Chat 10

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Занимљива изјава. Па видиш да нема и оваквог закона сваки дан би ти био понедељак. И наравно био плаћен викенд као понедељак. Он би да се ради али не спомиње прековремене сате и плаћање прековремених сати, рада за викенд у сменама и све то што носи. Имао сам пре пар година 400 зарађених сати који ми нису били плаћени. Зарађени за пар месеци. И још је директор као да је вучићев гуру, хтео да се одрекнемо сати. Наравно нисам хтео они нису хтели да плате и ја лепо два и по месеца лелемудање да то потрошим. Посао је наравно трпео а кад сам се вратио сазнам да се директору захвалили на сарадњи. Код следећег сам накуцао за годину дана 300 сати прековремено. Иста прича.
Мора да се зна кад се ради кад се одмара и да постоји радна недеља. Ако не због тебе онда због осталих.
Ако слушаш њега не занима квалитет рада него само да се ради. И он ће сутра да ради.
А шта ће да ради?

Ma koliko ga ja ne podnosio za ovo je u pravu. Država nema i ne treba da ima pravo da ikome odredjuje radno vreme. Nek radi kad ko hoće
Aпсолутно нетачно и контрапродуктивно. У развијеним земљама се ради четири дана за плату какву само можемо да сањамо. Циљ рада није да се богате подгузне политичке муве него да радник достојанствено живи. Ако то прво бизМисмени не схвате као што то не схватају политичари поновиће се послератне године када је краљевска елита збрисана не зато што су партизани победили и дошли на руским крилима него зато што је радник и сељак радио и живео у нехуманим условима. Радили су за дневницу од кило брашна.
И видећете... опет ће се дићи кука и мотика не због (али и због) Косова или Еу или што ћемо да уђемо у нато или што ћемо одјебати Русе него и због тога што се тајкуни понашају као гоничи робова. И то што то држава дозвољава. Исте фирме у својим матичним државама или у државама еу или уса се другачије понашају. Много више придају поштовања раднику и његовој породици као и заједници у којој послују.

Субота је ту да се не ради него да се оде у куповину и на породични излазак. Недеља треба да буде свети дан. Да се оде у цркву или ко где иде и да се посвети Богу. Ко неће да се одмара нека иде да ради... ко му брани. Не живи се да би се радило него се ради да би се живело.
А преко недеље да се црнчи онолико колико си плаћен. У фирмама и компанијама у којима се поштује радник, трудница, радник пред пензијом, радник почетник...

Ти исти који заговарају само рмбачење први су на планинама и на летовањима док им све то отплаћују радници који раде по дванаест сати без прековременог и са лошом радном опремом, алатом и машинама. Ако их не казни народ Бог ће се већ постарати... да ли они или њихова деца... све дође на наплату... што каже наш народ... Бог бави али не заборави.

Aпсолутно нетачно и контрапродуктивно. У развијеним земљама се ради четири дана за плату какву само можемо да сањамо. Циљ рада није да се богате подгузне политичке муве него да радник достојанствено живи. Ако то прво бизМисмени не схвате као што то не схватају политичари поновиће се послератне године када је краљевска елита збрисана не зато што су партизани победили и дошли на руским крилима него зато што је радник и сељак радио и живео у нехуманим условима. Радили су за дневницу од кило брашна.
И видећете... опет ће се дићи кука и мотика не због (али и због) Косова или Еу или што ћемо да уђемо у нато или што ћемо одјебати Русе него и због тога што се тајкуни понашају као гоничи робова. И то што то држава дозвољава. Исте фирме у својим матичним државама или у државама еу или уса се другачије понашају. Много више придају поштовања раднику и његовој породици као и заједници у којој послују.

Субота је ту да се не ради него да се оде у куповину и на породични излазак. Недеља треба да буде свети дан. Да се оде у цркву или ко где иде и да се посвети Богу. Ко неће да се одмара нека иде да ради... ко му брани. Не живи се да би се радило него се ради да би се живело.
А преко недеље да се црнчи онолико колико си плаћен. У фирмама и компанијама у којима се поштује радник, трудница, радник пред пензијом, радник почетник...

Ти исти који заговарају само рмбачење први су на планинама и на летовањима док им све то отплаћују радници који раде по дванаест сати без прековременог и са лошом радном опремом, алатом и машинама. Ако их не казни народ Бог ће се већ постарати... да ли они или њихова деца... све дође на наплату... што каже наш народ... Бог бави али не заборави.
apsolutno tačno,kolegin zet i sestra u nemačkoj,zet u nekoj bravarskoj firmi maloj radio petak do 1 sat,subota i nedelja slobodni i ne pada na pamet gazdi da te zove,to su tvoji dani.
A što se tiče prekovremenih sati unermačkoj se uopšte ne isplati da radišprekovremeno ,malte ne pojete ti zaradu porez.
A kod nas tu na zobnatici komšija pre par godina natuko sa godišnjim 6 meseci slobodnog.

Чек' бре људи, зар сте само то издвојили из изјаве Врховног Респиратора? А то што док је он жив, неће прихватити... Па шта, он мисли да умре у скоро време или да ће да се за тако нешто пипта док је жив, тј. планира да јаше барем још фртља века?

Zorge izjave vrhovnog respiratora kao i obicno ne shvatam previse ozbiljno jer je to uglavnom gomila gluposti i demagogije. Ali mi je ova tema bila zanimljiva. Verovatno covek planira da jase dok je ziv, hoce da bude Tito 2

Ako ja kao odrasli slobodan covek hocu da radim nedeljom, i postoji neko kome treba radnik nedeljom - na koji nacin je moralno to zabraniti ??

I ta subota za kupovinu - pa neko mora da ti radi u toj prodavnici onda. Nedelja sveti dan - kako kome, onima koji nisu religiozni ne znaci nista posebno.
Razlog zbog kog u Nemackoj poslodavac ne zove radnika nedeljom nije neki zakon vec jednostavno istog trenutka covek moze da da otkaz i da drugi posao nadje u roku od nedelju dve.
Ne treba nam JOS JEDNA regulativa ionako hiperegulisane jadne ekonomije, da nam postane jos jadnija i regulisanija... Naravno nije to jedini razlog njene jadnosti, mizerno pravosudje, visoki doprinosi na plate, a i ne zaboravimo na Velikog Brata (znate dobro na koga mislim)...
Zabrana rada nedeljom automatski znaci 1/7 manje radnih sati potrebno za npr. prodavnice. Znaci da ce potraznja radnika opasti, sto pak znaci manje plate i losije uslove rada. Sta se desi sa bilo kojom robom kad potraznja opadne za 14,2% (1/7), a ponuda ostane ista ??

Poslednja izmena:
Петре, добра ти је једначина али пракса је показала нешто друго. Само да те подсетим имали смо неколико карантина где нема мрдања и продавницама и маркетима није пао промет. И остао је исти број радника. А то што кажеш да ће због мање радних сати радници губити посао у трговини је мало натегнуто. И овако их нема.

Петре па ако продавци раде суботом што не би одмарали у понедељак или уторак. Нека послодавац дода већи број радника а нека не додаје паре од израбљивљања тих радника.
Или да ништа не ради недељом. У СФРЈ није ништа радило недељом па нисмо умрли од глади што смо суботом куповали дупло хлеба.

Тај који неће у Цркву нека иде да ради. Недеља је свети дан па би требало да се одмори и да се бавиш духовним и културним животом. Да се оде у биоскоп или у позориште. Да се са породицом оде у ресторан или на излет у неку бању, планину, да се види историјски споменик... да се осете места где су се наши храбри преци борили да нам изборе слободу коју смо продали за кило брашна.... А не да се црнчи од јутра до сутра.
Ти си Петре неки мали привредник па се бојиш да не изгубиш профит?

Ти радници који раде четири дана ураде више него ови што раде седам дана по 12 сати (додуше у неким пословима). Тај који робује по цео дан случајно или намерно направи грешку па газда више страда него да ради растерећено и са еланом.
Не само што су нас подјармили да будемо робови него се и ми сами гурамо да нам ставе јарам. Уместо да се бунимо ми прећутно дозвољавамо.

А кад се ради недељом или празником или прековремено онда треба да се плаћа дупла дневница. Али Немачка дневница.
Која је разлика између газда у Немачкој и у Србији? Тамо је надница много скупља па имају бољу екномију. Зато што су паметнији и креативнији и покушавају да побољшају процес рада а не да смишљају како да отму од радника и додатно га понизе.
Замисли тако паметне и успешне домаће газде са овом јефтином радном снагом... па освојили би цео свет са таквим потенцијалом.
А наше газде не умеју да продају ни албанезима... једино што умеју је да израбљују радника и отимају сељачку муку... а на туђој муци се не зида кула...

Имаш Петре у Смедереву фабрику каблова па питај неког ко тамо ради колико се ради и каква права имају. Прековремено и ноћна смена се тек однедавно плаћа на плату а раније се то пребацивало на тзв. прерасподелу на крају године па се дешавало да их пошаљу кући неколико дана и изгубе тешко зарађене сате.

