Centralno i etazno grejanje.

Sa tim balama svi kazu da je skoro naj jeftinija varijanta grejanja.
Ako ima velik plus finansijski onda je najveca mana i minus to sto vise vremena treba provesti u kotlanici pored kotla nego uzivati na toplo unutra.

Zašto provoditi vreme u kotlarnici?
Na 3,5_4h se loži
Ubacim 2 Bale
A otkad imam akomulator energije ujutru dok namirivamo marvu ubacimo 4_5 bala i uveče 4_5 bala
Kad je bilo -14celzijusa bez akomulatora sam trošio 14 bala

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Zašto provoditi vreme u kotlarnici?
Na 3,5_4h se loži
Ubacim 2 Bale
A otkad imam akomulator energije ujutru dok namirivamo marvu ubacimo 4_5 bala i uveče 4_5 bala
Kad je bilo -14celzijusa bez akomulatora sam trošio 14 bala

Zato što nemamo kotao na dve bale.

Kad su spoljnje temperature oko nule prva bala u danu izdrži manje od dva sata, druga dva sata, kako odmiče dan tako mogu da povećavam vremenski razmak do sledeće bale. Poslednja ide na tri sata od prethodne. Mogu bale i na tri sata da se lože ali tada moram da se pomirim sa manjom prosečnom temperaturom u kući nego što sam navikao (24-25).

Druže mnogo ljudi u selu se ZAHEBALO i uzelo kotao na 1 balu
Mali je za akomulator
Ovaj na 2 jeste skuplji ali vredi+ ja sam tražio da u njega stane 450lvode umesto fabričkih 300

Kotao na dve bale za prosečnu kuću traži akumulator toplote pod obavezno. Ja u kotlarnici nemam prostora za akumulator toplote.

Kotao sa dve bale ne trazi toplotni akumulator.
Imam ga. Lozim na 5-6-7h u zavisnosti od minusa.

Kad je najhladnije da je i preko dana - trosim oko 8 bala dnevno i naravno 23-24 stepena drzim u kuci.

Ove god trosim malo jace jer sam po kisi balirao soju pa vlazne bale.Nije bila moja soja pa sam morao skloniti.Ali gore i vlazne

Prvu balu ujutru kotao sljusti za pola sata i nagura do 70-80 stepeni, ostale su odrzavanje ako lozim jednu na 3h ako lozim dve na 6h.

Ne znam sto tolika drama oko lozenja ,ne provedem dnevno 10 min sa svim lozenjima i unosenjem bala u kotlarnicu.I kad lozim ne izlazim iz kuce spojena mi je kotlarnica sa kucom.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Te bale su dobre gde ima 6-10 ukupcana pa neko uvek moze da bude Pera lozac. Gde je manje drustvo po meni to nije opcija bez obzira na cenu koja jeste najpovoljnija.
@Luka
Jel vi onda ujutru lozite balu za balom dok ne polozite 5 komada? Koliko to vremenski moras biti u kotlarnici?

Zasto ne mogu nigde otici ne razumem? I ako idem negde mogu da nalozim pa 6h ce drzati 24 temp , posle toga jos 3-4h nece pasti ispod 20 temp u kuci.Ima nas troje u kuci da mozemo loziti tako da mogu otici gde hocu.

Da nalozim dve bale i upalim treba mi 30 sekundi.Kako sam onda ja to dezurni pojasni mi?I kako to ne mogu biti sa gostima kad dodju?

Za moju velicinu kuce da se grejem na gas i ove temperature drzim imao bi mesecno 30-40.000 .Zasto? Da bih rekao da nisam dezurni ?Zabole me bas

Neko radi 8h dnevno svaki dan za platu 30-40.000 i sad meni da bude tesko da isti taj novac zaradim (ustedim) za 10 min dnevno?Jedino da nisam pod vinklu.

I naj bitnije sam spremam svoj ogrev ne zavisim od nikoga i nicega!

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

@daner
Nisam se tebi obratio jer ti si rekao da imas kotao gde stanu 2 bale i podrazumeva se da veci kotao sa 2 bale uzima manje vremena boravka u kotlarnici.
Dok kotao sa kapacitetom 1 bale je robija.
Evo upravo sam bio u kotlarnici da lozim jer je padala voda u sistemu na 48-50 ° dok je u kotlu jos na 60°. Danas oko 13 h upalio sam vatru i lozio 3 aluminijumske lopate suvih vreoca i 2 kom drveta cepanice duzine oko 40 cm.
Kad je u vecem minusu isto lozenje na svakih 4.5-5 sati.
Unutra moze se komotno kratkih rukava, temp. je izmedju 22 i 25°.

Javi nam koliki racun za struju si dobio za novembar. Koliko je investicija kostala? Kako je resena odlazns voda?

Nazad
Vrh