Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Које године? При крају рата, многи су ишли у партизане (ако нећеш, мораш).Вас? На које мислиш од оних које сам побројао - четнике, недићевце, љотићевце?
Ово да су Срби који су ишли у партизане, сматра се да су приморани, је глупост. У мом крају си или могао да гунђаш себи у браду против Немаца (који су нам били окупатори) или да се супротстављаш против њих борећи се у партизанима, јер остале..... групације нису имале филијале у мом крају, ал' баш уопште. Ваљда се бојали ових фолксдојчера, ил' их људи одавде нису перципирали као неке који се боре против Шваба, шта ли већ...
Немам ја сумњи да је међу партизанима било бараба и нељуди, чак сам и чуо приче о некима из села, али немам сумњи ни да их је било на свим другим странама. Био бих наивна будала ако бих на све те супротстављене стране гледао црно-бело.
И немам сумњи да су мој деда по очевој страни, црквени појац читавог живота, када је после повратака са прислилног рада у'ватио џаду у партизане, као и деда по мајчиној страни, који је трипут рањаван током рата док је био у партизанима, нису имали појма о "одлукама дрезденског конгреса", нити им је цвилело јајце за комунизам и његове утопије. Ја бих рекао да су се, попут мноштва обичних смртника, просто придружили оним који су се супротставили Швабама, а то су тада у мом крају били једино партизани.
Деда који је био на принудном раду је дошао кући ваљда у крај '43, па онда отишао, а други је рано у'ватио маглу још на почетку и стигао да буде и на Сремском фронту, ал' није ствар у датумима, већ у непостојању никог другог осим партизана, који су се супротставили Швабама у нашој широј околини.Које године? При крају рата, многи су ишли у партизане (ако нећеш, мораш).
Када кажем нас мислим на Србе (већином из уже Србије – ружан назив али прихваћен).
Kако онда мислиш да се очува целовитост неког народа ако не пребројава „крвна зрнца“ (с обзиром да се то углавном немеће Србима да не броје „крвна зрнца“). Бар од тебе нисам очекивао да постанеш „граџаниста“. Не служи бројање наведених зрнаца да се одмах крене у напад на суседе него да се сачува своје. Пусти ти ту помирљивост која се нама намеће да би се одрекли свог наслеђа.Људи, да се не пребројавамо и гледамо крвна зрнца. Нека су живи и здрави сви у Србији ма ком се Богу и како молили. Да се делимо на добре и лоше а те лоше да добротом преобратимо у добре. Додуше и не само добротом .
Шта ми значи ко је ко и како је и коју је љубав за себе одабрао. Нек му је добро и берићетно. И нек му је са срећом. Могу само да се радујем с њим.
Само тражим оно исто за мој народ што су и други добили. Да будемо равноправни. Неће бити среће на овим просторима док не буде среће свим Србима који су за време свих прошлих ратова убијани, протеривани и још увек су људи другог реда без права на језик и културу и основна људска права .
Да живимо и да пробамо да не будемо робови и петопарци за поткусуривање моћних царстава.
Ето толико...
Не могу да те сматрам „скојевцом“ ни да ме натерају. Ако ти није проблем, које си народности (претпостављам с обзиром да пишеш ћирилицом, што неки сматрају уставном обавезом...а није тако) и то ме занима због других разлога а не бројања црвених ћелија.Деда који је био на принудном раду је дошао кући ваљда у крај '43, па онда отишао, а други је рано у'ватио маглу још на почетку и стигао да буде и на Сремском фронту, ал' није ствар у датумима, већ у непостојању никог другог осим партизана, који су се супротставили Швабама у нашој широј околини.
И да се не догоди да ме сврсташ у "скојевце" - сасвим ми је јасно и како се та нова влас' после рата понела према свима њима паорима и колико неправде им је нанела., па да и дан-данас држава враћа одузето од њих.
Нисам те питао за Чарнојевиће и још даље ...а и не окупљам екипу да наваљујемо на друге.Лалош - Србин из Баната, са обе стране од деда и баба и прадеда и прабаба Срба. За старија покољења не знам да ли је нека чукунбаба била од народа из наше околине - Словака, Мађара, Румуна, Хрвата... ал' "у коначници" не може да има утицаја на мене и моје предке који ми били савременици, да тако кажем, на нашу... самоидентификацију.
Ма није Пионир су ваљда ку'рузиJa mislio to neki rani Pionir.
Komšinica je komšinica kakva god bila. Njoj se ništa ne zamera...I kod mene je med i mleko, nekad pokipi, nekad zagori ali se popije. Ja Srbin, žena Rusinka, komšinica ....
I sredstava za potenciju na SKJbt nisam nikad , odn odavno ostavio na reklamama u poluvremenu neke utakmice , ...ustvari rijetko i gledam sport , al evo slucajno gledm reklame sako kladiojice ,osiguranja i banke ?