Пошаљи неког свог да ради тамо или оди ти да радиш па да видиш како је.... у робовласничком систему...

Ако си 97 годиште ти или још увек студираш или си још увек код тате и маме на храни. Имаш мало воћа и тео би да ти радници раде за црвену по цео дан... Имаш времена, кад постанеш свој на своме и кад порастеш и наследиш имање... видећеш... променићеш мишљење...
Кад се ожениш а жена ти се запосли код привредника. Јер она је живо биће и треба да ради. Као и оне жене у ЕУ. Е, али она у Србији ради од јутра до сутра за минималац а газда је израбљује, виче... а она треба да рађа... да роди четри здрава и права детета... па да увече легне одморна поред тебе... а она као зомби....

другарски поздрав

Poslednja izmena:
Ja sam isto za to da se zakonski zabrani rad nedeljom . Prodavnice isto , pogotovo oni . Zbog njih se to i uvodi . I ti zaposleni u trgovinama su isto ljudi , imaju pravo na odmor i to isti dan kao i ostali . Nista se nece izgubiti . Isto sam i za uobicajeni period godisnjeg odmora za sve koji mogu upasti u to . Tipa feragosta u Italiji . Nista se tu ne gubi . Evo primjer , privatnici , preduzetnici , zanatlije , trgovci i slicno . Ja radi to pa znam . Naravno da sitnijim preduzetnicima ne cvataju ruze i da im fali posla i mi smo prvi kojima smeta vise neradnih dana jer nemozes da priustis da preskocis neki dan a dazbine idu . To je cist primjer subote i godisnjeg odmora kod privatnika . Smatramo da taj dan ako neradimo gubimo zato sto ce taj dan raditi konkurencija , i jos ce prevuci nase musterije . To je tacno , ali ako niko nebi radio subotom i za taj godisnji , nista se ne gubi . Taj posao ce se odrati kasnije , ili roba prodati ili sl.
Isti slucaj je za nedelju . Samo ako niko ne radi , nista se ne gubi , ako se da za pravo da radi ko hoce , onda ovaj koji neradi gubi dio posla .

Sta je uobicajeni godisnji odmor?
Oh gospode ,pa zar ne znaš,to jeo ono kad si slobodan godišnje 20 radnih dana ,ne moraš na posao i sat ti ne zvoni za kraj radnog vremena.
E sad ,šta je radno vreme i koliko to traje,pitam se ja?
Eto neka odgovori neko ko radi u državnim firmama i administraciji.
Pogrešno razmišljanje je totalno oko nedelje,uvek se radilo i posebno plaćalo,pitanje je koliko treba da se radi sati nedeljno,to je pravo pitanje,pre su se ljudi gurali da rade nedeljom ,a slobodan da su imali neki drugi,normalno ovo govorim za farmu gde su radili 6 dana kraće da bi ispunili normu sati.
Pletači kablova su imali zajebanu situaciju kad su otvorene firme jer se radilo svaki dan sem nedelje,odnosno tri smene ,tako da treća smena završava u nedelju ujutro u 6 of klok,i tako u ponedeljak u 6 of klok na kapiju da se nacrtaju,pa je posle malo dužeg izvesnog vremena ukinuta treća smena subotom.

Oh gospode ,pa zar ne znaš,to jeo ono kad si slobodan godišnje 20 radnih dana ,ne moraš na posao i sat ti ne zvoni za kraj radnog vremena.
E sad ,šta je radno vreme i koliko to traje,pitam se ja?
Eto neka odgovori neko ko radi u državnim firmama i administraciji.
Pogrešno razmišljanje je totalno oko nedelje,uvek se radilo i posebno plaćalo,pitanje je koliko treba da se radi sati nedeljno,to je pravo pitanje,pre su se ljudi gurali da rade nedeljom ,a slobodan da su imali neki drugi,normalno ovo govorim za farmu gde su radili 6 dana kraće da bi ispunili normu sati.
Pletači kablova su imali zajebanu situaciju kad su otvorene firme jer se radilo svaki dan sem nedelje,odnosno tri smene ,tako da treća smena završava u nedelju ujutro u 6 of klok,i tako u ponedeljak u 6 of klok na kapiju da se nacrtaju,pa je posle malo dužeg izvesnog vremena ukinuta treća smena subotom.
Pomislio sam da misli na kolektivni godisnji odmor kada ceo pogon zbog remonta ili neceg slicnog ide na godisnji. Nema kad ti hoces zbog letovanja, zimovanja ili branja kukuruza.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh