колико људи одавде би у првих десетак секунди разумело коментар на неком хрватском форуму "Jamačno ti je zaštopovao fergić!"

Када си већ у „материји“ :) знаш ли шта значи ознака 007...

Jbt nisam nikad , odn odavno ostavio na reklamama u poluvremenu neke utakmice , ...ustvari rijetko i gledam sport , al evo slucajno gledm reklame sako kladiojice ,osiguranja i banke ?

Sve otislo naopako . Reklame se valjda stavljaju ciljano kakva je vecina gledalaca . Znaci da su vecina koji gledaju sport luzeri kladionicari i kockari ,tako ispada ? Jbs vucica,dodika i zapad , vec smo mi izgleda u autu i bez njih.

Na mene te reklame ne utiču. Od gaziranih pića imam gorušicu, od čipsa skače holesterol, žena neda pare da idem u kladionicu, tablete za potenciju utiču na srce, od nervianja za promašenim golom hoće šlog da me strefi... Zato gledam one filmove za 18+ samo opušteno.
Jedino slabo stojim sa stranim jezicima i baš me interesuje šta ovi momci kažu tim devojkama kad se posle treće rečenice počnu skidati.
U moje vreme momkovanja, to je trajalo po nekoliko meseci, a nekad prođe i godina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh